Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    4.758
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    23

Berichten die geplaatst zijn door Kolino

  1. Ik denk dat je alles doet wat je kunt, met die antidepressiva zou ze wel eetlust moeten krijgen. Als dat niet het geval is wordt het lastig.

     

    Ik weet niet hoeveel tijd ik het zou geven, zeker omdat je al een nieuw maatje heb geregeld. Misschien eens bij de opvang vragen, stel dat er een konijn zit dat beter matcht.

     

    Kan me wel voorstellen dat de dierenarts het geen houdbare situatie vindt. Maar 2 zo vlak achter elkaar kwijtraken is onmenselijk.

     

    Ik zat me ook af te vragen heb je misschien dingen die nog naar het oude konijn ruiken? Maar dat heb je dus zo gelaten.

     

    Is er misschien iets met een van haar zintuigen aan de hand? Iets wat het nieuwe maatje niet oppakt in ondersteuning.

    • Mee eens! 1
  2. Misschien toch wat extra onderzoek laten doen? Luister naar je onderbuik uit welke hoek de klachten komen, de dierenarts heeft vlekje wel gezien toch? Die heeft misschien ook een idee waar je het beste onderzoek naar kunt doen. Het kan zoveel zijn, maar dat ze zich nog steeds niet lekker voelt vind ik wel verdacht.

     

    Zou eigenlijk lichamelijk alles laten onderzoeken op de tast, focussen op pijn (incl ontstekingen). Eventueel inwendig kijken met röntgen of echo als daar aanleiding toe is, anders misschien bloed checken. Ik noem maar wat.

     

    • Vind ik leuk 1
  3. Kurk zou ik niet durven, de kans dat ze er van gaan eten en verstopt raken vind ik te groot. Ergens onder zou wel kunnen.

     

    Vinyl kun je ook wel stroef vinden, maar dan kom je op de wat betere merken uit. Mogelijk hebben winkels nog wel stukken over, die voor een huis/kamer te klein zijn, maar voor een ren helemaal prima zijn, die je met korting kunt kopen. Zou dat idee niet meteen afschieten.

     

    Verhuisdekens geven denk ik toch teveel wrijving en zijn dus geen verbetering tov het jute. Lijkt teveel op fleece en dergelijke.

     

    Je zou misschien ook naar een laagpolig kleed van een ander materiaal kunnen kijken. Let daarbij ook op wrijving van het materiaal. 

     

    Kijk ook goed naar de lengte van de nagels, je kunt, als je ze goed kort houdt, de druk op de poot beter verdelen, wat sore hocks vermindert.

     

    Als het echt heel heftig is qua wondjes zou je een zachte ondervloer, denk aan van die schuim tegels voor onder een zwembad, kunnen kiezen, waar je een goed kleed overheen legt, zodat ze er niet aan kunnen knagen. Want zo'n vloertje gaat er natuurlijk anders wel aan. Dit neemt veel druk weg, zodat de pootjes kunnen herstellen.

  4. Konijnen eten inderdaad de hele dag. Maar een volle bak neerzetten is echt niet nodig. Verdelen over 2 porties en eens afmeten hoeveel je nodig hebt is wel verstandig. Hoeveel brok je geeft hangt wel af van de rest van de voeding. Het officiële advies is 20 gram per kg lichaamsgewicht (wat een konijn zou moeten wegen, dus niet wat hij daadwerkelijk weegt als hij te dik of te dun is). Vaak kun je daar zelfs wat onder gaan zitten, maar dan moet je wel groente en kruiden voeren, naast hooi. Dit doen de meeste mensen hier op het forum en dan zul je dus merken dat de hoeveelheid brok omlaag gaat. Dit is wel iets dat je met beleid doet, je kunt niet ineens de voeding veranderen.

     

    Ik geef zelf ook 2x een klein handje inderdaad. Dan kan ik smorgens en savonds checken of er nog wel gegeten wordt. Groenten gaan hier ergens in de middag, maar dat heeft geen vaste tijd.

  5. 15 uren geleden, To van de Veluwe zei:

    Ik heb wel diverse maten in huis maar dat zal geen originele zijn.

    Ik heb ook verschillende, maar ben er nog niet achter welk merk die fijne nou is. Ik zou zweren van een merk dat dwangvoeding verkoopt. Maar die van supreme is het niet exact hetzelfde. Tenminste niet die je nu online vindt. Die ziet er ook wel ideaal uit overigens. Wat Evee in de webshop heeft (20ml) lijkt ook op wat ik bedoel. Als je effectief wil dwangvoeren moet het papje dik genoeg zijn en dat lukt alleen handig met zo'n soort spuit.

  6. Wat naar dat het is misgegaan. Veel sterkte.

     

    Mijn tip, zorg voor de originele spuit! Die werkt echt heel prettig. Mijn dierenarts bestelt die gelukkig bij het dwangvoer. Deze spuit weigert nauwelijks dienst, terwijl andere om de haverklap vastlopen. Het is ook belangrijk om de juiste mix te maken. Daar kijk je ook naar de problematiek van het konijn. Over het algemeen is het 1 deel poeder en 1,5 tot 2 delen warm water er op.

     

    Ik maakte voor mijn dwerg 1 volle eetlepel klaar per keer, zodat je steeds verse dwangvoeding hebt. Het is ongeveer 15ml pap wat ik in 1 keer klaarmaakte. Je kunt 1ml in de bek spuiten, dan moeten ze echt even slikken. Je hebt hier dus rust en tijd voor nodig. Geknoeid wordt er wel, maar liever niet meer dan af en toe een druppeltje.

     

    Uit de bek laten lopen is echt niet goed, dan slikken ze niet, dat moet dus wel. Dan moet je minder tegelijk geven en ik zou dan na iedere spuitbeweging onder de kin aaien ( daar zit een knobbeltje, net als onze adamsappel) om een slikreactie uit te lokken.

     

    Er is ook dwangvoeding die via sonde kan, maar ik heb nog nooit gehoord dat dit via sonde bij een konijn is toegepast. Deze is wel dunner en wordt ook bij hele jonge of oude zwakke konijnen toegepast.

     

    Als ik voeding helemaal over moet nemen dwangvoer ik 5 of 6 keer per dag. Maar bij konijnen die echt slecht zijn kun je beter om de 2 uur kleinere hoeveelheden geven. Het is wel een balans tussen stress en genoeg er in krijgen, die niet makkelijk is. Dat is aanvoelen en goed kijken naar wat het konijn aan kan. Het konijn moet ook kunnen rusten tussendoor. Het voordeel van iedere 4 uur is dat dit precies in het medicatie ritme past. Zeker omdat de ene medicatie 2x en de andere 3x moet. Zo heb je het konijn zo min mogelijk, maar wel genoeg in handen.

     

    Ik ben het er mee eens dat als je het echt niet voor elkaar krijgt of niet meer durft je de dierenarts weer belt. Zij hebben wat meer afstand tot het beestje en pakken daardoor soms wat beter door.

     

    Gas/verstopping betekent vaak ook dat de darm stil valt, als die niet of niet goed op gang komt met medicatie kun je niks meer. Hoe was de temperatuur? Want als die niet goed is, dan komen de darmen ook niet goed op gang. Welke medicatie heb je gebruikt? Waar zat de verstopping? Is er glucose geprikt? Zo ja, hoe hoog was die?

     

    Bij verstopping mag je wel dwangvoeren maar voer je minder tegelijk, dit is om maagoverlading te voorkomen. Dus je voert in het tempo van de beweging van de verstopping. Het is dan eigenlijk handig om het konijn in opname te hebben want dan kun je een controle foto maken na x aantal uur, om te zien of de massa beweegt. Soms is het ook wel tastbaar. Dan kan de dierenarts je uitleggen waar je moet masseren om de verstopping te verplaatsen. Die verplaatsing is echt heel belangrijk, want zoals Evee terecht aangeeft is de ruimte er achter beperkt. De massa moet bewegen, anders maakt dwangvoeren de situatie erger.

     

    Het is niet zwart-wit wat te doen dus, hoeveel, hoe nat en hoe vaak verschilt gewoon. Ik denk ook niet dat je alles kunt voorkomen, of overal op voorbereid kunt zijn. Konijnen leren dat spuitjes niet eng zijn is wel iets wat me soms bezit houdt. Als je ineens iets in je bek geduwd krijgt wat je niet kunt zien en niet kent, dan geeft dat stress. Of je dit kunt oefenen zal wel per konijn verschillen, maar kan in een acute situatie wel veel verschil maken.

     

    Ik gebruik eigenlijk altijd critical care van oxbow (donkergroene), maar recovery van selective en juvenile (iets voor vogels) heb ik ook al eens gebruikt.

  7. Oefenen helpt inderdaad, desnoods probeer je het af en toe eens met lekkere dingen, bananenpapje maken of iets in die richting. Ik heb vaak medicatie gegeven, maar de ene keer gaat beter dan de ander en welk medicijn maakt ook uit. Zelf rustig blijven is echt heel belangrijk. Leuk wordt het nooit. Er zijn wel konijnen die sommige medicatie vrijwillig nemen.

     

    Ik zet mijn konijnen inderdaad tussen mijn voeten/onderbenen zodat ik 1 hand voor de kop en 1 hand voor de spuit over heb.

  8. Even snel meegelezen, als het goed is gaat dit konijn naar de normale dosering, die zou ik bij uitzondering dan wel in 1x durven doen. Maar sla alsjeblieft niks over in dag hoeveelheid.

    Het beste is wel om altijd hetzelfde ritme aan te houden.

     

    Ik moet altijd alles in mijn eentje doen en eerlijk gezegd, ik heb er geen moeite meer mee. Natuurlijk rent er wel eens een weg als je veel handelingen moet doen. Pakken en nog een keer proberen, vooral rustig blijven. Als je meer moet spuiten dan, dan doe ik in beetjes, geef ze de kans om te slikken.

     

    In dit geval zeg ik probeer het, lukt het niet, doe dan in 1x de hele dag dosis (alleen bij dit middel!).

     

    Nu is het namelijk zo dat die vervelende parasiet met de stof in aanraking moet komen. Het lijfje zelf hoeft er niks mee, behalve opnemen zodat het bij de parasiet komt.

     

    Het beste is de dierenarts te vragen, wat die zou adviseren. We hebben pas nog in een topic over 1 of 2 keer daags geven in een ander topic. Weet alleen niet welke. Daarin gaf een dierenarts aan dat het niet uitmaakte of je het in 1 of in 2x doet. Belangrijkste is dat je echt die dag hoeveelheid aanhoudt!

     

    De truc met een basilicum blaadjes zou je ook nog kunnen proberen. Omdat dit zo mega sterk ruikt lukt foppen misschien wel.

     

  9. Inderdaad dus als jij de verwarming s nachts op 15 hebt mogen de konijnen buiten niet kouder dan in 10 graden zitten, of het nou dag of nacht is. Ik heb het nu dus wel over konijnen zonder een goed opgebouwde wintervacht. Ik zie nu 5 graden staan, dus binnenkonijnen kunnen zeker nog niet naar buiten toe.

  10. Ik heb een dierenarts nog nooit te lang door zien gaan bij mijn dieren. Wel merk ik dat euthanasie bij dieren binnen 5 minuten beslist kan zijn, maar dat als mensen ondragelijk lijden dit veel langer moet duren, dagen, weken, maanden, jaren of het mag helemaal niet. Dit verschil snap ik dus niet.

     

    Bij konijnen moet je soms echt naar de feiten kijken en niet naar gedrag. Het zijn meesters in het verbergen van pijn. Niemand wil afscheid nemen van een dier dat nog vrolijk oogt. Ik heb dat ook moeten doen, dat is echt de hel, maar als je in een situatie komt die echt niet meer goed komt, dan moet je wel, juist om lijden te voorkomen. 

     

    Je kunt voor je gemoedsrust en om zeker te weten dat het niet goed komt naar een specialist, maar als die aangeeft het niet op te kunnen lossen, kies dan de weg van euthanasie,hoe moeilijk ook.

  11. Vaccinatie kan met een aantal weken, ligt aan het vaccin wanneer precies. Ik dacht 5 weken bij nobivac myx rhd plus.

     

    Er is wel 1 brok van Welkoop eigen merk die redelijk is, maar ben vergeten hoe die heet, weet ook niet of die nog bestaat. Dat is wel een wat duurdere brok, net iets goedkoper dan selective, in het prijssegment van hobby first.

     

    Als ze echt zo jong zijn zou je met de dierenarts kunnen overleggen of vroeg castratie bij gizmo een optie is. Normaal stel ik dat niet voor, maar in dit geval, denk ik, het zou fijn zijn als ze niet maanden uit elkaar moeten. Dit doe je vanaf week 8 ongeveer maar wel echt voor week 12. Weet niet of er hier in Nederland dierenartsen zijn die dat aandurven, maar er naar vragen kan altijd. Het probleem is dat ze moeten gaan vissen, de testikels zijn dan nog heel klein. De meeste dierenartsen willen dat niet, want risico en langer herstel nodig.

     

    Bunny kan pas gecastreerd worden als ze ouder is, tussen een half jaar en 1,5 jaar is het beste moment.

     

    Oja, ik zie een paar keer per week borstelen, niet doen hoor, 1 keer per 1 a 2 weken is zat bij konijnen met een normale vacht.

     

     

    • Mee eens! 2
  12. Op 8-4-2024 om 13:59, Evee zei:

    Heeft er toevallig iemand een foto van gemengd konijnenvoer? 😄 

    Er waren eerder dierenwinkels met bakken waar je zelf een zakje kunt volscheppen. Is al wel een paar jaar geleden dat ik dit heb gezien.

  13. Wat heeft de dierenarts gezegd over ruimte in de buik voor andere organen? Ik vind dit eigenlijk geen houdbare situatie. Vochtafdrijvende medicatie zou levensverlengend moeten zijn, maar het is uitstel van executie, je geeft al aan dat het niks doet. Wordt er ook iets bloeddruk verlagend gegeven? De vraag die je jezelf moet stellen is, hoe ver ga je? Ga je door tot hij wel gaat lijden?

     

    Natuurlijk kan ik kruiden en planten noemen die kunnen helpen, maar als er constante aanvoer blijft lost dat niets op. Gezien de medicatie niet aanslaat, heb je inderdaad alleen de optie, kan de specialist tijd kopen of zorg je er bij voorbaat voor de het geen lijdensweg wordt?

  14. 1 uur terug, Bunnie.and.Clyde zei:

    Kan het kwaad om konijnen 1 maand of iets meer dan een maand eerder te laten vaccineren? (Dus 10 - 11 maanden na de vorige?)

    Nee dat kan prima, zou niet met meer dan 3 maanden tegelijk vervroegen, das een beetje zonde van het geld. Maar als je ze nu een maand eerder doet is geen enkel probleem. E.C. is wel een dingetje, normaal zou je dan een korte kuur met panacur kunnen doen (14 dagen uit mijn hoofd gezegd). De dierenarts heeft daar vast een goed plan voor.

  15. Hoeveel onderzoek wil je nog laten doen? Anders zou ik zeggen haal van die vitamine A oogzalf, misschien dat andere mensen de naam weten van wat ik bedoel. Natuurlijke zalf, mogelijk is het oogje gewoon wat droog en kun je het daarmee fixen en zo niet is het ook niet erg om te gebruiken. In jouw geval zou ik dat doen dan. Je kunt wel een röntgenfoto doen, gebitsfotos, maar en dan? Je behandeld al palliatief.

  16. Het ligt echt aan hoeveel mg/ml er in zit hoe je doseert, alleen in jouw geval kan ik het niet volgen. Je had het over 2ml minder dus je gaf wel 3,6 ml per dag tijdens het ophogen toch? Ik had daar 3,7 van gemaakt. Wat je niet wilt is te laag doseren en dat het daardoor er doorheen breekt. Ik zeg in het geval van panacur altijd dat ik liever 25mg/kg geef dan onder de 20mg/kg. Je geeft als het goed is nu 17,39mg/kg per dag. Bij 1,8ml geef je 19,56mg. Bij 1,9ml geef je 20,65mg. Even een notitie voor de doe-het-zelver, deze berekening is gemaakt op dit specifieke konijn, een konijn met een ander gewicht heeft dus een andere uitkomst! Dit is alleen ter informatie van de TS.

     

    Hoe ze er bij komen dat minder genoeg is, ik weet het niet. 20mg/kg/dag is de standaard (let op per dag! verdeeld over 2x dan geef je 2x 10mg). Ik zou eigenlijk altijd zeggen, vertrouw de dierenarts, zeker als wilhelminapark heeft meegekeken. Zij hebben een artikel gemaakt over hoe ze doseren. Ik ben wel benieuwd waarom er lager gedoseerd wordt.

  17. O dat ligt aan de sterkte. Doorgaans geeft een dierenarts iets mee met 25mg/ml. Maakt inderdaad wel uit welke je hebt en de ene voor een schaap is weer sterker dan de andere. Als ik het goed zeg is de 2,5% suspensie die met 25mg. Je hebt ook met 10% die bevat dus 100mg en dan is de dosering lager. Check het vooral bij de dierenarts, belangrijk is dat je nu 20mg (of 2x 10mg) geeft per dag.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .