Ga naar inhoud

hiekje

Members
  • Items

    240
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door hiekje

  1. Bedankt voor jullie leuke reacties ^^

    @zwarte panter: dit doe ik ook maar 1x in de paar weken. Hij heeft ook geen moeite met eten, maar eet gewoon niet zo snel als z'n vriendinnetje. Ik geef hem ongeveer dagelijks wat extra SS zonder dat Pluis erbij is (dus naast al het gewone eten wat ze beide krijgen SS, hooi en verse groente), dus tandjes slijten genoeg lijkt me. De Olvarit is echt gewoon als "toetje" zeg maar om hem te verwennen en dattie een beetje op gewicht blijft.

  2. Nijn is ook echt een enorme lieverd!! :love: Van aaien kan ie geen genoeg krijgen ^^ Ik wil nog een keer proberen om hem te filmen als ie bij me op schoot in slaap valt (dan gaat ie knikkebollen en snurken :mdr:) maar hij wordt steeds wakker van het geluidje van de camera als ik die aan zet.. ;)

  3. Omdat Nijn, doordat hij geen voortandjes meer heeft, niet zo snel kan eten als zijn vriendinnetje Pluis, krijgt hij soms van mij wat Olvarit als extra voeding (naast natuurlijk regelmatig extra SS).

    Ook omdat hij erg mager is (weegt amper 900 gr en voelt zijn ribbetjes erg goed)

    Hij is zo verzot op worteltjes Olvarit, dat ik het een keertje gefilmt heb :mdr: Kunnen jullie mee genieten!

  4. mijn 2 nijntjes krijgen dagelijks het volgende buffet:

    's ochtends: handje SS en vers hooi

    's middags: bakje met diverse groentes (wisselt welke ik in huis heb, maar meestal witlof, andijvie, wortel(loof), peterselie, selderij)

    's avonds: bakje met mix van gedroogde kruiden en vers hooi

    tussendoor krijgen ze nog regelmatig iets bijvoorbeeld: rozijntje, stukje appel, aarbeienkroosjes, schijfje komkommer, cherrytomaatje, stukje paprika of ananas, schijfje banaan of kiwi, wat gedroogde haver, etc.

    en natuurlijk steeds vers water :)

  5. Mijn konijnkundige dierenarts vertelde echter dat je de tanden nooit mag knippen, het moet altijd geslepen worden.

    sommige DA's knippen nog wel, maar slijpen is veeel beter, want bij knippen is de kans op splijten veel groter...

    Wat fijn dat de operatie van Mazzel goed is gegaan! Ik lees nu je topic pas, anders had ik wel wat eerder gereageerd ;) Onze Nijn heeft nl ook zijn tandjes moeten laten trekken (olifantentanden) en dat ging echt hartstikke goed! De eerste paar uurtjes na de operatie was hij nog wat suffig van de verdoving, maar daarna was hij eigenlijk meteen weer de oude! Begon meteen weer te eten en spelen. Ik heb hem thuis ook geen pijnstilling meer hoeven te geven (en was volgens mij ook niet nodig als ik kijk hoe het met hem ging).

    1 tandje is helaas 2x weer terug aangegroeid, (was stukje vd wortel achtergebleven) maar ook de andere 2x heeft Nijn de operatie goed doorstaan :) dus je moet de komende tijd goed in de gaten blijven houden of ze tandjes wegblijven!

    Belangrijk is nu dus wel dat je eten (groentes ed) in kleine reepjes snijd of knipt, anders kunnen ze het niet in hun mondje krijgen. Hooi knip ik niet (meer), want die kan hij zo gewoon op eten! verder hebben ze er geen last van en doet hij net zo veel als mijn konijntje mét tanden! Al denkt Nijn nog regelmatig dat hij nog gewoon voortanden heeft, gaat ie op een stuk hout oid knagen, en na 5 minuten komt ie er een x achter dat het weinig zin heeft wat ie doet :he:

  6. Als je konijn geen hooi en kruidenhooi wil eten is gedroogde kruiden misschien wat. Dus gedroogde brandnetel, paardenbloem e.d. Dat heeft hier heel goed geholpen. Ze krijgen er nog steeds een bordje per dag van.

    Dat geld voor mijn Nijn hetzelfde! Had alles geprobeerd: diverse soorten (kruiden-)hooi geprobeerd, nat gemaakt, in wc-rolletje gedaan, bikskruimels er door heen gemengd, etc. Maar niets hielp, at maar een enkele stengeltjes per week.. Hij eet zelfs bijna geen vers gras :P Ik heb toen wat gedroogde kruiden/groentes gekocht (@Thijsje: bijv. via internet), en dat werkte dus! Die lust Nijn wel, en hoe ;)

    (bovendien geef ik om die reden ook SS als biks, en krijgt hij elke dag een bakje verse groentes)

    @Hans: misschien kan jij ook gedroogde kruiden/groentes gaan proberen?

  7. Tandjes verwijderen is voor een DA helemaal niet gemakkelijk, omdat ze zo kwetsbaar zijn, inschattingsfoutje van de DA dus ;)

    SS is inderdaad Sience Selective. Deze biks hebben ze niet overal, maar ik heb ze bij diverse dierenwinkels, de boerenbonds, en tuincentra's gezien. Dus er zal vast wel een winkel zijn die ze verkoopt. Deze biks zijn inderdaad beter voor konijntjes die slecht (hooi) eten of problemen hebben met het gebit. Er zit nl meer ruwe vezels in (wat dus goed is voor de tanden) als in andere biks. Het grote nadeel is dus wel dat ze, vergeleken met andere biks, stukke duurder zijn. Ik betaal voor een zak van 1,5kg ongeveer 8 euro.. Ik heb 2 dwergkonijntjes, dus ik doe zeker een maand met een zak van 1,5kg, dus dat vind ik persoonlijk nog te doen.. Maar als je er 7 hebt, scheelt dat natuurlijk wel aanzienlijk in de kosten :s

    De gedroogde kruiden en groentes bestel ik voornamelijk via internet (soms hebben ze zoiets ook in een dierenwinkel, maar ik kom het erg weinig tegen). Ik weet niet of ik hier reclame voor webwinkels mag maken (anders moeten ze mijn post maar even aanpassen en dan PM ik je wel), maar de gedroogde spulletjes zijn oa te verkrijgen bij: chinnies.nl, karina's webshop en baroen.nl Let dus wel even op wat je besteld, want niet alles wat ze daar verkopen is allemaal geschikt voor konijnen (sommige dingen bijv. alleen voor cavia)

    Ik heb geen flauw idee hoeveel bd-keutels een konijn op een dag legt/eet :P

  8. Ik heb hetzelfde probleem gehad: Nijn had ook olifantentandjes. Ik heb toen ook bij de DA de tandjes laten verwijderen, en de DA vertelde me direct na de 1e operatie al dat er waarschijnlijk 1 terug zou aangroeien, omdat deze onderin de kaak was afgebroken tijdens het verwijderen. Na een paar weken was het tandje dus ook weer terug en is hij opnieuw geopereerd. In overleg heb ik toen korting gekregen op de 2e operatie: enerzijds is het hun fout, anderzijds kunnen hun hier weinig aan doen omdat tandjes gewoon erg kwetsbaar zijn (mn bij een jong dwergkonijntje, waar bij mij dus sprake van was). Ik denk dus dat je het beste met je DA kan overleggen wat te doen met de kosten... Ik zou het tandje nog wel eruit laten halen, als je gaat knippen kan je dat de rest van z'n leven blijven doen, en is ook erg stressvol voor zo'n beestje (operatie = 1x stressvol).

    Voor en na het tandjes trekken at/eet Nijn ook geen hooi, had echt alles geprobeerd... Nijn krijgt, mede om die reden, SS te eten. Uiteindelijk ben ik er wel achter dat Nijn graag gedroogde groentes/kruiden eet. Die heb ik nu dus een hele voorraad gekocht, en krijgt hij deze elke dag te eten ipv hooi en dat gaat er super goed in! ^^ (er is overigens wel steeds hooi voor hem beschikbaar, want z'n vriendinnetje eet het nl wel ontzettend goed, maar hij pakt misschien 1 sprietje in de week..)

    Het probleem wat je beschrijft mbt de blinde darm keutels zie ik niet terug bij Nijn. Dus ik heb geen idee hoe dat komt... Nijn kan dus zonder zijn tandjes bij ons wel z'n BD-keutels eten. Hij doet nu veel met z'n tongetje, daarmee "pakt" hij als het ware het eten en brengt hij het naar achter in z'n mondje. Hij likt dus eigenlijk z'n eten op. Dat doet hij ook bij biks en klein geknipte groentes, en dat gaat ook prima! Als een brokje/snoepje/stukje groente te groot is, krijgt hij het niet gemakkelijk tussen zijn kiezen en komt het wel eens ongekauwd z'n mondje weer uit, maar dat gebeurd echt zelden... En BD-keutels zijn zacht, dus zouden eigenlijk niet zo'n probleem zijn zou je zeggen.. Kort gezegd heb ik daar dus geen nuttig antwoord op hoe je dat kan oplossen ;)

    Hopenlijk heb je iets aan de info, succes ermee iig!! :)

  9. Goed gedrag belonen werkte bij mij heel goed: dus als ze even stil hebben gezeten geef ik ze een biksje oid, en dan krijgen ze vanzelf door wat ze moeten doen om ze te verdienen ;) En als het echt niet lukt dan idd even met z'n tweeen proberen

    Klitten eruit kammen doe ik eigenlijk hetzelfde als dat je bij mensen doet: je pakt het plukje haar vast tussen de klit en de huid en gaat dan voorzichtig de klit proberen eruit te kammen. Doordat je het vast hebt, trek je dus niet aan de huid en doet het je nijn geen pijn. Als het geen pijn doet zullen ze ook stukke gemakkelijker blijven zitten! Als je de klit er echt niet uit krijgt, kan je altijd een klein beetje weg knippen.. Kaal scheren moet je iig niet doen!

    Ik gebruik overigens geen snij-kam, maar een gewone kam, werkt ook prima.

  10. Het kan schadelijk zijn ja, je kunt op die manier aardig wat bacteriën naar binnen brengen die een infectie en ontsteking kunnen geven. Dat hoeft nu niet gelijk te gebeuren natuurlijk, dus je hoeft niet in paniek te raken nu. Maar dit is wel heel erg slordig van de DA! Gelukkig spuit je al antibioticum naar binnen, dat scheelt een klein beetje. Daarbij wordt een naald stomper als je hem gebruikt, dus de tweede keer gaat hij al moeilijker naar binnen en de derde keer nog moeilijker. Een stompe naald doet natuurlijk ook meer pijn en geeft een minder mooi wondje.

    Precies! Dus het is belangrijk om elke keer een nieuwe naald te gebruiken. Heb je nog extra kunnen halen bij je DA?

    Over die spuit die uit elkaar sprong, het kan ook ooit aan een "misproductie" vd spuit/naald zelf liggen. Heb ik in het ziekenhuis ook wel eens gehad, dan is bijv het gaatje in de naald gewoon niet open of zit er iets vast. Dit kan dus altijd een keer voorkomen, en hoeft dus totaal niet te liggen aan de manier waarop je spuit!

    Ik denk dat je goed je best doet hoor! Veel succes iig nog ^^

  11. Hier zijn het ook niet de beste hooieters...wat ze wel enorm veel en graag eten zijn de gedroogde paardebloemen die ik bij zooplus in grote zakken bestel. Dat is voor mij ook een erg goed alternatief voor hooi. Er zijn trouwens verschillende kruidenmixen te koop, of je kan zelf je eigen mix maken.

    Mijn nijn eet ook geen hooi, had ook al vanalles geprobeerd maar niet hielp... Nu maak ik ook zelf een mix van gedroogde kruiden als brandnetel, peterselie, wortelloof, etc. en dat lust hij wel! :) (Er zijn een boel webshops te vinden waar je deze gedroogde kruiden kan bestellen)

  12. mijn Nijn is ook met 3mnd gecastreerd (kon tegelijk met z'n tanden verwijderen, wat op dat moment moest gebeuren), en Nijn heeft nergens last van (is nu 7 mnd), het is zelfs een super lief en vrolijk konijntje :)

    DA's geven wel de voorkeur aan de leeftijd van 6 mnd voor een castratie, dit omdat ze met 3 mnd nog klein zijn, en dus de risico's wat groter omdat ze dan gewoon nog minder aan kunnen.

  13. Er zit idd een andere teddy bij hem in de kooi, en aan die optie heb ik ook gedacht, dus heb ik het even goed in de gaten gehouden (al zit ik er natuurlijk niet 24/7 bij):

    -het konijntje met de kale plek is degene die het meest doet wassen, andere is (nog) niet zo'n knuffelkont ;)

    -ik heb het andere konijntje nog nooit zien rijden (is een vrouwtje, en nog maar 4,5 maand oud)

    -er liggen geen plukken haar in de kooi (en ze hebben ook geen kettingkeutels oid), en juist als ik Nijn borstel komt er veel haar uit en kan ik de plukken er zo uit halen...

    Dus om deze redenen had ik die optie eigenlijk al aan de kant geschoven, of zie ik iets over het hoofd?

  14. Bedankt voor de uitleg Margreet :) Nijntje heeft denk ik zoiezo een wat lage weerstand, vanwege zijn erfelijke afwijking mbt zijn tanden...

    De stronghold was nog niet binnen, dus daar baalde ik wel van, kan ik er morgen pas mee beginnen. De Surolan heb ik nu 3x gesmeerd, ben heel benieuwd of het gaat werken!

  15. Ik kom net terug van de DA, gelukkig kon ik terecht. De DA heeft wat haren uitgeplukt en wat schilfers met een plakbandje verwijderd en deze onderzocht onder de microscoop. Er waren echter geen beestjes te zien! Maar de DA was het er wel mee eens dat dit niet bij een normale verharing hoort... Ook vond hij de huid op de kale plek wat rood, waardoor hij dacht aan een schimmelinfectie. Ik heb Surolan meegekregen, die ik 2x per dag op de kale plek moet smeren gedurende 1 week. Daarnaast moet ik allebei de nijntjes behandelen met Stronghold (kan ik morgen pas gaan halen, hadden ze niet meer op voorraad). Als ik morgen de Stronghold heb, ga ik het hok ontsmetten.

    Iemand ervaring met het geven van Surolan?

    En hoe kunnen konijnen aan een schimmelinfectie of vachtmijt komen?? Ben nl erg benieuwd (of ik het had kunnen voorkomen)

  16. Bedankt voor je reactie Margreet!! ^^

    Ik zal morgen even de DA bellen (hoop dat ze open zijn ivm carnaval :s)

    Als het ene konijntje het heeft, lijkt me dat de andere het ook heeft, aangezien ze constant op elkaars lip zitten/elkaar wassen/ed. Moeten ze perse een spuit? Of is stronghold (heb ik iets van gelezen) ook genoeg? (scheelt nl weer een boel stress voor het beestje)

    En bedankt voor de tip van het hok schoonmaken, zal ik zeker doen! (al heb ik nog geen 2 wk geleden het hok helemaal uit elkaar gehaald en met dettol schoongemaakt ;))

  17. Update:

    Heb net even goed gekeken, alleen onder de plek (dus bij z'n staartje) zitten wat schilfertjes. Verder ziet het er hetzelfde uit als gisteren (niet erger geworden/ minder geworden). Verder is hij gewoon fit en super vrolijk, maakte net volop binky's toen ik er bij zat :love:

    - Zou het mijt (of iets dergelijks) zijn? Want ik vind die plek wel érg kaal voor een verharing.... :erf:

    - Hoe krijgen ze eigenlijk mijt? Want hij zit in een schoon hok in onze garage, wordt minimaal elke week 1x flink geborsteld, wc's worden om de dag schoon gemaakt ed.

    - Is het dan besmettelijk voor mijn andere nijntje? en kan het dan ook op mensen overgedragen worden?

    Sorry voor de vele vragen, maar ik heb dit nog niet eerder meegemaakt...

  18. Ik heb net even gekeken, en ik zie een enkel schilfertje... Ik zal straks na mijn werk (bij daglicht) even goed kijken!

    Owja, misschien ook niet onbelangrijk: er zit nog een ander konijntje bij hem in het hok, en die heeft het niet (is dus "gewoon in de rui")

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .