Ga naar inhoud

wupsie

Members
  • Items

    20.238
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    23

Berichten die geplaatst zijn door wupsie

  1. Je zou de keutels eens na kunnen laten kijken op wormen. Een konijn in de groei hoort niet te vermageren, en slecht eten is ook niet goed. Dus gezond verklaard vind ik bijzonder.

    toen ik Morris kreeg, werd hij ook mager en liet ook eerst zijn brokken staan en later andere dingen ook. Zijn keutels zagen er ook prima uit. Maar toen de DA zijn ontladting onder de microscoop legde vierden de wormen feest! Alle mogelijke soorten wormen bleek hij bij zich te hebben.

    Een konijn kan dus best gezond ogen en goede ontlasting hebben en toch echt wat mankeren.

  2. Aha, nee dat had ik er dus absoluut niet uitgehaald. Dat maakt het allemaal al weer wat betrouwbaarder. ;)

     

    *zet oven uit, stopt met het kleinsnijden van de wortels*

     

    Toch denk ik dat het er allemaal veel te strikt staat. Ik denk dat er weinig bekend is over hoeveel er van de diverse ingredienten in zou moeten zitten. Voor de 1 zal eiwit belangrijk zijn, voor de ander is juist een beperking beter. etc. Volgens mij is gewoon beperkt brokken geven en bij ziekte het voer op de aandoening aanpassen het beste. En al dat vergelijken van milligrammen gewoon niet relevant. (maar goed, ook dat is uiteindelijk alleen maar een mening.....)

     

    Dat ben ik ook met je eens. Wat voor het ene konijn een goede brok is, kan een ander het juist heel slecht op doen. Ik heb een konijn gehad die het heel slecht deed op HFST en met SS kreeg hij razendsnel haakjes. (binnen een maand, met de trovet is het ruim een jaar weggebleven.) Het ideale voer bestaat in mijn ogen dan ook niet. Wel is er van bepaalde dingen wel degelijk bekend wat de gevolgen kunnen zijn als er veel of juist heel weinig van binnen gekregen wordt, zoals  eiwitten, vezels en calcium.  Voor mijzelf heb ik daar grenzen aan gesteld vanuit mijn eigen ervaring. Daarnaast kun je wel waardes vergelijken met andere brokken die als goede kwaliteit bekend staan. Als er dingen erg afwijken kun je voor jezelf bepalen of je dat een belangrijk bestanddeel vind en of je dat voer wel of niet wilt geven.

     

     

    Wat betreft de getallen achter de vitamines Syrabi, dat zijn geen bananen:p Dat zijn IE (Internationale Eenheden)  Dat staat als het goed is ook vermeld, net als per hoeveel brok.  ;)  (Waarschijnlijk per 1000 gram)

    IE is net zoiets als bijv. mg,ml of mm het is een vastgestelde hoeveelheid van een bepaalde stof die internationaal is vastgesteld. Of je dus in Amerika, Duitsland, Rusland of Nederland bent en een hoeveelheid van een bestanddeel beschrijft, overal is 1 IE evenveel. Bijvoorbeeld Insuline pennen  voor mensen werken op dezelfde manier. De getalletjes op de pen staan ook voor IE.

  3. Coco heeft geen bloed, maar levenselixer door zijn aderen stromen :) vandaar dat die vlooien ook maar niet dood gaan.

    de handoeken voor verwarmen is idd ook wel een idee. Deed de kraamverzorgster ook bij tom met zijn kleertjes enzo de eerste week toen hij moeilijk warm bleef.

    je mag mijn metalen kruiken wel lenen, maar daar heb je morgen niks aan :P

    • Vind ik leuk 1
  4. Agressie komt naast homonen ook vaak voort uit angst. En dan beloon je dat gedrag idd door je hand weg te trekken. Ik zou rustig voor de kooi gaan zitten met beschermende kleding/handschoenen zodat bijten niet zeer doet. Gewoon rustig zitten en tegen haar praten. Eerst misschien nog met de kooi dicht. En niks forceren. Toenadering vanuit haar laten komen. Lokken met wat lekkers.

    voor het borstelen kan ik je een dikke trui adviseren en vol houden.

    En heeft ze ook iets om in te schuilen? Een plekje waar ze zich veilig kan voelen? Als haar kooi te klein is voor een huisje of die heb je niet, kun je ook de helft bedekken met een handdoek. Een kooi is natuurlijk best heel erg open voor een prooidier

  5. Ik maak altijd kleine beetjes klaar omdat het maar 24uur houbaar is als het klaar gemaakt is.

    hoeveel ze moeten hebben staat op het zakje, maar dat is echt heel veel. Dat is om alle voedingsstoffen voor een hele dag binnen te krijgen. Dit is vooral van belang als je ze lange tijd dwangvoert.

    ik dwangvoer wel redelijk wat in 1 keer. Maar meestal niet zo vaak. Maar ik heb ook nooit lang hoeven dwangvoeren omdat ze niks meer aten en de darmen dus volledig stil lagen.

    een paar mm per keer heeft naar mijn mening niet zoveel nut. De darmen van een konijn werken naar de mate waarin er voedsel in de maag komt. Hoe meer er in komt hoe sneller ze werken.

    Het blijft met dwangvoeren wel van belang dat je in de gaten houd dat er ook weer wat uit gaat komen. Anders ben je alleen maar aan het (over)vullen.

  6. Ik zie het al voor me een konijn met een horloge om ;)

    Al hebben ze wel een aardig bio klokje aan de dames binnen te merken, die weten precies wanneer ze kans maken en dus achter me aan moeten hupsen.

    Het een paar dagen zelf proberen zodat ik hun reactie in de gaten kan houden is een goed idee! bedankt voor de tip =)

    Overigens zet ik in het weekend ook geen wekker hoor, en heb 's avonds ook wel eens wat te doen dus heb niet echt vaste tijden maar wel (bijna) altijd drie momenten.

    oh ze weten hier ook prima wanneer er wat te verwachten valt hoor haha. Maar ze zitten ook vaak genoeg compleet mis haha. Vaak is rose de boosdoener, die begint soms als ik om 7 uur savonds naar de gang ga al iedereen op te jutten haha iedereen in paniek en kom ik met lege handen terug.

    Want ja geven we dan wel al brok, zijn ze dat om 10uur al lang en breed vergeten als we dan naar bed gaan.

  7. Geen drama van maken ;) konijnen hebben geen klokje en al hadden ze die wel dan kunnen ze geen klok kijken ;)

    De buiten konijnen krijgen hier sowieso maar 1x per dag eten. En de tijd verschilt. Zeker nu ik niet meer kan bukken en frank helpt met voeren. Binnen voeren we wel 2x. Tegelijk met de katten. Maar ook daar is geen vaste tijd voor. Frank voert smorgens als hij beneden komt. En daar zetten we op vrije dagen echt geen wekker voor.

    groente krijgen ze hier af en toe. Ik vergeet het namelijk altijd :whistle2: en dan krijgen ze ook gewoon een bult, rechtstreeks uit de koelkast of uit de kruidentuin. Ik heb al heel wat konijnen zo gevoerd,(minimaal 12 en dan vergeet ik vast nog wat pleegjes en de jongen) ook een konijn dat gemiddeld 2x per jaar darmproblemen had en voedsters met nesten en nog nooit problemen gehad. Opbouwen van groen heb ik nog nooit gedaan, ik geloof daar eerlijk gezegd niet zo in. Geloof eerder dat ze er tegen kunnen of niet bij een bepaalde soort.

    dat wil niet zeggen dat geen enkel konijn alle groente kan hebben en niet op koude groente reageert, maar ik ben van mening dat het over het algemeen wel meevalt.

    • Vind ik leuk 1
  8. Konijnen urine kan verschillen van room wit (die bedoel je nu denk ik) tot helder geel tot roestbruin/oranje. Allemaal is normaal.

    konijnen scheiden calcium uit via de urine. Vandaar dat de urine ook wittig en dikkig kan zijn. (Als ze dikkig zijn zit er heeeeeel veel in) vind je een keer zo'n plasje, geeft dat niet echt problemen, maar vind je die heel vaak is er een kans, dat er bij elk plasje wat calcium in de blaas achter blijft en er zo dus blaaszand (sludge) of zelfs een steentje ontstaat, wat voor blaasontstekingen en pijn kan gaan zorgen.

    niet elk konijn is hier gevoelig voor, maar of ze er last van krijgen merk je helaas pas als het al te laat is. Dat is voor mij de reden, nadat 1konijn er dus wel gevoelig voor bleek, om geen hoger calcium gehalte meer te willen.

    Er zijn ook genoeg konijnen die er nooit last van krijgen, dus is calcium gehalte van 0.9% echt slecht? Ik vind van niet. De kans op problemen wordt gewoon groter, omdat ze alleen met de dagelijkste portie brokjes al veel meer calcium binnen krijgen dan ze nodig hebben. (En dan heb je nog het hooi, kruiden en groente waar ook calcium in zit)

  9. ik snap het wel hoor. Ik wil zelf ook geen suiker in de brokken. Het zijn nutteloze caloriën. Er zal altijd wel wat koolhydraten in zitten, want dat zit in de ingredienten, maar puur suikers toevoegen vind ik niet nodig in de brok die ik geef. Daarom geef ik ook tasty bites van supreme. net wat harder dan de SS en ook een goede samenstelling. (SS had mijn vorige ram heel snel haakjes mee en nu het goed gaat durf ik bij mijn oude besje mini ook niet meer terug naar SS.)


     


    De calcium vind ik ook belangrijk. Max had er heel snel last van. Zodra het calcium boven de 4.8% kwam begon hij zichzelf nat te plassen en plaste hij naast de bak. dat maakt voor mij ook dat ik dat calciumgehalte niet meer zo hoog wil hebben.


  10. in hfst is het niet genoemd, maar daar zit ook toegevoegde suiker in ;) hope farms verwerkt melasse in de brokken. dit is een afvalproduct uit de suikerindustrie en ook erg suikerrijk.


     


    tot nu toe is Supreme het enige merk die ik tegen gekomen ben die geen suikers toevoegd ;)


     


    Vleeskonijnen worden overigens vetgemest met eiwitten, niet met vet of suiker. Dat wordt namelijk opgeslagen als vet, en dat wil je nou juist niet aan je vlees hebben. Vlees is spierweefsel en voor goede spieropbouw heb je veel eiwitten nodig.


     


    en het calciumgehalte in de kasper is dus niks anders dan in de hfst ;) Maar alleen het calcium zegt nog niet alles. Het is ook de verhouding met het fosfor die moet kloppen. (1:2 als ik mij niet vergis)


  11. havens verschilt niet veel van Kapser. Te hoog calcium gehalte, te veel eiwitten en te weinig vezels. Zeker het gemengde voer. (al vind ik de vezels in de hfst ook minimaal en het calcium staat neit genoemd, maar zat dacht ik ook op 0.9%)


     


    analyse HFST


    Analyse_Rabbit_SuperTrio.jpg


     


    analyse kasper faunafood hobby


     


    Analytische bestanddelen

    Ruw eiwit         15,0%

    Ruw vet            2,8 %

    Ruwe celstof   16.4 %

    Ruwe as           8,0%

    Calcium            0,9%

    Zetmeel            19,0%

    Fosfor                0,52%

    Suiker                5,0 %

    Natrium             0,17%

     

     

     Analyse Havens

                       Kuni hobby pro              excellent M5 (met anti cocc middel!)

    ruw eiwit          15.5%                         15.9%

    ruw vet               4.0%                         3.3%

    ruwe celstof       18.6%                       19.4%

    ruwe as               8%                           8 %

    Calcium              1.1%                        1.1%

    fosfor                   0.5 %                      0.5 %

     

     

     

    Havens en Kasper zijn vooral ontwikkeld voor productie konijnen en niet voor huiskonijnen. Konijnen in de vleesindustrie wordt wat anders van verwacht dan van onze huis konijntjes. Voedsters moeten veel jongen krijgen en groot brengen en de jongen moeten zo snel mogelijk groot worden.

     

    Door hobbyfokkers worden deze korrels ook wel gegeven, maar vooral om de prijs.

  12. Op zich is normaal bewegen geen probleem. Zolang ze niet haar buik overstrekt zoals bij springen ofzo. Ik zou ook wel een back up houden mocht louis veel gaan jagen if rijden op noortje. Noortje is straks eerst een stuk zwakker natuurlijk dus is er een kans dat louis zijn kans grijpt.

  13. Moeilijk. Tot je verhaal over de andere operaties dacht ik: zeer zeker de moeite van het proberen waard.

    maar dat ze de laatste operatie het zo moeilijk heefr gehad geeft begrijpelijk bedenkingen.

    waar je naar zou kunnen kijken is welke narcose in welke dosering is gebruikt. Wellicht dat daar nog een geschiktere keuze in gemaakt kan worden. Ik zou dit even bespreken met je dierenarts.

    normaal gesproken ben ik van mening dat castratie van een voedster helemaal niet zo risicovol is als wel gezegd wordt, mits je een goede da hebt die narcose goed doseert en gelijk wakker laat worden en goede pijnstilling geeft uit voorzorg. ( zo heb ik al vele tientalle voedsters van de opvang gecastreerd zien worden en eigenlijk nooit problemen)Maar ik snap dat het bij dit konijntje voor jou anders ligt, maar wellicht is er in de dosering van de narcose nog wat te doen.

    • Vind ik leuk 1
  14. Mijn muntplanten lijken wel het enige waar geen luis in komt... venkelkruid vorig jaar veel luis, de blauwe bessen tegenover de munt helemaal vol luis, de appelboom elk jaar weer en de kamperfoelie dit jaar ook zag ik gisteren...

    maar muntthee met bladluis is wel beetje smerig.... je zou denken dat ze de munt dan ook niet echt gewassen hebben...

  15. Wormen hoef je zeker niet aan de keutels te zien. Morris had hele normale keutels, was niks aan te merken, maar hij was ook enorm mager heworden (in de groei) zijn keutels bleken een ware atractie onder de microscoop. Zijn keutels zaten vol met allerlei soorten wormeieren En wij hebben dus nooit ook maar 1 worm gezien.

    ik blijf van mening dat aan laten komen beter kan met eiwitten en waardevolle voedingsstoffen dan met koolhydraten die als vet opgeslagen worden. Dat is net zoiets als dat wij aan willen komen met snoep en fastfood. Beter is om meer voedzame maaltijden te eten.

  16. De reden waarom brood niet goed is?

    Ten eerste bevat het gist. Dit is niet iets wat konijnen van nature eten. En ook bij mensen kan gist behoorlijke problemen geven, omdat het in de darmen bepaalde bacterien voedt die dan de overhand krijgen.

    hetzelfde geld voor de enorme hoeveelheid koolhydraten. Meergranen of volkoren bevat het minste idd, maar alsnog behoorlijk veel. Koolhydraten voeden ook weer bepaalde bacterien die dan de overhand kunnen krijgen en voor problemen zorgen.

    daarnaast zijn koolhydraten loze calorieen zonder verdere voedingswaarde (ze leveren enkel energie) wel krijgen ze een vol gevoel en zullen ze daarom minder van de goede voedingsbronnen, zoals hooi eten.

    Laten aankomen kun je beter doen met eiwitten. Koolhydraten geven enkel energie. En energie wat niet gebruikt kan worden wordt opgeslagen als vet. Eiwitten zorgen echter voor spieropbouw.

    veel eiwitten zitten bijvoorbeeld in( junior) brokken of erwtenvlokken. En er zijn nog wel meer geschikte eiwitbronnen om ze aan te laten komen.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .