Ga naar inhoud

Maudt

Members
  • Items

    120
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Maudt

  1. Hoi allemaal,

     

    De lente staat binnekort weer voor de deur en ik merk dat mijn konijnen nu al haren beginnen te verliezen. In de lente en zomer is dit extreem veel. Ze krijgen geen kale plekken in de vacht maar verliezen gewoon ontzettend veel haar. Hele verblijf ligt dan vol met haren. 
     

    Nu lees ik dat lijnzaadbrokjes kunnen helpen in de rui. Ik lees voornamelijk dat het helpt om haren goed uit te kunnen poepen en dus voornamelijk gericht is op de stoelgang en spijsvertering. Nu is mijn vraag of het ook helpt tegen vermindering van haaruitval. Weet iemand hier meer over? 

  2. Gisteren zijn mijn konijnen buiten gebleven. Toch merkte ik aan Vlok (wit konijn) dat ze er moeite mee had. Wilde niet eten en liet zich aanraken waar ze normaliter hard voor wegrent. Gisteravond nog snel aan mensen gevraagd of ik een bench mocht lenen. Hier mijn eigen kleine reishok aan vast gemaakt zodat hun eigen wc er in kan. Vanochtend vroeg naar binnengehaald en doe ze vanavond laat weer naar buiten. Hier in Limburg nu 38 graden, durfde het niet nog een dagje aan. Geen fijne oplossing voor de konijnen maar het is even niet anders…. 

    950D46E0-5DF1-4B09-9C99-CEF6EEAF2B0F.jpeg

    • Vind ik leuk 1
  3. Hoi allemaal,

     

    Zojuist constateerde mijn vader dat Vlok een rare kring rondom de ogen heeft, zie foto. Ook dacht ik dat haar geslachtsdeel was opgezwollen. Toch even langsgereden bij de dierenarts. Bleek gelukkig niks ernstigs. De dierenarts dacht aan verharing. Lijkt net alsof ze een brilletje heeft opgehad. Heeft iemand van jullie dit ook al eens gezien bij jullie konijn?
     

    Gr. Maudt 

    B89614D1-D084-4135-93F0-4DB89F17E5F8.jpeg

  4. Hoi allemaal,

     

    Mijn voedster Vlok maakt vaak een ‘zoemend’ geluidje. Het is lastig te omschrijven haha. Dit doet ze meestal wanneer ik met de brokjes aankom en ze ongeduldig lijkt. Ook stampt ze dan met haar poot. Ook doet ze dit als ik haar aai of oppak van de stoel waar ze niet op mag. Dit vindt ze dan niet leuk en laat ze horen doormiddel van het gekke geluid. Echter doet ze het soms ook waarna ze een binky maakt. Heel apart dus 😅

     

    Herkennen jullie dit bij jullie konijnen?

     

    Gr. Maudt

  5. Hoi allemaal,

     

    Ik heb bij de boer een geperst pak hooi besteld. Dit is pas gedroogd en verpakt. De boer gaf aan dit eerst 2 weken te laten liggen en dan pas te geven. Nu zei mijn oom laatst dat hooi dat vers is en afkomstig is van de boer niet zo goed is daar er veel eiwitten inzitten. Klopt het dat je het hooi inderdaad even moet laten liggen en klopt het dat er veel eiwitten inzitten? 

     

    Groetjes Maudt

  6. Hey allemaal,

     

    sinds januari heb ik Lieve (voedster) gekoppeld met Pinkel (exram). Dit ging na een week koppelen al snel goed. Nu merk ik dat Pinkel sinds gisteren meer achter Lieve aanzit. Wel heb ik Lieve al op Pinkel zien rijden. Het lijkt erop alsof de rangorde opnieuw bepaald moet worden. Zou dit gedrag komen door de lentekriebels of puur aan het feit dat Lieve gecastreerd moet worden. Wat denken jullie? 

  7. Hey allemaal,

     

    Ik heb sinds januari een vriendinnetje voor mijn Pinkel genaamd Lieve. Ze is nu ongeveer zo'n 8 maanden oud. Ik wil haar graag laten castreren (als ik het goed begrijp is dit het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken?). Momenteel is Lieve een actief konijntje en knuffelt ze graag met Pinkel. Echter wil ze liever niet geaaid worden. Dit respecteer ik dan ook. Ik ben al blij dat ze uit mijn hand durft te eten en dat ze gezellig met Pinkel wil knuffelen. Nu vraag ik mij af of Lieve na castratie tammer kan worden? En wat jullie ervaringen zijn in gedrag ná een castratie van een voedster. 

     

    Groetjes Maudt

  8. 3 minuten geleden zei Evee:

    Versnipperen ze het, of eten ze het echt op?

     

    Een beetje karton eten kan geen kwaad. In principe kunnen ze het gewoon verteren, er zit alleen niets in. Veel karton kan er voor zorgen dat ze minder hooi eten, en dat kan in die combinatie dan weer verstopping geven. Dat is dus wel even iets om op te letten.

    Het lijkt alsof ze het echt opeten. Ik zie namelijk geen verscheurde snippers. Ik ga de doos voor de zekerheid maar even wegnemen. Dank voor je berichtje.

  9. Hey allemaal,

     

    Ik zie geregeld opmerkingen van mensen die hun konijnen een kartonnen doos geven als speelhuisje, schuilhuisje, tegen verveling etc. Nu dacht ik laat ik dit ook eens doen. Ik heb al het plastic van de doos verwijdert en ze begonnen gelijk te snuffelen en knabbelen. Nu is het zo dat ze het karton ook opeten. Dit lijkt me niet helemaal de bedoeling toch? Wat is hierin jullie advies? 

  10. Hey allemaal,

     

    Ik bied mijn konijnen regelmatig een knaaghuisje of knaagrol aan. Sinds vanmorgen staat er een lentehuisje van Esve in hun ren. Bovenop het dakje zitten wortelkorreltjes. Is dit eigenlijk gezond of behoort het huisje/rol ook tot minder gezonde snacks? Kan het kwaad als ze er heel veel van eten in een keer of moet ik het tussendoor even eruit halen? 
     

    Groetjes Maudt

  11. Hoi allemaal,

     

    Zoals enkelen van jullie al weten heeft Pinkel sinds een weekje een vriendinnetje. Ze wennen steeds meer aan elkaar en zie ze regelmatig bij elkaar zitten. Ook ga ik regelmatig in hun ren zitten. Pinkel loopt dan wat rond en snuffelt aan Lieve. Hij heeft zijn oren dan plat in zijn nek liggen. Als ze naast elkaar zitten heeft hij de oren meestal plat, maar dus ook als hij rondloopt in de ren. Niet de hele tijd maar wel met regelmaat. 
     

    Nu heb ik op de site al wat gelezen dat dit kan betekenen dat hij of zich juist prettig voelt of bang/onrustig is. Wat denken jullie dat het is? Hij is nog niet mega klef met Lieve maar ze hebben ook zeker geen ruzie. Pinkel is ‘de dominante’ en duwt dan ook vaak zijn kopje onder Lieve in om gelikt te worden. 

  12. Ik las net dat jullie het hierboven over bloemkool en de bladeren van de bloemkool hadden. Ik geef mijn konijn nooit bloemkool maar wel af en toe het groen dus de bladeren, wat er aan zit. Zorgen de bladeren ook voor gasvorming? 

  13. 1 minuut geleden zei Bambi&Fendi:

    Is zijn nek nog warm? Als je voelt in dat kuiltje in de nek, kan je zijn temperatuur voelen.

    Misschien is er iets mis met één van de oren? Meestal zijn ze warm of koud, nog nooit gehoord van één koude en één warme. Misschien laten checken bij de dierenarts voor de zekerheid? Of je kijkt het nog even aan en misschien voelen ze later alweer beide hetzelfde aan.

     

    Het nekje is gewoon warm.. heel raar inderdaad van de oren. Ik ga zometeen weer even checken en anders naar de dierenarts. 

  14. Hoi allemaal,

     

    ik ging zojuist nog even bij Pinkel kijken. Hij heeft normaal 2 grote rechtopstaande oren. Nu had hij zijn rechteroor plat in zijn nek en de andere rechtop. Het oor in de nek voelde warm en het andere oor koud. Verder was hij actief en maakte binkies. Ook eet en drinkt hij. Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn of hoef ik me geen zorgen te maken? Zie foto voor hoe de oren normaal zijn

     

    groetjes Maudt en Pinkel643936728_Pinkel4.thumb.jpg.5e95de5032d680b4c8138ca7279160c9.jpg

  15. Op 11-11-2020 at 17:41 zei Kenijn:

    Even heel erg off-topic: ik vind die Pinkel van jou echt zo'n beauty! Hij ziet er mooi en slank en fit uit, met zo'n prachtig silhouet en die lange oren.

    Dankjewel voor je reactie! 1,5 week geleden opende ik dit topic en woog Pinkel 2kg. Nu weegt hij al 2250gram 😅. Hij zal dus nog wel een stuk groter worden. Met genoeg beweging zal hij mooi slank en fit blijven 😊

  16. 1 uur geleden zei Dollie:

    Dat snap ik, maar hij weegt met drie maanden 2 kg dus dan weet je in elk geval al dat dat niet z'n volwassen gewicht gaat worden en dat voor 2 kg voeren te weinig is. Ik vermoed dat hij rond de 4 - 4,5 kg uit gaat komen als hij nu met 3 maanden 2 kg weegt en goed op gewicht is. Afhankelijk van wat voor biks je geeft zou ik 60 gram dus wel als minimum aanhouden (en dan altijd, niet af en toe) als het een gewone biks is zelfs nog wat meer. Bij Science Selective, Care plus, Cuni Complete etc. kun je wat minder aanhouden, dan is rond de 15 gram per kg prima, anders 20-25 gram per kg.

    Dankjewel voor je reactie en advies. Ik gebruik Selective biks. Dan ga ik hem nu structureel 60gram biks geven! 😁

  17. 10 uur geleden zei Dollie:

    Dit is normaal gedrag dus daar zou ik me geen zorgen om maken. Eerder als ze het niet doen xD maar heb je er wel rekening mee gehouden dat je de hoeveelheid biks bij een konijn in de groei op het volwassen gewicht af moet stemmen en niet op het huidige? Zo te lezen groeit hij goed maar kijk hier wel even goed naar. 

    Ja klopt, alleen vind ik het heel moeilijk om in te schatten hoeveel hij zal gan wegen 😅. Ik geef hem soms wel wat meer zo rond de 60 gram biks

  18. Hoi allemaal,

     

    Pinkel is nog volop in de groei. Hij is nu zo’n 3 maanden en weegt 2kg. Ik weeg hem elke week en er zit elke week ongeveer een stijging in van ca. 80/100 gram. Dit is eigenlijk niet mijn vraag maar wilde het toch even delen 😅. Omdat Pinkel 2kg weegt krijgt hij 45 gram biks. Maar hij is werkelijk waar echt verzot op biks. Hij wordt helemaal wild en zal en moet de biks te pakken krijgen. Zie de foto om te zien wat voor een moeite hij doet om aan biks te komen. Hij staat tegen je aan als het ware te bedelen haha. Heeft hij dan honger of vindt hij het gewoon super lekker? Zijn keutels zijn nu mooi rond en droog. Ik ben bang als ik hem meer biks geef dat hij minder hooi gaat eten. Wat denken jullie of wat is jullie advies? 
     

    Groetjes Pinkel en Maudt

    F3D415D2-7B9E-422E-8185-8187D176E46B.jpeg

  19. 1 uur geleden zei Evee:

    Weet je zijn leeftijd zeker? Als hij met 10 weken al op 1400 gram zit, denk ik dat het een wel minimaal 3 kg gaat zijn, eerder wel een ergens tussen de 3 en 5 kg formaat konijntje gaat worden, als volwassen konijn.

     

    Je mag als richtlijn starten met zo'n 20 gram per kg lichaamsgewicht, van het VOLWASSEN gewicht. Dus niet van de 1.4 kg die hij met 10 weken weegt, maar van het gewicht dat je verwacht dat hij ongeveer gaat krijgen als volwassen konijn. Je voert jonge konijntjes dus niet onbeperkt, en ook niet naar het gewicht wat ze nu op dit moment hebben, maar alvast naar hun uiteindelijke gewicht als ze groot zijn. Dat is ruim, maar niet onbeperkt. 

     

    Als je er dus vanuit gaat dat dit konijn rond de 4 kg gaat wegen, dan mag hij nu al 4x 20 gram brokjes = 80 gram brokken per dag eten. Het is meestal het makkelijkst om dat als beginhoeveelheid te pakken en dan even te kijken hoe het gaat.

     

    Eet hij die brokjes vrij vlot op en eet hij daarnaast gewoon goed hooi en eet hij zijn blinde darmkeutels, dan is het allemaal prima. Liggen de brokken er na  een paar uur nog, eet hij niet voldoende hooi of zie je dat er blindedarmkeutels blijven liggen (vaker dan eens een enkel keertje, want dat kan altijd wel eens en is niet gelijk reden voor zorgen), dan pas je de hoeveelheid brokjes aan naar beneden.

     

    Als je hem kan wegen zonder veel stress is dat ook aan te raden, er hoort per week een stijgende lijn in te zitten, als de groei stilstaat of achteruit gaat, dan moet je of de hoeveelheid brokjes aanpassen naar boven of is er iets mis met zijn gezondheid. 

     

    Elk konijn is verschillend qua bouw en energie niveau, vandaar dat de het ook een advies, een richtlijn is, de hoeveelheid brokjes. Zodat je een idee hebt waar je kan starten met de hoeveelheid. En die hoeveelheid pas je dan indien nodig in kleine stapjes aan naar beneden (of omhoog), afhankelijk van wat het individu nodig heeft. Het is in het begin altijd even goed zoeken naar een goede balans tussen hooi en brokjes. En als je die hebt kun je verder zoeken naar een balans tussen hooi, brokjes en groenvoer. Doe het rustig aan, kijk goed naar de keuteltjes en conditie. 

     

     

    Dankjewel voor je uitgebreide bericht! De konijnopvang gaf aan dat hij deze leeftijd heeft (daar ga ik dan ook maar van uit, hij was vorige week ook nog wat kleiner en oogt nog wat jong). In zijn paspoort staat dat hij vorige maand 0,593 gram woog, hij is dus al flink gegroeid en gestegen in gewicht in één maand tijd. Het wegen gaat gelukkig vrij gemakkelijk, dit doe ik met een emmer en een kofferweegschaal. Dus dit kan ik goed in de gaten houden. 

     

    Is je advies om dan rond de 60 à 80 gram brokjes te gaan geven? En dan in een keer of verspreid? Nu geef ik hem ca. 50 gram biks en nog wat groenvoer (denk aan 2 à 3 blaadjes witlof) en de keuteltjes zijn en blijven gelukkig goed. Wat hooi betreft eet hij dit ook goed. Het ruifje en het balletje is iedere dag leeg en het hooi in het nachthok mindert ook flink iedere dag. 

     

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .