Ga naar inhoud

ellenatmars

Members
  • Items

    15
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door ellenatmars

  1. Het is een konijn die normaal buiten zit. Vandaag/vannacht blijft ze echter binnen. Ik heb de verwarming niet aan staan (lijkt me niet goed, dat enorme temperatuursverschil), maar het is hier natuurlijk wel wat warmer dan buiten. Is een kruik dan wel verstandig (omdat het een buitenkonijn is dus)? Anders maak ik er zometeen eentje warm!

  2. Hoi allemaal,

    Ik heb m'n konijntje net opgehaald van de dierenarts waar ze vanmiddag is geholpen aan wat haken op de kiezen, en haar snijtanden zijn een stukje korter geslepen. Na de behandeling heeft ze een prikje pijnstiller (weet niet welke) gehad, volgens de assistent.

    Nu is ze dus weer thuis, en heeft ze net een stukje appel op, en heeft ze vooral heel veel dorst. Als ze een tijdje stil zit begint ze echter te knarsetanden, en af en toe bibbert ze dan ook (en heel af en toe knijpt ze zelfs haar oogje dicht).

    Kunnen dit bijwerkingen zijn van een roesje waar ze nog niet helemaal onder uit is? (ze is om 13:00 geholpen, sinds 17:00 ongeveer thuis). Of duidt dit wel echt op pijn? Zou ze daar niets van moeten voelen nadat er pijnstiller is toegediend?

    Ze eet nu op zich aardig (dat stukje appel dus, en wat hooi), maar brokjes laat ze tot nu toe liggen. Ze is ook wat actiever dan wanneer ze net thuis was. Maar ik maakte me even een beetje zorgen... Misschien is het gewoon even wennen, dat de tandjes weer geslepen zijn... maar misschien heeft ze wel echt pijn?

    Wat denken jullie?

    (ze is overigens afgelopen vrijdag geënt, mocht dat van belang zijn)

  3. Hoi!

    Toen mijn konijn vandaag languit lag te relaxen zag ik opeens dat ze een bultje heeft op haar rechter achterpootje. Het zit wel verstopt onder de vacht, maar het steekt er wel wat uit natuurlijk. Hieronder op de foto kun je 't zien. Weet iemand wat dit is? Is het een eeltplekje? Een blaar? Of iets anders? Ze lijkt er geen last van te hebben (maar goed... konijnen kunnen pijn mooi verbloemen natuurlijk), want ze huppelt en springt gewoon als een dolle in 't rond.

    In ieder geval alvast bedankt voor eventuele antwoorden!

    bgveqv.jpg

  4. Ze zit samen met haar zusje in een hok buiten, dus het is lastig om exact vast te stellen hoeveel ze precies eet. Gisteren heb ik haar geen hooi zien eten, vanmorgen wel even een klein beetje. Het gewone (korrel) voer was daarnet bijna op, dus ze moet daar wel van gegeten hebben. Dat andere konijntje eet dat niet in dr eentje op.

    Verder hebben ik ze vandaag drie bladeren andijvie gegeven, en die zijn allemaal opgegeten. Vooral door het andere (gezonde) konijntje, maar zij heeft hier ook een paar hapjes van genomen.

    Ik heb haar net ook wat extra water gegeven door een spuitje, om zeker te zijn dat ze wel genoeg water binnenkrijgt. Het lijkt namelijk alsof er weinig water is gedronken, te zien aan de hoeveelheid die nog in het drinkflesje zit.

    Normaal komt ze gelijk knuffelen als je het nachthok openmaakt, dat is wat minder. Ze komt nog wel naar je toe, maar niet meer zo enthousiast als normaal.

    Een haarbal is in ieder geval hoe ik het verwoord, ook omdat dat op dat laxeermiddel staat. Of ze exact het woord haarbal heeft genoemd weet ik niet meer, omdat ik over d'r vacht begon. Dat het misschien daar iets mee te maken had kunnen.

    Er is naar de kiezen gekeken. Zoals ik al in de eerste post zei heeft mijn konijn last van terugkomende haken op de kiezen (alhoewel dit wel minder wordt). Ik ga dan ook eens in de zoveel tijd terug om de haken eraf te laten vijlen. Afgelopen week bleek echter dat ze geen haken op haar kiezen had, en dat het mooi afgesleten was. De snijtanden waren toen een klein stukje geknipt (door een andere arts, die ken ik niet). Ik weet dat dit niet de beste oplossing is, en heb ook gevraagd waarom hij ze niet inkortte dmv slijpen. Volgens hem moest het konijn dan onder narcose. Vreemd, want de vorige keer (dit is de 2e keer dat snijtanden ingekort werden. Eerste keer is bijna een jaar geleden) zijn de snijtanden wel geslepen zonder narcose. Tenminste, dat vertelde mij die arts (weer een andere, en zeker wel konijnkundig) mij toen.

    Nu waardeer ik je nieuwsgierigheid/bezorgdheid enorm, en beantwoord ik je vragen ook uitgebreid, maar ik zou ook graag antwoorden willen krijgen op de vragen die ik gesteld heb... die heb ik helaas nog niet gekregen in dit topic. Dat zou ook ERG van pas komen als ik toch moet gaan dwangvoeren.

  5. Wanneer zou een dierenarts niet konijnkundig zijn dan? Ze hebben daar alle materialen, en de konijnenspreekuren om het half jaar. Het is wel zo dat ze daar met een groter team zitten (5 of 6 man), en ik dus niet elke keer dezelfde arts zie met m'n konijntjes.

    Ze eet wel iets, maar weinig. Ze keutelt ook nog gewoon (hoe dan wel waarschijnlijk in mindere mate). En dat van haarbalverstoppingen heb ik op diverse konijnensites gelezen. Bovendien wast ze zich extreem veel (gisteren in ieder geval), en de haren likt ze er zo makkelijk mee uit. En ja, we borstelen ze ook hoor.

    Ik heb Enrofloxoral drops meegekregen.

    Is het aan te raden om te kijken of we alsnog wat extra voer bij haar naar binnen kunnen krijgen (dmv dwangvoeren)? Aangezien ze zo weinig eet. Maar goed, dan komen we weer bij het probleem uit dat ze zich echt enorm verzet wanneer ze een spuitje in dr mond voelt....

  6. Hoi, paar dagen geleden ben ik met mijn konijntje naar de da geweest om hun tandjes weer te laten controleren. De tanden van mijn konijntje slijten namelijk niet goed af (met name de kiezen). Toen maakte ik ook al de opmerking dat ik vond dat ze behoorlijk afgevallen was (raar trouwens dat zij er zelf niks over zeiden....), en daar gaven ze me wel gelijk in. Ze zat op het randje van 'slank' en 'iets te mager'. Wellicht dat ze nu beter ging eten omdat haar snijtandjes weer wat ingekort waren. Was dat niet zo, dan moest ik maar weer terug komen.

    Paar dagen later merk ik nog weinig verandering, ik zie haar niet eten. Nu zitten onze konijnen buiten dus kan ik ze niet constant in de gaten houden. Ik neem aan dat ze wel iets heeft gegeten, maar echt minimaal. Zelfs geen/heel weinig hooi. Andijvie liet ze ook links liggen... en normaal komt ze gezellig naar je toe lopen als ik het hok opendoe, en dat deed ze vandaag ook niet. Dus ben ik net weer naar de da gereden met allebei de konijntjes (haar zusje ook maar meegenomen omdat ze altijd samen zijn), en toen hebben ze haar daar onderzocht. Ze begon allemaal te spartelen toen de da bij haar buik/darmen aan het voelen was. Da kon niet echt een conclusie trekken; het was waarschijnlijk een infectie in 't darmkanaal of het zit verstopt met haarballen (mijn konijn heeft veel en lange haren).

    En nu waar ik naar toe wil gaan;

    Toen heb ik twee medicijnen meegekregen; ene drops tegen infectie (2x daags 1ml) en een tube kat-a-lax (1x daags 1,5ml) tegen haarballen. Moet ik allebei oraal toedienen met een spuitje. Alleen nu het probleempje; mijn konijn vind dat helemaal niet fijn! Ik heb geen idee hoe ik dit gewoon zonder problemen krijg toegediend. Ze vind het vreselijk als er iets in haar mond moet, en probeert zich dus helemaal los te friemelen als je haar vast houdt. Heeft iemand tips hoe dit makkelijker kan? Ze laat het niet zomaar toe, en zo krijgt ze dus ook niet alles binnen wat ze eigenlijk binnen moet krijgen! Over 1ml hebben we net bijna 5 minuten gedaan...

    Alvast bedankt voor de tips!

  7. DA heeft ze geslepen. Ze wilde ze eerst knippen omdat dat inderdaad niet onder narcose zou hoeven gebeuren, maar slijpen prefereerde ze ook. En het ging maar om 1 snijtandje (niet alles), dus dat kon wel zonder narcose dacht ze. En dat was allemaal goed gegaan, maar BJ wilde wel weer graag mee naar huis toen we dr weer kwamen halen!

  8. Bedankt voor jullie reacties. Tandjes slijpen is inderdaad zonder narcose gebeurt, en ze is schijnbaar heel lief gebleven. En nu blijkt ze ook een kaakafwijking te hebben, DA dacht dat deze konijntjes doorgefokt zijn. Vandaar hun gebitsproblemen :( We hebben nog een tweede konijntje uit datzelfde nest, daar staan de tandjes wel mooi van op elkaar, maar ook daar moeten we nu over een tijdje mee terug om de kiezen te laten checken.

    En dan over een week of 5 zal het ook wel duidelijk zijn of de snijtanden van Billie Jean worden getrokken. Zal toch wel moeten gebeuren, maar ze is daar nu wel een beetje jong voor niet? In ieder geval wordt er dan naar de situatie gekeken... Tis wel sneu zo :( Maar goed, het is tenminste te behandelen, dat is al een geruststelling op zich.

  9. Hoi hoi,

    Een van Billie Jean's bovensnijtandjes is in een boogje naar binnen gegroeid. Nu zag ik net dat ze daardoor haar mondje niet meer helemaal dicht kan doen. Volgensmij rust die snijtand nu op haar tong.. Maar eten doet ze nog wel. Na even rondbellen dan eindelijk een dierenarts gevonden die de tandjes kan vijlen/slijpen (woon in een dorpje, veel dierenartsen knippen hier de tandjes blijkbaar), en vanavond kan ze om 6 uur langs komen.

    Das allemaal hartstikke fijn natuurlijk, dat er vanavond wat aan gedaan kan worden, maar het konijntje is nog maar 3,5 maandjes oud! Nu vind ze het al niet fijn als wij dr tandjes willen bekijken, dus ik heb het idee dat ze vanavond ook tegen gaat spartelen. Ook al omdat ze in een onbekende omgeving is natuurlijk... Kan en mag zo'n jong konijntje dan wel onder narcose?? Het is een dwergkonijntje. Het gewicht weet ik alleen niet, maar ik ga er vanuit dat ze haar daar wel zullen wegen als dat nodig is.

    Misschien (en hopelijk) valt het allemaal wel mee straks, maar ik vrees dat ze het niet zomaar toe gaat laten van een vreemd iemand...

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .