Ga naar inhoud

Castratie Teun


Micky

Aanbevolen berichten

Ik heb een afspraak gemaakt voor mijn rammetje Teun om hem te laten castreren op 14/07 bij Dierenkliniek Den Herd in Tilburg. Helaas is mijn vaste DA op vakantie maar alle DA's in de kliniek kunnen castreren en doen dit regelmatig. Hij krijgt eerst een prik en daarna gasnarcose. Hij krijgt na de operatie ook nog een prik met pijnstillers en eventueel pijnmedicatie en antibiotica indien nodig. De kosten zijn 63 euro excl. eventuele medicatie en zij zijn nog geen konijntjes verloren tijdens af na castratie. Ik mag hem s' ochtends brengen en dezelfde dag nog ophalen. Zijn er nog zaken waar ik op moet letten of vragen aan de DA? Iemand nog tips want ik vind het wel eng voor mijn mannetje. Maar helaas zonder castratie, geen vriendinnetje!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 56
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Het zal vast wel goed komen hoor :)

Verwen hem maar lekker na de castratie, zorg voor lekker eten in huis, ook voorbereiden op eventueel dwangvoeren (spuitje in huis, dwangvoermiddel in huis). Laat hem een dag of 2 in een kooi op handdoeken of iets dergelijks zitten, stro prikt namelijk nogal en kan de wond irriteren. Je kunt een warm kruikje in zijn hok leggen omdat het lastig is om zichzelf warm te houden na de operatie. Laat hem overigens wel kiezen of hij er wel of niet tegenaan wil liggen. Overigens is het bij een ram eigenlijk niet eens echt een wond, hij krijgt alleen maar hele kleine sneedjes in zijn balzakjes. De operatie zelf is zo erg niet, hoop alleen dat de narcose goed gaat :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey wat spannend zeg voor je en voor Teun! Het zal vast helemaal goed gaan hoor! Het is per konijn verschillend hoe het konijn op de narcose reageert. Sylver is afgelopen april gecastreerd en dat is helemaal goed gegaan. Hij was in het begin thuis nog een beetje dizzy, als hij wilde lopen leek het net of ie dronken was! Maar de dag erop was er niets meer te merken aan hem. Als hij maar zo snel mogelijk gaat eten!! Bij mij was het antibiotica geven een beetje een probleem, maar ik had toen de druppels in een blad basilicum gedan en toen at hij het meteen op!! Heel veel succes!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de tips.

@Evee: Moet hij twee dagen in z'n kooi blijven omdat hij anders iets 'uitscheurd' of bedoel je dat de bodem van z'n kooi twee dagen met handoeken bedekt moet zijn?

@Heleen: Waarom kreeg je antibiotica mee? Bij mijn DA is dat namelijk optioneel en alleen indien nodig.

Hopelijk valt het allemaal mee maar ik ben gewoon een overbezorgde konijnenmoeder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hij hoeft niet twee dagen opgelsoten te zitten in zijn kooi.

evee bedoeld idd dat je een dag of twee a drie handdoeken als bodembedekker moet gebruiken om irritatie van de wond te voorkomen.

mijn twee heren hebben ook geen antibiotica gehad na hun castratie.... en hebben ook geen ontstekinmg gekregen.

wel is het idd zo dat de uitwerking en na werking van de narcose en dergelijke per konijn heel verschillend kan zijn.

mijn twee heren zijn gelijktijdig gecastreerd en de een hupste eenmaal thuis alweer rond en de ander heeft toch wel een dag of twee odig gehad om weer een beetje bij te komen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kreeg uit voorzorg antibiotica mee, ik dacht dat altijd zo was maar niet dus haha. Geen idee waarom dan, ik moest dat 7 dagen 2x per dag geven. Mijn voedster was tegelijk gecastreerd en die had dan ook een flinke wond over haar hele buikje. Ze hebben gelukkig geen last van infecties gehad. Voor mijn voedster was het ook nodig om pijnstillers te geven maar voor mijn rammetje niet. Het zal dan wel per DA verschilen ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allemaal bedankt voor de reacties. Helaas is Teun z'n castratie twee weken uitgesteld. Hij heeft misschien wormen dus dat moet eerst aangepakt worden. Als de castratie achter de rug is, zal ik vast wel weer een hoop vragen posten.. :$

Link naar reactie
Delen op andere sites

iki heb destijds bij beide ingrepen wel hooi meegegeven omdat dat het eerste was wat ze weer gingen eten.

Ik heb het hooi in een plastic bakje met deksel meegegeven. na de ingreep heeft de dierenarts het open gemaakt en met bakje en al bij mijn bunnie gezet.

je moet het idd wel niet los in de vervoersmand leggen maar in een bakje kun je het gerust meegeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Oke, Teun is momenteel bij de DA voor z'n castratie. Ik ben doodzenuwachtig.. Tuurlijk gaat het allemaal goed, maar toch. Krijgen rammetjes ook pijnstillers of is dat niet nodig? Zal blij zijn als ik 'm vanmiddag om 14.30 u op mag halen. Mag hij dan meteen los in de woonkamer of kan ik 'm beter in z'n hok laten zitten? Weer een hoop vragen, hopelijk weten jullie de antwoorden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik mijn eigen topic terug lees, krijgt hij na de operatie een prik met pijnstillers. Ben dubbele vragen aan het stellen van de zenuwen..

Ik ga nu eerst z'n kooi eens uitmesten en vevangen met handdoeken. Moet ook nog een kruikje gaan kopen, voor de zekerheid.

@Cindy: bedankt voor je antwoord.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oja, daar heb ie gelijk in. Aaaaah, ik zit mezelf zo op te fokken dat ik niet eens meer logisch kan denken.. Ik denk dat ik maar wat afleiding ga zoeken. Heb nog steeds een scriptie die over drie weken ingeleverd moet worden..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb Teun net opgehaald en ik heb even geruststelling nodig aangaande zijn gedrag.

Hij ziet er verward uit en is niet zo stabiel op z'n pootjes. Hij laat z'n kopie een beetje hangen en kruipt in een hoekje van z'n kooi. Hij heeft nog niet gegeten en gedronken maar volgens de DA moet dat wel binnen 24 uur gebeuren anders moet ik gaan dwangvoeren.

Hij heeft na de castratie een injectie gehad en ik heb antibiotica mee naar huis gekregen hetgeen ik 7 dagen lang, 2x daags moet toedienen. Over 10 dagen moeten we terug naar de DA voor controle en het verwijderen van de hechtingen. De DA advisserde om hem ongeveer een week rustig te houden en niet te veel ruimte te geven om te sjezen ivm het beurs worden van de, eeuuuh, geopereerde zone.

Nu weet ik echt dat ik zenuwachtig en verstrooid ben. Stond ik bij de DA om af te rekenen, was ik mijn hele tas vergeten. Moet nog terug om te betalen dus. Zal geen malse rekening zijn. Ik gok op 80 euro totaal want ze hebben ook nog naar z'n kiezen gekeken (die dus een beetje scheef staan in z'n onderkaak, dus dat kan scherp worden) en ik heb medicijnen meegekregen.

Kan iemand mij gerust stellen dat dit normaal gedrag is na een castratie en dat mijn DA de juiste handelingen verricht en adviezen geeft?

aangepast door Micky
Link naar reactie
Delen op andere sites

Otoko was na zijn castratie ook nog erg suf en hangerig.. Liet ook zijn kopje hangen enzo.. Maar na een uur of 2 begon ie al voorzichtig te drinken en nog een paar uur later at ie al wat van zijn peterselie en basilicum.. Hij is de rest van de dag weliswaar niet helemaal wakker geweest. Geef hem eens ongelijk..

Dus wat jij hier allemaal vertelde heb ik ook gehad, en dat is allemaal goed gekomen, en zover ik ze weet heeft je DA goede adviezen gegeven;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen 24u wachten met dwangvoeren, dat gaat mis... dan gaan de darmen helemaal stilliiggen,komt er nog gas bij enzo en dan ben je ver van huis....

Als hij nu nog niet eet, gewoon beginnen dwangvoeren, kleine hoeveelheden en mogelijk eet hij dan zelf weer.

Hou hem zoveel mogelijk lekkers voor, verse kruiden, plukjes hooi enzo.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat Teun weer thuis is!

Volgens mij is het normaal dat hij nog wat wiebelig op zn pootjes staat en er nog niet helemaal is. Dat had Dartel ook een beetje toen hij net thuis kwam na zijn castratie en dat is uiteindelijk helemaal goedgekomen hoor!

Heel veel suc6 en gewoon goed bekijken of Teun weer gaat eten en drinken! Waarschijnlijk zal hij eerst met groenvoer en hooi beginnen en duurt het wat langer voor hij brokjes gaat eten. Als je twijfelt of hij eet, bel dan gewoon je DA op voor advies en geruststelling!

Lieve groet, Mieke en nijntjes Saar en Dartel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .