Ga naar inhoud

Kenijn

Members
  • Items

    325
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Kenijn

  1. Reactie van de dierenartsassistente, die met de dierenarts gesproken heeft:

     

    Ik moet 4 keer per dag 3 ml dwangvoer geven. (Hoewel hij wel elk uur wat peterselie of andijvie eet. Toch dwangvoeren dan?) Om de darmen op gang te brengen.

     

    Ook kan ik Ciseral of Emiprid halen bij een dierenarts in de buurt, ook om de darmen op gang te brengen.

     

    Verder kan ik hem ananassap aanbieden, misschien gaat hij dan uit zichzelf drinken.

     

    Laxeermiddelen vond ze geen goed idee, water alleen zou voldoende moeten zijn om de poep zachter te maken.

  2. Bedankt voor je reactie! Wat goed om te horen dat jij je konijnen er met darmstimulerende middelen en laxeermiddel weer bovenop kreeg.

     

    Ik weet niet of mijn konijn gevoelig is voor suikers. Hij heeft wel een gevoelige maag. Maar ik wil graag iets doen! Hij heeft duidelijk pijn en zit verstopt. Alles wat hij eet, maakt de massa in z'n buik alleen maar groter. Alleen water geven lijkt onvoldoende.

     

    Weet je welk merk laxeermiddel ik bij Kruidvat moet kopen, en hoeveel je een konijn kunt geven, en hoe vaak?

     

    Ondertussen wacht ik het telefoontje van de dierenartsassistente af.

  3. Mijn konijn heeft bij mijn ouders trouwens mogelijk wat karton gegeten (hij zat aan een verhuisdoos te knagen), en héél misschien wat plastic (er zat tape aan de doos, al was die volgens m'n moeder nog intact). Als dat de verstopping veroorzaakt, moet dat dan niet via een sonde of operatie verwijderd worden? Heeft iemand dit ooit meegemaakt?

     

    Ik word straks teruggebeld door de assistente over mijn vraag naar darmstimulerende middelen.

  4. 8 minuten geleden zei Eefje:

    Heb je nog darmstimulerende middelen meegekregen? Cisaral en emeprid? 

    Nee dat heb ik niet meegekregen. Zal ik de praktijk bellen en daarom vragen? Ze zitten op een uur rijden afstand van mij. Misschien kunnen ze het voorschrijven, en dat ik het bij een andere dierenarts afhaal. Ik ga het proberen, bedankt voor de tip!

  5. Hij heeft net een half blaadje witlof, een brokje, een paar hapjes andijvie en een paar stukjes peterselie gegeten. Ik heb nog geen poepjes gesignaleerd. Hij gaat nog steeds de hele tijd in vreemde houdingen liggen, waaruit ik opmaak dat hij pijn heeft. Hij heeft om 8 uur zijn Novacam tegen de pijn gehad, hopelijk gaat dat snel werken. Verder krijgt hij elke twee uur 3 ml water met de spuit. Heeft iemand verder nog tips?

  6. Dank voor jullie reacties! Ja Bambi&Fendi, ik had die tekst gelezen, en die is in strijd met wat mijn dierenarts zei. Die wil me 10 ml dwangvoer in zijn bekje laten spuiten, zelfs vier keer per dag! Terwijl hij vrijwel niet keutelt. Dat lijkt me inderdaad vreemd. Maar omdat ze de eigenares van mijn kliniek is (m'n vaste konijnkundige dierenarts is een weekje vrij), vertrouwde ik haar maar en heb ik gister 4 ml dun dwangvoer gegeven, en zoveel mogelijk brokjes uit de hand (ik denk 10 of 15 verspreid over de dag). Dat was misschien niet goed. Nu eet hij helemaal niks meer, en hij heeft duidelijk pijn.

     

    Ik zal straks andijvie en komkommer halen, en ik denk erover straks die goede dierenkliniek uit Utrecht te bellen. Ik ben alleen heel bang voor de kosten, want ik heb gister al 100 euro betaald en heb een probleem als daar nog eens 100 euro of meer bovenop komt. Maargoed, zijn leventje staat natuurlijk op het spel. Erg heftig dit.

     

    Ieder advies is welkom!

  7. Hoi allemaal, rond kerst was ik met mijn konijnen vijf dagen bij mijn ouders. Dat ging prima, de beestjes waren ontspannen en ik merkte niks geks aan ze. Wel deden we veel kunstjes, en gaf ik ze als beloning steeds een brokje, zodat ze in totaal wat meer brokjes hebben gegeten dan normaal. Ook kregen ze allebei elke dag een wortel. Misschien aten ze daarom wat minder hooi dan normaal.

     

    Gisterochtend, vlak voordat ik wegging bij mijn ouders, at mijn rammetje zijn bakje met brokjes maar half leeg. Ook zaten er ineens een stuk of acht plakpoepjes in z'n vacht, dat had ik nog nooit eerder gezien. Eenmaal thuis zag ik hem ook geen hooi meer eten, en hij nam nauwelijks brokjes van me aan. Ik zag hem veel van lighouding wisselen en dacht dat hij pijn had, dus gaf ik hem wat Novacam. 's Avonds at hij nog een halve portie brokjes. De hele dag heb ik hem niet zien drinken.

     

    Vanochtend at hij maar vier brokjes ofzo. Toen zijn we meteen naar de dierenarts gegaan. Die voelde in zijn buik veel 'ingedroogde poepjes' zitten, zei ze. Ze gaf hem een infuus met vocht via een naald in zijn ruggetje. Ook diende ze via een injectie pijnstilling en een darmstimulerend middel toe. Het kostte in totaal 106,95 euro.

     

    Thuis deed hij enkele superkleine natte poepjes. De arts had gezegd dat ik hem moest laten eten. Hij nam enkele brokjes van me aan en wat minihapjes witlof en appel. Ik moest vanaf vanavond elke 2 uur 2 à 3 ml water toedienen met een spuitje, zei ze. Dat doe ik dus.

     

    Volgens haar moet ik ook gaan dwangvoeren als hij slecht blijft eten (wel 10 ml dwangvoer per keer!), maar is dat wel zo? Moet je een konijn met verstopping wel dwangvoeren? Hij heeft om 20:00 nog wat hapjes witlof en appel gehad. Is dat voldoende om de nacht door te komen? En is het voldoende om hem af en toe water (en 's ochtends en 's avonds Novacam) te geven?

     

    Zou hij eigenlijk wel echt verstopping hebben, of wijzen de plakpoepjes van gister en vanmiddag eerder op gas? Ik vind het erg lastig om te beoordelen wat ik het beste kan doen!

     

    Ook twijfel ik of ik de konijnen samen moet laten. Ze zijn erg lief samen, maar ik kan nu niet goed zien of m'n rammetje poept. Eten kan ik niet bij hem neerleggen, dat eet het vrouwtje meteen op.

     

    Alvast bedankt voor jullie gedachten!

  8. 512416_E_01.jpg

     

    Vind je de clicker wat ingewikkeld, dan kun je die ook achterwege laten. In dat geval neem je een targetstick en leg je een biksje in het halfronde uiteinde. Laat je konijn het biksje vinden en opeten, dan snapt ie dat er biks in het uiteinde van de stok zit. Op den duur zal ie de stok spontaan gaan volgen, achter de biks aan. Laat hem de stok een poosje volgen voordat je het konijn toestaat het biksje te eten.

     

    Op deze manier kun je een konijn gemakkelijk over een hindernis laten springen, achter de stok aan, en op z'n achterpootjes laten lopen (waarbij je de stok met biks boven z'n hoofd houdt en, als het konijn eenmaal op z'n achterpootjes staat, een stukje naar voren beweegt). Doet het konijn het goed, sta hem dan toe het biksje te eten.

  9. Het is handig om een clicker te kopen en zo'n stok waarmee hondenbaasjes een balletje de verte in werpen (een targetstick).

     

    Eerst moet je de clicker 'laden': je konijn moet de clicker gaan associëren met een beloning (een biksje). Dat doe je door een weekje elke dag 5 minuten bij je konijn te gaan zitten, een klikgeluid met de clicker te maken en meteen erna een beloning te geven. Herhaal dit per sessie tien keer ofzo. Bij de negende en tiende keer maak je het klikgeluid zonder direct te belonen. Dan kun je zien of je konijn uit zichzelf onrustig om zich heen gaat kijken, op zoek naar de beloning. Beloon dan alsnog. Je weet dan dat hij begrijpt dat een klikje een snoepje betekent.

     

    Heb je deze stap gezet, dan kun je je konijn gaan leren de targetstick te volgen. Ga bij je konijn zitten en steek de stok voor je uit, de lucht in. Gaat je konijn nieuwsgierig aan het ronde uiteinde snuffelen, klik dan en beloon. Herhaal ook dit elke dag een keer of tien. Klik en beloon alleen als hij aan het bolletje snuffelt, en niet aan de stok zelf. Het gaat erom dat hij aan het bolvormige uiteinde van de stok gaat 'kleven'.

     

    Gaat dat goed, houd de stok dan een stukje bij je konijn vandaan, houd 'm stil en kijk of hij er zelf heen loopt om het bolletje aan te raken. Zo ja, klik en beloon. Gaat dit meerdere keren goed, dan kun je de stok blijven bewegen zodat je konijn hem volgt. Zorg dat ie het uiteinde nét niet aanraakt en laat hem een tijdje volgen. Als je konijn de stok aanraakt, klik dan en beloon.

     

    Pas als dit goed gaat, laat je je konijn over een lage hindernis (kan ook een rijst- of Brinta-verpakking op z'n zijkant zijn) springen door hem de stok te laten volgen. Laat hem na de sprong het uiteinde van de stok met z'n neusje raken, klik en beloon. Verhoog de hindernis echt heel geleidelijk.

     

    Op de achterpootjes lopen: houd de targetstick in de lucht. Je konijn zal proberen hem aan te raken en op z'n achterpootjes gaan staan. Klik en beloon als hij het bolletje van de stok raakt. Vervolgens kun je de stok heel langzaam naar voren bewegen. Doet je konijn een stapje op z'n achterpoten, klik en beloon. Uiteindelijk kun je hem steeds meer stapjes op z'n achterpootjes laten doen. Hierbij is het belangrijk om de stok heel langzaam te bewegen, zodat je konijn 'neuscontact' met het bolvormige uiteinde kan houden.

     

    Houd de trainsessies kort (5 tot 10 minuten) en frequent (bijvoorbeeld 1 of 2 keer per dag) en zorg dat een sessie positief eindigt, met een oefening die goed lukte (dus klik en beloning), zodat je konijn positieve associaties met het trainen houdt. Kijk hoeveel brokjes je gegeven hebt en geef hem bij de maaltijd wat minder, zodat hij niet te dik wordt. Beloon tijdens de training ook voortdurend met je stem, dus zeg op een blije manier 'Goed zo!' zodra je konijn ook maar een klein stapje in de goede richting beweegt. Ook je stem kan dan motiverend werken en z'n aandacht bij de training houden.

  10. Fijn dat ie z'n medicatie opeet als je het op een witlofblaadje doet! Met een beetje bananenpuree vermengen kan inderdaad ook.

     

    Bij mijn voedster gebruikt de dierenarts ook van die zalf op haar ogen als ze onder narcose gaat. Het zag er de eerste dagen vreselijk uit en ze likte er ook veel aan. Ik geloof dat het er geleidelijk weer normaler uit ging zien. Volgens mij hoeven de haartjes niet uit te groeien, maar moet de vettigheid van die zalf verdwijnen zodat de haarrichting weer normaal wordt en de haartjes weer de huid rondom het oog goed bedekken (terwijl ze nu helemaal plat liggen en in een andere richting). Ik zou me er geen zorgen over maken, het ziet er nu even raar uit maar het wordt echt weer normaal.

  11. Ik heb 'm net geopend. Er liggen nog wat brokjes in de ren, en ze gaat er wel steeds bij snuffelen. Net zag ik haar nog een brokje proberen. Hopelijk is het een kwestie van wennen! Normaal is ze een enorme liefhebber van brokjes en vanochtend heeft ze - uit de oude zak - nog heel gulzig gegeten.

  12. M'n voedster eet sinds een paar maanden brokjes van Trovet. Ze was er dol op en haar gebitsproblemen leken minder te worden. Dus had ik laatst weer een nieuwe zak Trovet in huis gehaald. Maar bizar genoeg haalt ze voor deze nieuwe brokjes haar neus op! Mijn rammetje lust de nieuwe brokjes wel, maar zij heeft een paar brokjes genomen en is toen gestopt met eten. Wat raden jullie aan? Gewoon de komende tijd Trovet blijven aanbieden, totdat ze het van de honger toch gaat eten? Of overstappen op een ander merk, ook al leek Trovet zo goed te werken voor haar gebit?

  13. Zou het geen optie zijn om je konijnenmandje aan de assistente te geven, zodat die het beestje even achter neer kan zetten? Als je konijn geopereerd wordt, kun je hem toch ook afgeven, en dan plaatsen ze hem in een speciaal kamertje? Of misschien kunnen ze hem - als daar genoeg ruimte is - achter de balie zetten, op tafel of op de grond. Ik denk dat ik dat in zo'n situatie zou vragen. Lijkt me een heel redelijk verzoek.

  14. 6 uur geleden zei Marcovka:

    Ook zijn pijnstiller+ontstekingsremmer had ik op twee blaadjes witlof verdeeld, maar hij at er maar eentje. Dus hij heeft maar de helft binnen. Hij ligt alleen nu zo lekker te slapen, ik ga hem niet lastig vallen daarmee. Slaap is het beste medicijn voor mensen, dus misschien ook voor konijnen

    Mijn rammetje en voedster likten zelf hun medicatie op toen ik het op een lepel vermengde met wortelpuree van Olvarit. Misschien de moeite waard om te proberen?

     

    Sterkte ermee, ik hoop dat je rammetje snel weer de oude is!

  15. Het klinkt wel als een heel aantrekkelijk idee. Het lijkt mij echt helemaal geweldig om mijn konijn in een tas of tuigje mee te nemen naarbuiten. Ik fantaseerde daar ook wel over vlak voordat ik konijnen had. Maar sinds ik ze heb, weet ik hoe stressgevoelig ze zijn. Ik vermoed dat ik ze er geen plezier mee doe, dus probeer ik het niet eens. Erg jammer. Ik ben stiekem wel een beetje jaloers op mensen met chiwawa's, die die beesten overal mee naartoe slepen.

     

    Heb je een tam konijn? Het is vrij gemakkelijk om een konijn kunstjes te leren, zoals springen en op de achterpootjes lopen. Google maar eens 'konijnentrainen' (aan elkaar, bovenste website). Erg de moeite waard, en als je geen dwang gebruikt, maar alleen beloont, is het leuk voor mens én konijn.

    • Vind ik leuk 1
  16. Ja, het heeft even tijd nodig om weer te ontspannen en vertrouwen te krijgen. Maar echt mooi dat jullie zo goed door die eerste fase heen gekomen zijn en dat ze weer zelf eet!

     

    Ik zou eerst alleen een kwakje wortelpuree geven, zodat ze proeft hoe lekker dat is. En het pas op de volgende lepel vermengen met het medicijn. Neemt ze het niet, dan nog een klein beetje wortelspul erbij, totdat de verhouding voor haar goed is en ze het uit zichzelf oplikt. Ik hoop erg dat het bij jullie ook zo werkt!

    • Bedankt 1
  17. Ik heb inmiddels een castratie van een voedster en van een ram meegemaakt. M'n voedster was echt een trieste lappenpop toen ik haar na afloop ophaalde, maar m'n ram scharrelde thuis meteen alweer een beetje rond, hoewel hij nog wat sloom was. Hij is dol op wortel en banaan, daar at hij meteen gretig van, maar wat brokjes gingen er ook wel in. Hij sliep de dagen erna meer dan normaal, dus ik heb hem veel met rust gelaten. Ik had geen snugglesafe of warmte-element, maar het was ook zomer toen. Misschien kun je de verwarming een tikje hoger zetten.

     

    Oja, en je kunt hem de dagen na de operatie elke dag even optillen om de wond te checken, om te zien of die niet bloedt of ontsteekt oid. Mijn konijnen vonden optillen niet zo leuk, dus deed ik het zo: eerst geef ik een (afleidings)brokje en dan pas til ik ze op, zodat ze kauwend in m'n handen hangen, en na het neerzetten geef ik ze nog een (belonings)brokje. Inmiddels is optillen hier geen enkel probleem meer, misschien vanwege deze positieve associatie.

     

    Heel veel succes ermee! Ik hoop dat het allemaal goed en voorspoedig gaat.

    • Vind ik leuk 1
  18. Wat fijn dat het alweer beter gaat! Mijn voedster is twee weken geleden gesteriliseerd. De eerste avond was ze echt een wrak, dat vond ik ook heel schokkend om te zien, maar erna krabbelde ze gelukkig snel weer op.

     

    Wat medicijnen betreft: ik deed dat op een lepel en vermengde het met een klein beetje wortelpuree van Olvarit. Dat is niet gezond, maar een klein beetje was al voldoende. Dan likte ze het medicijn uit zichzelf van de lepel op. Misschien het proberen waard. Dan hoef je niet meer onder dwang iets in haar bekje te spuiten.

    • Bedankt 1
  19. Mijn voedster is ook behandeld voor haken aan de kiezen. Voor die tijd at ze nauwelijks hooi, maar na de behandeling ben ik gaan experimenteren met hooisoorten. Het enige hooi dat ze echt goed eet is Barn-i kruidenhooi met de smaak wortel en echinacea. Daar duikt ze op af en eet ze heel veel van. Ook krijgt ze brokjes van Trovet. Verder breek ik elke week een paar takken af van een treurwilg uit de buurt. Ze schraapt de verse bast er dan helemaal af met haar voortanden.

     

    Sindsdien gaat het goed met haar gebit. Hopelijk helpen zulke dingen bij jouw konijn ook!

    • Vind ik leuk 1
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .