Als ik zo hoor komt het wel in de richting van de ideeën die ik ken. Want het is waar, als je dat op de goede manier doet, wordt hooi eten geen prioriteit meer. Vaak wordt het alleen nog aangeboden voor de zekerheid.
Het is bij deze manier wel goed om onderscheid te maken tussen wat normaal is voor konijnen om te eten en wat niet. Je begint bij alles op de grond en net daarboven, dan kom je vanalles tegen wat konijnen mogen eten. Grassen, daar hoort ook het blad van granen bij, let op met weerhaken in de aren van bepaalde grassoorten! Ik haal in dat geval de aar er helemaal af en geef alleen het blad van het gras. Je komt een hele hoop weide kruiden/ planten tegen, paardebloem, weegbree, etc. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen blad en bloem. Bloemen moet je niet teveel geven. Mag wel, maar in verhouding tot het blad veel minder, daarbij heb je van sommige planten het jaar daarop weer het zaad nodig voor nieuwe aanwas. Je zit nog steeds laag bij de grond, maar daar kom je ook nog verschillende groenten tegen, bladgroente, voornamelijk. Daar moet je per groep of individueel goed kijken naar zuren en basen, zure dingen geef je wel maar minder dan de dingen die basisch zijn. Je komt op dit niveau ook kolen tegen, voorzichtig testen en opbouwen. Het is wel handig als dat lukt. Ik ga nu ietsje hoger zitten, want dan kan ik al het blad van de bekende zachte vruchten behandelen, aardbei, framboos, braam, allemaal een optie. Op deze hoogte kom je uiteraard nog meer bloemen tegen, korenbloem, goudsbloem, Echinacea etcetera. Ook allemaal een optie, maar minder dan je in verhouding aan grassen geeft.
Heel eerlijk, eigenlijk ga je niet hoger dan dingen die vlakbij de grond zitten tot een halve meter daarboven, ga je hoger dan een meter, dan kom je nog wel wat dingen die je met mate kunt geven, maar het komt niet meer in de buurt bij alles dat op een weide kunt vinden. Bomen (of naja takken) geef je dus in principe niet, jonge twijgen en de bast eten ze wel met mate. Let daar dus op, de verhouding van voedingsstoffen in bomen is zo scheef, zie het als aanvulling.
Konijnen kunnen graven en zullen dus af en toe wat van wortels en knollen snoepen, zeker in de winter, maar ze zijn geen bugs bunny. Zaden blijven ook een dingetje, eten ze wel en om brokloos te geven, pas je het dus ook met mate toe.
Ik heb nog steeds geen tijd om er iets meer te schrijven, maar wilde wel een artikel voorstellen, dus fijn dat Evee daar ook zo over denkt. Want goede informatie hierover is wel schaars in het Nederlands. Eigenlijk is het gek dat we bijna allemaal "luie" konijnenbazen zijn 🙈😅 Er zijn echt plekken waar brokken verkuist en verketterd worden, maar het is zo verdomde makkelijk.
Algemeen (maar let op bij blaasproblemen, wees ook voorzichtig met opbouwen bij konijnen met gevoelige darmen) maak je je basis van gras, weide kruiden die geschikt zijn voor konijnen, daarna ga je dus kijken naar de groep van witlof en andijvie, frisee. Je kunt konijnen ontzettend veel geven als je je tuin daarop inricht.
Ik heb nog geen tijd gehad voor een lijst, het werkt net anders dan dingen die veilig zijn, maar die lijst geeft al wel aan wat je wel en niet mag geven natuurlijk. Omdat je na moet denken wat je in welke verhouding geeft. In bovenstaande heb ik al geprobeerd wat groepen te laten zien waaruit je in meer of mindere mate kunt putten.