Ga naar inhoud

Konijn met Artrose, gedwongen medicatie geven lukt niet.


Aanbevolen berichten

Dag allemaal! Ik heb vaker gehad met mijn konijn (nu 3,5) dat hij opeens last had van een gasbuikje. Afgelopen vrijdag naar de dierenarts geweest, omdat ik vond dat hij heel gek omrolde. Normaliter doet hij dit als het warm is. Nu deed hij het random op een onbeschutte plek in de tuin en zag het er niet uit alsof hij het deed omdat hij blij was. Dierenarts dacht aan E.C. dus medicatie meegekregen en 5 dagen gegeven middels het over voer verspreiden. Het gedwongen geven lukt mij echt niet, hij springt alle kanten op en spartelt. In een handdoek rollen lukt ook niet. Met 2 personen lukt het ook echt niet. Hij heeft er heel erg veel stress van en zijn hartslag gaat flink omhoog.. Ik betwijfelde heel erg de E.C., omdat ik geen andere symptomen zag en ben daarom gister teruggegaan. Ik vermoede namelijk een gasbuikje mogelijk door haakjes aan de kiezen of haren in de buik. Dierenarts dacht toen aan epilepsie, maar benoemde niet konijnkundig te zijn dus ben ik doorverwezen. Uiteindelijk bij een konijnkundige dierenarts geweest. Zij dachten niet aan EC of epilepsie maar hebben een röntgenfoto gemaakt. Hij blijkt artrose te hebben.

Metacam moet ik dagelijks geven, ik ga het over zijn eten doen, in de hoop dat hij alles opeet. Paardenbloembladeren vindt hij ontzettend lekker, maar deze raken natuurlijk ook een keer op. Wortelloof vindt hij ook erg lekker.

Hebben jullie nog eventuele tips voor het geven van medicatie?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is een heel artikel waarin we tips voor het geven van medicijnen hebben verzameld:

 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-geef-je-medicijnen-aan-een-konijn

 

Hopelijk heb je er wat aan en kun je jouw konijn voor de gek houden door het ergens tussen te stoppen. 

 

Metacam werd hier door mijn artrose konijn overigens gewoon uit het spuitje gegeten, ze vond het erg lekker. Vastpakken of dwang was dus totaal niet nodig, ze kwam toen ze het eenmaal doorhad gewoon zelf aanlopen om het op te likken 😄 

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel Evee voor de link! Wat fijn dat jou konijn zo aan kwam lopen, dat had ik voor Teddy ook wel gewenst.. Ik ga het eens opzoeken. Teddy draait elke keer zijn hoofd weg als ik al iets te dichtbij zijn mondje kom of voor zn neus houdt. Het is overigens een buitenkonijn, welke nu dus al de gehele week binnen zit. Ik ben binnen de temperatuur al flink aan het 'afbouwen' zodat hij eventueel dit weekend naar buiten kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lodewijk krijgt ook pijnstilling en hij is een DrugsBunny. Maar ik had al een heel systeem bedacht indien het niet werkte.

Lodewijk is een zoetekauw, dus grotere kans dat het zou werken, want de medicatie is ook zoet. Scarlett zou hopeloos zijn geweest, maar zodra ze weet dat je iets doet om haar te helpen, blijft ze wel zonder stress zitten.

 

Als je wil blijven proberen met een spuitje:

 1. Spuitmondje insmeren met iets wat lekker ruikt, zoals banaan, brokje voer erover wrijven, loop, snoepje, wortel etc. etc. zeker iets wat hij lekker vindt
 2. Wachten tot er interesse is in het spuitje. Zelf er tegen aantikken/likken etc.
 3. Klein beetje spuiten en kijken of er zonder dwang wordt afgelikt
 4. Na het spuitje consequent belonen.

Als je zonder spuitje wil en je het wat nodig om het erop te spuiten:

 1. Op voer-brokje
 2. In een gekruld blad (andijvie, witlof, druivenblad, rozenblad, aardbeienblad, paardebloem of weegbree blad, basilicum)
 3. Op een snoepje Loop e.d. of groenvoer (stukje appelschil, wortel e.d.)

Het spul is niet zo vloeibaar, dus het blijft op zich op vrij veel liggen. Het is wel altijd opletten dat het maatje het niet probeer te snaaien.

 

Panacur is heel vies, veel konijnen weigeren dat. Ik zou niet zo snel over gaan op gedwongen medicatie als het met trucjes lukt.

Bij de vakantieopvang kwam Lodewijk het niet uit de spuit oplikken, waarschijnlijk omdat hij te afgeleid is door andere konijnen, geuren en plek, dus die hebben gewoon groente gebruikt.

 

Als hij eenmaal gewend is, dan zou je in principe kunnen kijken of je van trucje over kan naar spuitje of dat je kiest voor wat wel werkt voor hem.

Lodewijk rent al weg als hij een handdoek ziet (gebruikten ze in het asiel). Wat wel helpt is zijn plek verkleinen, dan voelt hij zich niet opgejaagd en mag/kan je meer.

Beide benen naast hem, zodat hij tussen je benen zit, vindt hij op zich ook veilig. Oppakken is helemaal een hel, maar als het jou wel lukt, zou je dat ook kunnen proberen.

aangepast door bunnyempress
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de tips bunnyempress, ik ga het proberen! Handdoek hoeft hij ook niets van te weten en oppakken ook niet. Hij springt en spartelt dan alle kanten op, wat niet bevorderlijk is voor de artrose in zijn rug.. Omdat hij nu ook nog niet optimaal zijn brokken eet wegens zijn gasbuikje, heb ik het hier nog niet opgesmeerd. Dat deed ik voorheen met de Meranox voor EC wel en dit at hij op. Ik merk wel dat ik zelf ook overbezorgd ben, want 'wat als hij het niet eet, heeft hij dan veel pijn' etc. Juist omdat ik hem niet kan 'dwingen' met geven.

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

DrugsBunny.jpg

 

Ik snap je stress volledig @Sannevw 

Lodewijk heeft een aangeboren heupafwijking, maar zoals je op de foto ziet, is hij dus echt een DrugsBunny geworden.

Konijnen kunnen, zeker met gewrichtsafwijkingen, best wel heel goed nog leven, ook met pijn.

Alleen is het zo, dat ze met pijnstilling meer blijven bewegen en dat is beter voor ze. En ze kunnen zichzelf fijner schoonhouden.

Pijnstilling is daarom heel belangrijk.

 

Oppakken vind Lodewijk ook vreselijk - dus dat werkt bij ons ook niet.

Ik herken dat spartelen, dat vind ik zelf ook doodeng.

 

Je kan ook het spuitje eerst gewoon vullen met banaan (dat past er geprakt wel doorheen) of water.

Gewoon om te laten weten - spuit is interessant. Dwangvoer lukt niet, want dat is veel grotere spuit.
En dan belonen als hij de spuit likt/zijn best doet ervoor.

 

Als ik jou was zou ik eerst gewoon truckjes doen (hebben wij ook de eerste 2 weken gedaan) en daarna zijn we pas richting spuitje gegaan.

aangepast door bunnyempress
 • Vind ik leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een lieve foto @bunnyempress! Ik heb net geprobeerd het spuitje voor zijn neus te houden, zodat hij eraan rook, maar continu draait hij weg. Heb het nu op rucola gespoten en ook daar wilde hij niets van weten... Ik heb ze even neergelegd en ik hoop dat hij het vandaag iig op gaat eten. Dat deed hij vanmorgen met de medicatie voor zijn buikje ook. De eerste 2,5 paardenbloem ging, maar daarna at hij de rest pas 2 uur later op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de geur hem niet aanstaat, helpt het om het of op dingen te spuiten die hij heel graag eet of om iets te gebruiken wat sterk geurt naar iets anders (zoals bijv. basilicum).

Ik weet niet hoeveel ml hij moet, maar een klein stukje wat hij snel kan pakken en eten is makkelijker dan heel uitgesmeerd op een groot stuk. Daar zijn wij in het begin ook de fout mee in gegaan. Dan moet je er lang bij staan.

 

Aangezien je konijn ook nog last heeft van zijn buik, gaat het vast straks al de gasbuik weg is ook alweer een stuk beter.

En ja, het is een erg lieve foto zo, dank je wel voorje compliment. Het gaf ons ook wel moed, want Lodewijk wordt in juni 2 (maar wij denken eigenlijk misschien pas in juli/augustus - gedumpt gevonden) en we hopen hem nog heel lang bij ons te houden. Dus hoe gemakkelijker medicatie geven is, hoe fijner dat is voor iedereen. Eerste week was voor ons ook lastig en hij had alleen maar pijn.

aangepast door bunnyempress
Link naar reactie
Delen op andere sites

@bunnyempress hij moet 10 ml in de ochtend en 10 ml in de avond. Hij hoeft pas vanavond ermee te starten, maar ik wil nu al proberen of hij er iets van eet. De geur staat hem inderdaad niet heel erg aan, maar ik heb net 5 ml op een paardenbloemblad gespoten en dubbel gevouwen en dit at hij op. Dit is zijn favoriete tussendoortje en ze beginnen al aardig op te raken... dus vandaar dat ik inderdaad opzoek ben naar andere dingen waarop hij het mogelijk gaat eten. 

Lodewijk is ook nog jong! Fijn dat jullie hem een goed thuis bieden :).

Ik heb even teruggezocht en ik ben vorig jaar maart en oktober met Teddy naar de dierenkliniek geweest voor een gasbuikje, en dan nu weer in maart. Al die tijd heeft hij zonder pijnstilling gezeten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maart/Oktober klinkt als gasbuik probleem tijdens het verharen. Heb je ook veel haar in de keutels gezien? Wij voeren preventief lijnzaadbrokjes (1-2 per dag), tijdens de heftigste verhaarperiodes, die kun je hier bij BunnyBunch kopen. Er zit al lijnzaad vaak in de brok, maar beetje extra is wel fijn voor de gemoedsrust, vind ik zelf. Je kan ook borstelen e.d. om ze te helpen, maar niet elk konijn verdraagt dat. Lodewijk heeft nog steeds vlassige stukjes in zijn vacht, dus die moet ik plukken. Vindt hij niet zo tof, maar werkt wel.

 

Dat is best veel pijnstilling zeg, 20ml per keer, dat is dan zeker wel lastig met druppelen op iets.

Geef je Metacam Hond (1,5mg/ml) ? Ik neem aan kat, want dat is 3x zo licht, met (0,5mg/ml).

Wij moesten met de generieke versie Novacam Hond 5ml per dag geven. Dat tikte aardig aan, qua prijs. 

Dus wij zijn overgestapt op Novacam Paard, dat is 10x zo sterk met (15mg/ml), dus hoeven we maar 0,5ml per dag (gesplitst in 2x)

Veel makkelijker met de hoeveelheid geven en een stuk goedkoper. En nu hij het aflikt, is het helemaal fijn.

 

Aangezien je met artrose ook blijvend medicatie moet geven, zou ik dat zeker even overleggen met de Dierenarts.

Minder ml's maakt het allemaal een stuk makkelijker.

 

Ik kreeg compliment van de dierenarts dat het mij opgevallen was dat er iets mis was met Lodewijk. Enige symptoom was dat ik vond dat hij bij de naderende winter minder actief was en zijn achterpootje was licht nat af en toe. Volgens de assistente was dat niet raar, vanwege onze ren, en die heeft toen een stukje weggeschoren. Toen de dierenarts kwam kijken, had die gelijk zoiets van: nee, er klopt iets niet in de heup. Dus toen bewezen met röntgenfoto's, maar echt heel licht maar iets te zien. Hij is idd heel jong nog en hoewel aangeboren begint de pijn vaak past als de schade heftig is en dus na jaren. Ze liet me foto's zien waarbij de heupkop helemaal weg was gesleten bij een ander konijn. Zo sneu, die mensen vroegen zich af wat er mis was, want het konijn wilde niet meer lopen. We gaan elk jaar herhalen om de schade te zien en evt. pijnstilling aan te passen. Hij heeft veel spierkracht want hij rent als de beste. Nu heeft hij eindelijk zijn graafstuk, dus ik hoop dat er nog meer te halen valt, zodat hij een lang en gelukkig pijnvrij leven heeft bij ons.

aangepast door bunnyempress
 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Geplaatst: (aangepast)

@To van de Veluwe hij had inderdaad een gasbuik. Vrijdag begon dit waarschijnlijk al, omdat hij zo gek aan het rollen was buiten in de tuin. Toen zei de DA wss EC wegens het opeens omrollen. Dus naar binnen gehaald en hem zijn medicatie op zn favoriete snack gevoerd (Paardenbloembladeren). Hij bleef op zich prima eten, tot dinsdagnacht en woensdag. Toen heeft hij amper gegeten en flopte hij weer zo gek. Ik vertrouwde EC niet en wilde dat ze er weer naar keken. Toen wel gefilmd wat er gebeurde. Vanuit die filmpjes dacht de DA epilepsie maar ze waren niet konijnkundige dus raadde ze me een andere aan. Dezelfde avond daarheen gegaan. Zn darm was helemaal opgezwollen en lag stil en een röntgenfoto laten maken. Wss heeft hij soms door de Artrose in zijn rug heel veel pijn waardoor hij niet eet en dat een gasbuik veroorzaakt... Medicatie gehad en mee gekregen.

Hij is vandaag uiteindelijk nog flink aan het eten geweest gelukkig! Groenten, van die hooiblokken van de welkoop, af en toe een brokje en wat hooi!

Zn keutels zijn nog wel klein, maar dat is natuurlijk te verwachten na een stilligende darm.

aangepast door Sannevw
 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@bunnyempress Ik weet niet hoe je fotos kan toevoegen, maar ik heb de Metacam voor de hond. Deze moet 2 x daags voor 10 kg. Is dat veel? Ook geef ik 1 ml emperid 2 x daags totdat zn ontlasting weer oke is. 

Ik merk ook echt dat als je je konijn goed kent, je echt veel sneller ziet of hij ziek is!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee 0,7ml is echt normaal, zoals @Kolino al schreef.

 

19 uren geleden, Sannevw zei:

@bunnyempress hij moet 10 ml in de ochtend en 10 ml in de avond.

 

Maar jij schreef 10ml 2x daags, dus dat is echt wel heel wat anders dan 0.7ml 2x daags. Vandaar dat ik daar even op aansloeg.

Die spuitjes zijn erg verwarrend. Ik heb telefonisch ook weleens het aantal kg hond doorgegeven i.p.v. de ml's. Die dierenarts had het gelukkig goed door, haha.

Als je 1,4ml per dag geeft, zou ik het lekker bij de hond variant houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@bunnyempressik zie het ja! Maar het is inderdaad de 10 KG. Hij springt nu vrolijk in de tuin met zijn vriendin hahah, zondag hoop ik hem weer naar buiten te kunnen doen! Binnen is het nu 15,5 graad. Ik laat het tot 14 graden terugzakken, zodat hij zondag naar buiten kan! Hij keutelt weer goed en is weer helemaal vrolijk!

 • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

19 uren geleden, Sannevw zei:

@bunnyempressik zie het ja! Maar het is inderdaad de 10 KG. Hij springt nu vrolijk in de tuin met zijn vriendin hahah, zondag hoop ik hem weer naar buiten te kunnen doen! Binnen is het nu 15,5 graad. Ik laat het tot 14 graden terugzakken, zodat hij zondag naar buiten kan! Hij keutelt weer goed en is weer helemaal vrolijk!

Klinkt als goed nieuws!

 • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@WOKKY thanks voor de tip!! Beide konijnen houden niet zo heel erg van fruit. Mijn ene konijntje Ruby heeft ooit een keer een hapje appel op, maar andere soorten wil ze niet. Teddy houdt ook niet van fruit. Groente gaat er wel goed in!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 28-3-2024 om 12:33, Evee zei:

Metacam werd hier door mijn artrose konijn overigens gewoon uit het spuitje gegeten, ze vond het erg lekker. Vastpakken of dwang was dus totaal niet nodig, ze kwam toen ze het eenmaal doorhad gewoon zelf aanlopen om het op te likken 😄 

 

Same here! Zelfs met Panacur doet 1 vd 2 niet moeilijk hier. Ze likt het liever zelf op dan onder dwang. Maar metacam is wel favoriet 😂

 

@Sannevw in het begin was het bij mijn konijnen ook lastiger, al was het niet onmogelijk. Wat bij mijn konijnen erg geholpen heeft is om het te geven op een rustig/suffig moment, bijv. einde middag als ze nog net een beetje suf zijn van het middagdutje. En daarna altijd direct belonen met wat lekkers. Ik heb mijn konijnen ook met treats (sience selective brokjes) aangeleerd dat "jaaaa" is goed, dus als ze bijv. begonnen met het accepteren/aannemen vd medicatie beloonde ik ook direct met mijn stem met de "jaaa" die ze kennen van beloningen. Dat in combinatie met een treat direct na de medicatie maakt het nu niet zo stressvol meer voor ze en meer een soort positieve ervaring. Maar zo'n ervaring opbouwen kost wel tijd. Ik denk dat er in de link die @Evee deelde ook goede helpende tips staan!

 • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bunnie.and.Clyde dank voor je reactie! Hij heeft in het verleden al vaker medicatie of dwangvoer gehad. Toen het echt slecht met hem ging, was hij erg duf en kon ik dit uiteraard geven. Maar als het 'oke' of goed gaat dan lukt me dit echt niet. Als hij het spuitje al ziet draait hij zijn hoofdje om. Hij eet tot nu toe zijn paardenbloembladeren goed op. Ik heb ook een zakje besteld met zaadjes die ik in de tuin ga planten, zodat ik altijd wat voorraad heb 😂. Hij blijft dat, van alle groentes, de lekkerste vinden!

 • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

 • Evee gesloten en geopend dit topic
 • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .