Ga naar inhoud

Mijn zieke Vlaamse reus Rambo


ChloëC

Aanbevolen berichten

Rambo is een van mijn 3 Vlaamse reuzen die nu al een half jaar bij mij in de tuin in een groot hok wonen.

Eigenlijk ben ik geen konijnenmens maar deze 3 heb ik in huis gehaald omdat ze anders de stoofpot in gingen!

Nu ben ik verzot op mijn 3 grote knuffelbeertjes!

Nu 2 dagen geleden stond mijn hart even stil: Rambo, mijn grootste, meest bange en zwarte konijn zijn ogen zaten helemaal dicht, bovenste oogleden 3x zo dik als normaal, hoofdje en neusbrug opgezwollen... Eerst vreesde ik dat hij zijn ogen kwijt was ofzo aangezien het er zo vreemd ingevallen uit zag onderaan, maar toen ik het van dichter bekeek zag ik zijn oogjes ergens heel ver weg achter zijn verdikte huid nog zitten.

Het was nog vroeg in de ochtend wanneer ik ze eten & drinken ging geven en de ontdekking deed want ik moest weg met mijn vriend die dag, ik heb direct naar de dierenarts hier achter de hoek gebeld maar we konden pas volgende morgend komen.

Met een bang hartje ben ik dan thuis vertrokken en zo snel mogelijk terug gekomen om te gaan kijken hoe Rambo het stelde...

Zijn ogen en hoofd waren nog steeds helemaal gezwollen en nu hoorde ik ook dat hij moeilijk kon ademen door zijn neus dus ik belde de DA weer die me zei dat ik hem direct apart moest zetten van de andere konijnen. Ze zei me ook dat ze vreesde voor myxomatose, slechter nieuws kon ik niet horen want dit wilde zeggen dat ik waarschijnlijk al mijn konijnen kwijt zou zijn na verloop van tijd.

Ik heb Rambo in het oud kippenhok gezet omdat ik niks anders had voor zo'n groot beest voorlopig, hopende dat hij er de volgende dag nog zou zijn

De volgende morgend (gisteren) na een slapeloze nacht was hij er nog steeds! Hij had het wel nog iets moeilijker gekregen met ademen naar mijn mening maar voor de rest zag hij er nog steeds het zelfde uit.

Om 10u stonden we bij de dierenarts. Die zei dat hij er nog niet al te erg aan toe was, in tegenstelling tot wat ik dacht, omdat zijn neus nog vrij is en hij nergens abcessen vertoont. Ze twijfelde dan ook of hij te kampen heeft met myxo of met het snot...

Hij zou in elk geval tegen morgen of maandag aanzienlijk de goede of de slechte kant moeten op gaan.

Met een voorschrift voor Bactrim antibiotica en Terramycine oogzalf ben ik dan naar de apotheker gegaan en moest alle konijnen (met een aparte spuit en elke keer handen ontsmetten bij aanraking van ander konijn) 2x per dag 1,2 ml antibiotica toedienen. 'De meeste konijnen vinden die siroop heel lekker!' zei de DA nog, maar daar was Rambo'tje dus niet bij gerekend... (Hij is een moeilijke klant! Het is een waar gevecht om hem te verzorgen maar met het nodige geduld is het me na gisteren toch ook deze morgend weer gelukt!)

Ik heb mijn savic freddy 2 max (reserve rattenkooi) leeggehaald, ontsmet en daar een voorlopige ziekenboeg voor mijn grote vriend voor gemaakt, hij staat nu ook binnen sinds na het bezoek aan de dokter. Ik heb hem wat komkommer, veel vers hooi, lekkere brokjes, een getoast boterhammetje en af en toe een snoepje gegeven, een paar druppeltjes eucalyptus op zijn dekentje gedaan, straks ga ik om echinacea tabletjes voor zijn weerstand, neusdruppels ofzo om zijn luchtwegen vrij te proberen houden en propolis misschien ook...

Deze morgend zagen zijn ogen er al wat minder rood en opgezwollen uit, ik kan zijn oogjes veel makkelijker zien!

Zijn ademhaling is naar mijn mening hetzelfde of slechter geworden... Je hoort meer slijmen en reutels tegenover gisteren, toen was het een zware, effen adem. Ook zijn oren, hoofdje en nek voelen al 2 dagen heel warm aan dus ik denk dat hij koorts heeft. Weet nu niet goed of ik hem best koel of warm hou!

Gelukkig blijft hij eten en drinken en af en toe is hij best beweeglijk ondanks zijn beperkte zicht!

Als er iemand tips heeft hoe ik hem nog goed kan verzorgen hoor ik ze heel erg graag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 582
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Hi, dat is het eerste ook waar ik aan dacht....myx! De eerste kenmerken zijn idd gezwollen ogen, neus en dan bulten, gezwellen. Dat is ook mijn grootste angst. En idd is het in Nederland overal de kop opgestoken en hoor ik allerlei berichten dat de Myx is uitgebroken. Ik vind het heel erg voor je, zijn je konijnen geeent? Dan zit er een kans in dat hij geneest......maar dan nog ben je weken onder de pannen....maar anders zie ik het somber in....

Ik zou wel echt alles inzetten. Dus idd antibiotica, oogzalf, metacam tegen ontstekingen en pijn. Goed om te horen dat hij eet en drinkt. Misschien ook een idee om Propolis erbij in te zetten. Heb er net vanmorgen een heel stuk over gelezen.....ik wens je heel veel sterkte met deze gemene ziekte!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je snelle reactie!

Voorlopig heb ik nog geen enkele bult gevonden op zijn lijfje... Ik haal alles uit de kast in de hoop dat hij het haalt.

Mijn konijnen zijn niet ingeent. Ken er helemaal niet zo veel van aangezien ik nooit konijnen heb gehad. Dacht dat ze enkel erg ziek konden worden door direct contact met andere zieke dieren en aangezien ze hier in de omsloten tuin zitten..

Hou ik hem best warm met een kruik en dekentjes of moet ik hem juist gaan verkoelen tegen de warme oren, nek enzo?

Ik ben van België en had nog nooit gehoord van myxomatose bij tamme konijnen eerlijk gezegd!

Nu leef ik precies in een nachtmerrie, zo zonde voor dat beestje... Ik zit in mijn eerste jaar diergeneeskunde dus zal er dan ook alles aan doen om hem er door te halen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het snot is heb je een goede kans op genezing maar als het myx is, is het vaak vechten tegen de bierkaai. Het klinkt vrij negatief misschien, maar de kans dat ze myx overleven is niet groot. Toevallig sprak ik gisteren de assistente van een specialist en die vertelde het ook dat ze het al een paar keer hadden geprobeerd om een konijn met myx erdoor te krijgen maar dat dat niet is gelukt.

Maar geef vooral de moed niet op! Als jij de moed laat hangen merkt je konijn dat en verliest hij ook de kracht om ervoor te vechten.

Ik hoop heel erg voor je dat het snot is, dat is ook vervelend maar beter te genezen als myxomatose.

Myxomatose kan ook door muggen worden overgebracht dus de kans is gewoon aanwezig ook al heb je een afgesloten tuin. Ik heb ze hier ook weer laten enten, vertrouw het gewoon niet, er zijn zoveel meldingen.

Heel veel succes in ieder geval en we duimen!! Hou je ons op de hoogte??

En wat ik altijd heb begrepen, ook al hebben ze koorts, hou ze warm! Want ze kunnen hun temperatuur slecht regelen als ze ziek zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Yep, ga er voor zou ik zeggen. En 2x in het jaar je nijnen laten enten tegen Myx en VHS. Het is echt een must.....

En myx word door stekende dieren overgebracht, nog niet eens zozeer door konijnen onderling. Maar goed toch maatregelen treffen.

En nu niet enten de andere konijnen, als ze het ook wel hebben maar je ziet nog geen symptomen zijn ze ten dode opgeschreven.

Sorry ik zou graag wat anders schrijven. Maar ga niet in paniek je andere konijnen alsnog enten! Doe dat wel van het voorjaar.

Misschien een tip, haal hem naar binnen. Het is nu wel mooi weer, maar straks worden de nachten vele malen kouder, de weersvoorspellingen zijn ook al minder gunstig voor de komende week. Haal hem naar binnen, want een ziek konijn kan moeilijk zijn temperatuur regelen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga er zeker voor... Ook al heb ik het gevoel dat hij nu al achteruit aan het gaan is omdat hij meer languit ligt met zijn oren plat dan gisteren... Ik voel me zo machteloos djezes! En dat voor een konijn, ik had het nooit kunnen denken!

Ik heb hem al binnen gezet sinds gisterenmorgend! :) Hij staat nu bij mij boven, ik check hem elke 5 min, probeer hem wel wat rust te gunnen want volgens mij slaapt hij veel. Elke keer als ik tegen hem praat gaat hij drinken of eten dus volgens mij is hij dan net wakker.

Ik weet dat zijn kansen niet groot zijn als het myxo is maar dan nog. Ik probeer me echt op te trekken aan het feit dat hij geen bulten heeft en blijft eten en drinken!

Ik ben meteen beginnen opzoeken toen ik hem zo aantrof in zijn hok en heb dan ook gezien dat het gevaarlijk is de konijnen nu halsoverkop te laten inenten!

De andere 2 hou ik heel goed in de gaten, ben er weer net bij geweest om antibiotica te geven en hok ververst, ze lijken nog heel oke die 2!

Ik zal hem warm houden dan... Ik twijfelde erg of ik hem warm of koud moest houden aangezien een konijn slecht tegen de warmte kan dacht ik en aangezien bacteriën in een gunstiger klimaat zitten indien ik hem zou verwarmen!

Maar ik ken er dan ook nog niet veel van voorlopig.

Alvast bedankt aan jullie allen, ik hou jullie op de hoogte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waar studeer je in Gent of Antwerpen?

Zit je daar op kot?

Ik beide gevallen kan ik je wel een DA aanraden die al ervaring heeft met myx bij konijnen en die je dan ook zekerheid kan geven over wat het is en hoe je het best behandelt.

En wat ik altijd heb begrepen, ook al hebben ze koorts, hou ze warm! Want ze kunnen hun temperatuur slecht regelen als ze ziek zijn.

Naar mijn weten klopt die niet. Een ziek konijn kan zijn temperatuur idd niet altijd goed zelf regelen.

Maar bij koorts hoor je af te koelen en zeker niet warm te houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik studeer in Wilrijk (Antwerpen) en zit niet op kot, woon een 10km van de campus dus dat is wel te doen!

Welke DA zou je me aanraden dan ? Ik heb alleen 't probleem dat ik geen rijbewijs heb en mijn ouders zijn op vakantie tot maandagavond...

Ik weet nu echt niet wat ik moet doen hoor jongens! Warm of koud, geen idee!

Ik weet alleen dat Rambo er niet zo vreselijk uit ziet als Joep, heb net zijn topic bekeken... Zijn ogen zijn hetzelfde en oren zijn ook aan de aanzet opgezwollen maar voor de rest ziet hij helemaal niet zo rood...

Ik baar me enkel erge zorgen over zijn ademhaling, wat kan ik doen om zijn luchtwegen vrij te maken? Neusspray zit er niet in aangezien hij al niet toelaat dat ik zijn neus afkuis met rozenwater...

Ik kan echt aan niks anders meer denken, heb zelf nog niks gegeten en slaap amper! Wil absoluut dat konijn erdoor! Ookal heb ik geen honderden euro's om hem naar de kliniek te doen ofzo :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou contact opnemen met Joepie via PB.

Aangezien het daar nu steeds beter gaat, weet zij volgens mij nu precies wat je wel en niet moet doen.

Wel even handig om het daarna ook hier te melden, dan hebben andere BB'ers er ook wat aan.

Verder hier wat informatie van Dierenkliniek Wilhelminapark. Joepie staat er ook tussen.

Ze geven daar aan dat je het dier warm moet huisvesten, dus naar binnen moet halen. Ik denk niet dat je dan nog extra moet koelen of warm houden. Je kan ze ook mailen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm... in Aartselaar zit Henk Decock, weet niet of dat haalbaar is voor je.

Zijn gegevens vind je in het topic over konijnkundige DA'en: http://www.bunnybunch.nl/community/showthread.php?19037-Lijst-met-konijnkundige-dierenartsen.-(vernieuwd)

Meestal zit hij in Aartselaar, maar hij heeft ook een praktijk (in ik denk edegem) op ongeveer 5-10 min van de campus groenenborger.

Je zou kunnen proberen of je hem nog telefonisch kan bereiken (we zijn natuurlijk zaterdag).

Ik zou hem sowieso binnen houden nu. Als het myx is, is dat het minst actief bij een temp van 21-22°C.

Voor zijn ademhaling zou je hem kunnen aërosollen. Een aërosol is in België bij elke apotheek te huur.

Aërosollen met gewone fysiologische oplossing mag altijd en geeft soms ook al heel erge verlichting bij konijnen.

Ventolin druppeltjes zijn ook vrij te verkrijgen als je zegt dat je het voor een dier nodig hebt. Maar deze medicatie zou ik eerst even met een dierenarts overleggen.

Als hij zo moeilijk ademt, zou ik proberen om zo snel mogelijk nog een dierenarts te contacteren die veel ervaring heeft met het behandelen van konijnen.

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat erg met ups en downs.. Nu ademt hij weer vrij rustig door zijn neus, zijn kopje gaat soms een beetje mee op en neer als hij inademt; bij het uitademen hoor ik een klein beetje gepruttel.

Maar soms gaat het enkel met zijn mondje open bij en hoor je veel slijmen...

Aartselaar is zeker haalbaar! Alleen is het idd weekend nu he... Vrees ook dat ik niet echt veel meer kan doen voor hem, hij heeft zijn antibiotica binnen, oogjes zijn deze morgend ingesmeerd met oogzalf, juist die ademhaling nog maar daar ga ik voor naar de apotheek eens gaan horen straks!

Bedankt!

Hij staat permanent binnen bij mij zodat ik hem goed int oog kan houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou toch nog even proberen bellen, grote kans dat je hem nu nog kan bereiken (zaterdag VM werkt hij zeker). Morgen wordt het helemaal moeilijk om een DA te bereiken.

Al is het maar dat je gewoon telefonisch overlegd en de behandeling die je hebt meegekregen bespreekt.

Het lijkt me wel echt belangrijk om nog te doen. Aangezien de behandeling die je gekregen hebt, niet zo volledig is. Je hebt niets van pijnstiller/ontstekingsremmer meegekregen.

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb net gebeld, niemand bereikbaar... Waarschijnlijk net een uurtje te laat ofzo

Nee inderdaad, de DA heeft me eigenlijk gewoon een voorschrift gegeven en er snel eens naar gekeken & hem beluisterd, ze stond op vertrekken om op vakantie te gaan...

Die ontstekingsremmer/pijnstiller ga ik bij de apotheek vragen gewoon. Metacam heb ik gelezen dat het beste zou zijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja heb je metacam in huis? Als een konijn ziek is, gelijk metacam inzetten. Kan geen kwaad. Het is tevens een pijnstiller een ontstekingsremmer. Heb mijn nijntje er al 2 weken aan zitten. Je geeft dit 0,2 ml per kg lichaamsgewicht. Dus weegt je konijn 3 kilo, dan geef je 0,6 ml. Dit geef je om de 12 uur! dus bijv om 8 uur smorgens en dan 8 uur savonds.

Ik weet niet of je bekend bent bij Konijnen.nl Hier vind je veel info omtrent ziekte http://www.konijnen.nl/indextot2.htm

Ik hoop zo dat je metacam in huis hebt, want dat zou heel mooi zijn, heel veel sterkte met je patientje!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neen ik heb dat niet in huis & er was ook geen apotheek van wacht in de buurt om het te gaan halen :(

Het zal wachten worden tot maandag om nog aan DA en of medicatie te geraken... Vind het vreemd dat mijn DA niks ontstekingsremmend/pijnstillend gegeven heeft... was aan het denken dat mss het antibioticum dit zou doen maar dat zal wel niet...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee AB is geen pijnstiller, ik vind het een zeer slechte zaak dat je DA je zo naar huis hebt gestuurd, echt waar niet normaal. Ik word er echt boos om.

Woont er niet iemand in de buurt bij jou die Metacam heeft? Je zou een oproepje kunnen plaatsen....Ik denk dat wachten tot maandag veel te lang is....Eet en drinkt je konijn nog wel? Hoe gaat het nu met hem? Ik vind het moeilijk hoor. Het is natuurlijk geen griepje...en de kans word zo ook kleiner dat hij het gaat redden.....En ook nog het punt wanneer je beter een konijn uit zijn lijden kan verlossen. Want het is geen pretje om aan Myx dood te gaan. Dus ik hoop dat je een beetje kan aanvoelen of het erger word en achteruit gaat......of dat de AB aanslaat en dat het beter gaat. Pff ik heb het met je te doen zeg!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja inderdaad een schande eigenlijk... Ik heb vandaag een andere dierenarts, gespecialiseerd in konijnen & andere knaagdieren, proberen contacteren maar die zijn uren waren ook voorbij . Wachten tot maandag zal nog wel lukken als hij nu wat blijft zoals hij nu is! Hij eet en drinkt eigenlijk heel veel naar mijn mening, zeker vandaag na de middag is het me opgevallen dat hij actiever was.

Zijn temperatuur gaat, net zoals zijn ademhaling, met ups en downs...

Het punt dat ik hem uit zijn lijden zal verlossen is alvast nu nog niet gekomen, ik merk dat hij aant vechten is en heeft veel rust nodig!

Hij bied ook erg veel weerstand als ik hem zijn ab probeer toe te dienen en zijn oogjes verzorg!

Indien hij tegen maandag achteruit zou gaan denk ik dat ik toch een beslissing zal moeten maken, wil het beest geen weken laten afzien om dan uiteindelijk slepend en vol pijn aan zijn einde te komen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke heel blij te horen dat hij goed eet en drinkt, een konijn met pijn eet namelijk niet. Dus hoop ik dat hij geen pijn heeft. Je voelt het zelf echt wel aan als het niet meer gaat. Weerstand, tegenstribbelen en boosheid is een teken van vechten, heel goed! Ik hoop dat je maandag idd bij die gespecialiseerde DA terecht kan. Vooralsnog sterkte, ik leef met je mee!! En geef hem maar een extra knuffel van mij!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook vandaag eet en drinkt hij nog uit zichzelf. (Hij drinkt veel vind ik!) Vooral de lekker verse wortels, witloof, appel, komkommertjes die ik net voor hem geprepareerd heb gaan vlotje binnen :)

Wel heeft hij precies meer slijmen (vooral als hij aant eten is merk ik op). Zijn ademhalingsmoeilijkheden zijn lichtjes toegenomen sinds gisteren, over het algemeen hoor ik gewoon meer slijmen . Zijn ogen lijken mij aan de betere hand. Ze zijn niet rood (hoogstens licht roze op sommige plekjes) en iets minder gezwollen. Ook zijn hoofdje lijkt mij in zwelling afgenomen!

Zijn oren zijn wel nog erg warm... Ik maak me zo'n zorgen over hem...

Heb ook opgemerkt dat hij aan zijn billen(flanken) van de achterpoten soort van vochtophoping/ gezwollen huid heeft? Ook vooraan aan de aanzet van zijn poten heeft hij deze zwelling lichtjes.

Deze morgend ging de verzorging weer met heel wat tegengewerk! Kon zijn antibiotica gewoon niet rustig in zijn mondje krijgen dus ik heb het op een stukje brood gespoten en dat heeft hij met aarzeling na een vreemde smaak te proeven toch helemaal opgegeten.

Morgen meteen naar de gespecialiseerde DA bellen om 9u zodat ik hopelijk nog op tijd op school geraak, anders is het maar zonder school.

Ik hoop dat die mij nog een beetje hoop kan geven op een kleine kans dat hij zal genezen.

Het doet me echt heel veel pijn om mijn stoere bink van bijna 5 kilo zo te zien!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je schrijft dat Rambo sinds een half jaar bij jou in de tuin woont. Hoelang heb je Rambo? En de vorige eigenaar, misschien is hij daar geeent? Dan zou hij nog een kans hebben ook! Je doet het allemaal goed, fijn dat je morgen met hem naar een DA gaat. Ik hoop voor jou en hem dat hij er door komt!!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hem (samen met de 2 andere) sinds 30 april dit jaar. Heb geen idee hoe oud hij toen was...

De vorige eigenaar is een restauranthouder die de dieren opkweekt om te serveren op borden dus inentingen komen daar jammer genoeg niet bij aan te pas.

Toen ik mijn broertje daar ging afhalen van een verjaardagsfeesje( kent de dochter van de restauranthouder) zei mijn broer dat ik eens moest komen kijken naar de baby konijntjes... Daar ging ik dan.

Uiteindelijk ergens in een donkere schuur wist ik niet wat ik zag... wel 10 konijnenbakken (Duna met tralies) om een dwergkonijn in te houden zaten volgepropt met moeder en elks haar nestje denk ik, er zaten wel 30 konijnen, minstens!

Ze waren al zo groot als een dwergkonijn in volwassen toestand ongeveer op dat moment maar heb geen idee hoe oud ze waren. Ik kon het dan ook niet over mijn hart krijgen om er geen mee naar huis te nemen om een beter lot te geven.

Mijn vriend is gek op konijnen maar mag er thuis geen houden, ik kreeg dan ook het geweldige idee van hem er eentje van die sukkelaars cadeau te doen en ik zou hem dan thuis houden en verzorgen voor hem!

Ik heb er dan 3 meegenomen (zwart, wit en rosse) zodat hij zou kunnen kiezen maarja, zowel het kiezen als het gedacht van de andere 2 terug te moeten doen was al snel voor ons geen optie meer!

Vandaag is zijn ademhaling slechter. Heel erg veel slijmen en hij ademt nu bijna permanent met zijn mondje open.

Wel is hij nog beweeglijk en nieuwsgierig! Daarnet toen ik zijn kooi ververste had ik hem op een dekentje naast mij gezet met de gedachte dat hij zich nu niet helemaal zou gaan verplaatsen aangezien hij geen steek ziet en gloeiend warm is, op nog geen 2 min was hij alweer in zijn bak die ik aan het verversen was gesprongen en gaf niet op om er telkens weer in te geraken! Ook op de grond was hij volop alles aan het verkennen met zijn verstopte neus.

De zwelling op zijn hoofd is zeker minder geworden, de ogen zijn nu weer wat roder als mijn vorige post.

Ik heb er geen goed gevoel bij. Echt niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee ik begrijp het. Het is echt een vreselijke ziekte....ik hoop echt dat hij het tot morgen haalt, en dat hij dan bij de DA goede medicatie gaat krijgen. Het is altijd *** dat het ook in het weekend gebeurd. Ik heb een hele fijne DA die ik altijd mag, hij zegt zelfs moet bellen.....! Vooral in zo'n geval...is een noodsituatie. Het erge ervan is dat hij al zo'n beroerde start in zijn leven heeft gekregen, en dan nu ook nog eens deze ziekte....zo oneerlijk. Meid ik ga echt voor je duimen, en ga morgenochtend direkt naar de DA.

Ik heb het ook met jou te doen, wat moet je je machteloos voelen zeg, knuffel hem maar, en verwen hem maar lekker. Zeg maar dat je van hem houd, en dat ie moet blijven vechten, arm dier! Sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .