-
Items
4.386 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dagen gewonnen
39
Berichten die geplaatst zijn door happy211
-
-
Ik heb er zelf geen ervaring mee, hopelijk kunnen anderen je helpen.
Als ik het goed heb onthouden dan had @Dollieeen konijn zonder tanden, maar ik weet de oorzaak daarvan niet meer.
-
1
-
-
Ze lusten hier eigenlijk al het fruit wel, al heb ik citrus nog nooit geprobeerd. Maar bessen, banaan, appel, vinden ze allemaal heerlijk. Wel eerst wat voorzichtig als het iets nieuws is. Laatst weer wat aardbeikroontjes gegeven wat ze de hele winter niet gehad hebben. Dan zijn ze eerst heel argwanend, maar gaat het daarna toch met smaak naar binnen.
-
Heb je de tips in de artikel en topic al gevonden?
-
Wat je ook zou kunnen proberen om het gooien tegen te gaan: een steen in de toiletbak. Dan moeten ze al veel meer moeite doen om hem omver te krijgen.
De originele peewee is er volgens mij in 2 maten: een normale en een grote versie.
-
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het lijkt me wel gedrag dat past bij zo'n heftige operatie. Ze heeft natuurlijk pijn en het zal flink wennen zijn met een poos minder.
Eet ze nog wel goed? Heb je naast pijnstilling ook andere medicijnen meegekregen, om bijvoorbeeld haar darmen te ondersteunen na de operatie?
Een achterpoot missen is wel heel heftig, met hoe konijnen bewegen door te hupsen.
-
Niet naar kijken, helaas krijg je inderdaad heel vaak vervelende opmerkingen, of geen opmerkingen, en vaak doen ze er niets mee. Je kunt helaas niet alle konijnen redden. Ik doe vrijwilligerswerk bij een konijnenopvang, zo doe ik mijn best voor konijnen. Dat is beter voor mijn mentale gezondheid.
-
1
-
-
3 uren geleden, happy211 zei:
Als hij dat niet wil zou je ook nog een stapje verder kunnen gaan, door met brokken en kokend water een papje te maken. Als je dat als dwangvoer gebruikt dan moet het een stuk dunner, maar als je er een papje van maakt dan eet hij het misschien uit zichzelf niet.
Sorry voor eventuele verwarring, ik zie dat deze zin niet goed loopt. Ik bedoel: Als je een papje maakt, dan eet hij het misschien zelf. Als je brokken gebruikt om dwangvoer mee te maken, dan moet het een dunne substantie zijn, maar als je het maakt zodat hij het zelf kan eten, dan hoeft dat niet.
-
Als het door zijn tanden komt dat hij nu slecht eet, dan zou je ook nog kunnen proberen om de brokken te weken. Dat gaat met de science selectie brokken heel goed. Dus gewoon even in wat water leggen zodat ze helemaal zompig zijn en dan in een bakje aan hem geven.
Als hij dat niet wil zou je ook nog een stapje verder kunnen gaan, door met brokken en kokend water een papje te maken. Als je dat als dwangvoer gebruikt dan moet het een stuk dunner, maar als je er een papje van maakt dan eet hij het misschien uit zichzelf niet.
Ook wel vast voedsel blijven aanbieden, niet alleen maar geweekt of dwangvoer, maar het kan wel helpen dat hij toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt nu.
Ik zou zelf wel zoeken naar een andere dierenarts waar je eerder terecht kunt. Hij eet nu al een week slecht en dan zou hij nog 1,5 week zo door moeten, dat is echt te lang, zeker als de oorzaak duidelijk is en met 1 behandeling verholpen kan zijn.
-
1
-
-
Vrienden van ons hebben voor de katten de keramische drinkfontein van Miaustore. Is echt een stevig ding, staat ook mooi in het interieur. Het water maakt wel wat geluid, daar moet je van houden. Ik zou me eraan storen maar zij vinden het juist wel prettig.
Zelf hebben wij een RVS drinkfontein voor de kat, die lijkt op de PetSafe® drinkfontein via Zooplus. Die maakt nauwelijks geluid, is ook erg stevig als hij met water gevuld is.
Deze zijn wel allebei met kabels, maar verder in gebruik zijn we allebei tevreden over onze keuzes. Enige wat ik wat lastig vind is hoe toepasbaar deze zijn op konijnen, zeker voor dwergkonijnen kan ik me voorstellen dat het toch best diep is om bij het water te komen.
-
53 minuten geleden, Rosinda zei:
Ik zat er gisteren wel over in dat de haakjes deels te maken kunnen hebben door het missen van de harde brok, en besloot gisteravond dus gewoon de normale portie te geven. Bang voor BDK die niet opgegeten worden met meer voedingsstoffen nu, maar ik was er even klaar mee. En toen... vanmorgen geen BDK, helemaal niks! Wat fijn. Ondanks dus de normale, vertrouwde brok.
Hoe lang gaf je al geen brok meer vanwege de blindedarmkeutels?
Ik denk dat je je iets te veel zorgen maakt. Wel begrijpelijk, als het niet helemaal goed gaat met je konijnen. Maar zo snel gaat het allemaal niet hoor. Een harde brok kan wel helpen, maar er zijn ook genoeg konijnen die nooit haakjes krijgen terwijl zo bijvoorbeeld hun hele leven een zachte brok krijgen. En een weekje geen harde brokken zorgt er niet meteen voor dat ze haken krijgen, zeker als ze ook gewoon nog hooi krijgen. Het is zoals vingernagels en haar, dat groeit bij ons ook door, maar je hoeft het niet elke week te knippen of te vijlen omdat het anders te lang wordt.
-
37 minuten geleden, Rosinda zei:
Ik hoop zeker ook dat het bij één behandeling ligt, assistente vertelde net met medicatie ophalen dat de behandeling tussen de 120-180eu p/konijn is als ze het zich goed herinnerde... Ik hoop dat het te ruim geschat is 😅
Was dit voor de gebitsbehandeling bij haakjes? Dat vind ik geen gek bedrag, volgens mij was ik ook rond de 100 euro kwijt voor mijn ram, maar dat is intussen al 3 jaar geleden of langer, dus het zou me niets verbazen als het in de tussentijd (net als alles) duurder is geworden.
-
Vervelend dat ze nu beide wat kwaaltjes hebben. Het is zeker niet zo dat deze problemen alleen voorkomen bij slechte baasjes, dus daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Hopelijk helpt de panacur tegen de wormenbesmetting. Dat is een lastig is, ze besmetten zich vaak opnieuw door bijvoorbeeld de blindedarmkeutels, dus waarschijnlijk zul je de behandeling nog wel een keer moeten herhalen om te zorgen dat ze echt helemaal weg zijn.
Sommige konijnen zijn helaas wat vatbaarder voor dingen zoals haakjes en zere hakken, bijvoorbeeld door de stand van hun kaak of voet en of ze veel bewegen of van nature wat meer zitten. Tegels zijn voor zere hakken niet ideaal, maar voor heel veel andere zaken erg praktisch. Gras wordt al heel snel zand en zand wordt al heel snel modder, dus dat is ook niet ideaal voor ze. Zorg dat ze genoeg alternatieven hebben, zoals inderdaad het schuilhuis dat je hebt en hou het goed in de gaten. Soms gaan de plekken open, maar vaak komt er een eelt-laagje op de plek waar de vacht weg is en dan hebben ze er geen last meer van. Dit laatste is bij mijn konijnen zo. Ik hou het in de gaten, maar de plekken worden niet groter en gaan niet open, het is nu echt een soort eelt-bobbeltje geworden.
Voor haakjes is het inderdaad goed dat ze een harde brok hebben en veel hooi eten, maar soms krijgen ze er toch last van. Het kan ook zijn dat dat eenmalig bijgeslepen moet worden bij de dierenarts en daarna weer goed gaat en ze er geen last van hebben. Of de behandeling moet vaker herhaald worden omdat het een terugkerend probleem is door bijvoorbeeld een verkeerde stand van de kaak.
Waarom zou je overstappen op graanvrij voer?
-
1
-
-
@Bunnylady bij sommige brokken is het makkelijker dan bij andere. Ik heb zelf science selective gebruik hiervoor omdat die zacht zijn en makkelijk uit elkaar vallen.
Je doet een paar brokken in een hittebestendige schaal (ik heb hiervoor gewoon de aardewerk voerbakjes van mijn konijnen gebruikt) en giet hierover wat kokend water. De hoeveelheid brokken en water is een kwestie van uitproberen, zelf had ik 8 brokken en dan zoveel water dat ze maar net allemaal onder staan. Dit laat je een tijdje weken. Dan worden de brokken zacht omdat ze het water opnemen. Als het water opgenomen is en is afgekoeld tot kamertemperatuur, dan kun je het prakken, een portie afpakken die groot genoeg is voor een klein balletje. Daar meng je de afgemeten hoeveelheid panacur doorheen, en dat rol je met je handen tot een balletje.
Het zal misschien niet voor alle konijnen werken, maar de mijne werden er goed door gefopt en aten hun medicijn zo met smaak op.
-
Als hij het dwangvoerpapje lekker vind, dan kun je hem dat ook extra aanbieden op een manier dat hij het zelf kan eten, zonder dwang. Op een schoteltje bijvoorbeeld. Of wat ik ook wel eens doe: maak het iets dikker met minder water, zodat je er plakkerige balletjes van kunt maken met je handen.
-
1
-
-
Het wassen heeft bij konijnen ook te maken met rangorde, zeker bij een stel dat pas net gekoppeld is. Afdwingen dat de ander je wast, daarmee bevestigen ze hun dominante positie. De ander wassen betekent dat je jouw rol in de rangorde accepteerd. Bumi wil dus graag dominant zijn, dwingt het af bij Puk om door haar gewassen te worden en verlaagd zich nog niet om haar te wassen als zij daarom vraagt.
Hopelijk lost dit allemaal vanzelf op als ze langer samen zijn.
-
1
-
-
Voor de baasjes met konijnen die van Puik kruidenhooi houden: ik heb het net aan de aanbieding kunnen scoren, waarschijnlijk omdat het binnenkort van naam veranderd. Scheelde toch bijna een euro op een zak dus ik heb er meteen 5 meegenomen 😅
-
Heel veel sterkte!
-
Je zou het poeder ook met wat geprakte banaan of olvarit kunnen mengen ipv water.
Maar soms gaan medicijnen helaas niet zonder stress en moet je ze echt even flink vervelen voor hun eigen bestwel. Het beste is dan jezelf en het konijn zo goed mogelijk beschermen en snel doorpakken zodat ze zo kort mogelijk stress hebben. Het beste werkt dat door ze in een handdoek te wikkelen, met alleen hun kopje eruit. Dan spuitje achter de tanden zetten, snel genoeg de vloeistof naar binnen spuiten en dan is het alweer klaar voor ze.
-
1
-
-
Ec is een logische diagnose voor deze symptomen. Welke medicijnen krijg je hiervoor, in welke dosering en hoe lang ben je al bezig?
EC kan inderdaad in zoverre de kwaliteit van leven beperken dat het niet konijnwaardig meer is. Maar vaak moet je wel langere tijd behandelen in de juiste dosering om verschil te merken, vandaar dat ik dit vraag.
-
Heel veel sterkte!
Het is een enorm moeilijke beslissing, maar het is goed dat we deze beslissing kunnen maken voor onze dieren. Ze heeft nu ontzettend veel pijn en zal niet meer beter worden. Dan is het goed dat wij ze uit hun lijden kunnen verlossen en dat ze rust krijgen.
-
1
-
-
Mijn eerste gedachte was ook EV, dus het is goed dat je die behandeling gestart bent. Ik zou wel even checken of de panacur kan in combinatie met de medicatie voor de oorontsteking.
Zie je nog andere symptomen, bijvoorbeeld dat ze meer drinkt of niet meer zindelijk is?
-
Als ze veel op elkaar rijden, dan lijkt het mij niet onwaarschijnlijk dat ze ook wel eens op de kop van de ander rijden. En daarbij wel eens in de ballen worden gebeten, want dat is natuurlijk niet erg prettig. Dus ik vermoed dat die korstjes van bijtwonden zijn.
Dus goed dat je morgen contact zoekt met de dierenarts en ze zo snel mogelijk laat castreren.
Hoe oud zijn de rammen? Ben je ermee bekend dat twee rammen op lange termijn vaak niet goed samen gaan?
-
De grootte van de knuffel maakt niet zoveel uit, alleen niet te klein. Ongeveer de helft van het konijn of groter zou ik zelf voor kiezen.
Wat me opvalt aan jouw bericht, is dat je zegt dat de konijnen elkaar door de ren kunnen zien en ruiken. Ongecastreerde rammen zijn super vlug en zullen alles proberen om toch bij de voedster te komen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een konijn door de tralies heen zwanger wordt. Het beste is dus om te zorgen dat dat niet kan, door de rennen een stukje uit elkaar te zetten of er iets tussen te zetten zoals een tussenschot van karton.
-
Apollo at ook heel weinig hooi toen hij uit de opvang kwam. Dat is helemaal goedgekomen, hij eet nu heel veel hooi. Ik denk dat het door een combinatie van 4 dingen komt bij hem:
1. Overhalen met kruidenhooi en als dat goed gaat dan steeds meer gewoon hooi mengen met het kruidenhooi.
2. Zien eten doet eten, Artemis at goed hooi, dus daar heeft hij denk ik wel van geleerd.
3. Hij is een paar keer aan zijn gebit behandeld de eerste 1,5 jaar dat ik hem had. Was zijn gebit slecht omdat hij slecht hooi at, of at hij slecht hooi doordat zijn gebit slecht was? Nu iig al lang geen problemen meer gehad met zijn gebit.
4. Gewoon normale porties brok en groente, ipv een volle bak. Hij was best wel te dik toen hij bij mij kwam, dus het zou me niet verbazen als hij zich bij zijn vorige eigenaar vooral volat met brok en weinig hooi kreeg of trek had in hooi.
Je zou ook het verse gras kunnen opbouwen als ze dat wel goed eet, dat is een goede optie als ze slecht hooi eet. Hooi is echt wel ideaal, want het is vaak een mengsel van verschillende grassoorten (vers gras uit eigen tuin is vaak wat eenzijdig) en met vers gras moet je oppassen voor diarree en verstopping (maar jij weet wel hoe je daarop moet letten). Dus dezelfde hoeveel hooi een op een vervangen met vers gras is lastig. Maar het kan zeker helpen als ze het gewoon niet wil eten.
-
1
-
Welke onderzoeken deden ze toen jullie konijn niet at?
in Konijnen gezondheid en voeding
Geplaatst:
Welkom op het forum!
Wat ze tot nu toe gedaan hebben, lichaamlijke onderzoeken en de medicatie die is voorgeschreven, past ook bij mijn ervaring. Heel vervelend dat hij nog steeds niet helemaal in orde is.
Dat hij nu wat kleine keutels heeft, kan komen door het dwangvoer, daar worden ze inderdaad vaak wel wat kleiner en donkerder van.
Waar ik aan moet denken bij dit verhaal, is om de ontlasting (bij voorkeur blindedarmkeutels) eens te laten controleren op wormen. Er moet toch een oorzaak zijn dat hij steeds opnieuw last krijgt van zijn darmen.