Ga naar inhoud

Nina en Hazel

Members
  • Items

    172
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Nina en Hazel

  1. Gecondoleerd met het verlies. Mijn ram heeft nu in korte tijd voor de tweede keer zijn maatje verloren. Na het verlies van Nina ca. 5 maanden terug had hij al vrij snel een nieuw maatje. Dat heeft hem toen heel erg geholpen. Ze waren erg verliefd. Maar nu hebben we helaas zijn nieuwe vriendin vorige week moeten laten inslapen. Hij is bij haar gaan liggen toen ze het eerste prikje kreeg en is bij haar gebleven tot na haar laatste adem. Dit keer vind ik het heel lastig om op zoek te gaan naar een nieuw maatje. Voel me er niet klaar voor. Daarnaast zijn er momenteel lange wachtlijsten bij de opvang. Tegelijkertijd zie ik dat Hulst minder goed in zijn vel zit. Onze dierenarts gaf ons als tip om zoveel mogelijk aandacht te geven aan Hulst. Ik zie ook dat hij ons nog meer op zoekt dan normaal. Het zijn sociale dieren, dus ik zou Puck juist aandacht geven. Ze reageert misschien minder enthousiast dan normaal, maar dat lijkt me gezien de situatie niet vreemd. 

    • Vind ik leuk 1
  2. Mogen konijnen kiemgroenten eten en zo ja, welke? Ik heb nu bijvoorbeeld een schaaltje radijskiemen. Ik zie in de lijst staan dat ze radijs mogen, maar geldt dat ook voor de kiemen? Ik ben van plan om meer soorten kiemen te kweken, zoals broccolikers en tuinkers, en ben benieuwd wat de konijnen allemaal mee kunnen eten.  

  3. De konijnen zitten sinds half mei in hun nieuwe hok & ren. De locatie is verder niet veranderd, wel groter geworden. In het oude verblijf hadden we een toiletbak (grote kattenbak) en daar deden ze alles netjes in. Sinds ze in het nieuwe verblijf zitten, poepen ze overal in het hok. We hebben er onderhand 2 grote toiletbakken (met hooi om te knabbelen) in geplaatst. Beiden wel nieuw, want de oude was aan vervanging toe. Maar dat heeft dus weinig uitgemaakt. Daarnaast blijven ze poepen op de plek waar in de oude situatie de poepbak stond. Het vorige hok had een hele andere vorm. Daar stond de poepbak op een plek waar nu eigenlijk een leeg stukje ren is en dus ook geen afdak of iets dergelijks is. Het hok die kant op schuiven willen we liever niet, want hij staat nu zo gepositioneerd dat we makkelijk bij het toiletbak kunnen om die te verversen. Ze zijn trouwens beiden geholpen. We hebben ook geprobeerd om de rest van het verblijf zonder bodembedekking te laten. Heeft er iemand tips? 

     

     

  4. Ik denk dat je inderdaad risico loopt dat je ze opnieuw moet koppelen als je ze uit elkaar haalt. Ik weet niet wat voor verblijf je hebt en wat er momenteel fysiek haalbaar is, maar is het mogelijk om in de ren te zitten en hem dan de antibiotica te voeren?  

     

    Hoe oud zijn ze nu? En waarom heb je er voor gekozen om ze niet te castreren? Zo ver ik weet is het houden van twee rammen niet aan te raden en al helemaal niet als ze ongecastreerd zijn. 

  5. Ik zou zelf naar de dierenarts gaan als ik het niet vertrouw. Konijnen laten het niet snel merken als er wat is, dus als je iets aan ze merkt dan kan er zeker wat zijn. Ik ben niet zo thuis in poep (hier altijd hetzelfde), maar misschien heb je wat aan deze link: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenkeutels. Ineens van dieet veranderen kan effect hebben. Hoeveel brokjes heb je ze gegeven? En krijgen ze nu nog steeds brokken? Mijn voedster kreeg in het verleden ook geen brokken. Bij de komst van mijn nieuwe ram ben ik wel begonnen met het voeren van SS brokken, maar heel rustig aan opgebouwd en telkens bekeken hoe de poepjes er uit zagen. Ik heb daar geen problemen mee ondervonden. 

  6. 1 uur terug, Kleinkonijntje zei:

    Ze had vanmorgen 3 keuteltjes. Wel aan elkaar maar vrij compact. Gisteravond heeft ze nog wat andijvie gegeten. En dus nog wel goede hoop. Vanmorgen wilde de dwangvoeding ook niet meer en kwam er hele dikke witte vloeistof uit de neus... Ik heb er een poos bij gezeten na het terugzetten. Ze ademt ook moeilijker. Het is goed, vertelde ik haar. En de opsomming welke vriendjes ze al overleefd heeft. Ik geef haar nu de tijd om rustig over de regenboogbrug te gaan... Want dat zal vast niet lang meer duren...

     

    Zou je overwegen om nog langs een konijnenkundige dierenarts te gaan? Konijnen zijn echt een vak apart... Ze is nog niet zo oud, dus ik zou het zelf niet zonder slag of stoot opgeven. Mocht ze niet meer te helpen zijn, dan kun je altijd nog bij de dierenarts beslissen om haar zonder pijn heen te laten gaan. Hoe dan ook, heel verdrietig dat ze zo ziek is. Succes en sterkte!  

  7. Het kunnen hormonen zijn. In het voorjaar is mijn voedster ook wat onrustiger. Zijn je voedsters beiden gecastreerd? Mijn ervaring is dat het wel meer rust geeft. En hoe groot is het verblijf (heb geen beeld bij een middelgrote ren)? De konijnen hebben minstens 4m2 aan permanente ruimte nodig. Tot slot zijn konijnen best selectief als het gaat om met wie ze samenwonen. Dat ze uit hetzelfde nest komen, betekent dus niet automatisch dat ze later ook goed samen kunnen leven. En twee voedsters samen is ook niet per se de beste match. Ik weet niet hoe erg het ruziën is? Het kan er bij konijnen erg heftig aan toe gaan en je wilt uiteraard voorkomen dat er gewonden gaan vallen. Mochten ze niet samen kunnen blijven, dan kun je ze het beste bij de opvang laten koppelen aan een ander maatje. Kalmerende konijnen muziek had ik trouwens nog nooit van gehoord.

     

     

  8. Wat verdrietig! Wel mooi dat je hem bij je ouders een laatste rustplek hebt kunnen geven. 

     

    Mijn ram is afgelopen september ook plotseling overleden. Begin van de dag leek er niks aan de hand te zijn. Hij at gewoon en gedroeg zich als normaal. In de loop van de dag ging hij raar zitten en wilde niet eten. We konden direct terecht bij onze konijnenkundige dierenarts, maar daar bleek hij al zo ver heen dat hij direct is ingeslapen. Ik heb daar heel lelijk gehuild en me hardop afgevraagd wat ik had kunnen doen om dit te voorkomen. De dierenarts verzekerde mij toen dat ik niks had kunnen doen, dat het leven soms -helaas- heel hard kan zijn. Dat gaf mij wel wat gemoedsrust. Sterkte met het verlies! 

    • Bedankt 1
  9. Mijn ram heeft hetzelfde gedaan en dat stopte na de castratie, dus ik zou zeggen dat het hormonaal gedrag is. De dierenarts linkt castratie alleen aan territoriaal gedrag, maar dat lijkt mij te kort door de bocht. Naast hormonaal gedrag wordt de ram trouwens ook gecastreerd zodat hij met een maatje kan samenwonen, want konijnen zijn graag samen met soortgenoten.   

    • Bedankt 1
    • Mee eens! 1
  10. Nina en Hazel hebben we sinds ze uit het nest zijn (niet hetzelfde nest). Bij beiden zijn we eerst op kraamvisite geweest en met beiden hadden we direct een klik. Ze zijn super relaxed met ons. Als we de tuin instappen zie je ze al reageren en als we bij ze staan, dan komen ze direct naar ons toe. Aaien vinden ze heerlijk, maar alleen als ze er zin in hebben. Ze zijn graag bij ons in de buurt. Komen telkens even met het neusje tegen je aan duwen als ze langs lopen. En als er iemand binnen zit, dan willen ze daar het liefst ook even naar toe. Dan gaan ze voor de tuindeur zitten totdat iemand open doet en dan weten ze niet hoe gauw ze naar binnen moeten 😂 Mijn oudste dochter van 10 doet graag trucjes met ze en dan komen ze vanuit zichzelf op schoot. Mijn jongste dochter (1 jaar) gaat elke dag met een emmertje groenten bij ze langs en dan nemen ze de hapjes uit haar hand aan. Ze is nog vrij onhandig en valt regelmatig om, maar dat maakt de konijnen niet uit. Ze reageren even enthousiast op haar als op onszelf. Wel leren we de kinderen hier van jongs af aan niet achter de konijnen aan te rennen. Ze komen vanzelf wel als ze zin hebben. En het helpt vast ook dat ze regelmatig een lekker hapje komen langsbrengen 😇 

    • Vind ik leuk 2
  11. 16 uur geleden zei mammafelina:

    Ik zou het ook wel leuk vinden om mijn konijnen dingetjes te leren.

    Alleen hoe doe je dat bij buiten konijnen als je zelf niet in de ren past? Als ik ze buiten loslaat in de tuin gaan ze echt niet meer naar mij luisteren.

     

    Wij hebben een gedeelte van de tuin afgezet met panelen zodat de konijnen niet in het groen gaan zitten, want dan zijn we hun aandacht vermoedelijk ook al snel kwijt 😂 Denk dat het belangrijk is dat konijnen eerst hun gang kunnen gaan en hun ei kwijt kunnen. Dan laten wennen dat ze wat lekkers krijgen voor het naar je toe komen. Komen ze makkelijk naar je toe, dan kun je ze bij naam noemen en belonen als ze komen. Zo hebben we dat uitgebreid met bijvoorbeeld op de achterpootjes staan voor een beloning. Mochten ze terug moeten naar de ren, dan combineren we dat met voertijd. Zodra we vers groenvoer, hooi en kruiden in hun hok en ren verspreiden, dan rennen ze direct het verblijf in. Wellicht dat jullie hier iets aan hebben. 

  12. Wat ontzettend verdrietig hoe het is verlopen en veel sterkte met het verlies! Ik duim dat het goedkomt met het andere konijn.

     

    Hebben jullie hierover contact opgenomen met de opvang? Wij maken al jaren gebruik van hun diensten. Ik weet daarom ook dat ze zeer veel ervaring hebben met konijnen en dat dierenwelzijn heel hoog bij hun staat. Ik ben daarom ook erg benieuwd hoe dit heeft kunnen gebeuren.  

  13. @dorien13 mijn konijnen waren al uit de groei toen ik hun dieet aanpaste. Ik moet er wel bij vermelden, want daar ben ik hierboven niet helder in geweest, dat ik mijn dieet niet alleen samenstel. Afhankelijk van de situatie schakel ik hulp in van anderen. Daarom zou ik, zeker als je het dieet wilt samenstellen van konijnen in de groei, daar begeleiding bij vragen van iemand die meer thuis is in voeding van konijnen.   

     

    @Evee Je hebt gelijk dat het een interessante, maar lastige discussie is!

     

    Aanvullend zou ik willen zeggen dat met eenzelfde kritisch oog ook naar brokken gekeken moet worden. Dus niet elke brok heeft een even goede samenstelling en daarnaast hoeft een brok niet altijd goed aan te sluiten bij de behoefte van jouw konijn van dat moment (uiteraard zijn er daarom ook brokken aangepast aan de levensfase). Oftewel, voeding is in mijn ogen iets waar je altijd met een kritisch oog naar zult moeten kijken wil je het goed doen. Daarnaast verwacht ik wel dat er behoefte is aan variatie. Ik hoop daarom dat er in de loop van de tijd meer informatie over het onderwerp komt in de vorm van boeken, artikelen en lezingen, zodat mensen een weloverwogen keuze kunnen maken i.p.v. telkens het wiel zelf opnieuw te moeten uitvinden.  

  14. Leuk om te lezen dat je bewust bezig bent met voeding. Wat is eigenlijk de reden dat je geen krachtvoeding wilt geven?

     

    Mijn konijnen voer ik al jaren geen krachtvoeding. Dat is ontstaan nadat ik erachter kwam dat ik niet tegen gluten kon. Op dat moment was ik echter zo graatmager en verzwakt, dat ik ontzettend bang was om weer aanvallen te krijgen door een glutenbesmetting. En daarom hebben wij alle gluten uit ons huishouden gehaald en dus ook de konijnenbrokken. Ik kan me niet herinneren dat er in die tijd graanvrije alternatieven waren voor konijnen (van de glutenhype was toen ook nog geen sprake) en besloot om zelf hun dieet samen te stellen.

     

    En dat valt niet mee (of toch ook weer wel)... Ik heb boeken opgezocht over het onderwerp en behalve wat losse hoofdstukken in boeken, heb ik slechts een aantal (buitenlandse) boeken gevonden die min of meer over dat onderwerp gaan. Maar voor mijn gevoel gaf dat nog niet genoeg houvast. Daarnaast wilde ik wetenschappelijke artikelen er op naslaan, maar dat is er in de drukte van alledag bij ingeschoten. Ik heb wel een artikel gelezen over jonge, wilde konijnen die het dieet van hun moeder overnemen, ook als die enigszins giftige plantensoorten bevat. In de toekomst hoop ik een cursus of iets dergelijks te kunnen volgen over voeding. 

     

    Ondertussen was ik mijn konijnen vooral heel gevarieerd gaan voeden. Ik heb hier thuis een aantal kratten staan met een grote variatie aan grassen, kruiden, knaaghout, bloemen, etc. En uiteraard onbeperkt hooi, verschillende soorten groenten en fruit. Ik voelde me niet tevreden, heb tweemaal een mix besteld die compleet zou zijn, maar telkens als ik een soortgelijk iets wil samenstellen (wat ik trouwens ook met de ingrediënten van brokken heb geprobeerd), dan voelt het een beetje eentonig om ze elke dag hetzelfde te voeren. Ik heb later trouwens wel de graanvrije brokken geprobeerd. De konijnen aten de brokken wel, maar waren vervolgens de hele dag bezig met het obsessief slopen van de schutting, waarna ik er maar weer mee was gestopt (en dat gedrag dus ook). Ik heb een konijnendeskundige benaderd over hun dieet en die gaf aan dat ik ze een goed, gevarieerd dieet gaf. Daarnaast krijgen ze elk jaar een check-up bij de dierenarts waar ze tot nog toe altijd glansrijk doorheen zijn gekomen. Zo is hun gewicht goed en zijn hun tanden netjes afgesleten. Ze hebben verder ook nooit problemen qua gezondheid, ontlasting of wat dan ook.

     

    Een misschien wat onsamenhangend verhaal waarmee ik eigenlijk wil aangeven dat het zelf samenstellen van het eten iets is waar je continue mee bezig bent. Het is een zoektocht niet alleen naar meer kennis, maar ook naar wat er bij jouw konijnen past. Je moet er namelijk rekening mee houden dat de behoeften van je konijnen veranderen door de tijd heen (leeftijd, gezondheid, weersomstandigheden, stress etc.) en je het dieet daarop continue af zult moeten stemmen. Je moet je ook verdiepen in de ingrediënten, want van sommige producten is het schadelijk als je er teveel van geeft.   

  15. Mijn konijnen zijn redelijk snel zindelijk geworden door een paar open kattenbakken te plaatsen met hooi en wat kruiden daarin (eventueel in een ruifje dat erboven hangt). Nu moet ik wel zeggen dat onze konijnen vrij netjes zijn van zichzelf en ook zonder kattenbak de neiging hebben om alles in een hoekje te doen. Afijn, met de tips uit het bovengenoemde artikel kom je hopelijk al een heel end!

    • Bedankt 1
  16. Zijn de konijnen al aan elkaar gekoppeld op neutraal terrein? Ik kan dit in je verhaal niet terugvinden. Daarnaast kiezen konijnen zelf met wie ze wel/ niet willen samenleven. Dus het is mogelijk dat broer en zus uiteindelijk niet samen kunnen leven. Check eerst even artikelen op Bunnybunch over dit onderwerp (https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/koppelen-van-konijnen/), want konijnen hun gang laten gaan zou ik zelf niet doen als je niet weet waar je op moet letten. 

  17. Mijn voedster is gecastreerd en alles is goed verlopen, zowel de operatie als het herstel. Ik heb eerst ook getwijfeld of ik er goed aan deed, maar heb er geen moment spijt van gehad. Voor de operatie had ze wel wat 'last' van hormoonschommelingen en moest onze ram er telkens aan geloven. Maar sinds de castratie is ze heel evenwichtig geworden. Uiteraard zal het voor elk konijn anders zijn hoe het verloopt. Ik zou daarom ook zeggen, zoek een dierenarts waar je je goed bij voelt. Informeer of het voor jouw voedster aan te bevelen is en vraag ook zeker of de arts ervaring/de nodige kennis heeft.  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .