-
Items
2.257 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dagen gewonnen
28
Berichten die geplaatst zijn door Okki
-
-
6 uren geleden, To van de Veluwe zei:
Ik heb het idee dat daarom onze Rosie pas ook niet helemaal OK was. Dat was de enige verandering die ik gegeven had: gras erbij.
Gelukkig is alles weer goed maar gras geef ik maar even niet.
Dat kan goed. Onze dierenarts vroeg er ook nog naar toen we met Zoetje daar kwamen. Ze ziet in deze periode van het jaar veel konijnen met gasbuikjes.
-
Super, wat fijn!!
-
Heb je de afgelopen dagen wel of geen dwangvoeding gegeven? Ik zou nu nog niet opgeven hoor. Ciceral blijven geven, en een aantal keren per dag dwangvoeding als ze echt amper eten. Heb je ook pijnstilling meegekregen voor ze? Een gasbuik doet flink pijn en bij pijn eten ze ook niet.
Gras is momenteel aan het groeien en dat kan trouwens ook weer tot gasbuikjes leiden. Dan kun je het qua groenten beter even bij andijvie en witlof houden, dat is veiliger.
Succes en sterkte, hopelijk komen ze er doorheen!
-
Bedankt allemaal!
Er mag nu wel een slotje op dit topic. In het fotohoekje hou ik jullie dan nog op de hoogte van hoe het met Merien gaat komende week.
- 2
-
Hopelijk hoor je snel iets. Succes met de nazorg straks!
- 1
-
Met Merien gaat het gelukkig goed. Hij eet en drinkt en zit niet zielig in een hoekje. Af en toe zit hij aan de muur van de schuur te likken, dat vind ik wel raar. Maar hij lijkt niet echt te rouwen, gelukkig. Terwijl hij toch heel lief en beschermend was naar Zoetje toe, vooral de laatste dagen.
We hebben besloten om te stoppen met konijnen. We hebben de afgelopen acht jaar diverse konijnen opgevangen, via particulieren en opvang, maar we willen er nu niet meer mee door. Rond pasen gaat Merien helaas terug naar K'nijn en ko. Hij staat daar op de site als Amon.
-
We hebben Zoetje zojuist in laten slapen. Het hooi eten gisteren was van korte duur, vandaag wilde ze echt helemaal niks meer eten. Zelfs geen peterselie die ik tegen haar neus aan duwde. Ze werd er niet eens boos van...Ze ging uiteindelijk alleen maar verder achteruit en we wilden haar niet langer pesten met tig keer daags dwangvoer.
Het is goed zo, we hebben er vrede mee.
- 10
-
4 minuten geleden, Deeskuh88 zei:
Ik voer de wat meer magere oudjes hier ook bij met juniorbrok. Britt kreeg die en Marlo nu ook. Mocht dat helpen 🙂 Hij blijft wel wat mager, vooral bovenop, maar zijn gewicht blijft nu stabiel.
Ik hou het in gedachten. Zoetje is nu wel wat afgevallen, maar ze is nog niet te mager.
-
36 minuten geleden, Bunny566 zei:
Volgens mij kon je dan idd juist beter juniorbrokjes geven of Trovet. Dat was meen ik ook goed voor konijnen die een lagere weerstand hebben.
Wel vervelend dat Zoetje nu weer aan het kwakkelen is....Sterkte en beterschap voor haar!
Dank je! Inderdaad, dat van die juniorbrokjes heb ik ook wel eens gehoord. Onze vorige konijn Wannes heeft die nog een tijdje gehad toen hij aan het kwakkelen was.
-
5 minuten geleden, bunnyempress zei:
Super fijn dat ze nu lekker lopen te knabbelen. Lodewijk is hier altijd bezig met nestjes maken om in te liggen of in te scharrelen. Soms veeg ik wat door de tuin ligt dan op een hoopje en haal ik het nog niet gelijk weg, zodat hij er in/tegen aan/bovenop kan liggen. Ik weet niet waarom Zoetje het opzij schuift, maar je kan wat hoopjes maken en kijken of ze dat fijn vindt en dan de rest wel laat liggen?
Er zijn speciale brokjes, dus ik weet niet wat je nu voert, maar misschien dat een seniorenbrok beter helpt.
Op het hooi blijft ze nu wel zitten, het stro was misschien te warm? In ieder geval zit ze er óp nu. Bedankt voor je tip! Grappig wat Lodewijk doet!
Ze krijgen Beaphar care+ brokjes. Over seniorenbrok heb ik wel eens gehoord dat dat vaak juist niet goed is, omdat er minder calorieën in zitten. En Zoetje heeft nu juist veel energie nodig. Maar ik weet niet zeker of dat klopt. In ieder geval eet ze ze normaal gesproken erg graag.
-
19 minuten geleden, mammafelina zei:
Ach jeetje. Arme Zoetje en arme jij.
Weer een hoop zorgen om jullie kleine meisje 🙁
Ik heb inhoudelijk niet zoveel toe te voegen, maar wil je wel veel sterkte wensen.
Natuurlijk ook beterschap voor Zoetje.
Dank je wel! 🥰
-
55 minuten geleden, bunnyempress zei:
Wat ontzettend naar dat Zoetje nu weer aan het kwakkelen is. Ik kan me voorstellen dat je ook nadenkt over hoe het nu verder moet. Je zou ook kunnen overleggen met je dierenarts of een konijnkundig asiel.
Ik weet dat veel mensen hun oudere konijnen de laatste jaren soms binnen gaan houden, omdat ze dan minder kwakkelen vanwege de constante temperatuur en makkelijker weer beter worden. Ik weet niet of dat het overwegen waard is. Ik hoor ook van veel mensen dat ze extra voeren of speciaal voeren, om de weerstand hoger te houden en het gewicht meer op peil. Sommige mensen stoppen met vaccineren of kiezen ervoor om eerst bloedonderzoek te doen om kans op ziekte na vaccinatie te verkleinen.
Het zijn best moeilijke keuzes als baasje - hoe ver moet of kan je gaan en hoe zit het dan met je andere konijn.
Ik hoop dat Zoetje gewoon weer snel opknapt van deze klap en dat de hakjes er snel beter uitzien. Jij doet in ieder geval altijd super je best om voor haar te zorgen.
Dank je. Over het binnen houden: zie mijn vorige berichtje. Zoetje en Merien krijgen sinds vorig jaar mei al veel meer brokjes, omdat Zoetje toen ook lang ziek was geweest en 300 gram was afgevallen. Het heeft, ondanks de dubbele hoeveelheid brokjes, een half jaar geduurd voordat ze weer op gewicht was. Ook dát duurde dus lang (ik wist wel dat ik iets vergeten was te noemen in het lijstje met dingen die lang duren bij haar het afgelopen jaar).
Stoppen met vaccineren is dus pas iets om over een jaar over na te denken, maar dat zou bij zo'n kwakkelend konijntje wel een optie kunnen zijn. Dan hoeft ze die aanslag op haar afweersysteem niet te verwerken, je hebt alleen dan wel het risico dat ze ineens ernstig ziek is. Maar dat is dan tegen die tijd het afwegen wel waard, denk ik.
Ik heb net goedkoop hooi in het hok gedaan. Maar wauw, wat rook dat lekker en beide konijnen gingen er heerlijk van eten! Blij mee! Nu hopen dat Zoetje het niet opzij schuift zoals ze dat vanmorgen met het stro deed, maar dat ze er lekker óp blijft zitten.
-
51 minuten geleden, happy211 zei:
Wat een moeilijke situatie, ik snap de zorgen heel goed.
Ik denk dat er vanzelf een moment zal komen dat het antwoord op de vraag duidelijk zal worden. Bijvoorbeeld als de periodes van de zware momenten steeds vaker komen, of als ze langer duren, of als ze slechter door die periodes heen komt/diepere dalen heeft. Het blijft een moeilijke beslissing, maar ik denk dat je op een gegeven moment wel een onderbuik gevoel gaat krijgen dat het genoeg is geweest. Of niet natuurlijk, als ze hiervan gewoon goed hersteld en het hierbij blijft, dat zou natuurlijk het mooiste zijn.
Zou eventueel permanent naar binnen verplaatsen een optie zijn? Zodat ze misschien meer energie kan besparen?
Dank je. Dat zijn precies ook wel onze overwegingen. Ik hoop natuurlijk van harte dat ze hiervan gaat herstellen, maar met alles van de afgelopen vijf weken ga je er toch over nadenken.
Naar binnen zou kunnen, we hebben nog een kamer over. Zoetje was wel altijd echt een buitenkonijn dat binnen niet blij was, maar nu is de situatie natuurlijk wel anders. Voorheen zat ze wel eens een weekje binnen met haar vorige vriendje, als hij ziek was maar zij niet. Dan was ze altijd zó blij als ze weer naar buiten kon. Het is nu natuurlijk ook lang koud en nat, het zou zomaar kunnen schelen als het eindelijk eens warmer en droger gaat worden.
-
Nog even iets waar we al weken over nadenken en waar we nu dus weer mee bezig zijn: hoe lang gaan we nog door?
Zoetje doet er het laatste jaar lang over om te genezen van ziekte, ze verhaarde in het najaar heel erg lang. Pas dus weer drie weken ziek met veel dwangvoer, nu weer zere hakjes. Ook met dwangvoer omdat ze door de pijn niet eet.
Ze wordt 9 van de zomer, is al duidelijk rustiger sinds een jaar (door ouderdom?). Maar ze houdt zich nog schoon, kijkt helder uit haar oogjes, zit vaak gezellig tegen Merien aan. Merien is nog meer een jonge hond. Speels, nieuwsgierig. Het is zo dubbel. We moeten haar namelijk wél een paar keer per dag pesten met medicijnen en dwangvoer.
Wanneer is het genoeg?
-
Fijn dat alles goed is gegaan! Hopelijk een voorspoedig herstel zonder gekke dingen! 🤞🏻
- 1
-
24 minuten geleden, Lio en Leia zei:
Ik heb hetzelfde probleem met mijn rammetje... ik heb in een (overdekt) deel van de ren Supreme Tiny Friends Farm - Supasoft Bedding gelegd. Is ook heel zacht vind ik. Er is wel nog een deel harde bodem. Zijn hakje is niet verergerd maar ook nog niet helemaal beter. Ik ga nu proberen om nergens harde ondergrond maar dit is toch niet evident om te realiseren. Ze duwen dat stro ook weg zodat de bodem vrij komt. Heb ook foamtegels besteld. Ga dat nu eens proberen.
Geven foamtegels juist niet méér wrijving? Erg lastig inderdaad! Succes!
-
50 minuten geleden, Evee zei:
Ja, er is een aantal jaren terug in engeland een onderzoek geweest naar zere hakjes, en daaruit kwam dat hooi inderdaad de beste optie was als ondergrond. Moet het wel droog zijn natuurlijk.
Dank je, dan ga ik het stro vervangen door hooi.
-
Nou, weer wat nieuws...Zoetje ging na de vaccinatie vorige week steeds slechter eten, tot aan dwangvoeren aan toe dit weekend. De dierenarts dacht vrijdag aan reactie op de vaccinatie, dat die bij Zoetje toch nog vrij heftig aan is gekomen. Maar toen ze zaterdag nog slechter ging eten en ik moest gaan dwangvoeren had ik toch niet meer het idee dat het door de vaccinatie kwam.
Net bij de dierenarts geweest en ze heeft zere hakjes nu. Diezelfde dierenarts heeft haar daar vorige week ook op gecheckt voordat ze de vaccinatie kreeg en toen was er nog niks te zien. Ze krijgt injecties met antibiotica (die moeten om de twee dagen en mag ik zelf zetten. Heb ik al vaker gedaan). Ze moet nu op een zachte en droge ondergrond, maar dat is geen optie in de hele ren. Dus ik heb het onderhok en het bovenhok vol met stro gelegd, en het onderhok afgezet met renpanelen. Dan blijft het droog maar ze hebben wel minder ruimte. Maar je moet toch wat...
Maar nu las ik in de info hier op bunnybunch dat hooi beter is dan stro? @Evee, dan kan ik dus beter een baal goedkoop hooi halen i.p.v. het stro?
-
-
Ach, arme Vlinder. Dan is snel koppelen inderdaad wel nodig.
-
Heel veel sterkte met het verlies van Bennie! En wat goed dat je Vlinder zo snel alweer laat koppelen.
- 1
-
Succes, ik duim ervoor dat dat gaat lukken!
- 1
-
Dank je, hoop het ook!!
- 1
-
Ja, dat denk ik wel. Of iets waar uiteindelijk toch de antibiotica bij heeft geholpen.
Wanhopig na gasbuik
in Gezondheid archief
Geplaatst:
Volgens mij gaat het vooral om konijnen die niet of heel weinig gras eten en nu ineens meer krijgen omdat het weer gaat groeien (dan is het rijker aan eiwit en daar kunnen konijnen een gasbuik van krijgen). Maar ook konijnen die altijd gras krijgen kunnen dan toch ineens een gasbuik krijgen.
Als ze na twee weken er nog geen last van hebben dan zal een gasbuik nu niet meer door gras komen, denk ik. Gasbuikjes kunnen ze altijd ineens krijgen (ook bijvoorbeeld door pijn en daardoor niet eten) alleen in het voorjaar ziet onze dierenarts ineens een flinke toename.