Spring naar bijdragen
De-Lionlopjes-gek

Tand en abces problemen.

Recommended Posts

Hallo allemaal,

Ik zit met een probleempje. Een kennis van mij heeft een konijntje van 7 jaar oud. (meneer(baasje) is al flink op leeftijd en door meerdere beroertes niet zelf in staat voor de medische verzorging van t konijn)

Zo'n driekwart jaar geleden viel mij op dat er een tandje was afgebroken bij het beestje, hij at nog prima verder maar ik zei hem toch even op te letten dat de tanden dan niet te lang zouden worden. Inderdaad zijn de tanden te lang doorgegroeid en kreeg het konijn er last van. Ik heb het konijntje meegenomen naar zijn dierenarts, helaas gingen ze daar zijn tanden knippen met als gevolg dat ze nu scheef zijn gaan groeien. Elke zoveel weken kon ik weer gaan laten knippen. k gaf hem toch de raad om erover te denken de tanden te laten trekken, aangezien het voor mij iedere keer een heel gedoe is al het geheen en weer en voor het konijn behoorlijk stressvol, hij was niet veel gewend zit alleen met meneer in huis en ziet weinig andere mensen.

Na maanden knippen stemde hij in om ze toch maar te laten trekken. Helaas was er toen al een flinke ontsteking en hebben we behoorlijke tijd met ab's zitten klooien en dwangvoer. Leek het nu eindelijk weer goed te gaan kwam ik gister even langs om te kijken hoe het gaat(meneer vraagt niet graag om hulp dus ik check maar geregeld of het nog in orde is). Ik schok me rot van wat ik aantrof. Het konijn heeft een flink abces en een teruggegroeid tandje, great. Ik dezelfde dag nog naar de dierenarts geweest, eindelijk iemand die wel wat meer van konijnen weet(grote praktijk met meerdere dierenartsen) hij heeft pijnstilling uiteraard en flagyl ab. Vandaag is het abces weggehaald, ga ik hem net halen is er helaas een andere dierenarts die eigenlijk niet wilde dat hij flagyl kreeg maar gewoon Enrofloxacine. k had nu op wilhelminapark site gelezen dat die niet afdoende werkt maar wel samen word gegeven met flagyl. Maar nu kreeg ik de Enrofloxacine niet mee omdat hij al flagyl krijgt.

Zou flagyl alleen ook afdoende zijn of moet ik toch aan Enrofloxacine zien te komen? Ik heb niet zo'n hoge pet op van deze dierenarts, maar meneer staat erop dat die daarheen gaat.

bewerkt door De-Lionlopjes-gek

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Edit; Sorry, had me vergist. Kan je niet helpen verder, succes.. Fijn dat je de zorg op je hebt genomen voor 't arme beestje!

bewerkt door Dollie

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik weet het alleen bij mensen, die 2 antibiotica's versterken elkaar dus bij een hardnekkige infectie worden ze samen gegeven. Maar bij een abces weet ik het dus niet. Kun je echt niet naar een andere DA? Want deze klinkt inderdaad niet echt geweldig. Tanden knippen is namelijk al niet goed. En anders misschien een konijnkundige DA mailen, de situatie uitleggen en misschien dat ze toch advies willen geven over de AB.

Eet het konijn wel goed?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja hij eet geweldig goed. Ik haalde hem op en hij viel gelijk aan op z'n eten gelukkig. Volgens mij is hij juist erg opgelucht dat dat abces leeg is nu. Maar goed hij krijgt nu dus 1 ab de flagyl. Ik hoop dat het nu genoeg zijn werk doet en dat dat beestje niet zo blijft tobben.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb ooit een konijn met een kaakabces gehad wat geopereerd is bij DK Hoofdstraat (door een konijnenspecialist) en die kreeg duplocilline injecties. Ik kreeg ze mee naar huis om zelf om de dag het konijn een injectie te geven.

Dat is het enige wat ik weet over AB bij abcessen, maar mijn nijn was ook al behoorlijk oud (11+), dus ik weet niet of dat heeft meegespeeld met de keuze in AB.

Wat op Wilhelminapark staat is doorgaans wel de beste behandeling.

Ik moet je wel waarschuwen dat kaakabcessen bij konijnen heel hardnekkig kunnen zijn. Toen het bij mijn nijn terugkwam, heb ik gezien haar leeftijd en de klap die ze van de eerste ingreep gehad had, toch maar besloten haar niet meer verder te behandelen en haar in te laten slapen. wat niet wil zeggen dat dat nu bij dit konijn nodig is, maar ik wilde je toch wel even waarschuwen dat het niet zo makkelijk is als een ontstoken wond bij mensen bijvoorbeeld.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Lastig probleem. Medicijnen kunnen niet altijd tegelijk gegeven worden vanwege wisselwerking.

Tanden van konijnen groeien hun hele leven lang door.

Geef het konijn in ieder geval onbeperkt hooi en een goede konijnenkorrel en andijvie is de beste groente die je kunt geven eventueel in reepjes gescheurd. Let vooral ook op zoete lekkernijnen, die liever helemaal niet geven vooral nu. Dus ook geen appel en ander groenvoer waar veel natuurlijke suikers inzitten. Geef liever wilgentakjes om op te kauwen. Het is helemaal niet goed om heel veel verschillende soorten voeding aan te bieden, misschien leuk voor de mens maar niet geschikt voor het dier.

En let erop dat de dierenarts veel weet over konijnen ook in een groepspraktijk kan je naar een specifieke dierenarts vragen en hoef je echt niet maar af te wachten wat voor dierenarts je krijgt.

bewerkt door LunaZazu

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

ja die duplo injecties staan ook op de site van wilhelminapark, maar er staan meerdere mogelijkheden.

Het konijntje heeft al geen tanden meer dus dat afslijten zal wel loslopen denk ik zo :mdr: Ik wacht maar gewoon af of dit werkt en mocht het terugkomen dan kan ik altijd nog eens proberen om beide ab's te geven. Het konijn lijkt niet echt last te hebben van de ingreep, hij is net zo vrolijk als anders eet ontzettend goed en de medicijnen vind hij erg lekker, hij staat erom te springen...het is wel een beetje bijzonder beest hoor haha.

@zwarte panter: ik weet eigenlijk niet wat ze hebben gedaan, de dokter belt en bespreekt alles met zijn baasje, ik haal en breng alleen en verzorg hem als hij medicijnen nodig heeft.

bewerkt door De-Lionlopjes-gek

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Bij Kodi was destijds het abces niet te verwijderen omdat het te ver in de nek groeide. Het was dan ook niet echt een 'kaakabces'.

Deze is zo goed als leeggehaald. Daarna moest ik zelf iedere dag 2 tot 3 keer per dag het abces spoelen (moest ook open blijven) en AB toedienen (pijnstilling indien nijn aangaf dat het nodig was).

Na 3 weken leek het abces schoon en goed, helaas kreeg hij toen nierproblemen en moest ik hem alsnog laten gaan.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .