Ga naar inhoud

happy211

Moderators
  • Items

    3.906
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    29

Berichten die geplaatst zijn door happy211

  1. Een koppel konijnen heeft een permanent verblijf nodig van minimaal 4 m2. Dat is dus 2x2 meter grondoppervlakte. Verdiepingen tellen daarbij niet mee. Dat ze los kunnen lopen is fijn, maar extra. Op dit moment hebben jouw konijnen een groot deel van de tijd minder dan 1m2. In het nieuwe hok hebben ze 1,45 m2 (als het de bench vervangt. Als je het aan elkaar koppelt tot 1 verblijf, dan is het nog te klein, 2,4m2)

     

    Dat ze nu zo klein zitten, kan zeker voor frustratie naar elkaar zorgen in combinatie met dat ze nu ouder worden. En soms los kunnen lopen maar op andere momenten niet, geeft bij sommige konijnen ook veel frustratie.

     

    Ik zou teruggaan naar de basis. Geef ze een verblijf dat groot genoeg is, en laat ze daar samen. Zolang er onrust is, ook niet los laten lopen in huis. Gaan ze dan nog niet samen en durf je ze niet bij elkaar te laten omdat ze echt vechten en vastbijten om elkaar te verwonden, dan is het helaas geen goede match voor dit koppel en zul je een lastige keuze moeten maken.

     

    Konijnen hebben een soortgenoot nodig, maar niet alle konijnen kunnen goed met elkaar overweg. Het is soms best zoeken naar een goed maatje, vandaar dat wij altijd een konijnenopvang aanraden. Daar zitten zoveel konijnen te wachten op een goed thuis, daar zit vast wel een match tussen en ze kunnen helpen met het koppelproces. Dat is iets dat je in je achterhoofd kunt houden, mochten jouw konijnen echt niet samengaan als de rest goed geregeld is.

     

    Helaas ben je niet de eerste die compleet verkeerd wordt voorgelicht bij een dierenwinkel. Fijn dat je nu hier terecht bent gekomen en dingen kunt verbeteren, maar het moet heel vervelend zijn dat je niet meteen goed kon starten.

  2. Kijk vooral naar wat voor jou het meest praktisch is qua schoonmaken en zorg dat je overal goed bij kan. Dat is ook belangrijk als je de konijnen moet pakken voor medicatie of naar de dierenarts, dat ze niet ergens kunnen wegkruipen waar je niet bij kunt. Om die reden heb ik mijn hok niet tegen het gaas staan maar een stukje ervanaf zodat ik ook achterlangs kan. (Door het dak kan het namelijk niet strak ertegen, waardoor er een krappe ruimte voor ze overbleef).

     

    Ik zou ook wat extra tegels leggen in het schaduwgedeelte, dat is lekker koel voor ze op warme dagen. 

     

    Er is denk ik geen goede of foute keuze hierin, maar ik zou in ieder geval 1 van de 2 hokken in de schaduw zetten, zodat ze een beschutte plek hebben die niet in de volle zon is. Mijn konijnen dutten namelijk 's middags vaak in het hok, ook in de zomer.

     

     

    • Vind ik leuk 1
    • Mee eens! 1
  3. Ben je al met jouw konijnen bij een dierenarts geweest? Heel vaak kloppen de geslachten namelijk niet bij de dierenwinkel. Als het een mannetje en vrouwtje is, dan kun je ze beter direct uit elkaar halen want dan is de ram waarschijnlijk al vruchtbaar. Je zou ook zelf kunnen kijken, als 1 van de twee ballen of een piemeltje heeft, dan is het meteen duidelijk.

     

    Waarschijnlijk zijn jouw konijnen nog jong. Dan gaan ze vaak op het begin wel samen. Maar als ze ouder worden en een eigen karakter krijgen, dan gaat het vaak mis. Dat is een van de grootste risico's van konijnen kopen in een dierenwinkel.

     

    Hoeveel ruimte hebben ze als je niet thuis bent?

  4. Ik hou zelf aan dat ze in het najaar extra stro krijgen in het schuilhok als de temperatuur onder de 10 graden komt 's nachts. Dus dat zou ik ook aanhouden om binnenkonijnen buiten te zetten. En dan de overgang maken op een moment dat het binnen en buiten ongeveer gelijk is, dus eind van de ochtend als het beiden ongeveer 15 graden is ofzo. Over het algemeen is 5 graden ook een goede graadmeter. Dus als het bij jou gemiddeld 15 graden is, dan is 10 graden ook goed te doen.

  5. 6 weken, wat een ukkies zijn het dan nog! Dan krijgen ze nog junior brokken gok ik?

    Inderdaad wat @Evee zei, let erop dat je ze met 10 weken uit elkaar haalt, vaak dalen de ballen van de ram rond de 12-16 weken in waarna hij gecastreerd kan worden, dus dan zitten ze wel een tijdje apart. 

    Kruidenhooi vinden konijnen vaak heel lekker, maar het is ook wel wat duurder. Ik zou, zeker nu ze zo jong zijn, ook van verschillende merken weidehooi kopen, zodat ze dat ook goed leren eten. Hopelijk worden ze dan goede hooieters die niet kieskeurig zijn en alleen kruidenhooi lusten.

    • Mee eens! 1
  6. Ik heb ook regelmatig pleegkonijnen dus ik heb alle variaties al voorbij zien komen. Het is dus ook zeker niet zo dat konijnen uit het asiel niet tam kunnen zijn. 

    De meesten vinden het wel prima om geaaid te worden, laatst had ik een pleegkonijn dat echt absoluut niet aangeraakt wilde worden, en soms zit er ook een bij die er echt om komt vragen en voor gaat zitten.

     

    Mijn eigen konijnen kan ik vaak wel aaien als ze aan het eten zijn, maar ik heb het idee dat ze het meer tolereren dan dat ze er echt gelukkig van worden. Ze hebben elkaar en wassen en kroelen genoeg, daar hebben ze mij niet voor nodig. 

  7. Ik kan dit weekend wel kijken bij de konijnenopvang, daar zijn ook vaak wel konijnen die, zoals ze het daar noemen 'Pretvoer' krijgen. (omdat er zoveel 'snoepgoed' voor ze in zit) Dus niemand die een zak gemengd voer hoeft te kopen.

  8. Ik check mijn konijnen niet wekelijks, maar maandelijks. Dan pak ik ze op om ze van kop tot staart helemaal goed te bekijken en zet ze dan ook op de weegschaal. Mijn konijnen zijn senior, dus liever korte stresss om ze goed in de gaten te houden qua gezondheid. Verder natuurlijk 2x per dag of ze goed komen eten en of ik geen gekke dingen zie. Lopen ze normaal, geen vieze plekken in de vacht? Dat soort dingen. 

  9. Je kunt deze konijnen deze week wel koppelen, maar wel op neutraal terrein. Waarschijnlijk reageerde jouw voedster nu zo fel omdat ze de geur van de ram als een indringer zag in haar territorium. Door ze op neutraal terrein kennis te laten maken, neem je de factor van territorium weg, en kun je kijken of ze op karakter een match zijn.

     

    Wat nog wel heel belangrijk is, los van het hele koppelprocess, is dat jouw ram waarschijnlijk nog niet naar buiten kan. Afhankelijk van hoe lang hij al binnen woont (is dit langer dan 10 dagen?) dan heeft hij geen wintervacht, en kan hij pas naar buiten als er geen kans meer is op nachtvorst. Dit is pas half mei. Dus het neutrale terrein, en het verblijf na de koppeling, moeten in ieder geval tot dan binnen zijn.

     

    In dit artikel lees je tips over hoe je de koppeling het beste aanpakt en welk gedrag je kunt verwachten:

    https://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen

     

    Heb je al een plan B bedacht, wat als deze twee konijnen niet samen kunnen?

     

  10. Ik heb jouw andere bericht naar dit topic verplaatst, omdat het over hetzelfde onderwerp gaat.

     

    Hoe bedoel je dat hij raar geworden is?

     

    Ik zou de dierenarts bellen om te vragen welk gedrag je bij een wespensteek kunt verwachten als je dat nog niet gedaan hebt.

     

    Een konijn dat zich niet lekker voelt, is vaak rustiger en ligt/zit anders. Het is lastig te beschrijven, want het klinkt vaak alsof ze rustig liggen, maar als je je konijn kent dat zie je wel dat ze zich anders gedragen dan normaal.

  11. Het kost inderdaad wat tijd voor ze gewend zijn aan een nieuwe omgeving, maar na anderhalve week zou je wel verwachten dat ze al voorzichtig op verkenning zouden zijn. De tip van Lappie vind ik goed, maak het beneden aantrekkelijk voor ze door het eten en drinken daarnaartoe te verplaatsen. 

     

    Is het trapje wel hetzelfde gebleven? Of is deze in de nieuwe opstelling steiler?

     

    Op welke momenten ben je bij de konijnen? De mijne zitten tussen 2 en 4 uur 's middags ook vaak bovenin het hok, te dutten. De rest van de tijd zijn ze wel in de ren te vinden, zeker in de vroege ochtend en avond. 

    Het weer kan ook meespelen, bij veel regen zijn mijn konijnen ook meer in het hok te vinden.

     

  12. 1 uur terug, Lienappelsien zei:

    Dat zijn er al een hoop @happy211! Superfijn dat je deze konijnen een tijdelijke plek kon bieden voor ze naar hun definitieve huis met partner konden. 
     

    In wat voor soort situaties komen ze het vaakst bij jou in de pleeg? Vast als ze in afwachting van/na castratie denk ik? En verder? Surprise dus om af te vallen. Leuk dat hij nu echt beschikbaar is voor adoptie en hij hopelijk snel een lieve konijnendame en baasje vindt!

    De meeste pleegkonijnen zijn inderdaad rammen na hun castratie. Dat zijn ook de konijnen die als eerste aan nieuwe pleegadressen worden gegeven.

    Ik kan ook medicatie via injecties geven, dus ik heb ook regelmatig konijnen die duplociline of draxxin kregen. Niet ieder pleeggezin kan dat, dus als zo'n behandelingen nodig is, komen die naar verhouding vaak bij mij. Ik heb ook pleegkonijnen gehad waarbij de voortanden getrokken waren, een konijn waarbij een oog was verwijderd en een konijn met een bijtwond om in de gaten te houden dat het geen abces zou worden. Zoals ik al zei, je leert veel en ziet vanalles.

    Pleegkonijnen met EC zijn er ook, maar omdat ik enkel een buitenverblijf heb voor pleegkonijnen gaan die niet bij mij. 

    En dan zijn er ook nog jonge konijnen die gedumpt worden en nog niet oud genoeg zijn om gekoppeld te worden, die in de pleeg gaan. 

     

  13. Ik heb even wat administratie bijgewerkt, waaronder mijn lijst met pleegkonijntjes.

    Het konijntje dat ik nu heb, is nummer 32 op de lijst sinds ik in juli 2021 begon als pleeggezin. Koppeltjes/groepjes tellen op die lijst als 1, dus dat zijn al meer dan 35 konijnen die hier de revue zijn gepasseerd.

     

    In de periode januari-augtus 2023 heb ik vanwege persoonlijke redenen geen konijnen opgevangen.

     

    De kortste zijn hier helaas maar 3 dagen geweest, die zijn helaas aan rhd overleden. De langste was mijn vorige pleegkonijn, Surprise, die flink mocht afvallen en erg angstig was toen hij binnenkwam en opnieuw aan mensen moest wennen. Hij is hier 3 maanden geweest en is nu beschikbaar voor adoptie bij K'nijn en Ko in Bavel. Hier is de link, voor degenen die interesse hebben. Hij houdt niet van aaien en heeft even tijd nodig om te wennen, maar als je hem daar de ruimte voor geeft dan is het een heerlijk konijn. Hartstikke nieuwsgierig, eet uit je hand, en speelt graag met dingen als een voerbal of intelligentiespel.

     

    Het is echt leuk werk om te doen, steeds weer nieuwe konijnen met andere karakters en je leert ook qua medische dingen veel bij.

    • Vind ik leuk 4
  14. 29 minuten geleden, Evee zei:

     

    Ik zou het met je (konijnkundige) dierenarts overleggen.

    Als er veel klanten zijn die het moeten geven, en de schapen variant mag voor konijnen, kunnen zij die misschien zelf overdoen in kleinere flesjes voor konijnen?

    Ik denk dat mijn dierenarts dit doet. Ik heb natuurlijk niet op de grote fles gekeken, maar ik heb een flesje van 100ml gekregen dat ze daar ter plaatse gevuld hebben, met een sticker erop, suspensie panacur 2,5%. En die grote fles zou best wel eens een liter geweest kunnen zijn.

  15. Een voerbal kan ook leuk zijn, dan moeten ze erachteraan lopen om de brokjes eruit te krijgen. Probeer bewegen echt zo leuk mogelijk voor hem te maken.

    Eventueel kun je de loops ook wel gebruiken om hem uit te nodigen om meer te bewegen, maar daarvoor kun je ook 1 loop in stukjes breken. Ik zou inderdaad ook niet meer dan 1 loop per konijn geven en ook niet elke dag. En dat hij er ook echt moeite voor moet doen om zo'n beloning te krijgen.

  16. Je merkt het vanzelf aan je konijnen als ze behoefte hebben aan extra ondersteuning. Dan kun je bijvoorbeeld een junior brok gaan voeren of de portie wat vergroten. Ik zou het dus niet op een bepaalde leeftijd doen, maar wanneer je aan je konijnen merkt dat ze senior worden. 

    De mijne zijn nu 7 en 9, maar aan de oudste merk ik nog helemaal niets, nog net zo fit als altijd.

  17. Er zijn meer mensen die het doen, maar et zijn een aantal dingen om rekening me te houden:

    - als het temperatuurverschil groter is dan 5 graden, dan zorgt het voor een dip in de weerstand. Ze zullen er niet direct ziek van worden, maar worden wel vatbaarder voor sluimerende aandoeningen zoals EC. 

    - niet alle konijnen kunnen goed tegen een wisselend verblijf. Zeker een nieuw koppel, want nog niet lang bij elkaar zit, zal op zulke momenten waarschijnlijk extra rangordebepaling laten zien, zoals jagen of op elkaar rijden. Maar er zijn konijnen die er gewoon niet goed tegen kunnen en ook nadat ze al jaren bij hun maatje zijn, nog gaan jagen en rijden als ze vaak wisselen van territorium. Ook andere uitingen  frustratie zoals tralieknagen kunnen voorkomen als ze soms wel en soms geen toegang hebben tot een groter territorium. 

     

    Zelf zie ik weinig voordelen en voornamelijk risico's, dus zou ik het niet doen. Maar er zijn mensen die het wel doen.

    • Mee eens! 1
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .