Ga naar inhoud

Cavia van 6 jaar, paar vraagjes


Domino
 Delen

Aanbevolen berichten

Hoi hoi,

M'n zusje heeft een cavia overgenomen van mensen. Het is een dame en ze is nu 6 jaar oud. Voorheen heeft ze samen met een mannetje gewoond maar die is een aantal jaar geleden overleden.

Nu wil m'n zusje wel graag een partner voor de cavia zoeken maar aangezien ik alleen wat van konijnen af weet :D

Hoe zit het met de leeftijd? Is het beter om een leeftijdsgenootje te hebben of maakt de leeftijd niet zoveel uit? Zou het ook een gecastreerd mannetje van 8 maanden kunnen zijn? Ze is al 6 jaar, ik heb ook geen idee hoe oud een gemiddelde cavia kan worden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze is vorige week bij een opvang geweest en heeft een koppelpoging gedaan maar het mannetje was veel te druk voor Anita, ze vond het heel duidelijk helemaal niks. De opvang raadde ook aan om haar ander voer te geven en haar haren te knippen en te wassen.

Wat wel een beetje vaag is, is dat ze een tja.... hoe moet ik het noemen, het lijkt wel een waterbuik. Haar buik is heel dik maar het is heel zacht, voelt als water. Terwijl je de ribbetjes wel goed kan voelen.

Morgen wil ze naar de dierenarts gaan om te kijken wat die ervan zegt. Ben benieuwd!

Link naar reactie
Delen op andere sites

het zal waarschijnlijk wel een lekker oudersdom-vet-buikje zijn. die hebben hier de oudere dames ook wel.

Maar misschien kan je het nog bij een andere opvang proberen, maar als die ook te druk zijn zou ik het gewoon zo laten. 6 jaar is een hele mooie leeftijd, en dan is stress niet erg bevorderlijk. Je vertelde ook dat de eerdere partner een paar jaar eerder is overleden, dus het alleen zitten is ze inmiddels wel gewend..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou het nog een keer proberen, met een andere cavia. Ik heb drie oudjes, nou, als die alleen zouden zitten... Die zitten heerlijk met z'n vieren (nog met een andere, wat jongere cavia er bij) in het huisje, lekker knus tegen elkaar aan. Heerlijk om te zien. Jong of oud, maakt hier ook weinig uit trouwens. Ik heb een jong beertje gekoppeld aan een wat ouder zeugje en die werd ook best wel gek van dat jonge ding hoor haha, maar nu hij wat rustiger is bij haar in de buurt (dat weet hij inmiddels) liggen ze wel heerlijk tegen elkaar aan. Heb wel vaker jonge cavia's samen gehad met oudere cavia's, gaat prima, zo lang die klik er maar is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geweldig zo'n oud caafje! Heb hier nu nog een oud mannetje met een jong vrouwtje. Hij is rustig, heeft zijn tijd nodig voor alles en zij heeft zich wel aangepast naar zijn tempo. Denk dat je gewoon op zoek moet gaan naar de juiste klik ;) En de opvang kan je daar perfect bij helpen

het oude mannetje is toch wel een castraat neem ik aan?:mdr:

Link naar reactie
Delen op andere sites

sorry voor de late reactie, ik was een weekje weg. Maar volgens de dierenarts zit er een vochtproducerende cyste. Als ik het goed heb begrepen kan ze het wel leeg laten halen, maar het komt toch weer terug, en operen is nogal ingrijpend voor haar op die leeftijd. Ook heeft ze een ontstoken pootje waarvoor ze nu antibiotica krijgt.

M'n zusje heeft haar ook kort geknipt, het ziet er apart uit ;) maar het is voor het goede doel. Beestje lijkt er wel van op te knappen. Morgen ga ik naar ze toe, dus ik zal proberen wat foto's te maken. Ze is wel superlief ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee ze is nooit zwanger geweest bij mijn weten en heeft dus ook nooit jongen gehad ;)

M'n zusje vertelde ook dat die cyste wel leeg te halen is, maar dat dat heel voorzichtig moet gebeuren. Ze heeft het al een hele tijd en als je dan inene dat vocht weghaalt kan haar bloeddruk zo snel dalen dat ze eraan overlijd. Dit wist ik eerst ook niet, maar dat komt omdat dat vocht nu tegen de organen en alles "drukt" en het lijf het zo geregeld heeft dat "deze" bloeddruk die ze nu heeft, goed is. En als dat vocht inene weg is valt ook die druk weg en dan kan het te snel dalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Ben ik weer eventjes over Anita,

M'n moeder belde me net, het gaat niet zo goed met Anita, ze heeft nog steeds last van haar pootje en volgens m'n moeder is de buik ook dikker geworden. Ze krijgt nog steeds antibiotica voor haar pootje en toen m'n moeder dat net wilde geven stribbelde ze enorm tegen. Het lijkt wel of ze pijn heeft aan haar buik.

Is het een optie om wat pijnstilling te geven? Om te kijken of ze beter gaat als ze geen pijn heeft, zo ja, dan is het duidelijk dat ze pijn heeft en dan moet er zeker wat aan gedaan worden, al weet ik nog niet wat.. En zo ja, welke? Ik heb vanalles voor m'n konijnen staan hier, maar ik heb geen idee of cavia's dezelfe pijnstillers krijgen als konijnen, en welke dosering dan?

Vast bedankt!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .