Ga naar inhoud

namens Bo de Boer

Members
 • Aantal items

  11
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

namens Bo de Boer's Achievements

Groentje

Groentje (1/6)

1

Community reputatie

 1. zucht inmiddels zijn we twee weken verder en staat er voor morgenochtend een behandeling op de planning. Omdat het eten en keutelen nog steeds niet normaal was, zijn we in de tussentijd nog twee keer naar de dierenarts geweest. Waaronder vandaag. Die dierenarts die we nu hadden (het is een praktijk waar je eigenlijk onderhand elke keer een andere hebt) zei dat er op de vorige röntgen al een indicatie was van blaasgruis, daar is toen echter niks over gezegd. Vandaag dus nog een foto laten maken en dat bevestigde het. Daarom moet Bo morgen terug om onder zijn narcose zijn blaas te laten spoelen... Dit heeft hij overigens eerder gehad. We dachten toen dat de oorzaak was dat hij van de muren at en zo kalk van de muur binnenkreeg (de tandafdrukken staan in de muur). Sindsdien mag hij niet meer loslopen maar heeft hij in plaats daarvan een grote ren die zo'n beetje de hele kamer beslaat, zonder dat ie bij de muren kan. Maar hij krijgt dus kennelijk gewoon teveel kalk uit zijn dieet en waarschijnlijk vooral uit water, want dat is in deze regio heel hard. Dus vanaf nu geen kraanwater meer. De brokken die hij kreeg zat ook meer calcium in dan bijvoorbeeld een Science Select, waar hij nu op over is. De dierenarts vermoedt dat de pijn die hij heeft van dit blaasgruis de oorzaak van de darmproblemen. Narcose vind ik zo spannend. Ik hoop dat hij er goed doorheen komt en dat dit inderdaad het probleem eindelijk oplost.
 2. oh van stinkscheten was absoluut sprake, dat was inderdaad "heel fijn" haha. Maar hopelijk is dan nu het gros eruit. De enige stress die hij nu kan hebben (lijkt mij) is van het medicijnen geven. Het medicijnen geven zelf gaat goed, maar het eerst oppakken is natuurlijk een dingetje. Hij heeft vannacht meer van zijn brokjes gegeten (21 gram), dus dat is vooruitgang waar ik heel blij van wordt. Vanmorgen was hij ook weer lekker aan het rond racen. Z'n buikje hoor ik vooral 's middags borrelen, wanneer hij veel slaapt, dus ik ben benieuwd hoe het vanmiddag zal zijn.
 3. Ik geef het inderdaad drie keer per dag. Maar ik mocht 4 keer per dag geven als ik dacht dat het "nodig was". Ik had heel naïef gehoopt dat er al gelijk vandaag verbetering zou zijn wat het borrelen betreft, omdat de dierenarts zei dat het achteraan in de darmen zat, dus niet meer zo ver te gaan had.
 4. Update: Ik heb z'n buikje vanmiddag behoorlijk hard horen borrelen. Hij sliep er wel doorheen, dus dan denk/hoop ik dat de Metacam goed voor hem werkt. Heeft iemand ervaring met hoe snel de Cisaral een beetje dient te werken? De dierenarts gaf niet echt een tijdslijn. Verder: - Activiteitsniveau is normaal, al is het bijzonder dat je normaal gesproken met hartjes in je ogen zit te kijken als ze lekker liggen te slapen en als je weet dat het minder gaat met ze gaat, je juist met je hart in je keel zit te kijken als ze liggen te slapen... - Een uur geleden het toilet verschoont en er liggen alweer keuteltjes. - Stapeltje hooi is zichtbaar minder. - Brokjes 15 gram gegeten, dus het gehele etmaal in totaal slechts 30 gram. Dat is aardig wat minder dan normaal.
 5. Vooralsnog is het in elk geval, gelukkig, geen herhaling van de vorige keer. Toen ging ie hard achteruit na het dierenarts-bezoek. Toen ik 's morgens de kamer op kwam waar hij zit, kreeg ik de begroeting die ik gewend ben, lekker racen en tussendoor om aaien vragen. Gedurende de nacht heeft hij zijn groenten opgegeten, 15 gram brokjes (dat is wel minder dan normaal) en nog wat hooi. Mooie keuteltjes op het toilet. Medicijnen geven gaat aardig goed en lijkt hem niet veel stress te geven. Zodra we klaar zijn loopt hij weer rond. De Cisaral vindt hij walgelijk, de Metacam is kennelijk lekker. Terwijl ik hem zijn medicijnen gaf, hoorde ik zijn buik wel heel hard borrelen. Vanmiddag wanneer hij veel zal slapen ga ik liggen luisteren en kijken of hij toch nog pijn heeft.
 6. Post-DA update: Er is inderdaad een beetje gas geconstateerd, helemaal achteraan in de darmen, verder helemaal goed (geen foute temperatuur, gebitsproblemen, o.i.d.). Hij heeft een injectie gekregen tegen pijn en we hebben Cisaral en Metacam meegekregen. De dierenarts wou eerst géén Metacam geven totdat ik het verhaal van het vreemd liggen en tandenknarsen van vandaag herhaalde. Naar Laxatract heb ik gevraagd, maar dat vond ze niet nodig. Omdat Bo (vooralsnog) gewoon eet en keutelt, was de dierenarts erg optimistisch. Was ook erg gecharmeerd van Bo (het is echt een prachtkonijn, Hollander met blauwe ogen, likt elke hand die voor zijn neus verschijnt). Naast de medicijnen geven is het advies om hem gewoon hetzelfde te eten te geven, inclusief de groenten. Ik heb voor de zekerheid een zakje dwangvoer gekocht, maar ik hoop van harte dat het niet nodig zal zijn. Ik vond het wel erg spannend, het liep uit bij de dierenarts dus we moesten 25 minuten wachten en Bo lag daar maar te hijgen in de carrier. Dus mijn hart zat in mijn keel. Bij thuiskomst ben ik eerst boodschappen gaan doen en heb hem volledig met rust gelaten. Nu terug en hij is aan het rond lopen, zit gelukkig niet stilletjes in een hoekje. Terwijl ik type heeft ie één sprietje hooi gegeten. Niet meer dan één, maar hopelijk een goed teken. De angst is nu namelijk dat ie door de stress van dit avontuur ophoud met eten. Het toilet is weer verschoont, z'n voederbakje gewogen. Ik ga hem in de gaten houden. Bedankt voor alle steun! Als het niet te veel gevraagd is, houdt alsjeblieft de vingers gekruist voor hem 💗
 7. Update: Ik betrap hem net op hard tandenknarsen en wat alarmerend gedrag (met oogjes toegeknepen zitten, languit liggen maar onrustig, alsof hij niet comfortabel kon liggen, en daarna met z'n achterpootjes onder z'n onderlijf). Het is wel een heftige tweestrijd, want eerder vanmiddag was hij juist superblij aan het spelen en hij heeft ook net nog zitten eten. Maar nu toch maar de dierenarts gebeld. Ik vertrouw het niet meer. Hoewel het zijn eten en keutelen(nog) niet beïnvloed, lijkt hij bij vlagen wel pijn te voelen. Het is een moeilijke beslissing om te maken, met wat er de vorige keer gebeurde als gevolg van de stress. Ik hoop maar dat het de juiste beslissing is. Over iets meer dan een uurtje kunnen we terecht. Pfffff hopelijk wordt dit geen herhaling van de vorige keer. Dat was voor ons beide echt heel zwaar. Maar boven alles hoop ik dat hij snel weer helemaal beter is. Het is een al een zwaar jaar met veel verlies geweest en hij is echt m'n beste vriendje.
 8. Hij krijgt Total Bite brokken, dat zijn van die brokken waar het allemaal hetzelfde is. Daar krijgt ie per etmaal ongeveer 50 gram van (normaalgesproken weeg ik het niet maar gaat het op zicht, dus het kan iets variëren van dag tot dag). Hij weegt zo'n drie kilo. Groente is 3 bladeren andijvie, 2 witlof. Hij is een hele goede hooi-eter, dat vind hij ook echt lekker, dus daar werkt ie aardig wat van weg. Normaal gesproken vind ik nooit blinderdarmkleutels en vandaag zag ik hem ze ook weer gewoon direct eten. Dus dat ie ze gisteren even liet liggen zal wellicht toeval zijn geweest. Maar ik ben nu natuurlijk overal hyper-alert op. Andere achtergrond informatie, mocht dit leiden tot meer advies: - Hij is drie jaar oud - Gecastreerd - Hij zit binnen - Hij heeft een hele grote ren (zo'n 10 vierkante meter) - Hij zit helaas alleen; z'n maatje is bijna precies een jaar geleden overleden en sindsdien is een ander vrouwtje, dat z'n nieuwe maatje had moeten worden, tot mijn grote schrik en verdriet recent overleden na complicaties van de sterilisatie (ze hebben elkaar nog nooit ontmoet, dus daar hoort hij geen last van te kunnen hebben)
 9. Ik zou dit forum ook nooit zien als vervanging van de dierenarts. Dat lijkt me logisch. De PS was enkel om duidelijk te maken dat ik met dat advies nu niet geholpen wordt, want als ik vind dat ie de dierenarts nodig heeft, dan ga ik per direct naar de dierenarts. Dat hoeft me niet verteld te worden. Maar het risico van die beslissing in Bo's geval mag niet onderschat worden en zonder toelichting verwachtte ik dat veel mensen dat wel zouden doen en dan zou ik niet de informatie krijgen die ik zoek. Ik was/ben juist op zoek naar de adviezen van konijnen eigenaren die ervaring hebben met vergelijkbare situaties. Gebaseerd op de huidige reacties houd ik hem dus vast aan zijn eetpatroon. Ik dacht alleen dat omdat groenten meer fermenteren in de darmen dan ander voedsel dat ik dat beter even achterwege kon laten, zodat er niet meer gas ontstaat, dusdanig dat ie symptomen gaat vertonen. Ondertussen weeg ik zijn eten en verschoon ik zijn toilet elke dag om zowel de intake als de output goed in de gaten te houden.
 10. Hij verhaart op het moment een beetje en is inderdaad een gehaaste eter.
 11. Hallo en bedankt voor het openen van dit topic, hopelijk heb je advies voor me 🙂 Sinds vrijdag hoor ik af en toe de buik van mijn konijn Bo borrelen. Vooral na z'n dagelijkse groenten (witlof & andijvie). Het is niet heel hard, ik moet wel bij 'm in de buurt zijn om te kunnen horen, maar harder dan normaal gesproken (wat je alleen hoort met een oor tegen de buik). Tevens heeft hij vandaag z'n blinde darm keutels niet direct opgegeten. Pas later toen ie ze terug vond. Verder heeft hij een normaal activiteitsniveau, is alert en nieuwsgierig, normale eetlust, normale keutelproductie (muv die bdk), wast zich, speelt en doet z'n binkies en flops. Toch knagen de zorgen aan mij. Kan ik beter even geen groenten geven? Of is de regelmaat van zijn eetpatroon juist wel belangrijk om vast te houden? Zijn er andere adviezen? PS: het advies dat ik hier steevast lees is "ga voor de zekerheid naar de DA". Ik snap dat dit advies met de beste bedoelingen gegeven wordt, maar in Bo's geval moet die beslissing niet luchtig gemaakt worden. De vorige keer dat ik met hem "voor de zekerheid naar de DA" ging, was er niks aan de hand, maar hij was zó in de stress geraakt dat hij ophield met eten en bijna twee weken lang volledig niet at of keutelde en daarna duurde het nog enkele weken voordat hij helemaal hersteld was. Het lijkt mij onverstandig om deze stap te nemen, gezien gedrag/eten/keutelen normaal zijn. Natuurlijk houd ik hem als een havik in de gaten.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .