Ga naar inhoud

Evee

Administrators
 • Aantal items

  39.534
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  690

Alles dat geplaatst werd door Evee

 1. Ik denk dat dat een goede start is. Het is een richtlijn he? Als ze het er niet goed op doen, mag je het aanpassen. Als je veel groenvoer bij gaat geven, moet je wel minder brok geven om dat te compenseren straks. Maar de 20g / kg lichaamsgewicht (van volwassen konijnen) is een prima basishoeveelheid om naar af te bouwen.
 2. Als je onbeperkt brok voert, is dat waarschijnlijk de reden dat ze zo slecht hooi eten. Brok zou ik minderen naar 20 gram per kg lichaamsgewicht van het konijn. Dat is een eierdopje ongeveer per kilo konijn. als je 2x40 = 80 gram per dag geeft zou dat dus voor 4 kg konijn in totaal zijn. Gelukkig dat het wel een gecastreerde ram is 🙂
 3. Het blijft toch nog even spannend voor oppasnijn. Ze zijn voor heel wat onderzoeken en tests naar de dierenarts gegaan, maar helaas niet echt één duidelijke oorzaak. Waarschijnlijk een flinke ontsteking rond de blaas, mogelijk met hardnekkige bacterie. Er is nu een kuur voorgeschreven als die niet aanslaat moeten ze voor een echo en punctie van urine voor uitgebreid onderzoek en dan evt. gerichtere antibiotica. Het konijn is een halve kilo afgevallen in één weekend. Eet nog niet super, maar eet wel wat brok en groenvoer zelfstandig. De baarmoeder konden ze ook nog niet volledig uitsluiten dat dat het niet was, dat was niet helemaal duidelijk op de foto's. Die is in ieder geval niet vergroot. Met Joris gaat het trouwens wel goed, ook zonder de medicijnen. Hij eet beter, is weer meer zichzelf van gedrag. Hopelijk blijft de EC weer een paar jaar weg 😄
 4. Het gaat goed met Namu. Gisteren was ze een dagje niet lekker in haar buik, ik denk van een rotte appel die ze had gegeten op straat. Vorige week heeft ze ook een dode babyduif op 🤮 Maar nadat ze gisteren 's ochtends had gespogen en wat rusteloos was in het begin in de loods, heeft ze verder bijna heel de dag geslapen. 's avonds toen het wat koeler werd was ze weer gewoon fit en actief en hebben we lekker in de tuin gespeeld. Nou is ze met de warmte overdag toch echt wel aan het rusten en slapen, ze heeft er best veel last van. We blijven dus zo veel mogelijk binnen en doen daar wat oefeningen en spelletjes als ze wel momentjes heeft dat ze wakker en actief is. Het alleen zijn blijft een ding. Ik moet echt een ritueel uitvoeren (muziek aan, gordijnen dicht, drie keer in de tuin laten zodat er toch echt geen piesje meer dwars kan zitten) en zorgen dat ze een kong heeft, wil het goed gaan. Maar daarmee lukt het nu wel een uur of 2. Het is beter dan niets 😄 We blijven oefenen en proberen. Ik heb het idee dat ze nu na haar eerste loopsheid wat meer aandacht heeft voor andere honden, dat ze daar wel iets van zelfverzekerdheid door heeft gevonden en meer interesse in heeft. Voorheen was het echt spanning wat we zagen, zo wilde ze in het begin echt wegrennen en daarna heeft ze een tijdje geblaft naar andere honden, dat hebben we omgebuigd naar afstand nemen en dan rustig even zitten en kijken, en dan weer aandacht naar ons en doorlopen. Dat ging eigenlijk best goed. Maar nu is dat wel echt meer er heen willen als we een andere hond zien. Niet echt gewenst dat ze gaat trekken als ze een andere hond ziet, maar gelukkig kunnen we wel heel veel sneller dan vroeger toch haar aandacht weer bij ons krijgen en gewoon verder lopen. Kwestie van tijd en blijven oefenen denk ik op dat punt. Ze is wel echt aan het groeien. Ze komt al boven mijn knie en kan haar kop al op mijn computerbureau leggen in huis 😄 (en nee, dat is geen laag bureau als je het deelt met een man die 2 meter is). En ze is echt beresterk aan het worden. Ze is echt tot een flinke krachtpatser aan het ontwikkelen. Deze week wordt ze 11 maanden. Als het wat minder warm is plannen we een gezondheidscheck in om te kijken of haar bouw / spieren / gewrichten en verdere gezondheid goed genoeg is om te kunnen sporten. Dat had ik eigenlijk nu zo een beetje willen doen, maar met de hitte wachten we nog wel eventjes. We kunnen toch nog niet beginnen met sporten, ik verwacht vanaf oktober pas.
 5. Fijn dat je de konijnen als projectje oppakt! Zo te horen is het nodig! Spinnenwebben zijn niet erg, spinnen vangen juist insecten en muggen, dus wat dat betreft hoef je die niet weg te halen. Voor ons als baasjes is het vaak wel prettiger om het wel te doen, maar voor konijnenwelzijn kun je eigenlijk beter wel spinnen hebben, dan geen 😄 Krijgen de konijnen wel goed hooi? Hooi is belangrijker dan brokken. Een gemengde hooisoort, dagelijks voldoende aangeboden (een stapeltje los hooi ter grootte van het konijn per dag) zou de eerste stap zijn voor een gezond leventje. Als ze goed hooi eten, zou ik denk ik brokken pas aanpassen. Wat krijgen ze nu? Hoeveel krijgen ze nu? Betaalbaar maar toch goede kwaliteit heb je bijvoorbeeld de Hobby First rabbit complete brokken, die in 10kg verpakking te koop zijn. Daarna zou ik pas naar groenvoer kijken, eerst zorgen dat je beperkt brokken geeft en ze goed hooi eten. Dus niet alles tegelijk, maar stap voor stap. Als je groenvoer gaat starten, misschien kijken of er eventueel ook op eigen terrein iets voor de konijnen beschikbaar is van grassen, kruiden eventueel groenten? Of dat je een konijnentuintje kan aanleggen met wat kruidenplantjes en grassen? Dat zou ik best vinden passen op een zorgboerderij. Als ze al op een ondergrond van stenen lopen, hoef je geen extra steen voor de nagels neer te leggen. En niet te vergeten, zorgen dat de vachtmijt op orde is en de nageltjes netjes geknipt zijn. Maar daarvoor heb je gelukkig al een afspraak. Laat ook gelijk even controleren wat het zijn.. ram / voedster? Voedsters? Op een nest zit je niet te wachten denk ik zo.
 6. Volgens mij zit er een konijnenopvang in Ede, huizepluis? Ik heb er geen ervaring mee, woon niet in die omgeving. Maar dit is de link naar hun website: https://www.huizepluis.nl/ De meeste forumleden laten hun konijn via een konijnenopvang koppelen omdat het niet zo simpel is als "een gecastreerde ram of voedster erbij zetten". Konijnen moeten echt een klik van karakter hebben met elkaar, om samen gelukkig te zijn. En via een opvang koppelen geeft de meeste kans op een goede match.
 7. Evee

  Burgess Dual care

  Ja binky ook. En Joris krijgt ze nu ook uit de hand als snoepjes om aan te komen.
 8. Wat voor soort buis is geschikt? Wat moet de minimale diameter van de buis zijn? PVC is het meest gebruikt. Minimale diameter zou ik niet te klein doen. 25 cm? - Hoe diep onder de grond moet de buis komen te liggen (zie doel)? En wat is de minimale lengte? Ik zou hem niet ingraven maar het boven de grond maken, bijv. onder een verhoogde border / plantenbak. De minimale lengte is er niet, maximaal de lengte van je eigen arm zodat je de konijnen er altijd uit kan halen bij ziekte. - Zijn er hier mensen die ervaring hebben met het aanleggen van een heuvel/hol? Ik ben benieuwd naar tips en ervaringen (maken de konijnen er bijv. gebruik van?). De meeste plannen die ik in het verleden voorbij heb zien komen waren praktisch gewoon echt niet handig. Het wordt vies, nat, je kan niet bij je konijnen komen. Bij ziekte kruipen ze er in weg. Ze graven alles overhoop van grond er op / omheen. - Is dit al eens eerder in het forum besproken en zijn hier links van? Ik heb het nl. niet kunnen vinden. Ik zal zo even kijken voor links. De vraag komt eens in de paar jaar terug. - Waar moeten we aan denken/rekening mee houden? Ik denk bijv. over licht schuin aanleggen anders kan er bij veel regenval water in komen te staan. Heb ik denk ik hiervoor al beantwoord. Mijn oppaskonijnen, twee vlaamse reuzen, hebben een tunnel die in een verhoogde border / moestuinbak verwerkt is. Dat is denk ik wel 25 of 30 cm diameter, en niet heel lang, zodat ze altijd bij de konijnen kunnen. Dat lijkt wel goed te werken, want daar kun je gewoon bij met een handvegertje enz om het schoon te maken. Het loopt ook niet vol, want het is net iets boven de grond.
 9. Als uitkijkpost bovenop een dak zitten doen ze inderdaad wel graag. Het zou dus eigenlijk omgedraaid moeten zijn, die standaard hokken. Het schuilhok onderin, bovenin een deel met gaas rondom om lekker uit te kijken over de omgeving 😄
 10. Het thema van week 3 staat ook online:
 11. Deze maand houden we weer een fotomarathon op Bunnybunch! Dit keer hebben we het iets breder gepakt dan alleen konijnenfoto's, er mogen ook algemenere dierenfoto's en natuurfoto's worden ingezonden, als het maar bij het onderwerp aansluit. Het derde thema van de fotomarathon is 'Vakantie' Of je nou thuis blijft en je huis gaat verbouwen, geniet van je eigen achtertuin of naar een ver oord op vakantie gaat. Alle foto's van dieren en natuur die het vakantiegevoel overbrengen mogen mee doen met het thema van deze week. Heb jij een mooie natuurfoto, dierenfoto of konijnenfoto die voldoet aan dit thema? Doe dan mee! Als je je foto voor dit thema uiterlijk 21 augustus inzend, heb je al een punt te pakken! De beoordeling van de foto's gaat namelijk met een puntensysteem. Heb je de eerste week gemist en wil je nu alsnog mee doen met de marathon? Dat kan ook, uiterlijk 31 augustus moeten alle inzendingen binnen zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je in onderstaand topic, daar kun je ook vragen stellen en commentaar geven op de inzendingen!
 12. Ik neem aan dat je zo een dubbel hok bedoelt? Mijn ervaring is dat konijnen niet vaak bovenin gaan zitten, omdat er dan maar één ingang is, en (dat is meer een gevoel, maar) het is ook niet echt natuurlijk voor een konijn om hoog boven de grond te willen schuilen. Gevolg is dus dat ze meestal onderin zo een hok zitten, en dat is meestal volledig met gaas omringd en bied dus eigenlijk niet zo veel beschutting. Nou kun je daar beneden wel een extra ingang maken en met plankjes of plexiglas beschutting maken, maar dan ben je dus gelijk het halve hok aan het verbouwen 😉
 13. De standaard konijnenhokken worden alleen maar weinig gebruikt is mijn ervaring, om in te schuilen. Volgens mij omdat ze de tweede in/uitgang missen. Die kun je er natuurlijk eventueel wel in maken.
 14. Voor iedereen opeens in de stress schiet, niet nodig hoor! 🙂 Dit topic is meer om jullie alvast aan het nadenken te zetten, zeker voor de mensen die dit jaar met konijnen begonnen zijn en voor wie het de eerste herfst/winter met konijnen gaat worden.
 15. Evee

  Burgess Dual care

  Helaas! De grotere zakken gingen er al uit, maar nu gaan de kleinere verpakkingen er ook uit. Dual care was juist zo fijn omdat het in brokvorm was, aansterk voer voor zwakke / zieke / geopereerde konijnen. De alternatieven zijn allemaal in poedervorm, maar mijn ervaring was juist met de dual care dat ze die goed als lekkernij uit de hand aten. Ideaal dus om een konijntje dat moet aansterken bij te voeren. Maar het gaat uit het assortiment bij burgess. Ik heb nog wel wat staan, maar op=op. Het is niet meer te bestellen.
 16. De herfst komt er aan! Met de hittegolf van afgelopen dagen sta je er misschien nog niet zo bij stil, maar er komt echt weer een najaar aan. Net als in het voorjaar is dat voor konijnen ook wel een periode dat kwaaltjes opspelen. Snot, EC, verstopping, net waar het konijn gevoelig voor is. De combinatie van verharen en af en toe flinke temperatuurschommelingen zorgen er voor dat de weerstand niet altijd perfect is en dat soort kwaaltjes kans krijgen om naar voren te komen. Let dus goed op je konijnen en bij de eerste signalen actie ondernemen om erger te voorkomen 🙂 Denk ook alvast na over de huisvesting. De tijd dat je makkelijk konijnen van buiten naar binnen en naar buiten kan doen, komt aan het eind, wil je ze buiten, beslis dan vòòr eind september en laat ze daar. Dan hebben ze nog voldoende tijd de winterjas aan te maken voor de echte kou begint. Zitten ze buiten? Controleer of het verblijf stevig genoeg is voor de herfststormen. Zijn er genoeg plekken om droog te zitten? Blijft de ondergrond niet te lang nat? Is er voldoende beschutting mogelijk voor de winterkou? Meer tips in dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-herfst-najaar
 17. Wat betreft de vliegeneitjes waren ze er op tijd bij, geen maden dus dat lijkt goed verholpen te zijn. Geen myiasis. Het bloed plassen is nog wel een probleem en het konijn eet niet zo super goed. Wel een paar brokjes, wel wat groenvoer, maar het loopt niet over. Vanmiddag heeft ze een afspraak bij de eigen dierenarts voor urinetesten en foto's. Hopelijk is het iets van een blaasontsteking, maar ik vrees wel een beetje dat het misschien de baarmoeder is. Het is al een konijn dat elke paar maanden EC heeft en last heeft van sore hocks. Hopelijk valt het nu allemaal mee.
 18. Zijn het konijnen die binnen in huis leven? Dan zie je dat wel vaker. Buiten kan het ook lijken alsof ze constant verharen, maar er zijn eigenlijk 4 periodes dat ze verharen, twee echt opvallende grotere verhaarperiodes en twee tussentijdse verhaarperiodes om het jasje wat bij te werken. Eigenlijk gaan ze dus van winterjas naar voorjaarsjas naar zomerjas naar herfstjas naar winterjas 🙂 Hier staat ook informatie over verharen en konijnen in het najaar: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-herfst-najaar
 19. Klopt, maar je wil ze ook niet voor niets zorgen laten maken en hun weekend weg 'verpesten' Maar als er niets was, zou ik het ook niet overwegen. Dus inderdaad beter even bellen dan 🙂
 20. Ik hoop het. Vanochtend was er behalve het plasje bloed niets te zien. Vanmiddag checkte ik en merkte ik meer, zo waren de brokjes niet allemaal opgegeten, zaten er een paar vliegen bij het kontje. Mijn man gehaald, gekeken, gepoetst en nog een spray anti myiasis gedaan. Maar het zat mij toch niet lekker. Mijn man zei "wat zou je willen als het omgedraaid was en jouw konijn was?" Toen dus gebeld van wat wil je. Ga ik naar de dierenarts? Zelf naar huis komen? Ik had zelf het konijn in ieder geval binnen willen halen, maar ze waren met 30 minuten thuis en om dan hun hele huis te verbouwen is ook zo iets. Ik ben dus bij de konijnen gebleven tot ze thuis was. Kan toch heel snel gaan dan.
 21. Ze zijn toch op weg naar de dierenarts, met het badderen kwamen ze eitjes tegen dus het konijn krijgt een goede scheerbeurt bij de dierenarts. Joris heeft net ook 10 jaar van mijn leven afgehaald. Ik ging even bij hem checken, omdat hij ook EC heeft en ook niet het mooiste schone kontje heeft, maar hij lag als dood. Ik tilde hem op, hij voelde koud, ik denk hij is dood. Schrikt ie wakker, uit mijn handen en stampt en rent weg 🤣
 22. Ja ze waren gelukkig niet ver. De konijnen zitten inmiddels in de gang, het betreffende konijn heeft een badje gehad en zit nu binnen.
 23. Inmiddels is het baasje op weg naar huis van het weekendje weg. Ik had foto's en filmpjes gestuurd. Maar er komen veel vliegen op het konijn af en dat gaf zorgen. Nu geen maden te vinden, maar ideaal is het niet. Ze komen terug en halen de konijnen waarschijnlijk binnen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .