Ga naar inhoud

weigert eten


Snoef

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Mijn konijn wilt de laatste paar dagen absoluut niet eten. Eerst at hij nog wel een klein beetje groente en wat hooi, snoepjes maar volledig was het niet. Ik heb toen meteen metacam/cisaral gegeven omdat ik bang was dat het gas was. Ondanks dat hij nog erg levendig was, toch even langs de DA geweest om te kijken of hij mss weer een verstopping had of dat er iets met de kiezen aan de hand was. Niet het geval. Door met medicatie. Donderdagnacht overlijdt plotseling mijn andere konijn, ze stikte waarschijnlijk in een brokje. Dramatisch, zo niet traumatisch, om mee te maken, ik kon niks meer doen.

Sindsdien eet het andere konijn helemaal niks meer. Oogt nog redelijk kwiek, ligt niet in rare houdingen oid. Doorgegaan met metacam en cisaral en inmiddels ook metocoloral toegediend. Elke keer als ik 'm medicatie toedien of dwangvoer, klinkt hij door de stress als een koffiezetapparaat. Vandaag weer naar de DA geweest, daar gelaten ter observatie maar DA kan echt niks vreemds ontdekken. Nu is hij weer thuis, geef hem nog steeds metacam/cisaral/metocloral en dwangvoer maar hij schiet hier zoooo van in de stress dat hij ook diarree er van krijgt. Hij eet werkelijk niks en ik snap er helemaal niks meer van. Normaal krijg ik mijn konijnen altijd aan de praat als ze even iets mankeren, maar hij weigert gewoon te eten met als gevolg dat ik de dwangvoering/medicatie ook niet kan minderen of er mee kan stoppen en zo blijft de stress aanhouden.

Tips of ideeen over wat hij kan mankeren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat pruttelen en niezen kan inderdaad van de stress komen. Voel je je zelf ook meer gestressed als je thuis met hem bezig bent? In welke houding zit hij met het dwangvoeren?


 


Met de diarree nu zou ik de dierenarts vragen om een onderhuidse injectie met een zoutoplossing (ook wel ringer genoemd geloof ik), zodat hij niet uitdroogt. Want dat is nu naast niks eten toch echt de grootste zorg.


 


Is tijdens het consult ook het gebit helemaal bekeken (incl. kiezen)? Neem aan van wel en anders is dat toch iets waar je aan zou kunnen denken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet hoe er naar de kiezen is gekeken, maar soms zijn de haken niet goed te zien. Bij mijn Rakker heb ik dit ook al een paar keer gehad. In eerste instantie leek er niets aan de hand te zijn, en als de dierenarts dan met een ander apparaat in z'n bek keek bleek er toch haken op de achterste kiezen te zitten.

Verder kan het gemis van het maatje ook een rol spelen. Rakker heeft dat vorig jaar, toen zijn hokgenote overleed, ook gehad. Ondanks dat hij een nieuw maatje had, wilde hij niet meer eten en werd hij meer lusteloos. Hij heeft toen een paar dagen op de kliniek gelegen, en is daar helemaal binnenste buiten gekeerd, maar er was niets te vinden. Uiteindelijk bleek het gemis om zijn vorige hokgenote de oorzaak te zijn.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kiezen zijn wel nagekeken maar zover ik weet niet met een anders-dan-normaal apparaat. Dat zou ik inderdaad nog kunnen vragen maar vermoed dat hij dan eerst onder narcose moet?

StamperPluis, hoe is Rakker dan weer wel aan de praat gekregen? Ik durf 'm nu ook even niet te koppelen aan een ander konijn, met al deze stress en daarbij wil ik eerst Emre er doorheen slepen voor ik een ander konijn binnenhaal.

Ik vind het geen probleem om even door te moeten gaan met medicatie en dwangvoer, maar er moet wel vooruitzicht inzitten, dat ik weet dat ik ergens naartoe aan het werken ben. Ik vond het gisteren ook zo vervelend dat ik na een hele dag te horen kreeg dat ze niks hadden kunnen vinden, wetende dat het weekend voor de deur staat en daarna weer een werkweek,

Kolino, ik ben zelf vrij rustig met het dwangvoeren maar maak me natuurlijk wel ernstige zorgen. Ik zet hem altijd op een verhoogd bed en dan geef ik 'm alle dwangvoer/medicatie zodat ik er zelf goed bijkan zonder me in onnatuurlijke posities te hoeven dwingen. Ik ga het vandaag eens proberen in zijn eigen kamer, bekender terrein.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja klopt, daarom wil ik wel geloven dat er sprake is van stress maar ik denk ook iets anders. Mijn andere konijn at voor haar overlijden overigens ook wat minder goed dan normaal maar wel nog behoorlijk. Soms lijken er periodes in het jaar te zijn waarop dit gebeurt en ook dat ze daarin elkaar kopieren, heeft mijn DA wel eens verteld. Misschien te maken met de rui of overgang naar de lente. Maar verschil met dit nijntje is dat hij nu gewoon echt niks meer eet.

Ik zal maandag eens vragen om die haken op de kiezen controle.

Nog andere ideeen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wellicht ook een probleem met een infectie in de luchtweg gezien het pruttelen en niezen, zich daarom niet lekker voelen, minder eten, vervolgens overlijden van het andere konijn en daarom helemaal van slag zijn en volledig gestopt met eten? Ook maar een idee hoor, om misschien verder te onderzoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar heeft de arts wel oppervlakkig naar gekeken en gevoeld maar het leek hem heel sterk. Foto is er echter niet gemaakt dus ook nog een optie. Ik begin zelf te denken aan darmimmobiliteit, zij het door alleen stress, zij het door een verstopping en stress. Heb inmiddels de wilhelminakliniek ook al gemaild, hopelijk geeft Evert Jan de Boer snel antwoord.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat Evert-Jan in eerste instantie aan de kiezen zal denken. Ben benieuwd wat hij zegt. Als ik zo je verhaal lees krijg ik toch wel het vermoeden dat het haken zijn. Als mijn Rakker haken heeft, stopt hij van de een op de andere dag met eten, maar is dan nog gewoon actief. Zelfs iets wat hij heel lekker vind eet hij niet meer op. Een konijn met darmimmobiliteit zit stilletjes in een hoekje oid, heeft koude oorpunten, dit vanwege de pijn, Door de stress van het dwangvoeren ed kan natuurlijk ook darmimmobiliteit ontstaan, maar mijn ervaring is wel dat een konijn dan niet meer levendig is. 


 


Dwangvoeren was bij Rakker ook een ramp. Hij wist zich uit de handdoek te vechten met het gevolg dat hij stress kreeg. Als ik Rakker nu moet dwangvoeren doe ik dat samen met mijn man. Dan zit Rakker gewoon op de handdoek, mijn man staat naast Rakker, zodat Rakker met zijn billen tegen de arm van mijn man zit, en op deze manier is Rakker zo mak als een lammetje. Het dwangvoer gaat er op deze manier zonder problemen in. 


 


Op je vraag hoe ik Rakker toen weer wel aan de praat heb gekregen is het antwoord dat ik Rakker paranormaal heb laten behandelen. Het was voor mij de enige mogelijkheid nog. Niet iedereen heeft hier geloof in, dat mag natuurlijk ook. Ieder zijn mening hierin.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben ook benieuwd, had gehoopt dat hij al zou hebben teruggemaild maar helaas. En denk ook niet dat dat morgen komt.

Morgen heeft mijn eigen arts dienst maar mocht het nog zo slecht gaan met mijn nijn weet ik niet of het nut heeft daar weer langs te gaan aangezien ze 2x niks hebben kunnen vinden. Ik denk dat ik dan de wilhelminakliniek zodra dat kan, op bel en vraag of ik langs mag komen. Weet het verder ook echt even niet. Ik heb helaas niemand om te helpen met dwangvoeren

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wilhelminapark is in het weekend alleen op zaterdagochtend open, dus je mail zal pas maandag gelezen worden. Ik zou maandag gewoon bellen, werkt vaak sneller dan een mailtje. 


Rakker had een keer een haakje achterop zijn achterste kies wat pas gezien werd toen hij onder lichte narcose was. Dit haakje was op zich niet zo heel groot, maar had een wond in het slijmvlies veroorzaakt, waardoor Rakker niet meer at. 


Is er niemand in je omgeving die je eventueel een paar keer per dag kan komen helpen met dwangvoeren? Lieve buurvrouw ofzo? Of wellicht een bunnybuncher die in de buurt woont? Heb je al geprobeerd of je konijn het dwangvoeding zelf van een lepel of schoteltje likt? Mijn Rakker doet dit niet, maar ik weet dat er konijnen zijn die dit wel doen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ga maandag even bellen inderdaad. Ik ben bereid wel daarheen te gaan en te kijken of er iets van een haakje is. Of mss een foto van zjjn borstkast om te kijken lf er iets in de longen zit. Maar ja, dan moet hij wel het weekend doorkomen en niet te zwak worden. Doe nu alles wat ik kan om hem in leven te houden, lijkt wel.

Dwangvoer likt hij helaas zelf niet. Heb brokjes ook al nat gemaakt, ook dat is niet interessant. Zou toch denken dat hij met de pijnstilling dan wel iets eet, want waarom geef ik anders pijnstilling?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als Rakker haakjes heeft eet hij ook niets. Ik geef hem dan ook pijnstilling, maar dan toch eet hij niet. Het doet denk ik dan gewoon te veel pijn om te eten. 


Wellicht heeft je konijn last van zijn luchtwegen, maar dat hoort de dierenarts gauw genoeg. 


 


Heb je al geprobeerd je konijn op schoot te nemen en dan met zijn kont tegen je aan. Dan het bekje aan de onderkant vastpakken zodat je via de zijkant het dwangvoer naar binnen kan doen. 


Ik heb hier een ander konijn gehad die ook moeilijk deed met dwangvoeren. ik wikkelde haar in een handdoek, liet haar eventjes een minuutje bijkomen, en ging dan uiteindelijk over haar heen hangen en pakte haar bekje aan de onderkant vast en kon haar zo dwangvoeren. Als ik het bekje aan de bovenkant vastpakte was het een ramp.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb wel carprofen in huis (mits die nog goed zijn) maar weet nket of ik zomaar durf te switchen van medicatie.

Ik doe het jnderdaad op die manier StamperPluis, het lukt ook wel, maar hij raakt er erg gestresst van. En net wilde hij niet eens meer fatsoenlijk doorslikken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Metacam 2x daags, cisaral 3-4x daags en metocloral ook. Qua medicatie weet ik precies wat ik mag geven.

Net kwam hij wel heel nieuwsgierig kijken en snuffelen toen ik bij 'm ging zitten en wat inimini stukjes andijvie op. Maar dan 1 min later kan hij weer heel apathisch in een hoekje gaan liggen. Hij wast zichzelf ook overmatig en krabt heel veel.

Qua keutels: tot ongeveer 1,5 dag geleden gewone keutels. Daarna vooral dunne poep, nam aan door de stress. Nu geen keutels meer gezien maar hij eet ook bijna niks. Wel nog wat dunnige poep aan zijn kont. Geen hele plakaten diarree.

Verstopping schiet ook soms door mijn hoofd en heb laxatract in huis, maar ja, als hij nu al soms dunne poep heeft :-/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .