Spring naar bijdragen
 • Wie is hier

  Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.

 • Nu populair

 • Recente Berichten

  • Het belangrijkste is dat konijnen veel vezels binnenkrijgen. En dan bedoel ik niet van dat gemalen spul zoals in de brokken verwerkt zit. Als de vezellengte langer is dan 8 mm hebben we het over ruwvoer, is het kleiner over krachtvoer. Er zijn grofweg twee soorten vezels: verteerbare en onverteerbare vezels. Konijnen hebben beiden nodig, het liefst in de verhouding 2:1. Ik stimuleer mijn konijnen altijd om veel verschillende soorten te eten, dus naast hooi ook stro, takken, bladeren, twijgen en schors. Er valt nog veel meer over vezels te vertellen, maar daar is hier de plek niet voor. Ik ben bezig met een artikel over ruwvoer welke tzt op mijn website geplaatst wordt.    
  • Zijn ze volwassen? Dan is 15 gram per kilo echt wel voldoende. Als ze nog jong zijn kun je uitgaan van het gewicht dat ze zullen hebben als ze volwassen zijn.    Die van mij doen ook altijd alsof ze 3 dagen geen eten hebben gehad, dat is heel normaal. Als ze altijd hooi tot hun beschikking hebben kunnen ze geen honger hebben. 
  • Ik weet niet precies de hoeveelheden die door konijnenkenners worden aangeraden, maar de hoeveelheden die op verpakkingen genoemd staan, zijn altijd wat aan de hoge kant. Biks/brokjes kun je eigenlijk zien als een soort vitaminepilletjes, ze hebben er maar heel weinig van nodig. Het hooi is het belangrijkste voer. Zelf geef ik mijn konijnen twee keer per dag een klein eierdopje science selective. Ik gok dat dat in totaal neerkomt op 30-40 gram voor de konijnen samen op één dag. Bij mij zijn ze ook altijd hongerig, maar dat is niet omdat ze echt honger hebben, maar omdat ze die brokjes gewoon echt heel erg lekker vinden.  Volgens mij kan je jouw hoeveelheid brokjes best nog een beetje minderen, mits ze altijd genoeg hooi tot hun beschikking hebben. Blindedarmkeutels vinden wijst er vaak toch op dat ze wat te veel gegeten hebben. Mocht het ook na het minderen van de hoeveelheid brokjes blijven, dan zou er iets anders kunnen spelen en is een dierenartsbezoek misschien nodig. Vooralsnog zou ik me daar niet druk om maken! Goed dat je ook de postzegelmethode gebruikt voor het opbouwen van groenvoer 🙂
  • Het komt dus eigenlijk neer op gemiddeld ongeveer 15 gram per kg per konijn.
  • Hallo allemaal,   Ik heb een vraagje... Ot en Sien zijn nu 3 weken bij ons. De eerste week was er niks aan de hand, vanaf de tweede week vond ik wat blindedarmkeutels, op een gegeven moment wel 4 trosjes per dag. Ze kregen op dat moment samen 80 gram SS per dag (ik gokte dat ze ongeveer 2 kg wogen allebei) en ging uit van 20 gram per kg/konijn. Die 80 gram kregen ze verdeeld over 2 porties van 40 gram per dag. Omdat ik begon te twijfelen over de hoeveelheid biks (ik zag ze verder wel goed hooi eten), heb ik ze gewogen en ze bleken 2,2 en 2,3 kg te wegen. Nog meer dan de geschatte 2 kg dus. Volgens de verpakking zouden ze dus zelfs 90 gram biks mogen hebben. In overleg met de opvang heb ik besloten om de hoeveelheid biks toch te minderen om te kijken of dat verschil zou maken.  Ze krijgen nu 34 gram per eetmoment, dus ipv 80 gram per dag (samen!) krijgen ze 68 gram. Hooi eten ze nog steeds goed, misschien nog wel meer. Ik vind nog steeds af en toe blindedarmkeutels, maar niet meer zoveel als eerst.  Ze lijken echter zo hongerig als ik ze voer... Ze vallen aan op hun bakje en hebben binnen 5 minuten hun bakje leeg. Nou is mijn vraag... Is die 68 gram biks per dag voor twee konijnen samen wel genoeg voor ze?   (Ter info: naast SS en hooi krijgen ze een klein beetje groenvoer. Omdat niet bekend is hoeveel ze gewend waren te eten ben ik aan het opbouwen volgens de postzegelmethode. Eerst witlof, nu wortelloof. De eerste week kregen ze af en toe al wel een heel witlofblaadje (voor ik las over de postzegelmethode) en zelfs een klein stukje appel en paprika... Ze eten nu qua hoeveelheid een blaadje witlof, loof zitten we nu op dag 3 van opbouwen. Snoepjes krijgen ze héél af en toe, per konijnen ongeveer 3 stuks Rosewood Naturals little hearts.)
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Important Information

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .