Ga naar inhoud

charlotte

Members
  • Items

    272
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door charlotte

  1. Om echt de haakjes achterin te kunnen zien moeten ze onder narcose tenzij je een heel rustig konijn hebt. Althans dat isbij mijn konijn zo. Hij heeft 1x echt haakjes gehad en is daar ook aan geholpen (verwijderen gebeurd ook onder narcose) de tweede keer was het vals alarm, maar ik vermoede het ook omdat hij opeens weinig hooi at. Veranderen van hooi wil nog wel eens helpen. En ik las dat je gemengd voer geeft, nu weet ik niet de verhouding en ook niet het gewicht van een vol eierdopje....maar de voorkeur gaat uit naar biks, zodat ze niet alleen de lekkere dingen uit het voer halen, en dan 25gram per kilo lichaamsgewicht van het volwassen konijn. Succes bij de DA!

  2. Hoi allemaal,

    4 jaar geleden heb ik mijn nijnenmans Sam uit het asiel gehaald, laten castreren en gekoppeld aan mijn dame Noah. Helaas wist niemand hoe oud hij is en is het gewoon ook niet te zeggen. Sinds kort mogen ze weer los in de tuin (dan ben ik er enigszins bij, zonder toezicht vind ik maar niks. Maar ze hebben niets te klagen in een hok van 2x3meter). Ik vind dat Sam wat 'stram'' loopt. Heeft iemand die zelfde ervaring met een al wat ouder konijn? Hoor het graag!

  3. Of de SS brokken via de hay experts kopen/bestellen in de UK (als je googled zou je zo op de site moeten uitkomen). Dan kost een zak 3,49 pond (nu in de aanbieding, normaal 5,99 pond), transport naar NL is dan wel 15 pond, maar dat is tot 28kg. Als je 8 zakken van 3kg in 1x besteld kom je rond de 5 euro per zak uit, in Nederland is het echt een heel stuk duurder.

  4. Groente kan geen kwaad mits: het veilige groenten zijn (zoekfunctie op het forum brengt je bij zo'n lijst) en het langzaam wordt opgebouwd. Wilgentakken zijn eetlust opwekkend en mogen ze gewoon lekker op knagen. Ik snap de medicatie ook niet helemaal, bij verstopping zou ik eerder denken aan een middel dat de darmen stimuleerd (zoals Metocloral of Cisaral drops) ipv antibiotica en ontstekingsremmers. Hoewel de ontstekingsremmer ook Metacam kan zijn dat ook een pijnstiller is of liever gezegd een pijnstiller die ook ontstekingsremmend werkt (toch). Hij eet inderdaad te weinig. Ik zou het advies van Bunny Ranch Chanty aanhouden en starten met groente opbouwen.

  5. Of het spuitje iets verder het bekje induwen...ik weet het...dat gaat bijna niet. Inderdaad blijven volhouden. Ik weet hoe frustrerend het kan zijn! Goede tip: doe oude kleren aan als je met olvarit en het papje in de weer gaat. Toen ik het moest doen bij mijn Sam zat ik helemaal onder! Maar naar binnen kreeg ik het!

  6. Ik heb (gelukkkig, maar helaas voor jou) geen ervaring met wat jij beschrijft.

    Het volgende vragen kwam wel direct bij mij op:

    Hij keuteld wel weer okay? Heeft de DA naar zijn kiezen gekeken onder narcose of alleen met een lichtje? Heb je een nieuwe zak voer geopend sinds hij weer thuis is? Misschien vind hij deze zak niet lekker (minder kwaliteit, andere batch).

    Geef je hem toevallig ook prozyme, dit geef je vaak als ze in de rui zijn om verstopping te voorkomen. Het lost de klonten op in de darmen die zijn ontstaan door het samen klonten van eten en haren.

    En uit nieuwsgierigheid: welke medicijnen geef je hem nu nog?

    700gram afvallen is wel erg veel, ik kan begrijpen dat je je zorgen maakt!

  7. Als de kleintjes wortel eten mogen /kunnen ze toch ook gewend worden aan andere groente lijkt me? Weliswaar langzaam maar toch. Just something that came to mind :) Ze zullen toch eens aan de groente moeten :)

  8. Als ik het goed begrijp zijn er een aantal dingen onduidelijk, je wilt weten of je konijn lang zonder biks kan. Maar er kan ook een gebits probleem zijn. Als konijnen haakjes hebben zullen ze wel gewoon hun normale voer aanvallen, maar al snel ophouden met eten gewoonweg om dat het pijn doet. Ook zullen ze langzamer dan normaal op hun biksjes kauwen. Ze zullen nog wel gewoon groente en hooi blijven eten omdat dit makkelijker kauwt. Naarmate de haken erger worden zal het eten van hooi en groente natuurlijk ook minder worden.

    Misschien vind jou konijn zijn nieuwe SS-brokken (nog) niet zo lekker. Maar het is niet duidelijk in jou posts hoelang geleden je bent overgestapt. Is dat weken geleden? Hoe at hij ze in het begin?

    Hoe zien de keutels er uit? Normaal? Kleiner? Minder dan normaal?

    Eet je andere konijn misschien heel snel al het voer op zodat je andere konijn te weinig krijgt?

    Je zult het eetgedrag moeten observeren en je konijn blijven wegen. Als je een sterk vermoede hebt dat het wel degelijk een gebitsprobleem is zul je wel naar een (konijnkundige!) DA moeten gaan. Die zal dan kijken in de mond van jou konijn. Meestal doen ze dat onder narcose waarna ze direct de haken bijvijlen, polijsten en dus weer mooi glad maken.

  9. ja, is inderdaad erg raar. Als ik hier met een extra bixje aan kom zetten vinden ze het al snoep! Gras gaat er ook altijd goed in, zo meteen zijn er weer volop paardenbloemen en die vinden ze hier ook zo lekker! En dan natuurlijk het stukje wortel of het loof ervan...dus tja. Waarom dure vitakraft snoepjes kopen als de supermarkt en zo meteen de weide vol staat met goedkope en zelfs gratis snoep! :)

  10. Sorry maar mijn reactie was niet heftig bedoelt, maar meer om duidelijk te krijgen of het om een ras-echt konijn gaat of om een ras-loos konijn. Wat zoals eerder aangegeven van belang is. Dat je bij de dierenwinkel niet hebt gevraagd wat voor ras het is maakt ook eigenlijk niet uit omdat ze dan toch gewoon wat zeggen. De dierenwinkel verkoopt geen ras-konijnen. Meestal worden ze ook iets groter dan je misschien voor ogen hebt :) En meestal wegen ze dan zo rond de 2 - 2,5 kg - 3kg. Of je het zo vanaf de foto's is aan te geven weet ik niet, misschien dat de anderen daar iets over kunnen zeggen.

  11. Jeetje, eerste tranen bij mij van ongeloof en verdriet om je ram en daarna ongeloof over de verkeerde diagnose van de eigen DA!

    Wat moet jij boos zijn geweest op je eigen DA zeg!! En daarna een feesje gebouwd of niet? Gelukkig is hij verder helemaal gezond! Ik ben echt heel blij voor je!

    Goede leer voor iedereen misschien: bij twijfel altijd voor een second opinion gaan.

  12. Mijn Ram ging juist op het hooi zitten toen hij was gecastreerd :s. Terwijl ik verder alleen doeken in zijn kooi had liggen en krantenknipsels in zijn wc....Ik heb het volgens mij ook 5 tot 7 dagen op die manier gedaan en daarna terug naar gewone bodem bedekking, weet het alleen niet helemaal zeker meer.

  13. Beetje late reactie, Ik weet niet waar je woont, maar misschien is er een DA bij jou dichterbij in de buurt waar je langs kunt gaan? Tanden checken en slijpen ...lijkt me dat iedere DA dat kan? (of zeg ik nu iets verkeerds?) zolang ze de goede narcose gebruiken moet het goed gaan lijkt me. Misschien heeft jou eigen DA dit weekend wel dienst en kan je morgen bij hem langs.

    Zijn alle maden ook echt uitgeroeid? Weet je zeker dat ze niet meer in hem zitten, kan ook de oorzaak van de pijn zijn misschien? Hoelang ben je hem nu aan het dwangvoeren precies?

  14. Ik denk dat het ook een kwestie van gevoel is Email Female. Als je voelt dat je dat niet moet doen dan moet je het ook niet doen. Bij mij thuis voelde het goed en daarom heb ik haar ook laten lopen gewoon. Net zoals dat ik aanvoelde dat Noah gas had en dat Sam een kies probleem had. Je ziet wel tekenen en gaat zoeken naar wat het kan zijn, maar je gevoel zegt en verteld het je eigenlijk al. (ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel, het is een beetje vaag allemaal. Of misschien is het gewoon "kennis"....)

  15. nog een kleine toevoeging: tijdens het dwangvoeren bij Sam heb ik op hem ingepraat dat hij toch echt moest eten, ik heb gehuild omdat het niet scheen te werken. Hij heeft mij ondergepiest, eten niet doorgeslikt waardoor het weer zijn mond uitliep. Tussen mijn benen geklempt op de grond leek het beste te werken.....ik heb volgehouden en hij knapte heel snel op. Wat ik hiermee wil zeggen is eigenlijk alleen: geef niet op als het niet gaat zoals je zou willen! Ieder konijntje heeft de kans dat hij ziek wordt en niet met jou mee wilt werken, maar jij bent de baas op dat moment en als je weet wat er moet gebeuren en als je weet dat het ten goede is van je nijn dan moet je volhouden!

    Succes met je keuze en hopenlijk heb je een Noah :) die zich geweldig voelde na haar operatie!

  16. Toch even ook reageren, hoewel velen het al hebben gedaan, maar ik ben een beetje trots op mijn Noah :).Noah is gecastreerd omdat ze heel vaak schijnzwanger was. En ze was toen nog niet eens 6 maanden oud. Toen ze 6 maanden was hebben we de afspraak gemaakt met de dierenarts. We mochten haar de avond ervoor brengen en de volgende dag in de middag konden wij haar ophalen. Haar hok hadden we ingericht met kranten en handdoeken en een pluk hooi en haar eten en water.

    De wond was vrij groot maar was inwendig gehecht zodat ze de hechtingen er niet uit kon trekken en daarom hoefden we ook niet terug naar de DA. Omdat ik van te voren wist dat het een grote ingreep was (en omdat haar nieuwe vriendje een week ervoor ook was gecastreerd en hij niet at) hadden we olvarit in huis om eventueel te dwangvoeren. Pijnstillers had ik nog van Sam die een week ervoor ook was gecastreerd. Maar Noah at gewoon! Helemaal uit haar zelf, alsof er helemaal niets aan de hand was. Ze wilde zelfs gewoon rondhuppen en dat hebben we haar ook laten doen. Dwangvoeding en pijnstillers heeft ze niet nodig gehad en heeft ze naar haar operatie ook niet van mij gekregen. Haar keutels waren normaal, haar eetgedrag en drink gedrag was normaal en verder deed ze helemaal normaal. Als ik het vergelijk met de castratie van Sam.....hij wilde niet eten, niet drinken. Ik ben zeker 2 keer terug geweest: 1ste keer om biks te halen dat Sam wel had gegeten vlak na de operatie en 1 keer om te laten checken of het niet opgezwollen was. Het was helaas wel wat opgezwollen en heb toen pijnstilling meekregen, en ik moest hem dwangvoeren. Na een dag of 2/3 at hij ook weer normaal.

    Ik denk dat alle konijnen anders zijn en dat je niet geheel kunt afgaan op andere konijntjes. Wat wel het zelfde blijft is dat je er tijd voor uit moet trekken, want als ze niet willen eten dan moet jij zorgen dat ze wel eten binnen krijgen. 2 a 3 dagen is volgens mij meestal genoeg. En bij de minste geringste twijfel gewoon terug naar de dierenarts. Ook is het belangrijk dat je pijnstilling mee naar huis krijgt en dat je dwangvoeding en spuitjes zonder naald in huis hebt voor het geval dat. Dat je je hoofd koel houd (vind ik persoonlijk erg moeilijk als het om mijn beestjes gaat, dus makkelijker gezegd dan gedaan...) en dat jij de baas bent wanneer het tot dwangvoeren en medicatie toedien komt (somming nijnen spartelen zo tegen dat het bijna onmogelijk is te dwangvoeren, medicatie toe te dienen, geef niet op en gebruik de handdoek truc).

  17. Pijnstillers zoals Metacam enzo werken maar 12 uur. Er staat op de verpakking vaak dat het 24 uur werkt maar doordat de spijsvertering van een konijn sneller gaat dan van andere dieren werken ze maar 12 uur. Daarom moet je de pijnstillers dus 2 keer per dag geven. Veel succes met de man :) klinkt in ieder geval alweer aan de betere hand :)

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .