Ga naar inhoud

Evee

Administrators
  • Items

    43.984
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    887

Alles dat geplaatst werd door Evee

  1. Nee dat is een andere werkzame stof. Volgens mij heb ik nog één keer de panacur op voorraad in de webwinkel, tenzij die net besteld is natuurlijk 😅
  2. Dat is ook prima, algemene foto's zijn ook welkom! Ik kan nog steeds foto's gebruiken (er zijn ook iets van 200 informatieve artikelen en elke heeft een foto nodig 🤣)
  3. Als je een EC konijn in huis haalt, zou ik er van uitgaan dat jouw ram de parasiet ook krijgt, als hij die niet al heeft. Ik geloof dat er wel eens onderzocht is en dat toen bleek dat 80%? van de konijnen de parasiet die het veroorzaakt mee draagt. Maar dat het niet bij alle konijnen tot de actieve vorm komt. Ik zou de keuze of je dit konijn wel of niet als partner adopteert af laten hangen van wat jouw eigen konijn er van vind. Karakter is het belangrijkste bij een koppeling. Als ze elkaar leuk en lief vinden en je vind het geen bezwaar dat ze ziek is geweest, prima. Maar houd in gedachten dat je de beste klik meestal hebt als je jouw eigen konijn zelf de partner laat kiezen. Natuurlijk kun je wel een voorkeur hebben, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat jouw konijn er fijn mee samen kan leven 🙂 Net als wij mensen, wij willen ook niet uitgehuwelijkt worden maar zelf kiezen met wie we ons leven delen 😄
  4. Dat kan bij elke dierenarts, maar ook bij online webwinkels. Even in google intypen, dan komen er vast genoeg opties naar voren. Hier in de webwinkel op bunnybunch verkoop ik ook panacur.
  5. Er is een heel artikel waarin we tips voor het geven van medicijnen hebben verzameld: https://www.bunnybunch.nl/informatie/hoe-geef-je-medicijnen-aan-een-konijn Hopelijk heb je er wat aan en kun je jouw konijn voor de gek houden door het ergens tussen te stoppen. Metacam werd hier door mijn artrose konijn overigens gewoon uit het spuitje gegeten, ze vond het erg lekker. Vastpakken of dwang was dus totaal niet nodig, ze kwam toen ze het eenmaal doorhad gewoon zelf aanlopen om het op te likken 😄
  6. De basis behandeling van EC is eigenlijk behoorlijk simpel. Je geeft het ontwormingsmiddel met fenbendazol. Dat geef je de eerste 14 dagen in een hogere dosering. Dan nog 14 dagen er na de normale dosering. En dat is de basis. Of er meer nodig is, is helemaal afhankelijk van hoe ziek het konijn is. Het kan heel intensief zijn als je konijn veel klachten heeft. Dan moeten er in sommige gevallen best heftige middelen bij komen om de ontstekingen in het konijnenlijfje tegen te gaan en zit je vaak ook nog met pijnstillers en darmstimulerende middelen en dwangvoeren, warm houden en dat soort extra zorg er bij. Maar er zijn dus ook gewoon konijnen die maar simpele klachten hebben en dan volstaat de basis behandeling, tegen de parasiet, met het ontwormingsmiddel. Ik zou zelf dus niet gaan wachten tot er meer klachten en ontstekingen in het lijf komen, maar als er redelijk vermoeden is van EC gewoon starten met behandelen 😉 En is het toch geen EC? Dan is het ook geen groot probleem. Natuurlijk geef je liever minder medicijnen dan meer en ben ik ook absoluut geen fan van onnodig medicijnen in konijnen stoppen, maar EC vermoeden is er voor mij wel een uitzondering op.
  7. Als er twijfel is over EC, zou ik nu al behandelen. Niet afwachten. Hoe eerder je start met behandelen tegen EC, hoe beter het werkt. En het is een ontwormingsmiddel wat je geeft, dus ook geen enorm zwaar geneesmiddel. Bij twijfel over EC = het advies echt gewoon starten met behandelen. Dat doe je met een ontwormingsmiddel met fenbendazol als werkzame stof (panacur of meranox bijvoorbeeld). Het is zelfs gewoon in de vrije verkoop te krijgen, hoeft niet eens op recept.
  8. Nu het voorjaar is worden insecten ook weer wakker en daarmee komt er weer meer kans op ziektes bij konijnen. Zorg dat jouw konijnen gevaccineerd zijn. Maar wees ook alert op madenziekte! Madenziekte, ook wel myiasis genoemd, is als groene vliegen eitjes leggen op jouw konijn. Die eitjes komen uit en die maden gaan lekker eten.... van jouw konijn! Dat is ontzettend pijnlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Konijnen die last hebben van (chronische) diarree zijn extra gevoelig voor maden. Maar ook wondjes, broeierige en vochtige plekken (door traanoogjes of urinebrand bijvoorbeeld) in de vacht kunnen myiasis tot gevolg hebben. Zeker bij warm weer is het bijna niet te voorkomen dat groene vliegen hun eitjes leggen op het konijn. Binnen korte tijd kruipen de maden over en in het achterste van het konijn en eten hem langzaam op, veroorzaken bloedvergiftiging en infecties. Binnen 24 uur kan je konijn overlijden. Vind je maden op je konijn? Neem dan direct contact op met de dierenarts! Preventief kun je met een anti madenspray konijnen behandelen. Dit is vooral aan te raden als jouw konijnen extra gevoelig zijn voor myiasis, dus als er al gezondheidsproblemen zijn die het risico groter maken. Ook bij gezonde konijnen is het belangrijk om goed op te letten in voorjaar, zomer en najaar. Verschoon de toiletbakken regelmatig en controleer jouw konijnen dagelijks! De preventieve spray helpt niet als er al maden zijn, dan moet je echt naar de dierenarts. Lees de bijsluiter van de spray goed en volg de instructies op bij gebruik. De spray is o.a. te koop in de bunnybunch webwinkel: https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/anti-madenziekte-myasis.html Er zijn meerdere merken te koop, konijnkundige dierenartsen hebben deze sprays (ander merk) meestal ook te koop.
  9. Konijnen en paarden hebben op zich wel vergelijkbare spijsvertering, in veel gevallen is er dus wel overlap in wat ze mogen hebben van voedsel. Niet bij alles hoor! En zoals Kolino ook aangeeft, zit er ook nogal wat gewichtsverschil tussen een konijn en een paard. Hooi voor paarden is meestal ook wel geschikt voor konijnen, ook timothy hooi mogen konijnen hebben. Je moet wel oppassen met kuilgras en dat soort half gedroogde gras/hooi soorten. Konijnen krijgen van die producten vrij snel gasbuikjes. Of ze de brokjes waar je het over hebt mogen weet ik niet, dan zou ik de samenstelling moeten weten. Wat betreft timothy hooi is het ook wel handig om na te gaan of het een gemengd hooi is met timothy er in, of dat het puur timothy is. Als je puur timothy grassen voert, is dat best eenzijdig. Dat kan soms nodig zijn in een dieet. Maar voor gezonde konijnen is een mengeling van verschillende soorten grassen in het hooi aan te raden. Van de wetgeving mag iets vrij snel een naam hebben, terwijl dat product er dan misschien maar 4% in zit 😉 Een beetje misleidend soms, dus wel even navragen wat je precies gaat voeren.
  10. Als jouw konijnen gevaccineerd zijn tegen myxomatose en ze krijgen het is de overlevingskans best goed hoor, juist door die vaccinatie krijgen ze dan mildere symptomen en kan er medicatie ingezet worden om jouw konijnen er door te krijgen. In zo een geval is het product wat TS noemt in overleg met de dierenarts iets wat je kan bespreken. Reddeloos verloren zijn ze als je ze niet hebt laten vaccineren en ze krijgen myxomatose. Dan overlijden ze meestal al voor je echt iets kan doen om ze te helpen. Vandaar dus ook de disclaimer. Dit is niet iets om zonder kennis en begeleiding in te zetten. Edit: tegenwoordig krijgen de meeste konijnen één prik per jaar, die beschermt tegen myxomatose, en VHS/RHD 1 en 2. Er bestaan wel "losse" vaccinaties, maar die worden niet meer standaard ingezet.
  11. Mijn ervaring met de standaard hokken is dat het altijd net niet is wat praktisch is en/of lang mee gaat. En dat is echt ontzettend jammer. Ik heb zelf ook heel wat konijnenhokken verkocht en zelf ook een aantal modellen versleten. Maar de markt loopt mijlenver achter, als het gaat om wat gewenst, praktisch, ruim genoeg en goed is voor konijnen. Zo jammer! Het hok van je foto is net te klein voor een koppeltje. Dat zou je dan nog wel kunnen compenseren met een extra uitbouw of een extra ren er aan koppelen. Maar ik vind dat je dan eigenlijk al best wel wat geld kwijt bent voor een hok dat het net niet is 😅 Als je handig bent zou ik zeggen ga lekker zelf aan de slag en zet iets praktisch neer. Je zou ook naar volières kunnen kijken. Dat zijn losse panelen die ze aan elkaar monteren (of dat kun je zelf doen) en dan op die manier stevig, knaag-proof, veilig en praktisch voldoende ruimte geven voor jouw konijnen. Hier wat linkjes naar tips en informatie over konijnenhokken: Tips voor het maken of kopen van een konijnenhok (huisvesting algemeen) https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-kopen-maken-tips Tips voor het zelf bouwen van een konijnenhok https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-zelf-maken Schuilhokken voor konijnen (oa tips voor formaat) https://www.bunnybunch.nl/informatie/schuilhokken-nachthokken-voor-konijnen Roofdieren zoals marters en vossen weren uit het konijnenhok https://www.bunnybunch.nl/informatie/marters-vossen-weren-uit-konijnenhok
  12. Ik wil toch even een disclaimer toevoegen aan dit topic. Colodiaal zilver is namelijk niet een "baad het niet dan schaad het niet product". Dit product mag alleen uitwendig gebruikt worden, ik weet niet of dat hier ook is gedaan, die informatie mist in het begin bericht, maar ik kan mij voorstellen dat het bijv. met de myxomen kan helpen (symptoombestrijding dus). Je mag het absoluut niet voeren aan konijnen. Volgens mij heb je het 'echte product" en een product dat wat milder is, maar onder dezelfde naam verkocht mag worden (mogelijk is dat silver water?). Het is mij ook niet duidelijk wat er in dit geval precies is gebruikt en hoe. Maar voor mensen denken vaccineren is niet nodig ik koop wel een flesje van dit spul - niet doen! Dit is echt iets wat je alleen in overleg met een arts in kan zetten! Ik zou er niet zomaar zonder consult bij een (homeopatisch)dierenarts mee aan de slag gaan. En vervanging van vaccinaties is het zeker niet!
  13. Ik zou geen moutpasta geven aan konijnen, dat zijn granen en is juist niet goed voor de spijsvertering op lange termijn. Konijnen zijn geen zaden en granen eters en voor de spijsvetering is dat beter om dat maar minimaal in hun voedsel te hebben zitten. Juist de verkeerde bacteriën groeien als je veel granen geeft aan een konijn en op lange termijn kan dat voor chronische spijsverteringsproblemen zorgen. Ik ken het product wel voor paarden en katten, maar wist niet dat het ook voor konijnen op de markt is gebracht. Ik raad het niet aan voor konijnen. Voor mijn gevoel is emperid ook niet een alternatief voor moutpasta. Moutpasta werkt vooral laxerend. Bij konijnen worden daar vaak wel zaden/olie achtige producten voor gebruikt, lijnzaadbrokjes bijvoorbeeld. Maar ook dat zou ik met name inzetten in periodes dat het nodig is (als ze verharen) en niet altijd.
  14. Veel konijnenbrokken zijn een paar jaar geleden van samenstelling veranderd omdat er controle op is geweest en bleek dat er kleurstoffen en smaakstoffen in zaten die door de EU verboden zijn in producten voor menselijke consumptie. Aangezien konijnen officieel voedseldieren zijn, mag er in die konijnenbrok dus ook niets zitten wat schadelijk is voor mensen. Versele laga en beaphar zijn brokken die naar aanleiding daarvan gewijzigd zijn van samenstelling.
  15. Pijnstiller is geen geneesmiddel, het is pijnbestrijding. Het verbaasd mij niet dat er niets verbeterd is met alleen pijnstillers. Ik denk dat je twee opties hebt: Echt goed laten uitzoeken waar dit door komt en behandeling starten als dat mogelijk is, of inslapen. Heb je al tegen EC behandeld? Dat zou deze problemen kunnen verklaren. Ik zou zeker ook röntgenfoto's laten maken om artrose of andere gewrichtsproblemen te laten onderzoeken.
  16. Hier hebben ze voor dat soort katten de "kat zoekt boer" acties, verwilderde katten die gecastreerd en gevaccineerd uitgezet worden bij mensen in het buitengebied. Je moet dan wel zorgen voor een schuilplek voor de kat en wat voedsel. De boerderij waar ik vroeger paardgereden heb deed dat ook. Sommige werden na verloop van tijd toch echt wel aardig tam en kwamen gewoon ook kroelen met je. Anderen konden op een stapel hooibalen liggen en je met van die oplichtende oogjes uit een donker hoekje flink laten schrikken 😅 Of dat je opeens een blaas of grom hoort uit een onverwachte hoek 😂 Die waren er dan vooral "om muizen te vangen". Maar in de praktijk pakten ze ook veel vogels, kikkers, kuikens van de kippen, vlinders enz. Er kwam er zelfs een keer één met een volwassen eend! aanlopen. Ik snap dat voor die katten in een huiselijke omgeving wonen geen optie is, maar ik snap ook dat als het veel katten zijn die zo leven, en zeker als die dan ook nog eens niet gecastreerd zijn, dat dat wel problemen geeft. Het liefst wil je dat de nieuwe generatie katten gewoon fijne huisjes heeft. Maar als ik zie dat het dierenasiel hier lokaal al iets van 250 kittens (!) per jaar moet opvangen, dan zijn we er nog lang niet.
  17. Voor mij is het al een paar jaar geleden dat ik bij een konijn gebitsfoto's heb laten maken, toen werd er 60 euro voor de eerste foto, en daarna 40 euro voor de volgende foto gerekend ongeveer. Maar inmiddels zijn de dierenartsprijzen wel omhoog gegaan, ik verwacht dus niet dat je het daar nu nog mee zou redden.
  18. Hier staat uitleg over EC: https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn
  19. Ik denk dat het niet is wat je in één generatie op gaat lossen, maar ik denk dat dit soort acties inzetten wel helpt om het beeld dat we hebben van katten te veranderen. Als een kat altijd gewend is in huis en eigen tuin te leven, is dat voor de meeste katten echt geen probleem. Het is alleen nu de norm niet, en je moet er naar toe dat dat wel de norm gaat worden.
  20. Ik heb nog een paar vragen toegevoegd aan mijn bericht.
  21. Wat heeft de dierenarts onderzocht en gedaan toen je er vorige week was? Is het gebit goed onderzocht? Zijn er gebitsfoto's gemaakt? Heb je medicijnen meegekregen om te geven? Hoe oud is Puk? En hoeveel weegt puk? (een halve kilo op een vlaamse reus van 8 kilo is anders dan wanneer het een klein konijntje van maar 2 kilo betreft). Afvallen kan door heel veel dingen komen. Van nierproblemen en gebitsproblemen tot wormbesmettingen of EC en nog een heleboel andere redenen.
  22. Dat is een citaat van de productomschrijving uit de webwinkel 😂
  23. Dat is wel een antibiotica zalf. Dat zou ik dus wel overleggen met de dierenarts en is ook niet in de vrije verkoop. Als het een wondermiddel was in jullie geval, was er in jullie geval sprake van een bacterie die gevoelig was voor dat type antibiotica. Het kan dat dat bij het konijn van anoniem ook is, maar dat is dus wel iets waar een dierenarts een afweging in moet maken.
  24. Johannesbrood. Ik dacht even dat je bonen vlokken bedoelde aan de hand van je omschrijving, maar op het plaatje zie ik johannesbrood. Zie ook de webwinkel: https://www.bunnybunch.nl/konijnenhokken/johannesbrood.html
  25. Ec is niet te testen en bij konijnen vaak een verklaring voor vage klachten, het is een hele kleine parasiet die in de hersen zit. Geen parasiet in de vacht dus (ik denk dat ze op mijten, schimmels enz. Al wel getest hebben inderdaad). Ik denk niet dat het het is in deze situatie. Maar het kan iets zijn wat je toch als optie noemt bij de dierenarts, zodat het uitgesloten kan worden. Meer info https://www.bunnybunch.nl/informatie/Encephalotozoon-cuniculi-EC-Konijn Als er geen gebitsfoto's gemaakt zijn zou ik dat wel nog laten doen. Kieswortel problemen als oorzaak klinkt het meest logisch.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .