Ga naar inhoud

Rachel-Quinny

Members
  • Items

    47
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Rachel-Quinny

  1. 43 minuten geleden, Evee zei:

    Je zou naar andere dierenartsen in de omgeving kunnen bellen om te vragen of die nog voorraad hebben staan. 

    Ik heb dit inderdaad bij een andere praktijk gedaan, maar zij bewaarde de voorraad voor eigen patiënten helaas. 

  2. Hallo!

     

    Ons konijn krijgt 1 maal daags Emeprid als onderhoudsdossering. Echter heb ik nog voor ongeveer twee á drie dagen voorraad in huis. De dierenarts geeft aan dat er leveringsproblemen zijn. Weet iemand anders hoe ik aan Emeprid kan komen? Online kan ik niets vinden.

    De dierenarts kan iets anders maken met dezelfde werkzame stof, echter kost een beetje me dan 40 euro en wil ik eerst kijken of ik niet op een andere manier aan Emeprid kan komen. 
     

    Alvast bedankt voor het meedenken. 

  3. 7 minuten geleden, Kolino zei:

    Dan zou ik 0,3 ml als onderhoudsdosis proberen, kijken hoe hij daar op reageert en als je problemen merkt ophogen naar 0,5ml. Ik gaf bij probleemsituaties ook altijd pijnstiller, hoe staat je dierenarts daar tegenover?

    Als hij last heeft krijgt hij als pijnstiller een keer per dag 1ml novacam, en drie tot vier keer per dag 0,5ml emeprid en 0,8ml cisaral. Als het niet aanslaat krijgt hij bij de da nog een injectie. Als het lukt ga ik liever direct naar de da voor een injectie omdat hij hier altijd snel op reageert. 

    • Vind ik leuk 1
  4. 17 minuten geleden, Kolino zei:

    Hoeveel weegt hij? Ik zou inderdaad 0,2ml per kg geven en dan iedere dag.

    Als je hem niet verder aan het drinken kunt krijgen, dan kun je het groen wat je geeft extra nat maken.

    Hij weegt 1,4 kilo. Bedankt voor je tips! 

  5. 1 uur terug, Kolino zei:

    Maaglediging heeft ook met vocht te maken, vandaar mijn vraag. Mijn konijn kwam zelfstandig naar me toe om emeprid uit een spuitje te lebberen. Bleef dus lekker met de pootjes op de grond. Ik lees hier wel eens dat mensen medicatie tussen 2 basilicumblaadjes stoppen. Mogelijk is dat een optie om het hem stressvrij te geven. Dat is wel belangrijk om dagelijks medicatie te geven, dat het stressvrij kan.

    Bedankt voor je reacties. Basilicum is hij gek op, maar heeft hij al een hele tijd niet meer gehad. Het is zeker het proberen waard. Als ik het goed begrijp adviseer je om dagelijks een keer de onderhoudsdossis te geven i.p.v. 0,5ml om de dag. Wellicht ook iets om eens uit te gaan proberen. Hoe zou ik het meer water drinken kunnen stimuleren? Ik lees wel eens over hooithee. 

  6. 21 minuten geleden, Kolino zei:

    Ik zou de emeprid onderhoudsdosis geven op het moment dat je de brokken geeft. Zelf gaf ik altijd de medicijnen voor het eten, dus eerst medicijnen geven, daarna eten bereiden. Dat werkte goed, want dan wist je ook meteen of er iets aan de hand is.

    Weet je toevallig hoeveel je konijn drinkt, of heb je zicht op dat er regelmatig gedronken wordt?

    Het probleem met medicatie geven is wel dat ze niet gewend zijn om gepakt te worden. Hij is erna beduidend boos op ons en het duurt ook echt wel even voordat hij dan komt eten. Dan het na zijn eten geven? Ik denk wel dat hij voldoende drinkt. Er staat een drinkbakje naast het hooi. Hij drinkt echter niet zoveel als ons andere konijn. 

  7. 1 minuut geleden, Kolino zei:

    Ik ken de laagst werkzame dosis voor emeprid wel, dat is 0,15ml per kg. Meestal gaf ik echter 0,2ml per kg.

    Hij krijgt 0,5ml wanneer hij een aanval heeft. We beginnen dan met 4 keer per dag en zodra dit aanslaat bouwen we af.

  8. 29 minuten geleden, Suus1978 zei:

    Ach, wat sneu. Ik kan me het dilemma goed voorstellen. Ik heb in het verleden vaker het advies van de da gehad om een onderhoudsdosering te geven van medicatie. De dosering is dan lager, maar je geeft het dan wel dagelijks/regelmatig. Als daarmee ernstige problemen voorkomen kunnen worden, is dat misschien het overwegen waard. Op de lange termijn is het misschien niet ideaal, maar persoonlijk denk ik dat ik liever (bijvoorbeeld) drie jaar een gelukkig en niet-ziek konijn heb, dan zes jaar zonder medicatie maar om de haverklap pijn/problemen.

    Dat ben ik helemaal met je eens. Het vraagt ook veel energie van me. Ik ben constant oplettend of er niks aan de hand is. De camera staat op ze gericht en wordt veelvuldig gecheckt. Liever een ietwat korter leven maar met een vrolijk konijn!! 

  9. 28 minuten geleden, Kolino zei:

    Ik heb heel veel ervaring met emeprid en ook met dit langdurig aan een konijn geven. Jouw verhaal lezende zou ik nog een keer naar voeding kijken, maar dan in combinatie met de tijd waarop je emeprid zou kunnen geven. Ik zou je konijn dus wel emeprid gaan geven. Misschien zelfs 2 keer daags, maar dat is afhankelijk van het voedingsschema van het konijn. Kun je daar eens wat meer over vertellen?

    Op dit moment krijgen ze natuurlijk onbeperkt hooi. Dit zijn diverse soorten Timothy en ook Duits kruiden hooi. In de ochtend en rond etenstijd krijgen ze een basis van Timothy met brokjes (hier zitten extra levende gisten in en is een vervanger voor de biks. Dit op advies van diegene die met ons heeft meegekeken). In de ochtend ook een lijnzaadbrokje. In de avond twee blaadjes andijvie of een blaadje andijvie en een blaadje witlof. De momenten waarop de aanval komt veranderd. Inmiddels voor de beweging hebben we geen kooi meer. Als we thuis zijn hebben ze de hele onderverdieping. Als we zijn werken en in de nacht hebben ze de helft van de woonkamer. Mocht je meer info nodig hebben dan hoor ik het graag.  😉

  10. Hallo allemaal,

     

    Ik heb al een keer eerder een vraag gesteld rondom de vele buikpijnen van onze Quinny. Inmiddels hebben we al zoveel dingen geprobeerd en weten we gewoon niet meer wat het nog kan zijn. Dierenarts heeft natuurlijk meegekeken en ook ben ik in contact geweest met iemand die ons heeft geholpen om naar het eten (hooi en groenvoer) te kijken en dit aan te passen. Inmiddels zijn we erachter dat hij maagledegingsproblemen heeft. Voorheen kwam het wisselend voor, maar afgelopen september was het vaak wekelijks raak. Nu komt het gemiddeld om de 6 weken weer terug. Afgelopen donderdag was het helaas weer zover en gaf de dierenarts aan dat we kunnen proberen om Emeprid 1 maal om de dag toe te dienen en te bekijken hoe hij hierop reageert.
     

    Ik ben erg in dubio wat te doen. Enerzijds wil ik hem geen medicatie geven als hij het niet nodig heeft en helpt het hem nog wel als hij het echt nodig heeft? Anderzijds wil ik hem de helse pijnen met alle gevolgen van dien besparen. Helaas zien we de aanvallen niet aankomen. 

  11. 6 hours ago zei Lienappelsien:

     

    Dit was ook direct mijn gedachte; een aantal weken helemaal stoppen met groentes en andere lekkere dingen. Dus een aantal weken/maanden alleen hooi, Trovet en water geven. 

     

    Hij kan ook niet van dingen in huis eten? Planten bijvoorbeeld?

    Dank je wel voor de reactie. Nee gelukkig is er niks waar hij bij kan. Wat dat betreft is het huis konijnproof ingericht met de jaren!

  12. Op 24-6-2021 at 16:53 zei hemmel:

    Je kunt nog kijken of er soms iets in het water valt. Ik heb vanwege gasbuik nu watersilo's opgehangen. Je hebt ze voor kippen, papegaaien en grote parkieten.

     

    Net als jij ben ik flink aan het zoeken, want mijn konijn heeft voor het eerst in 4 jaar 3x gas gehad, waarvan 1x in de maag, binnen 2 maanden. Ik heb een hogedrukspuit geleend en alles afgespoten.

    Op een Engelse site heb ik gelezen dat de darmflora van konijnen beter wordt met een grote variëteit aan groen. Niet veel dus, maar variatie. Hoe meer verschillende soorten bacteriën er kunnen wonen, hoe minder kans dat er eentje gaat opspelen en pijn veroorzaakt.

    Ze zitten binnen en er staat verder niks om de drinkbak heen dat erin valt. Ja het is vervelend je wilt het liever voorkomen. Ook voor jou succes!

  13. 5 hours ago zei Miekmoek:

    Succes! Hopelijk werkt het en krijgt hij geen last meer van gasbuiken! 

     

    Nog wel iets wat misschien niet bij je vraag hoort, maar in je verhaal staat dat je konijnen 's nachts in de kooi zitten. Aangezien konijnen schemerdieren zijn, zijn ze het actiefst in late avond en de hele vroege ochtenduren, precies het moment dat ze niet opgesloten zitten. Is er een reden dat je ze niet gewoon in de ren kan houden waar ze ook in zitten als jullie weg zijn? Anders zou dat een veel betere optie zijn namelijk! 

    Dat hebben we ook overwogen, maar eerder deden we dit niet omdat er nog wel eens wat gesloopt werd. Afgelopen week met het warme weer zijn ze ‘s nachts in de ren gebleven en dit is goed gegaan. Nog optie erbij 👌

  14. 33 minuten geleden zei Okki:

    Wat gebeurt er als je een paar maanden helemaal stopt met groenten, kruiden en snoepjes? Heeft hij dan ook last van zijn buik of heb je dat nog niet geprobeerd? Ik heb een konijn dat zelfs van één van de meest veilige groenten (andijvie) rare ontlasting krijgt (en gasbuikjes van een dobbelsteentje banaan), dus na tig keer diverse groenten proberen krijgt hij nu echt alleen maar brokjes en hooi. 

     

    Ik zou jouw konijn dus eerst een hele tijd ook alleen maar brokjes en hooi geven. Als dat goed gaat en hij heeft geen buikpijn dan kun je heel langzaamaan één soort groente introduceren. Eerst een week iedere dag een postzegeltje andijvie of witlof. Gaat dat goed, dan ietsjes meer van dezelfde groente. Ik ben er, geloof ik, voorzichtiger mee dan er meestal aangeraden wordt. Maar dat is omdat mijn Wannes een heel gevoelig buikje heeft.

     

    Hopelijk kom je erachter wat die buikpijn veroorzaakt!

    Helemaal gestopt met kruiden en groenvoer hebben we nog niet gedaan. Dat is ook een optie. Ik denk dat ik eerst eens de broccoli, wortel en paksoi ga schrappen en kijk wat zijn reactie daarop is.

    • Vind ik leuk 1
  15. 58 minuten geleden zei Kolino:

    Ik zou ook de wortel, brocolli en paksoy weglaten. De hoeveelheden die je geeft, zou je eigenlijk niet verwachten dat het gas geeft.

     

    Ik lees dat je trovet en groente 's avonds geeft, geef je dat tegelijk? Je zou kunnen kijken of het helpt om de avondtrovet te geven voor de nacht ipv bij het groenvoer

    Ze krijgen tussen 17 en 18 uur de Trovet brokjes en rond 20 uur de portie groenvoer. Ik zou dan inderdaad ook verwachten dat hij het misschien nog frequenter zou hebben aangezien ze iedere avond deze portie groenvoer krijgen. Maar misschien valt het de ene keer wel goed en de andere keer niet. Hij is met de brokjes ook een hele gulzige eter.

  16. 6 hours ago zei Evee:

    Het enige op je lijstje wat mij opvalt is wortel. Dat zou ik zelf schrappen voor een konijn met gevoelige spijsvertering. En ik zou wel iets meer variatie qua veilige verse bladgroenten geven, het is wat eenzijdig. 

     

    Wat voor gedroogde kruiden geef je? 

    Dan ga ik de wortel direct schrappen. Wat zou je als alternatief adviseren? 

    Van gedroogde kruiden heb ik weegbree, grasmix, luzerne, peterselie en paardenbloem. Ik moet eerlijk zeggen dat ze dit de laatste tijd beduidend minder vaak krijgen omdat we eerst dachten dat het door de kruiden kwam en dan met name de paardenbloem. Dit hadden we namelijk twee keer aangeboden en hierna had hij buikpijn/ gas. 

  17. Hallo allemaal,

     

    Ik heb een vraag rondom steeds terugkerende buikpijn bij onze 4 jarige (ex)rammelaar. Al sinds het begin is hij meer vatbaar voor buikpijn. Vaak onverklaarbaar en we hebben er al menig theorie op losgelaten, maar we komen er maar niet achter wat we nu precies kunnen veranderen. Ruim anderhalf jaar geleden heeft hij een flinke gasbuik gehad waardoor hij er bijna niet meer was geweest. De laatste tijd komt de buikpijn frequenter terug (gemiddeld om de 6 weken). Ik merk dat ik hierdoor het vertrouwen kwijt raak en constant erboven op wil zitten om maar te voorkomen dat de buikpijn terugkeert, maar hoe pak ik dit aan als ik niet weet waar te beginnen. Gelukkig zien wij aan zijn gedrag direct wanneer het weer mis is. Standaard heb ik Novacam, Emeprid en indien voorradig Cisaral in huis. Deze mag ik in overleg met de da direct geven. Als ik binnen 2 uur geen verbetering zie maken we altijd gebruik van de spoeddienst van onze da. (Terwijl ik dit typ, inspecteert meneer de laptop 😀) Ze lopen vrij rond in huis of hebben de helft van de woonkamer wanneer wij weg zijn. ‘S nachts zitten ze in de kooi. Onderstaand krijgen ze te eten.

     

    Ochtend: 

    eerst vers hooi (wordt meermaals per dag aangevuld of ververst)

    6-7gram Trovet (biks zijn verminderd omdat meneer anders te weinig hooi eet)

    lijnzaadbrokje 

     

    In de loop van ochtend en middag:

    alleen hooi soms indien we vrij zijn verse basilicum en peterselie 

     

    Namiddag/ avond:

    tussen 17 en 18 uur 6-7gram Trovet

    natuurlijk hooi (is onbeperkt aanwezig net zoals water uiteraard)

    groenvoer iedere avond hetzelfde: twee blaadjes witlof, twee sprieten wortelloof, klein stukje wortel (ter grote van pink), roosje broccoli en blad van packsoi. 

    Een enkele avond gedroogde kruiden 

    zodra ze in de kooi gaan voor de nacht krijgen ze een paar snoepjes (beapher care plus) of selective naturals 

     

    Hebben jullie tips en adviezen voor ons? Alvast dank!! 

     

     

  18. Op 9-3-2021 at 17:55 zei Eefje:

    Trovet is heel goed voer daarvoor, online of bij dierenartsen verkrijgbaar. 

    Ik heb nu ook een zak bunny nature. Dat zijn erg grote brokken waar ze ook flink op moeten kauwen. Mijn eerste keuze zou wel trovet zijn bij tandproblemen.

    Ik heb zojuist de zal Trovet binnengekregen. Hoeveel adviseer je me om te geven? 

  19. 56 minuten geleden zei Ot&Sien:

    Volgens mij kun je dan nog wel wat minder brokjes geven, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik geen verstand heb van de brokjes die je geeft. Misschien dat @Eveedaar meer over kan zeggen?

     

    Ik voer zelf Beaphar Care plus en mijn konijn krijgt 22 gram per dag ongeveer. Ze weegt 2,3 kg... 

    Bij deze hoeveelheid brokjes eet ze superveel hooi. Wanneer ze niet slaapt is ze eigenlijk bijna altijd hooi aan het eten. Geef ik meer brokjes, dan merk ik dat meteen aan de hoeveelheid hooi die blijft liggen.

    De beapher care plus heb ik ook in huis maar hier krijgen ze dat meer als snoepje wanneer ze savonds in hun kooi komen. Dit is inderdaad ook een harde brok. Ze zijn er dol op!

  20. Hallo allemaal, ik heb een vraag betreft het afslijten van de kiezen.

     

    Onze ex rammelaar (net 4 jaar) is drie weken geleden voor de eerste keer behandeld voor zijn haken op de kiezen. De da geeft aan dat aan een kant de kiezen niet mooi recht op elkaar staan. Gelukkig heeft hij hier eerder geen hinder van gehad. Onze ex voedster (net 3 jaar) is nu twee keer behandeld aan haar haken op de kiezen. Een keer zat er 6 maanden tussen en de laatste keer 3 maanden. Volgens de da groeien haar kiezen netjes op elkaar, maar zou het aan een kant sneller kunnen groeien waardoor aan de andere kant haken ontstaan. 

     

    Sinds ongeveer een jaar krijgen zij de versele laga complete cuni adult brokken. Ze krijgen per konijn in totaal 40 brokken per dag. Dit om het hooi eten te blijven bevorderen en onze ex rammelaar bekend is met darmproblemen. Verder krijgen ze onbeperkt hooi, gedroogde kruiden en groenvoer. Onlangs heb ik de supreme selective naturals fibafirst aangeschaft en de supreme Timothy hay, omdat ik begreep dat dit goed is voor het slijten van de tanden/ kiezen. Van de fibafirst krijgen ze nu een staafje per dag en het Timothy hooi geven we naast het gewone hooi erbij. Wat adviseren jullie om te doen om het slijten van de kiezen optimaal te bevorderen? 

  21. 7 uur geleden zei Evee:

    Veel hooi eten & goed water drinken is het belangrijkste.

    Er zijn ook brokken die wel wat verschil maken, maar aangezien brokken maar minimaal gegeven worden (5% van wat een konijn eet per dag hoort maar brok te zijn), heeft goed hooi eten veel meer effect. De Supreme Fibafirst en de trovet brok zijn bijv. goede keuzes bij gebitsproblemen.

    Is het een konijn dat binnen leeft, of buiten? Als het konijn binnen leeft, krijgt ze dan wel genoeg zonlicht?

     

     

    Het is een binnen konijn. We hebben veel ramen waardoor voldoende zonlicht binnenkomt. Zodra het zonnetje naar binnen schijnt zoekt ze dit plekje ook op. Ik ga Deze brok eens bekijken. Op dit moment krijgen ze minimaal brok (Versele0laga Cuni Complete). 

  22. 17 uur geleden zei Francisca:

    1x in de 6 maanden is idd niet veel. Mijn Coco moet minstens elke maand 1x. 

    Je kunt vragen wat voor narcose ze gebruiken. Gasnarcose is minder belastend en zijn ze sneller van opgeknapt. Mijn Coco loopt direct daarna al weer rond. Tommie heeft vaak een dagje nodig omdat hij niet lekker is. 

    Weegbree schijnt goed te zijn voor de slijtage, maar zie dat maar eens te vinden. Ook knaaghout en hooi is goed voor de kiezen.

    Mijn Coco heeft naast een scheef gebit ook ontstekingen bij zijn wortels, dus ik heb juist zachte brokjes voor ze. 

    Groente met vezels waar ze lang op moeten kauwen helpt ook iets. Maar als de kiezen echt scheef staan dan hou je het probleem. Goed in de gaten houden als ze brokjes laat liggen maar wel nog iets eet wat ze lekker vind. Ook kun je het vaak zien aan de manier waarop ze kauwen. Soms veilen ze haakjes zonder narcose maar dit geeft wel stress en kan niet als de haken te lang zijn. Je kunt vragen of ze volgende keer de haken en de kies tot op de kaak willen slijpen. Dan duurt het langer voor ze weer haken heeft. Maar mijn Coco heeft ook kiezen die hij niet gebruikt omdat het zo scheef staat dus hij zal altijd behandeld moeten worden, ik weet niet hoe scheef het staat bij Yara.

    Yara is behoorlijk temperamentvol, waardoor het onder narcose moet gebeuren. Ik had inderdaad gevraagd naar gasnarcose maar dit deden ze niet. Zowel deze keer als de vorige keer  duurt het dan ook lang voordat ze goed wakker is (in hoeverre ik dat kan beoordelen) en voordat we haar aan het eten krijgen. De dierenarts gaf inderdaad aan dat haar kiezen scheef staan en daardoor onvoldoende slijten. 

    Het hoofd eten bestaat uit hooi, diverse soorten, brok, gedroogde kruiden en groenvoer. 

    Bedankt voor je tips!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .