Ga naar inhoud

Faith

Members
  • Items

    130
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Faith

  1. ik weet niet precies wat je met keutelketting bedoeld, maar bedoel je misschien blindedarmkeutels? Zoek maar eens op Google, dan zie je wat ik bedoel.

    Deze keutels worden veroorzaakt, doordat het konijn teveel brokjes krijgt. Normaalgesproken eet het konijn deze blindedarmkeutels op. Er zitten veel vitamines in, en hoe vies het misschien ook klinkt, de keutels zijn erg goed voor een konijn. Als een konijn teveel brokjes krijgt, eet het zijn blindedarmkeutels niet meer op. De oplossing is dus, om minder brokjes te geven. Hooi kun je onbeperkt blijven geven en ook groenten (mits je de hoeveelheid zorgvuldig opbouwd, dus steeds een beetje meer) kun je gewoon blijven geven. Maar geef eens minder droogvoer, dan zul je zien dat je die keutels niet meer zult vinden! 1 tot 2 handjes droogvoer is al genoeg voor je konijn, zeker als je ook nog eens lekker veel hooi geeft! Succes ermee!

  2. Als je een nieuw soort biks wilt geven, moet je dit altijd opbouwen. Dus inderdaad wat mengen met hun oude voer. Zo te horen ben je niet van plan om ermee door te gaan, maar dat lijkt me geen bezwaar. Gewoon elke dag wat door hun huidige biks mengen en weer overgaan op 100% oude biks als het op is. Overigens is Hope Farms Super Trio wel hele goede biks (het bevat wel iets meer calcium dan Science Selective, ook een hele goede biks) en het is ook niet duur (tenminste niet bij de Intratuin in de grootverpakking, daar is het goedkoper dan het huismerk). Dus het zou ook een idee kunnen zijn om over te stappen. Dan ook gewoon wat mengen met hun oude biks, steeds meer, totdat je op 100% nieuwe biks zit...

  3. Ik lees dat je de kleine geen groente geeft ivm diarree. Heb je de groenten wel voorzichtig opgebouwd? Dus steeds maar aan één groente laten wennen. En voorzichtig opbouwen door op dag 1 een stukje ter grootte van een postzegel te geven, op dag 2 als het goed ging het dubbele etc...Dan zou ze niet aan de diarree moeten gaan.

    Verder zou ik qua biks Science Selective geven (is wel wat duurder). Je hebt tegenwoordig ook speciale Science Selective voor opgroeiende konijntjes. In andere topics over wat goeie biks is lees je vaak dat SS goed is, omdat er de juiste samenstelling in zit. Dus genoeg vezels en niet teveel calcium enzo.

  4. Mijn nijnen krijgen 2 x per dag groenten. Verdeeld over die 2 momenten krijgen ze per nijn: 10 bladen witlof, 1 tomaat, 2 stukken tomaat en soms een plakje banaan of een partje mandarijn (niet te vaak, i.v.m. veel suiker). Mijn konijnen zijn overigens vrij klein. Ik geef wel iets meer dan jij dus. Ze krijgen verder geen biks, en veel hooi. Wel goed opbouwen hè, als je meer groenten wilt gaat geven!

    Maar inderdaad, er zijn al heel veel topic over, dus gewoon ff zoeken met de zoekfunctie...

  5. een paar centimeter plakband kan waarschijnlijk niet zoveel kwaad hoor. Hoeveel konijnen eten er wel niet een stuk electriciteitssnoer, vloerbedekking of iets anders wat niet op hun voedingslijstje op als hun baasje niet kijkt? Gelukkig gaan de meeste konijntes dan niet direct dood. Let gewoon goed op of ze levendig blijft, goed blijft eten en drinken. Zodra dat verandert moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Maar zolang je nijn er blij uitziet zou ik me niet al te veel zorgen maken!

  6. hoi hoi, mijn konijnen staan ook binnen en eten nu het kouder wordt niet minder dan normaal. Het kan zijn, dat je konijntje eerts heel veel at, omdat ze nog moest groeien, en dat dat nu iets minder wordt. Konijnen zijn vaak ´s nachts actief, en slapen overdag, dus dat is normaal. Mijn konijnen zijn alleen overdag actief als ze eten zoeken enzo, maar als ze genoeg hebben gegeten gaan ze lekker slapen. Dus ik denk wel dat het minder eten en het slapen verband met elkaar houden. Let goed op de keutels, controleer of hun kontje goed schoon is...eet ze goed, drinkt ze goed, keutelt ze goed...gewoon goed in de gaten houden en als je daar iets vreemds merkt, of als ze apatisch op jou reageert bijvoorbeeld gelijk ff naar de dierenarts.

  7. hoi hoi, wat betreft je vraag over de groenten (hoeveel, welke combi etc.):

    je kunt wortel en witlof prima combineren. Wel is het zo, dat in wortel (net als in alle soorten fruit) heel veel suiker zit. Dit is heel ongezond voor het konijn en ze krijgen er snel diarree van. Het is dus verstandig om eens in de lijst met toegestane groenten op deze site te kijken naar andere groenten, en wortel en fruit heel beperkt te geven. Andijvie, tomaat, komkommer, peterselie, rucola zijn bijvoorbeeld gezonde opties. Zo lang als je je konijn op de goede manier aan de groenten laat wennen kun je ze elke combi geven. Ik zelf geef mijn konijnen ook geen biks. Mijn konijnen (die niet zo groot zijn, max 2. kilo) krijgen 1-2 stronk witlof, 1 tomaat, 1/4 komkommer en veel hooi per dag en hiervan blijven ze goed op gewicht.

  8. hoi hoi, bij mijn konijntjes was het juist andersom (ze aten wel hooi, maar geen groenvoer), maar de tip die ik kreeg kan bij jou misschien ook helpen. Smeer eens wat banaan op het hooi (gewoon met een afgesneden banaan een beetje over plukjes hooi wrijven). Konijnen vinden banaan over het algemeen erg lekker, en zo leren ze iets te eten wat ze van zichzelf niet zo snel zouden eten. Langzaamaan kun je dan ophouden er banaan op te smeren. Bij mijn konijnen werkte dit erg goed. Ze eten nu veel groenten, ook zonder banaan vallen ze er meteen op aan.

  9. Hallo allemaal, ik heb weer even een vraagje! Mijn voedster Lady van 7 maanden plastte gisteren 2x lichtbruine urine. Het was vlak nadat ik het hok had verschoont, en even later plastte ze weer gewone heldere kleurloze urine. Ze plastte eerst in de ene hoek, en toen ik daar het toilet neerzette in de andere hoek... Ik hoor wel eens over witte markeerplasjes. Is dit zo'n plasje en kan het zijn dan deze lichtbruin is i.p.v. wit? Ze eet veel tomaat (maar net gisteren niet, want toen was de tomaat op) en af en toe paprika, ik weet niet of dat invloed heeft op de kleur...? Ze is verder gewoon levendig, eet en drinkt goed, plast vaak op haar toilet (die heeft ze nog niet zo lang)...Haar kontje ziet er schoon uit en ze heeft gewoon goede, droge keutels.

    Een tijdje geleden plastten zij en haar zusje Baila (die overigens niet meer bij elkaar zitten, zie mijn andere topics) witte 'tandpasta-plasjes'. Omdat ik aan blaasgruis dacht heb ik ze op een dieet van groenten en hooi gezet.

    Ze krijgen nu alleen nog biks als snoepjes (dus paar per dag), en ik zie nooit meer 'tandpasta' in het hok. Plasjes zijn helder, op die 2 plasjes van gisteren na. Lady had gisteren tijdens het verschonen van het hok (vlak voor de witte plasjes in het schone hok dus) op de bank geplast (had geen krant neergelegt...dom:$) en dat was volledig helder (opgedroogt zag je er niks meer van:mdr:).

    Wie weet uit ervaring wat dit is? Is dit normaal of niet? Ik hoor graag van jullie. Ik ben wel tot zondagavond weg, dus kan dan pas weer reageren, maar jullie reacties zijn erg welkom!

  10. ha ha, grappig topic zo zeg! Ik snap je wel Bijoux, want ik heb ook het probleem dat ze het niet verse hooi waar ze op gelopen hebben bijvoorbeeld niet meer eten, en als ik het in hun ruif doe gaan ze in die ruif zitten (en poepen/plassen), wat dus ook niet echt opschiet. Een staande box van gaas (maak ik op uit je plaatje) zou dus zeker geen slechte zijn, maar helaas ben ik zelf niet zo'n knutselaar...:(

  11. hoi hoi,

    de reden waarom je wilgentakken niet onbeperkt mag geven, is omdat er veel calcium in zit, en teveel calcium kan bij konijnen blaaszand en blaasstenen veroorzaken. Ik zelf gaf mijn konijnen ook onbeperkt wilgentakken (ze vielen er ook direct op aan en hadden zo'n tak binnen een kwartier volledig gestript), en zij hebben nu last van blaaszand (alhoewel dit ook kan komen door hun biks, of een combi van biks en wilgen, dus helemaal zeker ben ik niet dat het door wilgentakken komt). Toch misschien een beetje mee oppassen dus...

  12. hoi Guus, was dat dat deel waar staat dat de bladeren toxisch zijn, niet de stengels zelf? Heb je zelf je konijnen wel eens rabarber gegeven?

    Inmiddels voer ik ze trouwens ook apart, want het koppelen is mislukt helaas, dus ze zitten elk in een andere kooi. Niet erg leuk, maar met eten geven wel erg handig! Nu kan Lady Baila's eten niet meer opeten!:)

  13. Hoi Lar 89, graag wat meer info inderdaad. Maar voor nu:

    -zorg dat ze goed blijft drinken!

    -geef haar veel hooi! Vul steeds nieuw aan!

    -Geef niet teveel biks. Max. 20 gram per kilo lichaamsgewicht.

    Groenten moet je altijd opbouwen bij konijnen, omdat ze snel diarree krijgen als ze ineens teveel krijgen. Dus eerst een stukje ter grootte van een postzegel, als ze daar goed op reageert de volgende dag de dubbele hoeveelheid. Let ook goed op de lijst met veilige en giftige groenten die je elders op deze site vindt!

    Weet je trouwens zeker dat ze diarree heeft, en dat het niet de blindedarmkeutels zijn die je ziet? Dit zijn plakkerige keutels die in een rijtje aan elkaar zitten. Als je dit ziet is dit geen diarree maar een voedingsprobleem: geef minder biks en meer hooi!

    Blijf goed op je konijntje letten. Zodra ze stopt me eten of drinken of lusteloos is, kun je het beste gelijk naar de dierenarts gaan. Groetjes, Faith

  14. Je hebt zelf al de urine van Indy getest, maar voor iedereen die niet zo'n handig moeder heeft hier een zinnetje van de site van dierenkliniek wilhelminapark: Als u met een konijn met blaasproblemen naar ons toekomt, probeer dan zo vers mogelijke urine mee te nemen. Misschien is het een beetje off-topic, maar hoe kom je aan een redelijke hoeveelheid verse urine van je konijn?

  15. Hoi Dollie,

    ik lees dat je Indy elke dag wortel geeft. Dit is niet zo goed voor konijntjes, omdat er veel suiker in zit. Ze krijgen er snel diarree van, voor zover ik weet (dit is ook mijn eigen ervaring). Als Indy vaak diarreklachten heeft en afvalt, zou ik niet wortel geven maar andere groenten...Groenten met weinig calcium zijn bijv. tomaat, komkommer (allebei wel veel vocht, opletten met diarree), rucola, witlof (onder Voeding staat een vrij recent topic 'help, mijn konijn eet geen groenten o.i.d., die ik zelf heb aangemaakt en in dit topic geeft iemand een lijst met calciumarme groenten...).

    Verder snap ik dat ze biks moet eten om aan te komen, maar biks zorgt juist weer voor de meeste calcium in de voeding van een konijn, en dat kan dus zorgen voor blaasgruis/blaasstenen. Omdat jouw nijn dit misschien heeft volgens je DA zou ik hier toch voorzichtig mee zijn en in ieder geval biks geven met weinig calcium (je gaf SS toch? Die schijnt idd weinig calcium te bevatten. Moet in ieder geval minder dan 1% per 100 gr. bevatten - dit staat op de verpakking). Waarom eet je konijntje geen hooi? Dit is goed voor het slijten van haar tanden en goed tegen diarree en verstopping.

    Ik heb volgens mij ook recent ergens gelezen, dat iemand zijn nijn bijvoedde met brinta ofzo, maar weet hier niet meer het fijne van, dus dit zou je eerst even moet navragen!

    Veel succes met je konijntje! Je moeder heeft denk ik een goed advies gegeven...op een gegeven moment moet je doen wat het beste is voor de konijntje en dat kan ook betekenen, dat je haar niet meer behandeld, maar voorlopig is dit gelukkig nog niet aan de orde! Hopelijk voel je je zelf ook snel weer wat beter! Ik sluit me aan bij iedereen die het zo goed van je vindt, dat je toch aandacht en tijd blijft geven aan je konijntje!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .