Ga naar inhoud

Vlinderkonijn

Members
  • Items

    1.133
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Vlinderkonijn

  1. Lang getwijfeld om m'n dwergje te laten castreren, omwille van z'n hoge leeftijd (9 jaar). Uiteindelijk toch de stap gezet omdat ik de voordelen vond opwegen tegen de nadelen, en met succes! Hij is nu zo gelukkig met z'n voedster!!!! Hoewel zij duidelijk wel de baas is. Ze is dan ook dubbel zo groot als hij (groot Lotharinger).

    Wou ik gewoon even kwijt:party:

  2. Dat jong van 5 weken overleeft het normaal gezien wel, als je geeft wat "NaOomkuHh" zegt.

    Je kan voor de jongen van 1 week ook Soyababypoedermelk halen, gewoon in de supermarkt, neem dan voor baby's vanaf de geboorte. Bereiden zoals op de verpakking en toedienen met een spuitje in de zijkant van de bek. (vraag op spoed in ziekenhuis, of bij apotheek als je dat niet hebt.)

    Belangerijk is dat er geen lactose in zit zoals in gewone melk en gewone babypoedermelk, want dat verdragen de darmpjes niet. Zo kun je veel sneller handelen dan als je moet wachten op stichting konijnenbelangen met hun speciale melk.

    Als je niet van plan bent om ze te voeren of naar een stichting wil brengen, sla ze dan maar meteen dood. Laten verhongeren vind ik echt nog zieliger.

  3. Maar ik heb nu ook een ziek konijntje, mogelijk komt dat inderdaad doordat ik haar buiten heb gezet en haar weerstand minder is geworden.

    Tja, het is nu ook een erg nat voorjaar geweest hé. Vorig jaar hebben ze van maart tot en met oktober op het veldje gezeten en zijn ze nooit ziek geworden.

    Bedankt voor de reacties. Ik denk dat ik ze na de herstelperiode dan toch weer samen op het veldje zet.

  4. De ene is overleden aan een bacteriële infectie. (symptomen waren: ernstig vermageren door niet/minder te eten, en beestjes in de vacht) Ondanks antibiotica en dwangvoer. De andere 2 hadden dat ook, maar zijn hersteld. Ze zijn ingeënt.

    De speling in de knie zou de oorzaak zijn dat hij mankt, misschien verkeerde landing, geschrokken en blijven hangen,... ik weet het niet. Ik heb het terrein goed bekeken maar heb geen gevaarlijke dingen opgemerkt. Onze buur is wel kuikens kwijtgeraakt aan een dier in de omgeving dat komt roven, maar ik denk dat het daar niet mee te maken kan hebben, want hij had geen bijtsporen of zo, bovendien zijn m'n konijnen ruim 5 kilo zwaar, en voor een kat is dat teveel gevraagd. Misschien heeft hij gewoon te gek gedaan, zich teveel uitgesloofd... ik heb er het raden naar.

    's avond het vriendinnetje erbij kan ik proberen, dan heeft hij wat gezelschap. Da's trouwens wel een hele klus, want als ze eenmaal op de 100m² zitten laten ze zich niet zomaar meer pakken.

  5. Hallo allemaal

    Ik ben erg aan het twijfelen en zou graag jullie mening horen.

    Mijn trio konijnen heeft afgelopen winter in hun winterverblijf gezeten, omdat ik het te nat vond, en ze gewoon buiten bleven lopen in de regen. Het is een overdekte ruimte van 2m75 op 75cm met 1 nachthok die ze met drie moeten delen. In het voorjaar heb ik ze weer in hun zomerverblijf gelaten: een niet-overdekt stuk van 100m² (gras met een boom op) met 3 nachthokken. Ze graven ook holen, dus schuilmogelijkheid genoeg. Maar ze schuilen dus niet als het regent.

    Nu zijn ze enkele weken geleden ziek geworden, toen heb ik ze naar het winterverblijf gehaald, dierenarts, antibiotica enz enz. maar 1 van de drie heeft het niet gehaald, ondanks dwangvoer is ze toch overleden.

    De andere 2 sterkten weer aan en en werden wel weer gezond, dus zitten ze nu sinds een week of drie of zo weer in het zomerverblijf. Dinsdag mankte onze ex-ram. Naar de DA geweest: ligamenten oid in de knie verrokken of barstje in de knieschijf (er zit teveel speling op), hij moet rust houden zonder ander konijn in de buurt en krijgt pijnstilling. Hij zit nu weer in het winterhok, alleen. Zijn vrouwtje zit nu alleen in het zomerverblijf. Heeft door het gaas wel contact met de konijnen van de buren.

    Mijn man vindt dat we de konijnen niet meer achteraan moeten steken, omdat ze dit voorjaar al zoveel gesukkeld hebben met hun gezondheid. Maar ik vind het zo'n zonde om ze zo klein te behuizen als we de ruimte hebben om ze volop "konijn" te laten zijn. Je ziet ze gewoon zo genieten als ze kunnen rondrennen en graven. Maar aan de andere kant wil ik natuurlijk ook dat ze lang leven.

    Ik weet niet waar ik het best aan doe. Iemand die advies heeft?

  6. Wat jammer! Maar van gras krijgen ze gewoonlijk juist diarree? Ik begin met een handje per dag en voer de hoeveelheid op, elke dag een beetje meer. Nu zitten ze altijd op het gras en hebben nergens last van. (ook 3 groot-Lotharingers) Ze graven idd wel enorm, en dat kan snel gaan. Binnen een paar uur hebben ze een gang van meer dan een meter (Bij mij kan het geen kwaad, ze kunnen niet uit het konijnenstuk weg, dus mogen ze graven wat ze willen.

    Heb jij draad onder de ren? anders kunnen ze in een half uurtje eronderdoor graven.

    Veel plezier met je Lotharingers! Ik ben dol op het ras (zie mijn albums)

  7. oja omdat het nu zomervakantie is krijgen de moeders de hele zomervakantie rust.

    Dus hoop dat hij dit ook doet

    De fokker waar 1 van mijn konijnen vandaan komt, zei dat ze niet fokken in de zomer (juli en augustus) omwille van de rui. Ik heb er niet verder over doorgevraagd, maar misschien lukt het kweken dan minder goed? Iig een voordeel voor de voedsters dan, dat hij een pauze inlast.

    Veel succes met je kleintje, ik hoop dat hij groot en sterk wordt!

  8. Ik heb Stewie eigenlijk nog nooit gras gegeven. Omdat ik bang ben dat het gras vervuild is. (door honden of auto's ect.) Kan ik het gras dan gewoon wassen of beter niet geven?

    QUOTE]

    Gras heeft niet hetzelfde effect als hooi. Gras veroorzaakt zelfs vaak diarree, als ze teveel in 1 keer krijgen. Dus zonder dat de darmen eraan gewend zijn.

    Is Stewie gewend om groenvoer te eten? Anders Kan je eens proberen om een beetje groenvoer (wortel, witloof, paardbloemblad, peterselie,...) heel fijn te snijden/raspen en dat goed te vermengen met het hooi? Zo krijgt hij er wellicht toch een deel van binnen.

  9. Veel sterkte!

    Een tip voor wie nog eens met een lusteloos, niet-etend konijn te maken krijgt:

    Lepeltje pindakaas, jam, roosvicee. een beetje suiker kan al energie geven om toch wat te eten/drinken.

    Babysoyamelk is ook een wondermiddel: 5 ml per dag kan het leven al redden. En het poeder blijft 2j goed, altijd nuttig om in huis te hebben.

  10. Zorgen de kat en hond er dan juist niet voor dat ze in beweging komt? Ik heb ook 1 lui konijn, maar een tunnel en zandbak en verhogingen helpen ook niet. Alleen loslopen in de tuin. dat vindt ze zo interessant, dat ze daarvan gaat rondlopen. En rennen, als ze merkt dat we haar weer willen pakken/terugjagen naar de ren.

  11. Ik geef 's morgens groenvoer en 's avonds biks. 's morgens geef ik geen biks omdat anders de kraaien met de helft van het voer weg zijn, en 's avonds gaan die slapen, terwijl konijnen juist 's nachts actiever zijn. Hooi en water hebben ze altijd. Ochtend: groenvoer om de dag lekker te beginnen. Daar doen de vogels toch niks mee.

  12. Mijn rasloos rammetje is ruim 8 en nog vol energie. die kan wellicht nog wel een tijdje mee. Heeft een paar maand geleden nog voor een oeps-nestje gezorgd.. (Jammer genoeg raadde de helft van de geraadpleegde DAen het af om hem nu nog te laten castreren. Te groot risico)

  13. Hoewel ik soms gewoon groente koop speciaal voor de konijnen, geef ik ook vaak gewoon de resten die ik niet gebruikt heb bij het bereiden van m'n maaltijden voor onszelf. Die hebben dan soms wel al enkele dagen in de frigo gelegen.

    Geven jullie je groenten altijd kraakvers, of soms ook een paar dagen oud? kan het kwaad dat een stuk komkommer of wortel al een beetje slapper wordt?

    Groente met schimmelplekken of bruine plekken geef ik natuurlijk niet.

  14. Het merk is Novital, maar ik heb zelf gegoogled om een afbeelding te vinden, maar het niet gevonden. Toen dus zelf maar even een foto gemaakt (zie hierboven). Op de site van Aveve ook niet teruggevonden (maar ze hebben geen onlineshop).

  15. Het heet: "hooi eerste maai en kuilgras vraagje". Ging eigl. over of je hooi van de eerste maaibeurt mag geven of niet, maar er komt ook een stuk in dat hierop van toepassing was, ik kopiëer even het hele stuk (citaat van Sjaak en Floortje), hopelijk mag dat bij vermelding van de schrijver:whistle2::

    Je kan gewoon prima hooi van de eerste snede geven.

    Vaak is er niet eens een 2e snede hooi maar wordt dat ingekuild of ingepakt omdat het dan later in het jaar is en al te nat.

    Wat belangrijk is, is dat je hooi een maand laat liggen voor je het geeft. Dus je laat het maaien, schudden, persen en dan haal je het van het land. En dan moet je het nog een maand laten liggen.

    Wat betreft eiwitten en suiker: daar weet je alleen wat van als je weet of het gras en waarmee het gras is bemest. Of het meer voedingsstoffen bevat weet je ook alleen als je weet of en waarmee het is bemest. En dan nog zou je een analyse moeten laten maken om te weten wat er in zit.

    Dat van die fructaan (suiker) is ook eigenlijk niet helemaal waar. Dat hangt weer af van de tijd van maaien en de tijd van inpakken. Een hoog fructaangehalte krijg je op het moment dat je koude nachten hebt, en warme ochtenden. Dus als de temperatuur ineens stijgt. Dan groeit het gras namelijk niet in de nacht en slaat het fructaan op. Als je het laat op de dag laat maaien en inpakken is je fructaangehalte dus al lager.

    Eiwitten zitten vooral in kuil of voordroog. Hoe langer en hoe droger het gras hoe minder eiwitten. Hoe meer je gras aanvoelt als "gazongras" hoe meer eiwitten er in zitten.

    Dat je dus in de eerste maai gifstoffen hebt en in de 2e maai niet is een fabeltje. Als je gras maait krijg je processen. Die moet je zijn gang laten gaan, je moet het de tijd geven om het gehele proces te doorlopen.

    Dus haal met een gerust hart hooi van de eerste snede. Dit is het beste hooi wat er is naar mijn idee. Het is mooi lang, de pluimen staan er vaak in en de stengel is mooi hard. Je moet alleen even vragen wanneer het gemaaid is, en daar 4 weken bijtellen. Dan kun je het gewoon voeren.

    Overigens: heb jij je wel eens afgevraagd welke snede er in een pak zit dat je koopt bij de dierenwinkel? ;)

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .