Ga naar inhoud

Sjellie

Members
  • Items

    104
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Sjellie

  1. Snuffie, je maakt hier gewoon een cruciale denkfout; er wordt gedacht aan oplossingen voor de symptomen omdat het alleen maar aan het konijn kan liggen. Je bekijkt het simpelweg van de verkeerde kant. Je moet een oplossing voor de oorzaak vinden, niet voor het symptoom. Gedrag is een uiting van prikkels en factoren uit de omgeving. Als de prikkels 'juist' zijn zal het dier (ook mede afhankelijk van karakter, weer een factor) natuurlijk/gezond/naar onze mening blij gedrag gaan vertonen. Zijn de prikkels 'niet juist' zal het dier afwijkend gedrag vertonen in allerlei vormen. Hier dus in bijten. Kijk of het leven van je konijn is zoals het zou moeten zijn. Pas dat aan VOORDAT je een paar stevige handschoenen gaat kopen en stijfkoppig in de kooi gaat zitten, net zo lang totdat het diertje tam wordt. Dat gaat namelijk niet gebeuren als je alle verkeerde prikkels niet aanpast.

    Kijk dus eerst of het de basisbehoeften heeft: gecastreerd, een maatje, voldoende ruimte (min 2 m2 voor een dwergkonijntje), voldoende afleiding/speeltjes, voldoende aandacht van jou, juiste voeding, etc. enz. Pas als ALLE factoren juist zijn en je het de tijd hebt gegeven om bij te trekken en het gedrag van je konijntje is nog niet veranderd kun je eens de conclusie trekken dat je het niet meer weet.

    Kun je niet voor deze zaken zorgen, heeft je konijn nooit een fijn leven. Te merken aan zijn gedrag.

  2. Ik heb een erg kieskeurig konijn qua groenten. Hij eet witlof, andijvie, paardenbloembladeren, weegbree, wortelloof en winterpeen. Punt. Geen andere groenten, geen verse kruiden, niets. Hij haalt er zijn neusje voor op en laat zijn vriendinnetje alles opeten. Weinig keus dus dan simpelweg deze zes dingen te geven, mits ze beschikbaar zijn. Ze doen het er prima op :)

  3. Twee rammen gaan niet samen, maar ook met gaas ertussen wekt het alleen maar frustratie op voor een konijn. Het zou best een eenzaam en gefrustreerd konijn kunnen zijn. Wat Jolien waarschijnlijk bedoelt is dat je ram een maatje moet hebben; een vriendinnetje. Is hij gecastreerd? Wat voor hok woont hij in; heeft hij ook voldoende ruimte als hij niet losloopt?

  4. Bedankt voor de reacties tot zover! Iemand nog ideeën of ervaringen met dezelfde situatie?

    Je dierenarts zei ook al dat er geen zalfjes voor zijn dus ik zou echt niet zelf gaan dokteren er mee. Schaafwond = luchten.

    Ik ben ook niet zelf gaan dokteren ;) Mijn letterlijke vraag aan de dierenarts was of hier ook vieze zalfjes voor zijn die je erop kunt smeren waardoor Bailey niet meer slikt op die plek. Haar antwoord was dat deze er niet waren, maar dat Calendula-zalf goed was om op dergelijke wonden te smeren. Maar laten luchten is ook goed... Die zalf is best lastig op te smeren! :P

  5. Hallo iedereen!

    Ons konijntje Carlo heeft voor de tweede keer een kale plek. Nu veel groter dan de vorige keer. Dit komt doordat Bailey hem telkens op zijn hoofdje (en voornamelijk op de plek waar hij nu kaal is) slikt.

    De dierenarts zegt dat hier geen zalfjes voor zijn om deze plekken te verzorgen, dus zijn wij nu bezig met het smeren van Calendulan om het plekje een beetje te verzorgen. Het begint langzamerhand kleine korstjes te vertonen.

    Zelf heb ik het vermoeden dat de kale plek ook samenhangt met de rui. Bailey slikte eerder ook al met grote regelmaat op dezelfde plek, maar dat heeft nooit geleid tot een kale plek, behalve afgelopen najaar. Toen zat er een kale plek tussen zijn oortjes, die na het verplaatsen van het slikken naar een andere plek op het hoofdje en het verharen naar de wintervacht weer was verdwenen. Of dat nu ook gebeurt is nog maar even afwachten.

    Wat kan ik hier tegen doen?

    De dierenartsassistente zei dat het het beste was ze een tijdje uit elkaar te houden, in ieder geval scheiden met een hekje of een stukje gaas. Zodat het kale plekje kan helen. Persoonlijk lijkt me dat erg frustrerend voor de nijntjes. Aangezien Carlo er ook weinig last van lijkt te hebben en Bailey gewoon opzoekt voor een wasbeurt.

    Bailey laten castreren is ook een optie kreeg ik in een e-mail te horen van een gedragsdeskundige van het Wilhelmina-dierenziekenhuis. Maar ik twijfel nog steeds heel erg over het laten castreren van Bailey. Ik moet nog steeds overtuigd raken van de voordelen van castreren. Plus, het lijkt me meer een kwestie van symptoombestrijding in plaats van een daadwerkelijke oplossing.

    Heeft iemand een ander idee waardoor dit gedrag kan komen? En wat misschien een oplossing is?

    img0348ko.jpg

  6. Hoe zwaar zijn je konijnen precies? Ik heb altijd begrepen dat er ongeveer 15 gram Selective per 'kilogram' konijn per dag gegeven kan worden en ongeveer 100-200 gram groenten per 'kilogram' konijn. Als je konijnen dus zwaarder zijn dan een kilo kun je het voorgeschreven gewicht vermenigvuldigen met het juiste gewicht van je konijnen. Verder natuurlijk onbeperkt hooi, maar dat is hiervoor ook al gezegd.

    NB. Het zijn wel indicaties. Als je konijnen het minder goed doen op deze hoeveelheden en daardoor blindedarmkeutels laten liggen of bijna geen hooi meer eten kun je natuurlijk minderen.

    Hier geef ik veel witlof, wortelloof en andijvie en wat kleine stukjes winterpeen en af en toe een stukje appel. Een van de konijntjes is nogal kieskeurig en wil niets anders eten. Er staat hier op het forum wel een lijst met veilige groenten om te geven.

  7. Dat is mooi om te horen! Wel een nadeel dat je nu nog niet echt weet wat het precies is.

    Geen ervaring met allergische konijnen, wel met mensen. Een allergie/astma is een reactie van het lichaam op lichaamsvreemde stoffen, ook zo bij mensen. Er moet dus een factor zijn die een dergelijke aanval uitlokt. Je hebt het vast al uitgeprobeerd, maar is er een factor (eten, bodembedekking, plekken in huis waar ze geweest is) die samenhangt met de aanvallen?

  8. Hahaha! Kieskeurig zijn ze hier zeker... Andijvie, wortel(loof) en witlof zijn de enige groenten die hier opgegeten worden. Courgette, paprika, komkommer, boerenkool, broccoli; alles wordt gewoon geweigerd. Ik klaag niet, op wortelloof na is alles prima houdbaar in de koelkast en niet al te duur, maar een betere variatie zou niet verkeerd zijn. Qua hooi hebben ze het liefst hooi vers van de boer. Geen pakjes of kruidenhooi. En verse kruiden? Dat gaat er bij Bailey wel in! Carlo houdt alleen van peterselie.

  9. Een konijn straffen heeft geen zin. Dat begrijpt hij niet. Op deze manier wordt hij alleen bang van je en maak je het probleem er niet beter op. Waar zou het aan kunnen liggen dat hij zich zo gedraagd?

  10. Het is ook via het internet te koop. http://www.medpets.nl/konijnen/ Ik ga er van uit dat deze medicijnen exact hetzelfde zijn als de DA verkoopt?

    Ik zat zelf ook te denken om een EHBO-doos aan te schaffen. Maar dokteren zonder DA-advies vind ik sowieso voor mijzelf niet verstandig. Heb er simpelweg te weinig verstand van en durf het daarom ook niet aan. Lijkt me toch ondanks een EHBO-doos dat een DA eerst advies moet geven?

  11. Oh, dat is inderdaad een goede tip!

    Dankzij alle adviezen heb ik toch maar even een andere dierenarts gebeld welke op de lijst van KK dierenartsen staat. Deze had het idd gelijk over Panacur en pinwormen. Klonk een stuk meer konijnkundig dan de andere dierenarts! Heeft even gevoeld hoe de buikjes aanvoelden en wilde toch voor de zekerheid even de ontlasting op de kweek zetten, om uit te sluiten dat er sprake is van coccidiose en andere oorzaken. Niet dat ik iets dergelijks zou verwachten aangezien er geen symptomen van zijn en ik echt een worm heb gezien, maar toch fijn.

    Als er niets te vinden is, krijg ik een kuur Panacur mee om de wormen te verhelpen.

  12. Ik heb afgelopen vrijdag één klein levend wormpje op de ontlasting van mijn konijnen gevonden. Dacht al een tijdje aan een wormbesmetting, aangezien mijn konijnen beide de BDK's niet meer opaten en dit ook niet weg leek te gaan door minder te voeren. Zelfs op een alleen-hooi-dieet aten ze nog steeds de BDK's niet op. Uiteindelijk toch maar weer begonnen met het geven van groentes, aangezien het wel duidelijk was dat na 2 maanden deze het probleem niet waren.

    Naar de dierenarts gegaan en om een wormkuur gevraagd. In de eerste instantie wilde de assistente mij helemaal niet geloven dat het om een wormbesmetting ging en zei dat het maden waren. Uiteindelijk het wormpje maar op een stukje huishoudfolie geplakt en meegenomen met wat keutels. Uiteindelijk werd ik geloofd, maar wilden ze mij Stronghold geven. Heb gevraagd om Panacur, aangezien ik gelezen heb dat Stronghold niet werkt tegen de meest voorkomende wormsoort bij konijnen. Ik heb de konijnen dit weekend even opnieuw gewogen en nu krijg ik alsnog Stronghold mee. Het is makkelijker toe te dienen dan Panacur, maar de DA wil mij ook geen Panacur geven. Ze vertelde dat het de koeien-variant moest zijn en dat de dosering van Panacur veel ingewikkelder werd. De konijnen hadden waarschijnlijk wel toch rondwormen. Van pinwormen had ze nog nooit gehoord, terwijl dat volgens andere informatie juist de meest voorkomende worm bij konijnen is...

    Ik heb het nog niet opgehaald, maar heeft deze wormkuur nu wel zin? Wat moet ik hier nu mee...?

  13. Ik schrok even toen ik het topic zag dat Stampertje ziek was. Heb de laatste dagen weinig tijd gehad om mee te lezen. Heb het even snel doorgelezen, maar ben blij dat het weer wat beter gaat met Stampertje! :biggrin: Er mág gewoon niets meer met hem gebeuren!

  14. Oh, serieus?! Dat een tand echt gedeeltelijk weer terug groeien vanuit een stukje wortel! Wow! Lijkt me lastig, aangezien die specifieke tanden natuurlijk verwijderd worden om een reden... De vergelijking met een menselijk gebit was natuurlijk meer schertsend dat realistisch bedoeld.

    Hoop in ieder geval dat Slof snel weer gaat eten.

  15. Een tand getrokken die terug blijft komen?! Dat lijkt me wel heel sterk. Ik denk dat het al meerdere malen geknipt is geweest, aangezien de tanden en kiezen wel blijven groeien. Na het trekken van een tand inclusief de wortel komt hij echt niet meer terug.

    Dan zou ik bezig blijven met die kaakchirurg en mijn verstandskiezen! :oh:

  16. Ik denk dat jullie elkaar niet goed begrepen hebben. Castratie van een voedster onder plaatselijke verdoving heb ik nog nooit van gehoord. Dat kan volgens mij helemaal niet.

    Toevallig kom ik altijd bij het diergeneeskundig centrum aan de paterswoldseweg en ik ben erg tevreden over de praktijk. Het liefste tref ik dierenarts de Bont. Die deed altijd het konijnen spreekuur en daarom denk ik dat hij het meeste ervaring met konijnen heeft. Je zou eens kunnen bellen met de praktijk en vragen wanneer je eens met hem zou kunnen overleggen.

    Ik heb ooit eens aan hem gevraagd wat hij vond van preventief castreren van mijn voedster. Hij gaf toen aan dat hij daar niet voor was, tenzij er problemen zijn qua gedrag bijvoorbeeld. Met de frequentie van baarmoederkanker viel het volgens hem nog wel mee. (sowieso is die frequentie volgens mij gebaseerd op 1 onderzoek in 1 populatie konijnen, dus wellicht is het niet door te trekken naar alle konijnen. Wie weet dat het anders zit mag het zeggen) Na overleg met hem heb ik er vanaf gezien. Natuurlijk: als de baarmoeder eruit is, kan er geen kanker meer in ontstaan. Maar er is niks bekend over eventuele negatieve gevolgen. Bij mensen zijn die er zeker, dus waarom niet bij dieren?

    Ik heb eens een logeetje met snot gehad, die ik graag onder lokale verdoving wilde laten castreren. (rammetje) De Bont gaf mij toen aan dat dit bij hun niet gedaan werd. Het lijkt me dus zeer sterk dat ze voedsters wel onder plaatselijke verdoving doen. Ik denk dat die stagiaire ernaast zit of jouw vraag niet heeft begrepen.

    Als laatste: vandaag heb ik nog een ram laten castreren bij deze praktijk. Ik heb goede uitleg gekregen van tevoren. Vanavond een wakker konijntje opgehaald. Allemaal weer super verlopen. Ook eerdere bezoeken (i.v.m. snot, castratie, tanden trekken na trauma, darmproblemen, urinebrand) vond ik altijd erg prettig. Vooral bij de Bont, maar ook bij de anderen. Die stagiaire had ik vorige keer ook en die is duidelijk nog niet klaar met de opleiding. ;) Maar toen ze het niet wist vroeg ze wel hulp, dus ze gaat vast niet zomaar jouw voedster opereren.

    Conclusie: ik vind het absoluut een konijn-kundige praktijk. Als je je voedster wilt laten helpen, zou ik dat daar zeker aandurven.

    Overigens kun je nog best tot na de winter wachten hoor. Dan is ze een jaar en kan het nog prima.

    Dan vermoed ik dat ze het verkeerd heeft begrepen. Ik heb gevraagd of het preventief castreren van een voedster iets was wat zij, vooral in verband met baarmoeder- en eierstokproblemen, noodzakelijk vond en hoe dit dan precies in zijn werk ging. (Aangezien ik het nogal een dilemma vindt...) Ze heeft wel gezegd dat de operaties uitsluitend gedaan worden door Frank de Bont, aangezien hij er de meeste ervaring mee heeft. Ze is gaan informeren hoe de verdoving werd geregeld en kwam met het antwoord dat het slechts plaatselijk ging. Het was volgens haar hetzelfde als een ram castreren, alleen dan wat dieper. Dan zal ze wel verkeerd geïnformeerd zijn! :$

    Dan weet ik in ieder geval dat ik met De Bont moet overleggen en kan ik met een geruster hart naar die dierenartsenpraktijk!

    Nu nog het dilemma van wel of niet castreren!

  17. Ik ben vandaag met mijn katten voor hun inenting langs mijn reguliere dierenarts gegaan, maar heb er weinig vertrouwen in de castratie van Bailey daar te laten doen. Heb even het een en ander gevraagd, maar de castratie van een voedster gebeurt daar gewoon met een plaatselijke verdoving. Ik meende gelezen te hebben dat de beste combinatie bestaat uit een plaatselijke verdoving in combinatie met gasanesthesie? Ook had de dierenarts, een stagiaire weliswaar, laten weten dat het in die praktijk zeer ongewoon was dat voedsters gecastreerd werden. Ze had het in ieder geval zelf nog nooit gezien.

    Iemand misschien een goede ervaring met een dierenartsenpraktijk hier in Groningen of vlak in de buurt m.b.t. castratie van een voedster?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .