Spring naar bijdragen
gerjanne

aquarium herinrichting

Recommended Posts

Hoii,

Ik ben vorige week begonnen met mijn aquarium opnieuw in te richten.

Want het zat vol alg, de bodem verschimmelde een beetje, en de planten gingen telkens dood. Dus alles eruit, vissen in een grote plastic teil, plantjes gekocht en erin gedaan, filter erbij en de verwarming.

Daarna de achterwand erin geplakt ( die had ik nog niet :) ) , laten drogen, voedingsbodem er in en het grind erin. Daarna het water erin. Alleen nou heb ik een paar vraagjes, moet ik de filter twee/drie weken mee laten draaien ? Of kan het zolang stilstaan ?

En kunnen plantjes tegen koud water ? ik heb namelijk niet twee verwarmingen en filters.

Ik hoop dat jullie wat tips voor mij hebben.

Liefs.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Gelijk je filter erop zetten en je plantjes erin na een paar daagjes. na drie weken je visjes erin, doe dit ook gedoseerd zodat je niet een te grote belasting op je water hebt in een keer. Check tussendoor je waterwaardes dan weet je zeker of het al goed is voor je visjes.

Wat voor algen had je? Groene algen zijn eigenlijk een goed teken, ze moeten niet overwoekeren uiteraard kan je aanpakken met extra co2 en meer snelle groeiers. Bruine algen komen bij te weinig licht en blauwalg is eigenlijk weer geen alg maar een bacterie en heeft weer diverse andere oorzaken.

Let op met een voedingsbodem die gaan na een half jaartje vaak ook aan vervanging toe zijn. Ben er zelf niet echt fan van, liever gewoon grind of zand. en plantenvoeding zelf toevoegen(vloeibaar of kleibolletjes)

bewerkt door De-Lionlopjes-gek

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

oeps , ik heb wel voedingsbodem, werd mij verteld dat dit goed is !

ik heb een filter die goed doet, best wel een kleintje, koop waarschijnlijk nog een nieuwe .

En had ik nog een vraagje, de vissen zitten tijdelijk in een soort plastic teil op de grond, we hebben vloerverwarming, want het verwarmingselement moet in het nu draaiende aquarium. En er zit een heel klein filtertje in.

Hoe kan ik dit oplossen ?

of kan dit wel ?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Je kunt vaak met een kleine verwarming toe in een tijdelijke opvangbak/teil, zeker met vloerverwarming, maar houd je temperatuur in de gaten! Daar zijn heel eenvoudige thermometers (goedkoop en speciaal voor aquaria) voor te koop. Een korte tijd (bijv. 3 weken) een lagere temperatuur is vaak geen probleem, hangt ook af van de soort visjes die je hebt. Ook de filtering kan best een tijdje op een laag pitje, vervang dan bijvoorbeeld om de paar dagen een kwart van het water. (wel op de temperatuur letten, die moet zo min mogelijk verschillen van de temperatuur van het water waar je visjes op dat moment in zwemmen. Probeer temperatuurschokken zoveel mogelijk te voorkomen.)

Ik vond overigens een voedingsbodem altijd een overbodige luxe, namelijk; het bevordert vaak blauw en andere algengroei, je ageneters en Corrydora's wroeten het naar boven, waardoor je na een paar dagen een lelijke laag op de bodem van je aquarium vindt en na een half jaar zijn de voordelen vaak weg. (Heb je net een mooie bak, moet je alles weer leeghalen omdat je voedingsbodem is uitgewerkt) Terwijl zand en grind heel goed werkt en het veel langer goed doet zonder vervanging, bovendien kun je zand vaak gedeeltelijk vervangen en elke keer weer schoonwassen en hergebruiken. (gebruik dan wel goed gewassen metselzand € 3,-- per 25kg bij de bouwmarkt en zelf gewassen, is nog veel goedkoper ook, bovendien merk je dan niets van wroeten) Ook werkt een voedingsbodem vaak nitrietvorming in de hand, en dat wil je echt niet hebben.

Laat wel altijd even je water testen voor je je visjes erin doet (vooral op nitriet, een lelijk goedje) en gebruik geruime tijd om ze over te wennen. Je zult zien dat ze er dan al snel beter uit gaan zien.

Succes,

bewerkt door Sammatroosje

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Oh, ja die plantjes vinden verwarming best lekker, natuurlijk, die hebben ze ook nodig voor de groei. Als je die niet gelijk in je aquarium aanzet riskeer je ook dat de plantjes door de kou hun blad laten vallen of verslijmen.

Als je direct je verwarming aanzet kunnen ze lekker hun wortels laten groeien, zeker als je ook nog eens (tip!) ongeveer een kwart meer wattage aan licht in je aquarium aanzet gedurende de tijd dat er geen visjes in zwemmen.

Als je de mogelijkheid hebt (en het geduld) zou ik eerder langer de visjes uit het aquarium weghouden (bijv. vijf weken) maar ja, dat kan niet iedereen vanwege de plek die je er voor nodig hebt en de tijd dat je tegen een lege bak aan zit te kijken natuurlijk.

Grtz,

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Mag ik vragen hoe groot je aquarium is en hoeveel en welke vissen je hebt. Vaak zijn aquaria's overbevolkt, waardoor je geen goed evenwicht hebt en daardoor misschien wel hinderlijk algengroei e.d. krijgt.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

mijn bak is 60x30x30, mijn vissenbestand is op dit moment : 4 kardinaal tetra's , 4 corydorassen , 1 dwerggoerami ( komt nog een mannetje bij als klaar is ), en nog een algeneter, dus valt wel mee hoeveel het.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

weet niet precies welke cory's , van die grijze.

Ga nog wel meer kardinaaltjes doen,

maarik was gister in een aquariumwinkel en ik had iets nodig tegen slakken die er inzitten ( zaten op de planten ).

dus die man zei datik wel een dwergkogelvisje erin kon doen, maar ik had gelezen op internet dat die agressief zijn tegen andere vissen, hij zei van niet, ik heb hem gekocht , hij zit nog in zijn uppie. Kan dit kwaad bij mijn andere vissen ? anders doeik hem weer weg.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast

Mijn dwergkogel at de vinnen op van andere vissen, dus die leeft hier inderdaad in een ander aquarium, terwijl de grotere kogelvis die we daarvoor hadden juist helemaal niet agressief was.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
dwergkogels zijn brakwatervissen die een speciaalaquarium nodig hebben,

beter niet doen dus

Dat ligt toch echt aan het soort. sommige dwergkogels zijn echte zoetwatervissen.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Een levendige vis die op jonge leeftijd nog redelijk vreedzaam is. Op latere leeftijd worden ze bijterig en onverdraagzaam, zowel t.o.v. soortgenoten als t.o.v. andere soorten. Ze kunnen het beste alleen worden gehouden tezamen met vissen die minimaal even groot zijn. Zachte planten worden soms niet met rust gelaten. De bak moet dus ingericht worden met harde planten die tegen zout kunnen. Het is nl een brakwatervis. In zuiver zeewater gaan ze dood. Ze hebben veel vrije zwemruimte nodig, maar ook schuilmogelijkheden door stenen en wortels.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven met groenvoer als afwisseling in de vorm van sla. Ze zijn dol op slakken.

De kweek in het aquarium is al gelukt. De kweek lukt alleen in brak water. Het zijn substraatbroeders en het mannetje verzorgt de eieren en de jongen.

heb ik zo van het internet kunnen plukken,

bovendien staat het ook in al mijn boeken...

en uuhm van die winkels,

zo zijn ze allemaal kijk maar eens diep in de baas zijn ogen zie je waarschijnlijk deze tekentjes staan ==> € €

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

en uuhm van die winkels,

zo zijn ze allemaal kijk maar eens diep in de baas zijn ogen zie je waarschijnlijk deze tekentjes staan ==> € €

Hier ben ik het totaal niet mee eens!

Heb meer ervaring met aquariumspeciaalzaken dan met dierenspeciaalzaken!

zo ken ik bijv de dierenspeciaalzaak Discus(Soest) en die geeft echt totaal de verkeerde adviezen aan mensen! en ze willen je altijd hun eigen merk van aquarium middelen verkopen terwijl deze totaal niet werken! Ook is hun levend voer altijd beschimmeld omdat ze het niet goed bewaren.

En ik ken een aquariumspeciaalzaak genaamd Utaka(Amersfoort) en hier heb ik ook stage gelopen. En ze zoeken zelf allemaal eerst heel goed informatie op over de vissen die ze verkopen. Ook geven ze eerlijke adviezen! Geef mij maar zo'n zaak dan een dierenspeciaalzaak.

juist winkels zoals de Discus zijn totaal gespecialiseerd en speciaalzaken speciaal voor een bepaald gedeelte zijn echt gespecialiseerd!

Dus trek niet alle winkels over 1 kam a.u.b.

En over de kogelvisjes. Het ligt echt aan het soort ervan welke je hebt. de een moet in zout, de ander in brak en de ander in zoet. over het algemeen doen ze het goed in zoetwater.

Ze kunnen idd de vinnen van je vissen aanvreten. wat dat betreft zijn het net Betta Splendens, die eten namelijk ook de vinnen op van andere langvinnige vissen.

nu over je bakkie.

Een voedingsbodem is soms idd beter. Zeker wanneer je hard bladerige planten hebt. deze nemen namelijk stoffen op uit de bodem en niet via het water.

nu je al je voedingsbodem hebt zal ik hem gewoon erin laten. en soms even opwekken met klei bolletjes. Verder heb je alles heel goed aangepakt!

Ben benieuwd hoe je bakkie eruit ziet!

Dit is de mijne:

1226657877_5_T7Ki.jpeg

Wel is de cabomba er nu uit

Mijn bak is overigens een meter, dus een stukkie groter dan die va jou;)

En mijn bak heeft het thema Afrika.

dit is mijn bestand:

11congozalmen

2 Aphysemion Sjoedteti

5/6 Cory dora Panda

1 Ancistrus albino(algeneter)

1 L052

4 danio(die gaan eruit)

2 pelvichromis teaniut(kersenbuiken)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

jaah, goudvissen moeten gewoon in een vijver!

waar ik stage liep werden de goudvisjes alleen maar als voer verkocht... omdat wij ook grote chiclides in de verkoop hadden

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

ik niet:p wij hadden ze altijd hier in de vijver met de koikarpers zwemmen^^

Nu zijn de goudvissen verkocht, we kregen namelijk een kruising met een koi en een goudvis:lol:

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
ik niet:p wij hadden ze altijd hier in de vijver met de koikarpers zwemmen^^

Nu zijn de goudvissen verkocht, we kregen namelijk een kruising met een koi en een goudvis:lol:

Haha!

dat horen we graag , iemand die het vanaf het begin juist doet!

wat grappig dat ze kruisten :)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

het is idd grappig maar het zag er niet uit:lol:

Heb je ooit wel is een koikarper met een grote sluierstaart gezien?:rofl:

en tje ik lees me altijd goed in over de dieren die ik neem.

Zou probeer ik mijn moeder ook in te laten lezen over caafs^^

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .