Ga naar inhoud

Jerry is er niet meer


Aanbevolen berichten

Het forumonderdeel ‘De regenboogbrug’ is er niet meer, maar ik wil toch een topic maken om te vertellen dat Jerry er niet meer is. 
 

Gisteren is hij dood gegaan. Ik had hem al 10,5 jaar, dus hij is minimaal 11 á 12 geworden. Tot 1 á 2 jaar geleden was hij nog in prima conditie en merkte je eigenlijk niet dat hij al vrij oud was, al werd hij wel rustiger. 1 á 2 jaar geleden werd hij slechtziend en uiteindelijk blind door ouderdom, maar daar redde hij zich prima mee. Hij werd toen ook een oud konijntje in zijn doen en laten. Maar de laatste tijd was hij broos. Ik had al een aantal dagen of een paar weken het gevoel dat hij een eind op was, al was er niet iets concreets. 
 

Maandag was het koud en toen ik ‘s middags nieuw water in de waterbak deed (het was bevroren) heeft hij veel gedronken. Ter controle gaf ik wat brokjes, omdat het koud was en hij dus al broos was. Maar hij nam het niet aan. Niet goed! Maar het was ook hun slaaptijd, geen etenstijd en hij zou er de laatste tijd tijdens hun slaaptijd denk ik toch niet veel interesse in hebben om iets extra’s te krijgen. Ik overwoog om naar de dierenarts te gaan (wat ik normaalgesproken in deze situatie zou doen), maar ik had een aantal weken terug besloten dat ik hem niet meer uitgebreid zou laten behandelen. Hij oogde verder niet ziek en hupste nog even normaal door de ren. ‘s Avonds heb ik een ren in de schuur gemaakt en hem samen met zijn vriendin Do naar de schuur verhuisd. Bouwkachel aangezet, dus het werd er 12 graden. Ik wilde hem niet meer alleen naar binnen (in huis) halen. Vorig jaar heeft hij een aantal dagen alleen in de schuur gezeten ivm blaasgruis, maar toen zag ik dat hij door zijn blindheid veel moeite had met alleen zijn in een vreemde omgeving. En voor Do zou het nu natuurlijk veel te warm in huis zijn. Dus ik vond dit een mooie tussenoplossing. Hij voelde kouder dan anders, dus hij had zeer waarschijnlijk ondertemperatuur. Ik had het hondenhok in de ren in de schuur gezet met lekker stro erin. Voor de zekerheid heb ik hem pijnstillers en darmstimulans gegeven en een beetje dwangvoer waar hij op kauwde. Ik weet het, het is een beetje zelfdokteren, maar ik heb ervaring en wist vrij zeker dat de dierenarts niet veel anders zou doen. Zijn buik voelde soepel, maar ik voelde ook ergens iets hards in zijn buik… Een tumor? Zijn blaas vol blaasgruis? Je weet het niet. Zijn ademhaling was ook versneld. Hij plaste gelukkig nog wel. Hij knabbelde wat aan het stro en liep nog een beetje rond. Ze gingen even later knus samen in het hondenhok liggen. Kopjes naar elkaar. Ik heb nog een snuggle safe bij hem gelegd.

 

Op de camera zag ik dat hij ‘s nachts een aantal keer had gedronken. Toen ik ‘s ochtends bij ze kwam heb ik hem weer medicijnen gegeven. Ik wilde niet dat hij (veel) pijn had. Zijn temperatuur voelde beter dan de avond ervoor. Ik dacht er aan om naar de dierenarts te gaan, dat zou dan zijn om hem in te laten slapen. Ik overwoog het die middag te doen, of anders de volgende dag (vandaag). Even kijken hoe het straks gaat dacht ik. Het voelde net nog wat vroeg. Toen ik later op de camera terugkeek en toevallig het geluid aan had staan hoorde ik dat een uur nadat ik bij ze was geweest stro in het hok bewegen en ik zag dat Do er ook naar had geluisterd. Ik dacht zou het dan? Ik ging vervolgens kijken en vond hem dood in het hondenhok… Ik heb hem in de tuin begraven (dat kon gelukkig toch met de vorst). 

10,5 jaar geleden heb ik hem vanuit Binkies geadopteerd. Ze hadden hem op straat gevonden. Volgens mij hadden ze hem nog 2 keer teruggebracht bij zijn baasje, maar de 3e keer is hij in de opvang gekomen. Hij werd gecastreerd en gevaccineerd en ik heb hem aan mijn voedster Pluk gekoppeld die net haar vriendje Sonny verloren had. Wat was ze sip toen ze alleen was na Sonny’s dood. Pluk en Jerry zijn jaren erg gelukkig geweest. Ze waren dol op elkaar. Jerry was een behoorlijk dominant konijn, maar zolang er geaccepteerd werd dat hij de baas was was hij super lief voor de vriendinnen die hij de afgelopen 10,5 jaar heeft gehad. Pluk was overwegend langharig en hij genoot ervan om de lange haren van haar nek met zijn tanden te kammen. Op een gegeven moment heb ik mijn voedster Flodder aan het duo gekoppeld. Haar vriendje Bram was dood en ik had ondertussen meerdere koppels. Flodder en Pluk hadden eerder samen in een groep geleefd (waren ook moeder en dochter). Dit trio ging een half jaar goed en Jerry genoot duidelijk van zijn harem. Hij had het druk met ze te vertroetelen. Uiteindelijk klikte het niet meer tussen de dames en gingen Pluk en Jerry weer als duo verder. Op een gegeven moment werd Pluk erg ziek en moest ik haar in laten slapen. Ik ging met Jerry naar de opvang en ik koppelde hem aan Rosa. Ook met haar was hij erg gelukkig. Voor het eerst was hij met een geheel kortharig konijn samen, en met hangoren, en het was zo grappig om te zien hoe hij haar de eerste wasbeurt gaf. Hij was altijd gewend om de lange haren van Pluk, en ook van Flodder, met zijn tanden te kammen en daarbij zijn nek helemaal omhoog te doen. Dat probeerde hij de eerste 2 wasbeurten ook bij Rosa met haar korte haren, maar dat lukte natuurlijk niet. Na 1,5 jaar moest ik ook Rosa in laten slapen. Toen is hij gekoppeld aan Do. Ook dat klikte heel goed en ze zijn 4 jaar heel gelukkig geweest. 
 

Het was een leuk konijn. De eerste jaren noemde ik hem vaak stuntpiloot, omdat hij vaak stunts uithaalde die dan vaak net niet goed gingen. Tijdens het schoonmaken van de ren moest ik er op letten dat geen spullen even op elkaar zette of iets dergelijks waardoor hij onhandige stunts kon uithalen. Toen ik het dak van het hondenhok tijdens het schoonmaken een keer omhoog had staan sprong hij er vanuit de ren over de rand heen in, om vervolgens precies op het tussenschot te belanden. Gelukkig liep het goed af. Maar dat was een typische Jerry-actie. Toen hij en Pluk voor het eerst in de hoge ren kwamen keek hij naar de muur, maakte een heel hoge sprong, zette zich vervolgens tegen de muur af om nog een grote sprong te maken. Hij kwam echt heel hoog! Maar ja, de ren was overdekt. 
Qua gezondheid was hij heel sterk. Ik heb hem jaren geleden 1 keer ‘s avonds met buikpijn gevonden. Ik gaf hem medicijnen en de volgende ochtend was er niks meer aan de hand. Bijna 3 jaar geleden zijn zijn kiezen een keer geslepen omdat hij last had. Toen hij later op de dag weer thuis was, binnen vanwege de narcose, knapte hij razendsnel op. De volgende dag kon ik hem zonder zorgen weer naar buiten brengen. Dat was bij mijn andere konijnen, die vaak veel jonger waren bij een gebitsbehandeling, vaak heel anders. Vorig jaar werd er tijdens de jaarlijkse controle bij de vaccinaties blaasgruis geconstateerd. De dierenarts had een foto gemaakt. Een aantal dagen later zou zijn blaas gespoeld worden en had ik hem weer naar de dierenarts gebracht. Maar de specialist belde later dat hij het niet nodig vond en mocht ik hem weer ophalen. Verder heeft hij nooit iets gehad.

 

Ik heb dus 10,5 jaar van hem mogen genieten. En hij heeft het goed gehad. Hij was het rood-bruine konijntje dat al jaren de foto van mijn schermafbeelding hier op BunnyBunch is. Hij was avontuurlijk, grappig, leuk en lief. Meestal kon ik hem tijdens het eten even aaien, en af en toe ging hij er lekker voor zitten om geaaid te worden. Hij was knap en tot hij blind werd had hij prachtige ogen. En hij was altijd samen met zijn vriendinnetjes 🥰

 

  • Verdrietig 14
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .