Ga naar inhoud

Elbert voelt zich niet lekker?


Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

 

Het is even geleden dat ik hier een topic heb geopend, nu toch weer even van me afschrijven en advies vragen.

Onze konijntjes zijn vorige week in de vakantieopvang geweest, op de laatste dag heeft Elbert daar per ongeluk zijn neusje bezeerd. Er zit een wondje op. De dierenarts heeft dit nagekeken en preventief antibiotica injectie gegeven. Toen we weer thuis waren deed Elbert wat moeilijk met zijn brokken 's avonds, niet zo gulzig en at ze niet allemaal op. Hij was verder heel actief en speels. De dagen daarna begon hij steeds moeilijker te doen met zijn brokken, heb hem ook weinig hooi zien eten en keutels zijn mini. Groenvoer pakt hij wel met smart aan, en ook gras gaat er goed in (hier zijn ze aan gewend, dus verwacht niet dat dit het probleem is) Wel gestart met metacam, cisaral en laxatract, omdat hij toch ergens pijn lijkt te hebben en zijn darmen niet goed functioneren. Dit sukkelt nu al een paar dagen zo door. Ik weet nou niet zo goed wat wijsheid is. Mijn vriend twijfelt of het gebitsproblemen zijn, want: hij pakt nog wel andere harde dingen aan (erwtenvlokken, wilgentakken, johannesbrood, science selective loop) en hij heeft nadat we hem geadopteerd hebben ook een moeilijke periode gehad waarin hij minder at (ook geen brokken en hooi en wel groenvoer). Misschien dat hij ook heftiger reageert op stress en dit toch nog nasleep is van de vakantieopvang en zijn bezeerde neusje. 

 

Ik twijfel nu tussen toch naar de dierenarts om zijn gebit na te laten kijken (kan dit überhaupt in zo'n kort tijdsbestek opspelen? hij at altijd super goed hooi), of het nog een paar dagen aankijken wel met preventief de medicijnen blijven geven.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe lang duurt de antibiotica kuur nog?

Antibiotica is ook niet lekker voor de spijsvertering bij konijnen. In dit geval wel nodig ivm de wond aan het neusje, maar het kan dus wel verklaren dat hij niet lekker in zijn buik is. Maak de kuur wel af, of als de problemen te groot zijn, overleg dan echt met de dierenarts of er alternatieve mogelijkheden zijn. Eerder stoppen met antibiotica zonder overleg met een dierenarts is niet verstandig ivm resistentie.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die is al afgelopen, het was een eenmalige injectie die 3 dagen zou aanhouden. Hij heeft hem op vrijdag gekregen, dus zou maandag al uitgewerkt moeten zijn. Zou dat ook met een injectie zoveel problemen bij zijn buikje veroorzaken? Ik hoop dat dat het is, en hij snel weer opknapt. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is zijn mondje nagekeken?

 

Misschien heeft hij ook zijn mondje of tandjes bezeerd ?

Denk ook maar mee hoor.. 

 

Toen onze kleine heel speels heen en weer rende vloog hij met een noodgang met zijn neus tegen mijn knie aan. Echt heel hard dat ik er zelfs een blauwe plek van had.

Diezelfde dag naar de DA gegaan. Zij zag niks ernstigs maar gaf wel wat pijnstilling mee.

 

Hij was 2 dagen van de leg en had een beetje dik neusje en at minder dan normaal. Daarna weer net zo gek overal rennen en at gelukkig ook weer normale hoeveelheid. 

Hij stoot zich nog steeds overal tegen aan 🙈 Hij zal het nooit leren denk ik 🙄

 

Sterkte .. en als het vandaag nog niet gaat zoals het moet zou ik toch weer naar de da gaan...

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha wat een dropveters zijn het toch af en toe he!

 

Ik heb voor morgen een afspraak bij de dierenarts gemaakt, mijn vriend is thuis bij hem en die liet net weten dat hij nog steeds weinig wil eten en zich verstopt in het hok. Voelt zich dus nog steeds niet goed 😞

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de kuur al voorbij is zou hij toch weer moeten opknappen. Vervelend dat dat niet zo is. Verstandig dat je morgen terug gaat naar de dierenarts.  Hopelijk kan er een oorzaak gevonden worden. 

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

2 uren geleden, MarieElsa zei:

Haha wat een dropveters zijn het toch af en toe he!

Ik vind dit een hele mooie aanvulling voor onze scheldwoordenfilter!

 

Ontopic: veel succes bij de dierenarts en hopelijk knapt hij snel op.

  • Bedankt 1
  • Mee eens! 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur terug, happy211 zei:

Ik vind dit een hele mooie aanvulling voor onze scheldwoordenfilter!

 

Ontopic: veel succes bij de dierenarts en hopelijk knapt hij snel op.

Nog een leuke aanvulling: snofknoepert! Komt van mafknoepert af, wat ons eigen verzonnen woord voor gekkie is, alleen dan snof omdat nou ja je snapt hem ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gebit was helemaal in orde! De oorzaak is een blaasontsteking, er zat bloed in zijn urine. Gelukkig verder geen afwijkende dingen gevonden in de nieren en blaas. Dierenarts zei dat hij met de antibioticakuur en misselijkheidsremmer snel weer de oude zou moeten zijn 🙂

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Helaas toch niet zo positief als we in eerste instantie dachten... Tijdens de ab kuur krabbelde Elbert weer op, dus hadden we goede hoop. Afgelopen weekend is hij ineens keihard achteruit gegaan, dus in overleg met de dierenarts een echo van zijn buikje laten maken om uit te sluiten dat daar iets zit. Positieve, maar voor ons wel frustrerend, is dat ze geen afwijkingen hebben kunnen vinden die zijn gedrag verklaren. Dus de dierenarts weet ook niet waarom hij zo'n heftige pijn reactie blijft vertonen en weigert te eten.

 

We hebben nou afgesproken om hem de komende 2 weken vol te stoppen met metacam, cisaral en laxtratract in de hoop dat hij zelf weer opkrabbelt. Moet wel zeggen dat ik dit ontzettend stressvol vind inmiddels: elke ochtend tref ik een doodziek konijn aan in de ren en ook gedurende de dag zien we dat hij niet lekker is. We trekken werkelijk waar alles uit de kast (om de zoveel uur verse groenten voeren, medicijnen in banaan prakken zodat we hem niet op hoeven te pakken, 5 verschillende soorten hooi in het hok gelegd, medicijnen tegen de misselijkheid erbij, 3x metacam ipv 2x per dag), maar hij heeft het moeilijk... 

 

Ergens hebben we de hoop dat hij gaat herstellen omdat ze niks hebben kunnen vinden, dat zijn weerstand zo'n klap heeft gehad van de blaasontsteking dat hij tijd nodig heeft om weer zichzelf te worden. Duimen jullie mee dat hij snel weer de oude is ❤️ 

  • Verdrietig 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Aan de ene kant snap ik het door willen knokken en de hoop wel, maar aan de andere kant als hij iedere ochtend doodziek is, is dat nog te verantwoorden?

 

Met 3 keer metacam en de andere medicatie die je geeft zou je eigenlijk verbetering moeten zien. Het strookt niet met een doodziek konijn aantreffen. Er is wel iets wat door mijn hoofd schiet en dat is dat konijnen in de ochtend een wat lagere lichaamstemperatuur hebben, mogelijk schiet deze dan onder de normaalwaarden.

 

Zoals je het verhaal nu vertelt lijkt het of hij lijdt en er geen verbetering in zit. Zeker als je geen oorzaak hebt en dus niet weet of het tijdelijk is kom je in grijs gebied. Je hoop op herstel is uiteraard totaal invoelbaar.

 

Weet je hoe hij zijn neus heeft bezeerd? Als in kan daar een onderliggende oorzaak achter zitten? De darmen kunnen wel een klap krijgen van antibiotica, het kan ook maagproblemen veroorzaken. Het stomme is, lactulose en andere middelen die je gebruikt zouden moeten helpen. De pijnstillers werken toch wel 8 uur, dus pijn hebben kan eigenlijk alleen als de medicatie niet aankomt of de dosis te laag is. Je houdt wel echt die 8 uur aan?

 

Omdat hij op een plek is geweest waar ook andere konijnen komen vraag ik me af, is daar alles op onderzocht? Wormen, coccidiose, dat soort ellende.

 

Ik probeer het chronologisch in volgorde te plaatsen, maar het lijkt of het van pijn bij het eten, naar iets anders is verschoven. Gezien de medicatie ga je dan richting maagdarmkanaal, iets van irritatie ofzo. Emeprid is hierin niet altijd genoeg. Ik kan niet in je verhaal teruglezen of er maagbeschermer wordt gegeven. Je hebt verschillende opties hierin. Omdat je met wisselwerking zit en bepaalde bijwerkingen/consequenties, kun je hiervoor het beste de dierenarts raadplegen.

 

Sommige medicatie zou je om het maagdarmkanaal rust te geven wel kunnen injecteren, maar dat moet je a kunnen en b zoveel injecties per dag is ook weer iets waar je vraagtekens bij kunt zetten. Is opname een optie voor je? Dan zou je namelijk intraveneus kunnen toedienen. Dit is wel stressvol natuurlijk vanwege de ander omgeving en alle geluiden, dus ook weer een afweging, wat is het beste?

 

Hopelijk heb je wat aan de overwegingen. Ik vind twee weken zo doorgaan best lang. Eigenlijk mis ik wat levenslust in je verhaal, maar dat kan natuurlijk in het echt anders zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Kolino,


Dank voor je uitgebreide reactie. Je slaat precies de spijker op zijn kop. Dit is inderdaad heel moeilijk te verantwoorden, mijn vriend en ik hebben de optie om hem te euthanaseren al besproken. Maar na gesprek met de dierenarts, omdat er dus geen duidelijke aanwijzing is voor pijn, besloten om de medicijnen in eerste instantie door te zetten. Hij heeft na zijn koppeling en komst bij ons ook een hele moeilijke periode gehad, dus ik denk dat hij best wel gevoelig is voor stress en daar hebben de afgelopen weken natuurlijk ook niet bij meegeholpen.

 

We houden idd 8 uur aan met de medicijnen. Dosering is ook goed, zelfs in overleg de dosering iets opgeschroefd. Ik vermoed nou ook dat er irritatie van de maag en darmen is opgetreden van alles. Hij krijgt geen maagbeschermer, maar wel cerenia. Dit zou ook de pijn wat moeten stillen en misselijkheid dempen. 

 

Het verschilt echt per minuut of we levenslust bij hem zien. Het ene moment is ie super druk aan het spelen, gras aan het knagen en baldadig aan het doen, en het andere moment krimpt ie weer ineen van de pijn lijkt het. 

 

Nogmaals dank voor je overwegingen, ik heb met mijn vriend afgesproken dat we na het weekend opnieuw evalueren hoe het gaat omdat wij twee weken zo doorgaan ook al lang vonden. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .