Ga naar inhoud

Rare ontlasting


Daisykoomen

Aanbevolen berichten

Hallo!

Ik heb even een vraagje, maar eerst even wat achtergrond informatie.. Ik heb 2 konijnen een gecastreerd Lotharinger mannetje van juni vorig jaar en een hangoor/dwerg voedster van ongeveer 1 jaar uit de opvang. Haar heb ik er net bijna 2 weken bij zitten. Nu vind ik sinds een week rare ontlasting, een soort van kleine drolletjes aan elkaar maar lijkt ook niet op een blindedarm keutel. Ik gaf ze eerst elke dag een blaadje sla en daar was ik meteen mee gestopt toen ik het vond, nu krijgen ze 2 keer op de dag s'ochtends en s'avonds 60gr supreme selective verder alleen maar hooi en wilgentakken (zijn ze hier heeelleemaal dol op, ze eten het veel meer dan hooi). Ze zijn allebei (erg) actief en eten en drinken verder goed. Nu ben ik wel vrij abrupt van voer veranderd (ong. 1,5 week geleden), gaf hiervoor hopefarms balance en mijn ram was altijd best veel groenvoer gewend (ging altijd goed). Nu weet ik ook niet van welk konijntje de ontlasting is, ze zijn beide schoon van onder. En het is ook elke dag een beetje vaak vind ik het in de ochtend, verder liggen er ook normale veel keutels dus het is niet dat een van de twee alleen maar rare ontlasting heeft. 

Wie weet wat het is en wat ik er nog meer aan kan doen?
 

Hier een foto:
DSC_0085_zpsdjknow5v.jpg
DSC_0084_zps4zvjojhu.jpg

Foto van afgelopen zondag (ze lopen altijd los in mijn tuin)
DSC_0075_zpszg049iph.jpg
DSC_0071_zpsfuvgrzie.jpg

 

(L) toen ik Angel er net bij had (en ze nog wel een beetje groenvoer kregen)
DSC_0005_zpsub2iekzh.jpg

 

Alvast bedankt voor jullie reactie! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het er wel uitzien als blinde darm keutels. Abrupt overstappen op science selective heb ik nog nooit problemen mee ervaren, maar misschien is het nog een beetje te veel voor ze. Je zou ze een paar daagjes alleen op hooi en water kunnen zetten, meestal gaat het dan wel weer over en daarna proberen wat minder biks te geven. Sommige konijnen kunnen daar namelijk best gevoelig voor zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was inderdaad al een beetje bang dat ik ze even helemaal geen biks moest geven..ik maak ze er zo blij mee :P.. Ze eten niet heel goed hooi, zal dat wel beter worden als ze honger krijgen? (ik geef het wel op meerdere plaatsen en heb wel goed kruidenhooi van vitakraft) en kunnen ze niet een te veel aan wilgentakken hebben? daar eten ze namelijk ook de hele dag van, heb zondag een hele bos verse gegeven en vele zijn er al bijna kaal gegeten.


Link naar reactie
Delen op andere sites

De meeste konijnen gaan wel hooi eten als ze verder niets aan geboden krijgen, een enkeling is zo eigenwijs dat ze het dan nog weigeren. (dat is iig mijn ervaring)

Misschien vinden ze het hooi dat ze nu krijgen ook gewoon niet zo lekker.. heb je al eens andere soorten hooi geprobeerd te geven? En wbt je andere vraag, wilgentakken kunnen ze zeker een teveel aan krijgen aangezien er een pijnstillende/ontstekingsremmende stof in zit. Je zou eens af kunnen proberen te wisselen met andere takken als je deze ergens kan krijgen. Er zijn hier best wel wat topics te vinden over takken die ze mogen, en er staan er ook een aantal op de lijst van veilige planten. (http://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-voeding/post/groenten-fruit-kruiden-konijnen/)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een konijn die deze keutels eenmalig achterlaat elke keer als hij een schoon hok heeft gekregen.. en ze stinken enorm! Bij één van mijn andere konijnen komt het ook weleens voor, alleen dit konijn weigert om alleen op hooi te leven dus af en toe heeft hij deze keutels maar ook gewone tussen door. Ik probeer dan altijd wat te minderen met brokken en verspreid de porties over de dag zodat niet alles in 1 keer wordt opgegeten dat is ook weer niet goed. Meestal verdwijnen deze keutels dan wel weer snel. Minderen met brokken wordt meestal als eerste advies gegeven, even in de gaten houden en uittesten met het voer zoals hierboven al genoemd wordt, als het wel blindedarm keutels zijn eten ze deze dan vanzelf wel weer op als het goed is :) Ik ben ook weleens abrupt overgegaan op SS en daar geen problemen mee gehad. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

En weer een ander konijn had een aantal weken het probleem dat ze weke ontlasting rondom haar achterwerk had, mee naar de dierenarts geweest en die kon geen enkele aanwijzing vinden voor ziekte of iets dergelijks, tijdelijk ander voer geprobeerd via de dierenarts dit hielp niet, weer over op SS en toen was het probleem verholpen. Daarvoor kreeg ze ook SS dus wat de oorzaak van het probleem was is nog steeds een raadsel. Ontlasting was op kweek gezet, ze had geen overgewicht dus ze kon gewoon bij haar achterwerk en verder zag alles er prima uit. Brokken en hooi verhouding was ook prima volgens de dierenarts. Mijn dierenarts zegt dat konijnen en ontzettend complex en gevoelig maag-darmstelsel hebben waar je soms niet tegenop kunt boksen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Bedankt voor je reactie! Nu inmiddels 2 weken verder maar vind ik nog steeds elke ochtend blindedarm keutels, en ze beginnen er ook steeds meer op te lijken (echt z'n trosje). Ik heb ze een paar dagen alleen hooi gegeven en ik merk dat mijn ram daar totaal niet mee eens is, ze krijgen ze nog maar 2 kleine handjes verspreid op de dag biks verder bijna niks. Ik vind het echt ontzettend jammer want ik merk dat ze zo erg bedelen om voer en ik zou ze zo graag weer een beetje groenvoer willen geven. Ook zit ik er aan te denken om Angel dan maar s'nachts in het hok te doen zodat ik Gabe meer eten kan geven, maar ja dat vind ik ook weer zielig voor Angel. Misschien dat ik nog een andere brok probeer anders weet ik het ook niet meer..


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou je koppel niet dagelijks gaan scheiden. Hier mee kun je onrust en stress creeëren tussen hen.

Hadden ze met het andere voer ook blinde darm keutels of toen niet?

Misschien kun je, als je ze graag iets bijgeeft eens fibafirst proberen ipv groen en kijken hoe ze daar op reageren? Is van supreme ook, google maar eens.

Heb je al eens ander groen geprobeerd dan sla? Dat maak ik niet helemaal op uit je verhaal. Andijvie of witlof bijvoorbeeld?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb weken lang bd keutels gevonden en ze 4 weken op water en hooi gezet. (2 handjes biks is sowieso te veel, een eierdopje per konijn per dag is max).

Nou ik was ten einde raad en ben dus naar de dierenarts ermee gegaan. Die van mij is super met konijnen. Ze zei meteen dat ze de bd keutels niet lekker vonden en dat dit kwam door wat er aan de voorkant inging. Dus ander hooi gepakt want dat was het enige dat ze nog kregen en geen BD keutel meer gevonden. Dus switch eens van hooisoort en geen biks meer geven of switchen naar Sience selective en hier ook niet TE veel van geven.

Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .