Ga naar inhoud

Mitty

Members
  • Items

    329
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    5

Alles dat geplaatst werd door Mitty

  1. Ja, dat bedoel ik:) Voorheen telde ik ze als twee aparte groentes voor op het menu, maar nu geef ik het zo nu en dan om de beurt. Ik denk dat ik met de bleekselderij net boven de 50 gram zit. Het is soms best een uitdaging om aan de juiste hoeveelheid groenvoer te komen en tegelijkertijd niets te overdoseren😬 Ik heb ze hier nog nooit zien worstelen met de draadjes gelukkig. Ze knagen het op alsof je het in een juicer douwt, dus het kleinsnijden is hier denk ik niet nodig. Ik vroeg mij trouwens af, is het erg als er tussen keutels van normale grootte een paar minikeutels zitten? Sinds afgelopen weekend zie ik het weer terugkomen, maar ik hoopte dat een paar ervan niet zo erg is.
  2. Ik wist niet dat bleekselderijstengels een probleem kunnen zijn. Eerder hoorde ik juist dat andijvie nadelig effect kan hebben (ook in combinatie met witlof). Ik heb alle groentes bij ze getest om te zien of ze ergens slecht op reageren. Dat zou dan een aanleiding kunnen zijn, maar op bleekselderij reageren ze van alles het beste. Daarom gebruik ik dit nu graag in het menu, zeker omdat het veel vocht bevat. Ze krijgen daarom van mij niet meer dan vier blaadjes radijs. Het valt mij tot nu toe best tegen om info te vinden over de precieze werking van lactulose, het is vreemd spul. Ik geef ze nu maar weer 3x per dag prozyme. Ik had een beetje op een stukje appel gelegd en dan zie je goed dat het effect heeft. Nu hopen dat het ze erbovenop houdt.
  3. Ik heb even gespiekt in mijn notities (anders onthoud ik al die adviezen echt niet) en ze omschreef het als: Lactulose trekt vocht uit de maag waardoor de brei (in de maag) harder wordt en de kans op verstopping nog groter is. Ik heb het spul in ieder geval weggemikt, dan hoef ik er ook niets meer mee😂 Gelukkig dat je het zegt, want ik zou niet weten wat het anders moest zijn. Ze hadden in totaal circa 7 blaadjes salie gekregen, waar ze voor de vakantie nog meer van gewend waren. Voor de rest was ik die dagen de groente nog rustig aan het opbouwen. Nu krijgen ze bijna weer zoveel als voor de vakantie (500gram totaal per dag). Op de dag van de gasaanval kregen ze een stengel paksoi, twee stengels bleekselderij een klein handje radijsbladeren een kwart venkel en twee druivenblaadjes. De dag daarvoor ongeveer hetzelfde, maar ipv paksoi een blad andijvie. Het gekke is dat degene van de opvang lesgeeft in konijnkunde zowel op gebied van voeding, gezondheid als op gebied van gedrag. Maar ja mijn dierenarts heeft vroeger zelf konijnen gehad🙈😂 Ongelofelijk dat de één 60gram biks en de ander 10gram biks als beste dieet aanraadt!!
  4. Ik krijg er tranen van in mijn ogen, wat een verdrietig einde. Jullie hebben zo voor hem gevochten. Heel veel sterkte met het verlies en de behandeling van Fudge.
  5. Tijd voor een update. Vorige week heb ik mijn konijnen weer opgehaald bij de opvang. Van de opvang hoorde ik dat het super goed was gegaan. 2 weken lang hebben ze nergens last van gehad. Ook zijn ze overgezet op die nieuwe (calciumarme) biks met lijnzaadolie en biergist. Een groot voordeel zou zijn dat ze nauwelijks uitzetten wanneer er vocht bij komt. Dat kan inderdaad een verschil maken, want SS zet nogal uit. Ze hadden mij alleen niet verteld dat ze de brokken zouden opvoeren naar 60gram per dag voor beiden... Wel vertelde ze dat ze een ander koppel had gehad met terugkomende darmproblemen. Die deden het heel goed op de nieuwe biks. Bij hen bleken de problemen uiteindelijk te worden veroorzaakt door niergruis. Misschien dat mijn koppel daar ook last van heeft. Ik opgelucht met mijn kindjes én de zak nieuwe brokken naar huis. Vanwege de grote veranderingen ook netjes de 60gram aangehouden met het eetschema van de opvang. Hun keutels waren (zijn nog steeds) beter dan ooit, dus ik was helemaal content. Ze dronken wel wat meer, maar ik gaf ze alleen 's avonds nog groente. Precies een week ging het goed, tot Stamper zondagavond laat stopte met eten. Het was weer zover:( Telkens verliggen, hooi wegtrappen, kouder aanvoelen en een vreselijk borrelende buik. Nog nooit heeft zijn buik zoveel herrie gemaakt. Snel pijnstilling en cisapride erin gedaan, warm bij me gezet en voorzichtig aan de buik gevoeld/gemasseerd. Ik voelde de luchtbellen zich de hele tijd verplaatsen, er kwam geen einde aan. Na een uur ook maar met dwangvoeding gestart. Toen begon Mitty opeens ook om 02:00! Precies hetzelfde verhaal, alleen anderhalf uur na de pijnstilling begon ze weer te eten. Ik heb daarna niet meer geslapen. Pas een half uur voor mijn wekker, 06:00, leefde Stamper plotseling op. Om 07:00 had ik twee onschuldig kijkende konijnen alsof er niets gebeurd was. Ik heb de hele dag op mijn adrealine kunnen werken, dat dan weer wel😂 Ik heb toch maar weer contact opgenomen met de opvang. Zondag had ik de konijnen namelijk wel weer voor het eerst een paar blaadjes salie gegeven. Ik ben benieuwd wat het advies wordt. Ik weet dat deze opvang zeer deskundig is, maar ik word knettergek van de verschillende adviezen van de opvang vs. de dierenarts. De opvang was geschrokken dat ik ze uberhaupt lactulose had gegeven, want lactulose blijkt vocht uit de maag te ontrekken.. De zonnebloemolie was wel oké, maar die hebben ze niet gegeven toen ik op vakantie was.
  6. Ik krijg van de opvang door dat 10gram brokken wel erg weinig is voor beiden. Ze gaan hier over anderhalve week naartoe. Haar voorstel is ze over te zetten op een bio biks met lijnzaadolie en biergist. Ik heb het even aan haar gevraagd, maar misschien dat dat op verm-x lijkt? Morgen zet ik een aantal vragen uit richting mijn dierenarts, maar misschien kan ik de opvang de brok wel uit laten proberen. Al heb ik zelf eigenlijk wel de beslissing genomen ze na de vakantie op een geen-brokken-dieet te zetten.
  7. Dan zal ik ook meteen naar probiotica vragen, bedankt voor het advies! Naast het dieet kijk ik ook opnieuw naar hun huisvesting. Zijn er dingen die ze toch stiekem afknagen? De kleden die er nu liggen zijn twijfelachtig (ze knagen er gelukkig op dit moment niet aan, maar 1 kleed is van polyamide), dus ik ben al een tijdje op zoek naar een oplossing. Ik vind vinyl toch te glad, ik heb nog geen goede grip-versie gevonden en ze gleden al uit over de speeltegels toen ze buiten leefden (ze klimmen en rennen nogal). Ik had goede hoop voor tapijttegels van treffort. Het is van geitenhaar en wol, leek strak gevlochten en de onderkant van jute. maar nu bedenk ik mij dat geitenhaar/wol misschien niet goed is bij beginnende pododermatitis.. Wat een uitzoekerij allemaal! Nu twijfel ik of ik toch niet beter voor natuurtapijt van kokos of sisal of jute of katoen moet gaan.
  8. Ik heb de zonnebloemolie opgehoogt naar de hoeveelheid die Stichting Konijnenbelangen adviseert. Ennn sinds een paar dagen zie ik effect! 🤗 Gisteren weer naar de markt geweest en de bio-winkel om inspiratie (en inkopen) op te doen voor groentes. Ik heb snijbiet gevonden en ik dacht misschien past dat goed bij ze? Groen blad, veel vitamines, vezels. Ik kan er alleen niet veel over vinden, dus ik kijk even of ik het aan hun geef of het lekker zelf opeet. Daarnaast oa ook koolrabi gevonden, op de veilige groentlijst stond er geen waarschuwings-teken (*) bij, dus toch voor de zekerheid meegenomen. En anders gooi ik hem in de oven met veel kaas voor mijzelf:))) Ik trof nu gelukkig een hele toffe groenteboer die een tas vol wortelloof voor me had! Al met al een geslaagde expeditie. Ik zit nu denk ik op minimaal 8 verschillende soorten hooi/kruiden thee die ik bij ze heb getest. Geen een(!) viel in de smaak. Ik had echt goede hoop bij het frambozenblad, maar 0 respons. Ik troost mij met het feit dat ze vorig jaar de koppelopvang/voedingsadviseur ook tot wanhoop hebben gedreven (ze heeft geprobeerd ze op een ander soort voer over te laten stappen). Voor de grap had ik nu een kers met een beetje water geprakt en het sap aangeboden. Voor het eerst zag ik beginnende interesse bij ze, ik geef niet op! Ahhh dat verklaard zoveel. De tarwe maakt dat de dierenarts er ook terughoudend mee is, ik zal eens vragen of dit misschien toch een goede vervanger is. Wel jammer dat de andere variant uit de markt is. Je hebt me trouwens wel heel nieuwsgierig gemaakt. Wat is veilige sla? Misschien dat ik hem eerst in zo'n half wijnvat zet en hem later overpot. 🤔
  9. Ik heb me rot gezocht naar de vetcare+ variant😅. Ik kon ze alleen bij Medpets vinden, maar ze waren niet op voorraad:( En ik weet uit ervaring dat ik geen prof ben in het gebruik van google.. Ik ben van plan over te stappen als de Fiba First op is, als het lukt ze te vinden😂 Ik vond het juist zo'n goede tip! Ik schrik van de andijvie en witlof, want die gebruik ik als basis.. Ik dacht dat in donker bladgroente veel vezels zaten en witlof veel vocht bevat? Dat wordt zoeken naar een alternatief, want dit helpt niet mee. Maar ik weet even niet meer welke alternatieve bladgroentes niet problematisch zullen zijn. Ik dacht dat alle planten buiten groentes om alleen in heel kleine hoeveelheden mogen worden gegeven, dus tot nu toe ligt mijn focus op het groente-menu. Misschien moet ik die focus wat meer verleggen, want mij groentelijstje van wat ze lusten en aankunnen wordt nu eng klein.. Die krengen laten bijna alles liggen. Ik baal bijna dat ik op vakantie ga, want mijn handen jeuken om het hele plantenplan op te zetten. Bedankt voor de tips!! De buurman moet al zoveel bijhouden, ik kan het die arme man niet aandoen😂 Helaas gaat het weer slechter met de konijnen en de vakantieopvang komt steeds dichterbij. Ik heb ze dit weekend behandeld met Anti-Myiasisspray en de nagels maar meteen geknipt, ik wilde het niet vlak voordat ze weggaan doen maar het is niet te plannen nu ze zo kwetsbaar zijn.
  10. Ik zal ook eens gaan onderhandelen met mijn groenteboer. Of eigenlijk een andere groenteboer zoeken. De laatste keer snapte hij niet wat ik met wortelloof bedoelde😬 Is er een verschil met groentes uit de supermarkt of markt? Ik probeer juist minder eiwitten te geven (ze moeten nog iets afvallen), waardoor ik geen erwtenvlokken geef😶. Groentes zoals broccoli, spinazie, radijs durf ik eigenlijk niet te geven. In het verleden heb ik dit opgebouwd, maar na een tijdje kregen ze een gasbuik en heb ik dat (misschien onterecht) koppelde ik elke keer aan een van deze groentes. Kolen ontwijk ik daarom zo veel mogelijk. Is het misschien een idee om alleen de Fiba First te houden voor de vakantieopvang? Dan hoef ik mij in ieder geval geen zorgen te maken of ze de brokken afwegen. Ik ken de opvang gelukkig wel en ze zijn ook bekend bij bunnybunch, maar ze vertelde de vorige keer hoe druk ze het met al die konijnen had en dat ze elke ochtend een lijnzaadbrokje geeft om te kijken of de konijnen nog eten, omdat ze er anders geen tijd voor heeft. Ze krijgen nu nog die 8 gram en een stokje Fiba First, maar ik kan natuurlijk ook gewoon helemaal overstappen op de Fiba First. Of zitten daar geen voldoende voedingsstoffen in? Ik was al van plan mijn dakterras (ik kan hem nu helaas nog niet gebruiken vanwege het gebrek aan een hek) om te toveren tot konijnenvoerfabriek. Verbouwen jullie alleen groente en bekende kruiden in de tuin of ook andere planten? Mijn boodschappenlijstje bestaat nu uit: wortel(loof:))), andijvie, groenlof, paksoi (heb ik wel al in een pot maar ik weet niet of je de bloemen ook mag geven), peterselie, basilicum, salie, weegbree, munt, pepermunt, paardenbloem, gras, aardbeien. Sorry voor mijn hoeveelheid vragen!🤣
  11. Het was weer lekker een drukke week, maar tijd voor een update! Het gesprek met de konijnkundige dierenarts ging goed. Er waren veel oohh-momenten vanuit mijn kant. In het kort: Dieet of wormbesmetting zijn waarschijnlijk niet de oorzaak. De werking van lactulose zit vooral in de dikke darm, terwijl het probleem van mijn konijnen vermoedelijk bij het begin van de dunne darm/maag ligt. Stoppen kan daardoor. Ik heb naar psyllium-vezels (was benieuwd😁) gevraagd, dit is niet giftig maar helpt in hun geval niet, want werkt bij diaree en het is niet bevoordelijk voor de keutels (worden slijmerig en taai). Ik heb gevraagd naar de zonnebloemolie en dat kan wel werken:)))) De afgelopen dagen heb ik afgebouwd met cisapride (afbouwen was volgens DA niet nodig, wel oké voor meer zekerheid) en verder nog nergens op overgestapt. Het wisselt, maar ik ben voorzichtig positief. Vandaag ga ik voor het eerst een kwart theelepel zonnebloemolie proberen verstopt in wat paprika, maar als ze hun neus ervoor ophalen (90% kans) laat ik het voor nu, want de weegbree en salie zijn onderweg😏 Mijn koppeltje lijkt ook op leeuwenkopjes! In de paspoorten staat dat ze vosjes zijn, maar volgens mij zijn ze vooral een ratjetoe met heel veel haar. Zijn er soorten groente/kruiden die je in een brokkenarmdieet essentieel zijn? Ik ben die brokken eigenlijk helemaal zat. Nu krijgen ze 8gr (ieder 4g) per dag + ieder een Fiba First stokje. Ze gaan begin augustus naar de vakantieopvang, dus ik wil nu niet te veel veranderen aan het dieet, ze zien me al aankomen😂 Tot die tijd start ik wel operatie zero brokken op om te kijken hoe ik het daarna kan aanpakken. Misschien houd ik de Fiba First wel bij de hand, maar de dierenarts zei daar weer over dat er toch wel wat graan in zit. Nu loopt nog een zoektocht naar nieuw paardenhooi, want de enige balen die ik in de buurt kan kopen zijn speciaal eiwitrijk. Ze vinden de dikkere sprieten veel lekkerder dan het hooi van de dierenwinkel dat ze nu weer even krijgen. Als ik dan toch bezig ben wil ik het hooi ook helemaal goed hebben. Het streven is een paradijselijk verblijf en een koninklijk dieet, stiekem best een leuke hobby🤣
  12. Ik begrijp wel hoe je je voelt. Konijnen zijn zo kwetsbaar en kunnen daarom zoveel kopzorgen veroorzaken. Mijn koppeltje is erg gevoelig voor gasbuiken en verstoppingen. Maandelijks ben ik met een van de twee wel aan de haal, maar omdat ze bij mij binnen een dag (of twee) zelf weer eten en daarna lekker hun eigen gang gaan vind ik het waard. Zoals @Kolino aangeeft is het samenzijn met de konijnen belangrijk om te voelen waarvoor je het doet. Ik heb gelukkig tamme konijnen, maar na medicatie kijken ze mij een paar dagen niet aan. En zijn ze bang, maar dat zou ik in hun geval ook zijn. In die dagen neem ik iets meer afstand en geniet ik door te kijken naar hun dagelijkse activiteiten. Ik zou ze vooral lekker verwennen met speeltjes/slooptmateriaal en eten;) Liefde gaat door de maag! (die van mij worden al gek als ik ze een handje nieuw hooi geef (arme stakkers krijgen maar een halve zak nieuw hooi per dag😂), dus het hoeven niet per se snoepjes te zijn😇). Die van mij krijgen vaak gasbuiken na stressvolle activiteiten zoals jaarlijkse vaccinaties, grote schoonmaak van het hok, toen ze van verblijf verhuisde, etc. Ik houd ze rond deze gebeurtenissen extra in de gaten en bereid mij psychisch voor op een konijn met pijn. En ik kijk naar het dieet, zoals zorgen dat ze het drinken interessant vinden d.m.v. hooithee aanbieden naast het water, want vocht is belangrijk. Het is een beetje zoeken, maar het blijft uiteindelijk jouw keuze;) De kans dat het volgende konijn ook zo kwetsbaar is, is ook aanwezig.
  13. Dat scheelt weer een aanschaf! Ik heb het opgezocht en het klopt inderdaad, lactulose kan gasvorming veroorzaken.. De Cisapride is nu op, maar ik durf nu niet meer terug naar lactulose. Waarschijnlijk hebben ze alle twee daar de afgelopen weken op gereageerd, dat wil ik niet nog een keer. De keutels zijn nu trouwens wel beter. Vanmiddag heb ik het telefonisch consult, dus ik ga goed voorbereiden wat ik wil vragen. Dat is wel heel frappant.. Ik heb het even allemaal teruggelezen en het is wel heel bijzonder dat het elke keer alle twee de konijnen zijn die darmproblemen hebben. Ik vind het nog wel een mysterie. Het enige wat ik kan bedenken wat mee kan hebben geholpen, is de beginnende rui. Mijn konijnen zouden flippen als ik met maar één soort aan zou komen zetten😂
  14. Wat een opluchting dat het beter met ze gaat! Ik lees het nu pas allemaal, echt vreselijk hoe ze eraan toe waren. Die van mij hebben de afgelopen weken ook weer darmproblemen, misschien dat de beginnende rui nu het laatste zetje is geweest voor al die konijnen? Heerlijk om de foto's te zien waar ze zich zo lekker laat kroelen, dat gaat de goede kant op!
  15. Hoe gaat het nu met Ukkie en Brownie? Ik ga er tegenwoordig tussen zitten wanneer ik de konijntjes brokken geef. Bij mij gingen ze elkaar ook de hele tijd opzoeken wanneer ik ze apart probeerde te voeren, want stel je voor dat de ander meer krijgt. Ik geef nu dan ieder 4 gram (vanwege de darmproblemen zo weinig op advies da) en dat eten ze binnen vijf minuten op. Stamper is altijd eerder klaar en dan gaat hij op strooptocht. Nu kan ik dat voorkomen door hem te aaien en af te leiden tot Mitty ook zover is.
  16. De keutels lijken voorzichtig aan iets normaler te worden, maar ik snap er helemaal niets van. Mitty was degene die vorige week een gasaanval (denk ik) had en haar geef ik nu al meer dan twee weken(!) de cisapride. Sinds de dierenarts nam ik Stamper ook mee in de behandeling, omdat ze over hem ook twijfelde. Maar zijn keutels waren en bleven goed, dus ik gisterochtend gestopt en terug naar lactulose. Om 23:00 had Stamper een gasaanval😖 Ik ben er klaar mee, ik houd hem nu maar ook op de cisapride tot ik die dierenarts heb geproken. Ik houd alles om ze heen zo rustig mogelijk en de cisapride vinden ze heerlijk. Het was gisteren wel weer zo vreselijk benauwd als vorige week bedenk ik mij nu, misschien heeft dat meegespeeld. Bedoel je 2 maals daags 1ml? In dat geval gaf ik de minimale dosering, 1 maal daags 1ml. Cisaral geven is echt een strijd met ze hier, dat zou ik niet dagelijks willen doen.. De stress die het geeft maakt het alleen maar erger. Infacol heb ik tot nu toe niet durfen aanschaffen. Bij gas in de maag is het toch levensgevaarlijk? Dat van de zonnebloemolie kan ik alleen bij Stichting Konijnen Belangen vinden, ik wist wel dat olijfolie voor ons werkt, maar had nog nooit gehoord van zonnebloemolie bij konijnen. Leuke vraag voor de da!🤣 Ik durfde het niet te overwegen, maar ik ben er ook bang voor dat het misschien megacolon kan zijn. Ik zal wel overleggen of een röntgenfoto een optie is, dan kan het (hopelijk) worden uitgesloten of wellicht is er iets anders te vinden.. Misschien dat de ene wel megacolon heeft en de ander weer iets anders, een soort multipack-koppel. Of de wormbesmetting is toch gebleven... maar ik heb het langst mogelijk de panacur gegeven, dus ik mag hopen van niet. Mijn dierenarts vertelde dat ze haar konijnen om de dag 5g voor beiden gaf! Op haar advies ben ik teruggegaan naar 10g, maar misschien is het het overwegen waard het helemaal weg te laten. Ze gaf aan dat de voedingsstoffen lastig in de brok blijven tijdens het bewaren.. Maar ik las ook dat je dan moet overstappen op circa 30 soorten hooi, grassen, kruiden en vers groenvoer?! Ik wil jullie bedanken voor het meedenken! Ik heb er wel al vaker op bunnybunch over geschreven, maar het lijkt nu erger te worden en ik word er bijna wanhopig van😅
  17. Wat fijn dat het weer beter gaat!
  18. Mijn voorspelling is uitgekomen! Ik ben eergisteren naar de dierenarts geweest en het was exact zoals verwacht. Ze voelde niets bijzonders, geen haakjes en prima gewicht. Wel heeft ze voor de zekerheid beiden een infuus gegeven met vocht + glucose en nieuwe cisapride meegekregen. De konijnkundige dierenarts was met vakantie, dus ik heb een telefonisch consult ingepland voor volgende week. Waarschijnlijk erg lang, minstens een half jaar. Het zou kunnen dat ze het bij de herkoppeling in de opvang hebben opgelopen, maar ik denk dat ze het al langer hadden. De grootte en vorm verschillen vreselijk. Nu vooral afwisselend druppelvormig en langwerpig. Maar ook heel klein of opeens mestkeutels met flinke kettingkeutels ertussen. Een half jaar geleden heb ik een konijnendeskundige die voedingsadvies op maat kon geven gevraagd naar ze te kijken en zij gaf toen aan dat prozyme zou kunnen helpen. Na twee maanden ben ik ermee gestopt, omdat Stamper op een dag dat ik 's ochtends prozyme had gegeven, 's middags weer zo'n ''aanval'' kreeg. Toen was ik er klaar mee. Ik twijfel ook in hoeverre lijnzaadbrokjes echt helpen. Mitty heeft eens de zak te pakken gekregen die op de stoel lag en voor ik het wist zat ze een handje naar binnen te schrokken. Ik heb die dag met spanning afgewacht, maar er veranderde niets. Geen diarree, waar ik bang voor was, of iets anders. Maar ja, ik sinds iets meer dan een maand geef ik dagelijks lactulose en ik moet bekennen dat het nog steeds elke keer spannend is. Terwijl ik ze ook dagelijks circa 20ml water uit een spuitje geef (vinden ze hier geweldig😂). Ik combineer bovenstaande middelen trouwens nooit, het is bij mij of of😅 Misschien dat ik over een tijdje salie en weegbree ga proberen. Maar ik twijfel ook erg om misschien zonnebloemolie een kans te geven.. Heb jij daar ervaring mee? Ik heb inderdaad het vermoeden dat het met aanleg te maken heeft. Dat de cisapride niet aan lijkt te slaan vind ik wel spannend. Het voelt alsof ik van aanval naar aanval ga tot ze er een keer niet meer uitkomen... Ik houd er helemaal niet van om zo te klooien met medicatie, ik blijf zoeken naar het perfecte dieet. Volgende week de dierenarts maar weer eens ondervragen😂
  19. De langste dag is geweest, dus ze zitten inderdaad weer in de rui voor de wintervacht😬 Dat heeft het denk ik ook uitgelokt. Maar ik heb het hele jaar door dat elk klein stressmoment voor ze te veel kan zijn, zoals een schoonmaakbeurt.. Hoe gaat het met die van jou nu? Heb je verder de cisapride verder kunnen afbouwen? Ik heb nu 5 verschillende soorten (kruiden)hooi die ik afwissel. Als ik bij ze kom geef ik telkens een klein handje wat ze veel lekkerder vinden dan het hooi dat er al een paar uur ligt😂 Volgens mij eten ze wel voldoende hooi. Ik kan het niet goed checken, omdat er op 15 vierkante meter overal(!) hooi ligt momenteel, maar ik zie ze bijna altijd lekker eten. Ik dacht dat cisapride qua werking cisaral + metocloral was? Mijn recept geeft trouwens 2x per dag aan (1ml per kg), hoeveel gaf jij voor het afbouwen?
  20. Ik ben nog niet achter een reden gekomen. Ik hoopte wormen, die ontdekte ik begin dit jaar in hun normale keutels en daar heb ik ze toen lang voor behandeld. Ze zijn mijn eerste konijnen (broer-zus) uit de dierenwinkel.. Grootste beginnersfout, maar ter verdediging, ik was bezig met het oriënteren voor een koppeltje uit een konijnenopvang, maar ik wist nog net te weinig en winkelpersoneel kan erg overtuigend zijn. Ze krijgen sience selective adult qua brokken, twee staafjes fibafirst en circa 150g groente voor beiden per dag. Ik houd ook bij wanneer ze problemen krijgen en wat ze eten. Ze krijgen afwisselend wortelloof, andijvie, venkel, paksoi, druivenblad, witlof, paprika. Ik heb nog geprobeerd over te stappen op Beaphar Nature een paar maanden terug, maar die krijg ik er echt niet in😂
  21. Ik heb twee lieverds met terugkomende darmproblemen. Op zich kan ik met deze gevoeligheid leven, zeker als ze in de rui zijn. Ik ben daarom altijd erg bezig met het zoeken naar het juiste dieet voor ze (nu per dag 10g biks voor beiden, iets meer dan normale hoeveelheid groente en meerdere soorten hooi). Daarnaast heb ik lijnzaadbrokken en prozyme, maar deze zorgen er helaas toch niet voor dat ze uit de gevare-zone blijven. Daarom heb ik met de da besloten ze in plaats daarvan dagelijks lactulose te geven, ondanks dat ik het spannend vind in verband met de effecten op de darmflora. Ik voorkom liever de regelmatige verstoppingen en gasaanvallen. Sinds een half jaar houd ik dagelijks bij hoe het gaat en wat ze krijgen. Daardoor ben ik erachter gekomen dat ik bijna wekelijks😳 een van beide 1x cisaral gaf, omdat de keutels te klein werden. Dat is niet helemaal de bedoeling... Vorige week was het weer zo ver en heb ik zes dagen lang cisapride aan Mitty gegeven. Dag 7 weer terug naar lactulose, want de keutels leken iets beter. Dag 8 kreeg ze een gasaanval.. Nu ben ik weer drie dagen in de weer met cisapride, maar zonder verbetering. Daarom de dierenarts teruggebeld voor advies (ik heb zaterdag ook contact met ze gehad vanwege de gasaanval). Morgen ga ik met beide konijnen bij ze langs, maar ik weet niet meer wat ik moet vragen. Tot nu toe voelen ze elke keer even en vragen ze naar het dieet en geven aan niet veel meer te kunnen doen. Wel zit ik met twee zwaar gestreste konijnen drie kwartier in de auto (want konijnkundige dierenarts) wetende dat de kans op een gasaanval de volgende dag erg aanwezig is. Hebben jullie tips wat ik kan vragen aan de DA om meer uit het bezoek te halen? En kan ik niet beter op zonnebloemolie (las ik bij Stichting Konijnenbelangen) overstappen zodat ik geen lactulose hoef te gebruiken?
  22. Pff het valt toch wel tegen. Na zaterdag eet ze wel weer prima en gedraagt ze zich normaal, maar.. Ik geef nu al meer dan een week cisapride, omdat de keutels steeds kleiner en vreemder van vorm werden. Ondanks de cisapride zie ik geen verbetering:( Dus vandaag nog maar een keer gebeld en een afspraak gemaakt. Ik kan nu al voorspellen dat ze gaan voelen (''nee ik voel niets bijzonders'' en ''ik voel een mooie rij keutels zitten'') en vragen (''wat eet ze allemaal?'') en vervolgens concluderen dat er niet veel aan te doen is. Vorige keer hoopte ik zo dat de wormen de oorzaak waren, maar nu weet ik ook niet meer waar ik naar moet vragen.
  23. Ik ben wel blij dat ik het hier ook even heb gevraagd, want ze vallen nog af dus dan zou ik de volgende keer weer in de war raken. Ik ben zo blij met mijn huidige dierenarts, zeker omdat ze op zaterdagochtend nog zo goed bereikbaar zijn! Het lijkt waarschijnlijk toch een gasaanval bij Mitty te zijn. Ik heb de afgelopen maanden zoveel mogelijk gelezen (en de dierenarts ondervraagd🙃) omdat ik zelf wil kunnen voelen of, en zo ja waar, het er zit. Voor het eerst heb ik het nu denk ik gevoeld en er voorzichtig naar de juiste richting gewreven. Ze stopte toen met trillen en begon na een half uur voorzichtig te eten. Om twee uur bunkerde ze alweer stengels wortelloof naarbinnen, dus ik ben al meer gerustgesteld. Bedankt voor jullie snelle reacties!
  24. Ik kwam er inderdaad achter dat mijn dierenarts nog beschikbaar was tot 11:00, dus ik was nog net op tijd met bellen. Ik heb nu 22kg hond gegeven en ze weegt 2,23kg. Ik raak telkens in de war, omdat de dosering op die spuitjes anders is dan ml. 😅
  25. Ik kom net uit bed en vind Mitty bibberend languit. De metacam is over de datum, dus ik ga voor het eerst de novacam gebruiken. Maar ik snap niet van de dierenarts haar dosering. 1x daags 10x het lichaamsgewicht? Hoeveel kg hond moet ik per kg konijn geven? 20? Ik kan het met de stress nu nergens vinden natuurlijk. Kan iemand helpen?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .