Spring naar bijdragen
admin

Geen kooieieren in Essostations meer!

Recommended Posts

Dit vindt ik nou een heel goed initiatief!

ROC, de toeleverancier van produkten voor Essoshops heeft Stichting Wakker Dier laten weten dat in de door hen beheerde bakery's en snackcorners in Essostations geen kooieieren meer zullen worden gebruikt. Aanleiding was de paasactie van Essostations waarbij paaseieren aan klanten werden uitgedeeld. Leden van de scharrelpolitie van Stichting Wakker Dier ontdekte dat de eieren afkomstig waren uit legbatterijen en diende protest in bij Esso. ROC zegde onmiddellijk toe voortaan uitsluitend scharreleieren te gebruiken.

Wakker Dier is verheugd over deze stap van Esso. De stichting voert sinds enkele jaren een succesvolle campagne voor scharreleieren en tegen de legbatterij. Eerder schakelden alle supermarkten, de meeste groothandels en diverse verwerkende bedrijven al over op scharreleieren. De legbatterijcampagne van Wakker Dier heeft tot nu toe voor gezorgd dat er per jaar ruim anderhalf miljard minder legbaterij-eieren afgezet worden. Het aantal scharrelkippen in Nederland steeg binnen enkele jaren van 20% naar meer dan 50%. Maar nog steeds worden jaarlijks circa 4 miljard eieren in Nederland geproduceerd in legbatterijen. Deze worden geƫxporteerd of verwerkt in mayonaises, cakes en salades.

In 2002 startte Wakker Dier de campagne tegen de dieronvriendelijke legbatterij met publieksvoorlichtingsacties, radiospots, ansichtkaarten, de website www.legbatterij.nl en protest-emails. Inmiddels zijn dankzij deze acties van Wakker Dier alle supermarkten in Nederland gestopt met de verkoop van legbatterij-eieren. Ook steeds meer eierverwerkende ondernemers stappen over op scharrel- en vrije uitloop eieren, zoals ijsmakers Ben & Jerry's, Remia, Zwarte Kip advocaat, Multivlaai, cateraar Deli XL, Bakkerij 't Stoepje en nog vele andere.

Door de omschakeling van al deze bedrijven worden er jaarlijks ongeveer anderhalf miljard kooi-eieren minder verbruikt. Dit betekent concreet dat meer dan vijf miljoen kippen een beter scharrelleven krijgen met stro, zitstokken en legnesten en soms zelfs uitloop naar buiten. De campagne van Wakker Dier is extra nodig omdat het huidige kabinet de (verrijkte) legbatterij met enkele minimale aanpassingen weer toestaat. In maart 2004 kreeg zij hierin de steun van het CDA, VVD, SGP en LPF, een kamermeerderheid. In 1999 zijn alle landbouwministers in Europa tot de conclusie gekomen dat de legbatterij dieronvriendelijk en daardoor niet langer acceptabel is. Onaangepaste legbatterij-eieren zijn dan ook vanaf 2012 verboden om te produceren in heel Europa. Wakker Dier vindt die termijn echter veel te lang en vindt alle kooi-eieren onverantwoord en roept ondernemers en consumenten op nu hun verantwoordelijkheid te nemen.

Website: www.wakkerdier.nl

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .