Ga naar inhoud

Kolino

Moderators
  • Items

    4.764
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    23

Alles dat geplaatst werd door Kolino

  1. Wat een aparte dosering. Ik verwacht hier een dosis die afgerond is naar 2x daags 1ml in de eerste 2 weken, daarna of 1x 1ml of 2x 0,5ml. Ben wel benieuwd naar de reden van een afwijkende dosering, of dit nieuw beleid is of gewoon een rekenfoutje. Misschien is het omdat het een verdenking is, maar bij symptomen zou ik toch het behandelplan van Wilhelminapark als leidraad nemen.
  2. Cisaral ja, ik ken geen konijn die dat lekker vindt, je zou kunnen vragen of je mag switchen naar emeprid. Dat vinden konijnen meestal wel oke en in haar geval durf ik die switch wel aan, mits ze goed keutelt. Wel cisaral afbouwen hoor! Emeprid kan dan in de laagste dosis, eventueel nog lager. Eventueel zou je als de maag en darmen verder goed werken lactulose kunnen overwegen, maar dit brengt alleen vocht naar de darm en helpt wat met darmflora. Dit accepteren de meeste konijnen ook wel. De meningen over dit middel lopen uiteen. Ik zet het wel in wanneer nodig, maar niet onnodig. Dierenartsen wisselen nog wel eens een beetje van voorkeursmiddel, het beste is dus om een dierenarts te vragen die in de studiegroep konijnen meepraat. Zij zijn wel op de hoogte van de laatste bevindingen. Uiteindelijk is zonder medicatie het beste, maar ik weet niet of je nu medicatie geeft voor de zekerheid of dat er echt nog iets aan de hand is.
  3. Neurologische symptomen kunnen meerdere oorzaken hebben, dat slepen met de achterpoten vind ik wel verdacht. Toch kan dat ook andere oorzaken hebben. Alles bij elkaar zou e.c. wel kunnen. Maar dat zeg ik dan op basis van de achterpoten, het blijft wel heeeeeel erg snel gegaan. Je denkt bij zo'n snel proces eerder aan vergiftiging. Leverfalen of verstopping (dit kan bloedvergiftiging veroorzaken). Uit mijn hoofd gezegd zit daar geen achterhand verlamming bij. Megacolon is zo'n rotziekte, dat je het afvallen daar onder hebt geschaard kan ik me heel goed voorstellen. Zoals Evee aangeeft heeft behandelen zonder symptomen geen zin. Ik raadt het maatje meebehandelen bijna nooit aan. Soms als het zieke konijn niet verbeterd, dan raad ik het aan om uit te sluiten dat die parasieten uitscheidt. Natuurlijk ook als er een verdenking is dat er bij het andere konijn ook meespeelt. Normaal zou het immuunsysteem reageren en raken ze alleen maar besmet, als ze dat nog niet waren. Dit kun je NIET voorkomen, omdat er 2 weken voor symptomen al parasieten worden uitgescheiden. Nu behandelen doe je alleen voor je eigen gemoedsrust, maar doet niks voor de toekomst. Het is dus een soort schijnzekerheid of een toevalstreffer. Als je echt wilt behandelen zou ik de 2 weken kuur doen. Dat is voor symptoomloze konijnen echt voldoende. Dat is met 1x 20mg/kg/dag. Meer doen belast het lijf van je konijnen onnodig.
  4. Als eerste heel veel sterkte met het verlies, ik snap dat de schrik er goed in zit. Zonder gewicht kun je de juiste dosering niet bepalen. Je zult dus echt de konijnen moeten wegen voordat je een behandeling kunt starten. Toevallig heb ik zelf een megacolon konijn gehad en kan naast e.c. ook andere dingen bedenken die gebeurd zouden kunnen zijn. Zeker omdat het zo ontzettend snel is gegaan vind ik e.c. niet waarschijnlijk. Onmogelijk is weer het andere uiterste. Zou je eens kunnen vertellen wat er precies is gebeurd? Ik snap dat het moeilijk is, omdat het heel vers is. Maar misschien kan ik je juist daardoor geruststellen dat het iets anders was en is behandeling van je andere konijnen niet nodig.
  5. Deze diagnose zat wel in mijn hoofd, dus ik vind het geen rare gedachte. Ik snap dat je haar nog te goed vindt. Weet wel dat het ook heel snel om kan slaan. Eerst overleggen is prima. Stress kan ook weer nadelig werken. Zou zeker regelen dat je de dierenarts te spreken krijgt, vind het niet verantwoord om dat via de assistente te doen. Ik hoop natuurlijk dat je haar er weer bovenop krijgt, maar na een week nog niet lekker zijn, dat baart mij echt zorgen. De keuze tussen stress en onderzoek is lastig. Ik kan me best voorstellen dat medicatie voor de maag ter test een optie zou kunnen zijn. Hoeft niet perse dat middel te zijn, je hebt hierin verschillende opties. Zelfs die antidepressiva die in een ander topic worden genoemd zou je kunnen overwegen, om eetlust op te wekken. Het is belangrijk dat je keuzes maakt waar je achter staat, had ik maar... Dat is iets waar je ver weg van wilt blijven. Toch denk ik, als vlekje te goed is om afscheid te nemen, dan kom je niet onder onderzoek uit. Je kunt niet blind behandelen als je niet weet waar je tegen moet behandelen. De kans dat er iets onderliggend zit is te groot. Dan heb je beeldvorming nodig om uit te vinden wat dat is. De stress die dat geeft, daar kom je soms niet onder uit.
  6. Er schijnt vanavond een uitzending te komen waarin ze bij een dierenasiel langs gaan, schijnt ook over konijnen te gaan. Rond half 7 in noord-oost-zuid-west, dat is op npo2.
  7. Ik denk dat je alles doet wat je kunt, met die antidepressiva zou ze wel eetlust moeten krijgen. Als dat niet het geval is wordt het lastig. Ik weet niet hoeveel tijd ik het zou geven, zeker omdat je al een nieuw maatje heb geregeld. Misschien eens bij de opvang vragen, stel dat er een konijn zit dat beter matcht. Kan me wel voorstellen dat de dierenarts het geen houdbare situatie vindt. Maar 2 zo vlak achter elkaar kwijtraken is onmenselijk. Ik zat me ook af te vragen heb je misschien dingen die nog naar het oude konijn ruiken? Maar dat heb je dus zo gelaten. Is er misschien iets met een van haar zintuigen aan de hand? Iets wat het nieuwe maatje niet oppakt in ondersteuning.
  8. Ik heb nog nooit problemen gehad met kool geven, doe het niet vaak en als ik het doe maar een klein beetje. Het kan prima als je het doseert en opbouwt. Er gaan wel verhalen dat je het niet met droogvoer moet combineren. Ik vermoed dat dit verhaal in de wereld is geholpen omdat dit de darm vertraagd en een kool zo meer kans geeft op gas omdat die later uitgepoept wordt dan handig is.
  9. Misschien toch wat extra onderzoek laten doen? Luister naar je onderbuik uit welke hoek de klachten komen, de dierenarts heeft vlekje wel gezien toch? Die heeft misschien ook een idee waar je het beste onderzoek naar kunt doen. Het kan zoveel zijn, maar dat ze zich nog steeds niet lekker voelt vind ik wel verdacht. Zou eigenlijk lichamelijk alles laten onderzoeken op de tast, focussen op pijn (incl ontstekingen). Eventueel inwendig kijken met röntgen of echo als daar aanleiding toe is, anders misschien bloed checken. Ik noem maar wat.
  10. Kurk zou ik niet durven, de kans dat ze er van gaan eten en verstopt raken vind ik te groot. Ergens onder zou wel kunnen. Vinyl kun je ook wel stroef vinden, maar dan kom je op de wat betere merken uit. Mogelijk hebben winkels nog wel stukken over, die voor een huis/kamer te klein zijn, maar voor een ren helemaal prima zijn, die je met korting kunt kopen. Zou dat idee niet meteen afschieten. Verhuisdekens geven denk ik toch teveel wrijving en zijn dus geen verbetering tov het jute. Lijkt teveel op fleece en dergelijke. Je zou misschien ook naar een laagpolig kleed van een ander materiaal kunnen kijken. Let daarbij ook op wrijving van het materiaal. Kijk ook goed naar de lengte van de nagels, je kunt, als je ze goed kort houdt, de druk op de poot beter verdelen, wat sore hocks vermindert. Als het echt heel heftig is qua wondjes zou je een zachte ondervloer, denk aan van die schuim tegels voor onder een zwembad, kunnen kiezen, waar je een goed kleed overheen legt, zodat ze er niet aan kunnen knagen. Want zo'n vloertje gaat er natuurlijk anders wel aan. Dit neemt veel druk weg, zodat de pootjes kunnen herstellen.
  11. Konijnen eten inderdaad de hele dag. Maar een volle bak neerzetten is echt niet nodig. Verdelen over 2 porties en eens afmeten hoeveel je nodig hebt is wel verstandig. Hoeveel brok je geeft hangt wel af van de rest van de voeding. Het officiële advies is 20 gram per kg lichaamsgewicht (wat een konijn zou moeten wegen, dus niet wat hij daadwerkelijk weegt als hij te dik of te dun is). Vaak kun je daar zelfs wat onder gaan zitten, maar dan moet je wel groente en kruiden voeren, naast hooi. Dit doen de meeste mensen hier op het forum en dan zul je dus merken dat de hoeveelheid brok omlaag gaat. Dit is wel iets dat je met beleid doet, je kunt niet ineens de voeding veranderen. Ik geef zelf ook 2x een klein handje inderdaad. Dan kan ik smorgens en savonds checken of er nog wel gegeten wordt. Groenten gaan hier ergens in de middag, maar dat heeft geen vaste tijd.
  12. Ik heb ook verschillende, maar ben er nog niet achter welk merk die fijne nou is. Ik zou zweren van een merk dat dwangvoeding verkoopt. Maar die van supreme is het niet exact hetzelfde. Tenminste niet die je nu online vindt. Die ziet er ook wel ideaal uit overigens. Wat Evee in de webshop heeft (20ml) lijkt ook op wat ik bedoel. Als je effectief wil dwangvoeren moet het papje dik genoeg zijn en dat lukt alleen handig met zo'n soort spuit.
  13. Wat naar dat het is misgegaan. Veel sterkte. Mijn tip, zorg voor de originele spuit! Die werkt echt heel prettig. Mijn dierenarts bestelt die gelukkig bij het dwangvoer. Deze spuit weigert nauwelijks dienst, terwijl andere om de haverklap vastlopen. Het is ook belangrijk om de juiste mix te maken. Daar kijk je ook naar de problematiek van het konijn. Over het algemeen is het 1 deel poeder en 1,5 tot 2 delen warm water er op. Ik maakte voor mijn dwerg 1 volle eetlepel klaar per keer, zodat je steeds verse dwangvoeding hebt. Het is ongeveer 15ml pap wat ik in 1 keer klaarmaakte. Je kunt 1ml in de bek spuiten, dan moeten ze echt even slikken. Je hebt hier dus rust en tijd voor nodig. Geknoeid wordt er wel, maar liever niet meer dan af en toe een druppeltje. Uit de bek laten lopen is echt niet goed, dan slikken ze niet, dat moet dus wel. Dan moet je minder tegelijk geven en ik zou dan na iedere spuitbeweging onder de kin aaien ( daar zit een knobbeltje, net als onze adamsappel) om een slikreactie uit te lokken. Er is ook dwangvoeding die via sonde kan, maar ik heb nog nooit gehoord dat dit via sonde bij een konijn is toegepast. Deze is wel dunner en wordt ook bij hele jonge of oude zwakke konijnen toegepast. Als ik voeding helemaal over moet nemen dwangvoer ik 5 of 6 keer per dag. Maar bij konijnen die echt slecht zijn kun je beter om de 2 uur kleinere hoeveelheden geven. Het is wel een balans tussen stress en genoeg er in krijgen, die niet makkelijk is. Dat is aanvoelen en goed kijken naar wat het konijn aan kan. Het konijn moet ook kunnen rusten tussendoor. Het voordeel van iedere 4 uur is dat dit precies in het medicatie ritme past. Zeker omdat de ene medicatie 2x en de andere 3x moet. Zo heb je het konijn zo min mogelijk, maar wel genoeg in handen. Ik ben het er mee eens dat als je het echt niet voor elkaar krijgt of niet meer durft je de dierenarts weer belt. Zij hebben wat meer afstand tot het beestje en pakken daardoor soms wat beter door. Gas/verstopping betekent vaak ook dat de darm stil valt, als die niet of niet goed op gang komt met medicatie kun je niks meer. Hoe was de temperatuur? Want als die niet goed is, dan komen de darmen ook niet goed op gang. Welke medicatie heb je gebruikt? Waar zat de verstopping? Is er glucose geprikt? Zo ja, hoe hoog was die? Bij verstopping mag je wel dwangvoeren maar voer je minder tegelijk, dit is om maagoverlading te voorkomen. Dus je voert in het tempo van de beweging van de verstopping. Het is dan eigenlijk handig om het konijn in opname te hebben want dan kun je een controle foto maken na x aantal uur, om te zien of de massa beweegt. Soms is het ook wel tastbaar. Dan kan de dierenarts je uitleggen waar je moet masseren om de verstopping te verplaatsen. Die verplaatsing is echt heel belangrijk, want zoals Evee terecht aangeeft is de ruimte er achter beperkt. De massa moet bewegen, anders maakt dwangvoeren de situatie erger. Het is niet zwart-wit wat te doen dus, hoeveel, hoe nat en hoe vaak verschilt gewoon. Ik denk ook niet dat je alles kunt voorkomen, of overal op voorbereid kunt zijn. Konijnen leren dat spuitjes niet eng zijn is wel iets wat me soms bezit houdt. Als je ineens iets in je bek geduwd krijgt wat je niet kunt zien en niet kent, dan geeft dat stress. Of je dit kunt oefenen zal wel per konijn verschillen, maar kan in een acute situatie wel veel verschil maken. Ik gebruik eigenlijk altijd critical care van oxbow (donkergroene), maar recovery van selective en juvenile (iets voor vogels) heb ik ook al eens gebruikt.
  14. @pakyakker Je mag me een pb sturen, het doet me heel erg denken aan wat ik afgelopen weken heb meegemaakt. Ben er nog niet aan toe om dit met iedereen te delen, vandaar pb. Dat geeft misschien wat richting voor de dierenarts waar te kijken.
  15. Wat een mooi nieuws. Hopelijk komt de rest ook goed. Oogjes drogen soms ook wat uit van een operatie. Hopelijk trekt dat bij.
  16. Oefenen helpt inderdaad, desnoods probeer je het af en toe eens met lekkere dingen, bananenpapje maken of iets in die richting. Ik heb vaak medicatie gegeven, maar de ene keer gaat beter dan de ander en welk medicijn maakt ook uit. Zelf rustig blijven is echt heel belangrijk. Leuk wordt het nooit. Er zijn wel konijnen die sommige medicatie vrijwillig nemen. Ik zet mijn konijnen inderdaad tussen mijn voeten/onderbenen zodat ik 1 hand voor de kop en 1 hand voor de spuit over heb.
  17. Even snel meegelezen, als het goed is gaat dit konijn naar de normale dosering, die zou ik bij uitzondering dan wel in 1x durven doen. Maar sla alsjeblieft niks over in dag hoeveelheid. Het beste is wel om altijd hetzelfde ritme aan te houden. Ik moet altijd alles in mijn eentje doen en eerlijk gezegd, ik heb er geen moeite meer mee. Natuurlijk rent er wel eens een weg als je veel handelingen moet doen. Pakken en nog een keer proberen, vooral rustig blijven. Als je meer moet spuiten dan, dan doe ik in beetjes, geef ze de kans om te slikken. In dit geval zeg ik probeer het, lukt het niet, doe dan in 1x de hele dag dosis (alleen bij dit middel!). Nu is het namelijk zo dat die vervelende parasiet met de stof in aanraking moet komen. Het lijfje zelf hoeft er niks mee, behalve opnemen zodat het bij de parasiet komt. Het beste is de dierenarts te vragen, wat die zou adviseren. We hebben pas nog in een topic over 1 of 2 keer daags geven in een ander topic. Weet alleen niet welke. Daarin gaf een dierenarts aan dat het niet uitmaakte of je het in 1 of in 2x doet. Belangrijkste is dat je echt die dag hoeveelheid aanhoudt! De truc met een basilicum blaadjes zou je ook nog kunnen proberen. Omdat dit zo mega sterk ruikt lukt foppen misschien wel.
  18. Inderdaad dus als jij de verwarming s nachts op 15 hebt mogen de konijnen buiten niet kouder dan in 10 graden zitten, of het nou dag of nacht is. Ik heb het nu dus wel over konijnen zonder een goed opgebouwde wintervacht. Ik zie nu 5 graden staan, dus binnenkonijnen kunnen zeker nog niet naar buiten toe.
  19. Ik heb een dierenarts nog nooit te lang door zien gaan bij mijn dieren. Wel merk ik dat euthanasie bij dieren binnen 5 minuten beslist kan zijn, maar dat als mensen ondragelijk lijden dit veel langer moet duren, dagen, weken, maanden, jaren of het mag helemaal niet. Dit verschil snap ik dus niet. Bij konijnen moet je soms echt naar de feiten kijken en niet naar gedrag. Het zijn meesters in het verbergen van pijn. Niemand wil afscheid nemen van een dier dat nog vrolijk oogt. Ik heb dat ook moeten doen, dat is echt de hel, maar als je in een situatie komt die echt niet meer goed komt, dan moet je wel, juist om lijden te voorkomen. Je kunt voor je gemoedsrust en om zeker te weten dat het niet goed komt naar een specialist, maar als die aangeeft het niet op te kunnen lossen, kies dan de weg van euthanasie,hoe moeilijk ook.
  20. Vaccinatie kan met een aantal weken, ligt aan het vaccin wanneer precies. Ik dacht 5 weken bij nobivac myx rhd plus. Er is wel 1 brok van Welkoop eigen merk die redelijk is, maar ben vergeten hoe die heet, weet ook niet of die nog bestaat. Dat is wel een wat duurdere brok, net iets goedkoper dan selective, in het prijssegment van hobby first. Als ze echt zo jong zijn zou je met de dierenarts kunnen overleggen of vroeg castratie bij gizmo een optie is. Normaal stel ik dat niet voor, maar in dit geval, denk ik, het zou fijn zijn als ze niet maanden uit elkaar moeten. Dit doe je vanaf week 8 ongeveer maar wel echt voor week 12. Weet niet of er hier in Nederland dierenartsen zijn die dat aandurven, maar er naar vragen kan altijd. Het probleem is dat ze moeten gaan vissen, de testikels zijn dan nog heel klein. De meeste dierenartsen willen dat niet, want risico en langer herstel nodig. Bunny kan pas gecastreerd worden als ze ouder is, tussen een half jaar en 1,5 jaar is het beste moment. Oja, ik zie een paar keer per week borstelen, niet doen hoor, 1 keer per 1 a 2 weken is zat bij konijnen met een normale vacht.
  21. Er waren eerder dierenwinkels met bakken waar je zelf een zakje kunt volscheppen. Is al wel een paar jaar geleden dat ik dit heb gezien.
  22. Wat heeft de dierenarts gezegd over ruimte in de buik voor andere organen? Ik vind dit eigenlijk geen houdbare situatie. Vochtafdrijvende medicatie zou levensverlengend moeten zijn, maar het is uitstel van executie, je geeft al aan dat het niks doet. Wordt er ook iets bloeddruk verlagend gegeven? De vraag die je jezelf moet stellen is, hoe ver ga je? Ga je door tot hij wel gaat lijden? Natuurlijk kan ik kruiden en planten noemen die kunnen helpen, maar als er constante aanvoer blijft lost dat niets op. Gezien de medicatie niet aanslaat, heb je inderdaad alleen de optie, kan de specialist tijd kopen of zorg je er bij voorbaat voor de het geen lijdensweg wordt?
  23. Nee dat kan prima, zou niet met meer dan 3 maanden tegelijk vervroegen, das een beetje zonde van het geld. Maar als je ze nu een maand eerder doet is geen enkel probleem. E.C. is wel een dingetje, normaal zou je dan een korte kuur met panacur kunnen doen (14 dagen uit mijn hoofd gezegd). De dierenarts heeft daar vast een goed plan voor.
  24. Hoeveel onderzoek wil je nog laten doen? Anders zou ik zeggen haal van die vitamine A oogzalf, misschien dat andere mensen de naam weten van wat ik bedoel. Natuurlijke zalf, mogelijk is het oogje gewoon wat droog en kun je het daarmee fixen en zo niet is het ook niet erg om te gebruiken. In jouw geval zou ik dat doen dan. Je kunt wel een röntgenfoto doen, gebitsfotos, maar en dan? Je behandeld al palliatief.
  25. De bedragen die genoemd worden zijn (helaas) doodnormaal. Je hebt 3 dingen, de narcose, de tijd die de dierenarts bezig is en dan nog de extracties per tand en de recovery. Tel dat bij elkaar op en je zit zo aan de 300 hoor.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .