Ga naar inhoud

Kaakabces


Dieneke123

Aanbevolen berichten

Vanavond ben ik met witje mijn konijn naar de DA gegaan omdat ik een bult heb ontdekt onder haar kin.


Ze heeft al weken last van kwijlen en is erg benauwd de DA stelt mij nu voor de keuze om witje te opereren, euthanasie te laten plegen of haar te laten doorhuppelen maar vroeg of laat gaat ze last krijgen van de kaakabces en stoppen met eten.


Zelf wil ik graag witje laten opereren omdat ik het graag een kans wil geven en ik ontzettend gek ben op mijn konijn.


De DA gaat voor mij informeren bij een groter dierenziekenhuis waar ze operaties uitvoeren met gasverdoving zodat de kans dat ze het haalt groter is en wat de kosten hiervan zijn.



Heeft iemand ervaring hier mee? en wat zouden jullie doen? en wat zijn de kosten ongeveer?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar als ik voor deze keuze zou staan, zou ik zelf overleggen met een dierenarts die met gasverdoving werkt, en, indien mogelijk, voor een operatie gaan. Doorhuppelen zou voor mij geen optie zijn. Als je het zo laat dan wordt het alleen maar erger. Wat de kosten zijn heb ik geen idee van. Hopelijk gaat het allemaal goed komen met Witje,

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier ook geen ervaring met een kaakabces. Doorhuppelen zou voor mij ook geen optie zijn. Abcessen moeten bij konijnen eigenlijk altijd opengemaakt worden. Dus als opereren een optie is, dan zij het zo. Over de kosten durf ik ook niet zo te speculeren. Voor een simpele ingreep zit je al op zo'n 80 euro, daar komen dan nog medicijnen bij en dan zit je al gauw dik boven de 100 euro. Dat is dus het MINIMALE waar ik rekening mee zou houden. Zou er ook niet van opkijken als je rond de 200 euro uitkomt. Maar goed, dat is dus speculatie. Misschien dat iemand die wel een kaakabces heeft laten opereren een beter indicatie kan geven.


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reactie ik had net een voicemail van de DA dat de kosten tussen de 100 en 150 euro liggen en bij onvoorziene dingen kan er nog eens 100 bij op komen. De DA die de operatie moet uitvoeren is er maandag pas weer ik ga morgen gelijk een afspraak maken het is veel geld maar daar kom ik ook wel weer overheen. Ben toch wel gehecht aan mijn konijntje en hopelijk huppelt die hierna nog jaren vrolijk rond. :angel: 

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

een van onze nijntjes heeft ook een abces, na 700 euro bij een lokale dieren arts zijn we nu bij wilhelmina dierenarts in behandeling, er zat blijkbaar een ontstekings haard onder haar kiezen maar ook een in de kaak zelf, de tweede was niet behandeld want hellaas viel deze niet op. Blijkbaar komt dit erg veel voor bij konijnen. De dierenarts bij wilhelmna gaf aan te verwachtend dat na behandeling alles goed gaat komen, dit hopen wij ook. ze lijkt meer last te hebben van de regelmatige momenten van medicatie geven dan van de wond zelf, dus dat is goed. Toegeven, als we gelijk bij wilhelmina aangeklopt hadden hadden we die 700 niet hoeven te missen, maar ok, lesson learned. hopelijk heeft de dieren arts bij wilhelmina wel gelijk dat het nu opgelost is, maar daar komen we vanzelf achter.


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb (helaas) ook ervaring met een kaakabces. Mijn konijntje Moby had op een gegeven moment een giga bult onder zijn kin. Ik meteen naar de dierenarts en liet hem daar voor een operatie. De geschatte kosten waren ongeveer 125 euro. Toen ik Moby op mocht halen was ik 200 euro armer.


Uiteindelijk werd het wel een langdurig traject. De operatie hielp uiteindelijk niets want de holte vulde zich weer binnen 2 dagen met pus. Doordat er nu wel een opening was gingen we zo'n 3x per week naar de dierenarts. Dat hield in dat we zo'n 180 euro per week kwijt waren aan dierenarts kosten + Moby telkens blijven behandelen. We spoelden 1-2x per dag zijn wond met water en betadine en probeerde het pus er telkens uit te drukken. Daarna zalf in de wond en weer op naar de volgende ronde. Na zo'n 4-5 weken was de bult eindelijk gigantisch geslonken en tot op heden is Moby er nog en heeft hij totaal geen last van het gedeelte waar zijn wond zat. Echt super!


Bij Moby was het wel de vraag hoe het abces uiteindelijk gekomen is. Moby miste op dat moment al zijn voortanden vanwege de afwijking olifantstanden (teddy widder, komt vaker voor), maar de dierenarts gaf aan dat de kans dat een stro-tje of een hooitje het veroorzaakt had erg groot was.


Al met al was de prognose zeer slecht (abcessen zijn over het algemeen erg slecht te behandelen als ze rondom het kaak-gebied zitten), maar door een intensieve behandeling heeft Moby het wel gered. Meneer is intussen alweer 7 jaar oud.


Je kan trouwens ook zijn topic ergens vinden als je het intypt in de zoekbalk. Heb destijds ook bijgehouden hoe alles verliep :)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik heb helaas ervaring met kaakabcessen bij mijn konijnen. Het kostte elke keer zo maar weer een paar honderd euro; onderzoek bekje met camera, onderzoeken onder narcose, tandtechnische foto's, medicatie (pijnstiller, darmstimulatiemiddel, antibiotica enz). Nu ben ik vaak wel meer geld kwijt omdat ik grote konijnen heb en veel gaat per kilo in prijs omhoog. Helaas zijn de konijnen uiteindelijk toch overleden/ingeslapen. De prognose is best vaak slecht, maar aan Moby van Sascha kun je zien dat je soms toch geluk hebt!


 


Ik wens je heel veel succes en beterschap voor Witje!


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties en het delen van ervaringen maandag gaat Witje onder narcose in het dierenziekenhuis in Drachten deze is gespecialiseerd in het opereren van kleine dieren. Ik heb naar hun ervaringen gevraagd en deze waren vaak wel positief ik ga het gewoon proberen mocht ze daarna wel veel problemen en pijn krijgen dan kan ik haar altijd nog laten inslapen. Ik hoop dat de behandeling van maandag voldoende is en ze snel weer hersteld ik vind het allemaal best spannend. Ik heb op mijn werk de laatste 2 uren vrij gevraagd tussen 15:00 en 16:00 dan kan ik haar fijn zelf weer ophalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel veel succes en sterkte met Witje morgen. Ik hoop dat het allemaal goed verloopt en dat ze snel mag opknappen. Houdt er alleen wel voor jezelf wel rekening mee dat je ook zelf goed aan de slag zal moeten gaan. 1-2x Per dag spoelen en de holte behandelen is echt van groot belang om haar er weer bovenop te helpen, maar ik denk dat dat allemaal wel goed zit bij jou :)

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelukkig de operatie is goed gegaan, er was een ontsteking waarschijnlijk door hooi Witje had 2 abcessen deze zijn door de dierenarts weggehaald en gehecht. Ik heb nog geïnformeerd of ik moest spoelen of iets maar dat was niet nodig alleen ervoor zorgen dat de wond schoon en droog blijft. Verder heb ik nog antibiotica meegekregen welke ik 2x daags in het bekje moet doen. Witje ligt nu languit in de hoek van de kamer ik heb haar van alles lekkers voorgezet in de hoop dat ze vanavond of vannacht weer een beetje gaat eten. Wanneer ze morgen nog niet gegeten heeft moet ik even bellen met de DA zodat ik iets kan ophalen daarvoor. Het was wel sneu toen ik haar vanmiddag ophaalde ze trilde helemaal en lag daar in de hoek te trillen ik dacht dat ze het niet ging redden maar gelukkig knapt ze steeds meer op. :hug:


Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Inmiddels een tijdje verder al 1x wezen spoelen van het abcess en vanavond kwam ik er achter dat er weer 2 abcessen zaten : gelijk dierenarts gebeld ik kon gelijk langskomen,, nu vermoed de dierenarts dat er nog meer aan de hand is met de kaken wat zo niet te zien is waarvoor foto`s nodig zijn de kosten € 250 euries en dan nog een operatie de dierenarts had het over de kaken stempelen ik baalde zo dat ik de helft niet heb meegekregen,, Nu moest ik Witje daar vanavond achter laten ze gaan de abcessen open halen en weer spoelen maar de dierenarts vermoed dat het abcess er zo weer zit.. Wat is wijsheid de kosten lopen wel heel erg op en ik wil ook niet dat ze heel veel pijn en stress hiervan heeft. Als het nou na deze operatie klaar was dan betaalde ik gelijk maar dat dacht ik bij de vorige keer ook en toen was ze ook helemaal van slag na de operatie.. Bah wat een rot keuzes :  : :'(  ben zo verdrietig ik wil zo graag dat ze weer gewoon beter is zonder die r*t abcessen..  Ik hoor graag jullie mening hierover ik weet het echt even niet meer :  :


Link naar reactie
Delen op andere sites

*knuf*


 


Wat een rotnieuws. Ik zou je aanraden om alle vragen die je aan de dierenarts zou willen stellen op te schrijven.


Vraag ook tijd om even na te denken over wat je wilt doen als je eenmaal een aantal opties hebt. Jij bent de baas over je eigen portemonnee.


 


Ik denk dat het goed is om morgen eens goed met de dierenarts te praten. Neem het gesprek op of neem een schrijfblok mee om dingen op te schrijven. Hoe duidelijker je alles hebt voor jezelf hoe beter je gevoelsmatig achter de keuze zal kunnen staan die je maakt. Eigenlijk weet ik ook niet wat wijsheid is in dit geval. Misschien is het ook verhelderend om het eerst te bekijken alsof je al het geld van de wereld hebt. Waar ik eigenlijk mee bedoel te zeggen dat als je dan ook voelt dat ze lijdt je misschien wel die hele moeilijke keuze zal moeten maken om haar in te laten slapen. Dat je ook rekening houdt met je portemonnee zal niemand je kwalijk nemen denk ik.


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Jeemie.. Wat een pech voor je zo zeg.


 


Ik wil wel even zeggen dat ik 250 euro voor foto's laten maken echt een schandalig bedrag vind.. Dat is wel heel erg veel hoor. Ik heb een keer een foto van de blaas van Stampertje laten maken en toen zat ik nog onder de 70 euro.


Het enige wat mij vanaf begin af aan al opviel was het feit dat de wond dicht gemaakt was en dat je het niet moest spoelen. Abcessen (vooral die in de kaak) bestaan meestal uit meerdere holtes/kamers. Het spoelen van een abces is zeer belangrijk, vooral bij konijnen. De pus die zich ophoopt is bij konijnen namelijk veel dikker dan bij andere dieren (soort smeerkaas idee). Door 2x per dag te spoelen en zalven maak je de pus wat vloeibaarder en daardoor ook wat makkelijker te verwijderen.


Hoe ver je nu nog moet gaan? Tsja, vind dat wel heel lastig. De kans dat een konijntje een kaakabces doorstaat is vaak niet zo hoog. Het zijn de meest hardnekkige abcessen die er zijn bij knagertjes. Ohja, wat ik zelf ook als tip heb meegekregen van iemand van het hamsterforum; groene leem in de wond smeren. Dat trekt de vuiligheid eruit en zorgt voor een goede genezing. Heeft bij mij goed geholpen bij mijn cavia en kat (niet het konijn, want toen wist ik nog niet van groene leem).


Ik hoop dat je voor jezelf een keuze kan maken en dat het ook een keuze gaat zijn waar je helemaal achter staat.


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Net wat Sascha aangeeft, vind ik 250 euro voor foto's ook behoorlijk aan de dure kant. Dat ben ik bij mijn dierenarts echt niet kwijt.

Ik heb geen ervaring met abcessen, maar ik weet wel dat deze open moeten blijven, schoongemaakt en gespoeld moeten worden. Ik heb vorig jaar voor iemand hier op het forum, van wie een konijn ook een kaakabces had, de behandeling van het abces bij haar konijn bij de dierenarts gefilmd.

Belangrijk is ook om te achterhalen waarom er abcessen ontstaan. Zolang dit niet bekend is en ook niet behandeld wordt, zullen de abcessen terug blijven komen.

Het is denk ik moeilijk om aan te geven welke keuze je moet maken. Ik denk dat je het eea nog eens goed aan de dierenarts moet vragen en opschrijven, of wellicht een andere dierenarts er naar laten kijken.

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel voor jullie lieve reacties een goede tip om al mijn vragen op papier te zetten want meestal ben ik zo emotioneel dat ik de helft toch weer vergeet hihi,,Ik vond het ook behoorlijk duur maar heb er geen ervaring mee wat het allemaal kost vind het zoiezo allemaal duur jammer dat het zo duur moet zijn tegenwoordig. Waar wonen jullie? misschien kan ik naar jullie dierenarts als dat in de buurt is tenminste.. Waar kun je dat kopen groene leem?? :hug:


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dieneke, als het gaat om kaak abcessen en het gebit, kan ik je aanraden om die trip van 2 en half uur heen en terug echt te maken. Met ons nijntje gaat het echt veel beter, ze is weer levendig en komt ook weer  een beetje aan. Ok, er zijn ook wel wat aanpassingen voor ons, zo knippen we op het moment al het gras dat ze krijgen in stukjes van een paar centimeter omdat ze nu alleen maar met haar linkerkant kan kauwen (want rechts boven heeft ze geen kiezen meer) en reken we de rabbit selective in kleinere stukjes maar ze gaat echt vooruit.


 


Hoe dan ook, heel veel sterkte met je keuze, links om of rechts om is het niet makkelijk voor jouw en je nijntje, ik hoop dat je een betere periode tegemoet gaat.


 


Even een nader puntje, nadat ik telefonisch contact had opgenomen met wilhelmina, hebben we ons nijntje in de avond langsgebracht en op dat moment achter gelaten, we zouden haar na twee dagen weer op halen. In de opvangkooien zaten toen minimaal 5 andere nijntjes met exact de zelfde klachten. Toen we haar op kwamen halen zat er een vrouw  in de wachtkamer met haar nijntje, de zelfde klachten. Ik denk dat Ernst Jan de Boer zichzelf rustig Nederlands autoriteit van kaaklachten bij konijnen mag noemen. Meer gespecialiseerd dan dat kom je niet snel tegen. Wat mij het meest op viel was dat hij zijn rontgenfoto's nog op de oude manier maakt en ja, die waren een stuk scherper dan de digitale foto's bij mijn dierenkliniek. Tien tegen een dat dit voor jou ook zo zal zijn.


 


En omdat ik al een lang en duur traject achter de rug had met ons nijntje heb ik een betalings regeling gevraagd en die heb ik zonder moeite gekregen, Allemaal goede redenen om misschien toch ook daar een kijkje te nemen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties ik zal hier zeker over nadenken. Groene leem heb ik inmiddels besteld. Zaterdag heb ik witje weer opgehaald de abcessen zijn weer uitgespoeld en de dierenarts heeft een soort hard spul Calciumhydroxide vermoed ik in de wond gedaan. De assistente had het ook nog over honingzalf hebben jullie hier ervaring mee? De dierenarts was er zelf niet afgelopen zaterdag hij is er maandag weer dan ga ik bellen om te overleggen hoe of wat. De assistente gaf wel aan dat het vaak hardnekkige abcessen zijn en moeilijk te behandelen. De prijs die ik het meegekregen van de dierenarts was van een CT scan die zijn heel prijzig maar een rontgenfoto was ook nog mogelijk maar daar is niet altijd alles op te zien die zit rond de 140.


Link naar reactie
Delen op andere sites

140 euro voor een foto vind ik erg duur. Ik heb vorige week 65 euro betaald. Meer dan de helft... met die honingzalf bedoelde ze waarschijnlijk dermielzalf. Werkt verzachtend en ontstekingsremmend. Ik heb de zalf ook, erg fijn. hopelijk krijg je morgen meer info. Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er bestaat ook honingcreme of wondspray, Maxani is daar o.a. een producent van. Maar ik zou wel even met de DA overleggen of je het voor de wond kunt gebruiken. Honing werkt wel goed bij huidproblemen en tegen bacterieen, maar ik weet niet wat het doet met de snelheid van de wondgenezing. De pus moet er natuurlijk wel goed uit blijven kunnen lopen.
 

Hier (in de praktijk bedoel ik) afgelopen week ook een konijn met een enorm kaakabces gehad. De eigenaren zijn er nu druk mee aan de slag, het diertje was na de operatie (abces open maken en de huid zodanig vasthechten zodat het open blijft) wel erg opgeknapt. Dus we duimen gewoon enorm hard dat over 2 weken alle troep eruit is en de boel dicht kan groeien. En dan duimen we weer verder dat het abces niet terugkomt - wat helaas zeker wel een mogelijkheid is omdat bij dit konijn de aanleg van de kiezen/tanden en ook de kaak zelf al niet helemaal goed lijkt te zijn.

 

Het blijven nare dingen, die abcessen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .