Ga naar inhoud

plotselinge agressie en veel languit liggen


holly

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,


 


Mijn konijn is sinds een paar dagen af en toe ineens agressief. Hij springt dan op schoot en begint heel agressief op mijn badjas te kauwen. Dit ben ik helemaal niet van hem gewend. Ik heb hem nu vier maanden (maar hij is al 4 jaar) en hij komt uit de opvang, maar vanaf het begin is het echt een superlief konijn. Hij houdt van heerlijk knuffelen en wast vaak mijn badjas (zonder eraan te knagen). Nu knaagt hij er echter agressief aan, en ik weet niet waar dit aan kan liggen. Ook merk ik dat hij als hij iets gegeten heeft snel languit gaat liggen, wat hij voorheen nooit deed. Zelfs na een klein stukje witlof gaat hij al languit. Ik ga maandag sowieso de dierenarts bellen, maar ik vroeg me af of jullie misschien ideeën hadden wat hem dwars kan zitten. Zou het verveling kunnen zijn of zou hij ergens pijn hebben?


 


Overigens eet, drinkt, poept en plast hij wel normaal en hij is gewoon alert. Maar door zijn gedrag en het vele languit liggen maak ik me toch zorgen. Ter verdere informatie: het is een binnenkonijn, en hij kan de hele dag vrij rondlopen in een ren van 1,6 bij 1,6 m, en hij heeft altijd beschikking over water en hooi.


 


Alvast bedankt voor jullie advies.


 


PS. Ik wist niet zo goed of ik dit topic onder gedrag of gezondheid moet plaasten, maar aangezien ik me vooral druk maak om zijn gezondheid, heb ik hem hier neer gezet. Hopelijk is dat oké.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het een ram en is hij gecastreerd?


 


Languit liggen na het eten gebeurd hier aan de lopende band, ik noem dat uitbuiken. Natuurlijk kan het ook door buikpijn komen, maar dat verschil is eigenlijk altijd wel goed te zien.


 


Verveling zou kunnen hoor, maar daar zou ik languit liggen na het eten niet onder scharen. Het molesteren van de badjas zie ik meer als frustratie. Dat kan weer verschillende oorzaken hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat eerst likken en daarna bijten kan zijn dat het betekent dat de badjas van hem is, want ik zie dat ook trug in mijn konijnen, ik had een matje in de ren liggen en die gaan ze eerst helemaal aflebberen en daarna bijten ze erin maar of dat bij jou ook zo is weet ik niet 

dat languit liggen doen ze hier ook. soort van uitbuiken denk ik

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat hij jou aandacht opeist en dat het wel eens gedrag kan zijn wat voorkomt uit verveling.

Als hij geen maatje heeft is hem laten castreren en koppelen aan een voedster waarschijnlijk de oplossing. Succes!

Iedereen kan zich natuurlijk opvang noemen en konijnen plaatsen zonder plaatsingsvoorwaarden. Maar dat weten we natuurlijk niet in dit geval. Ook weten we niet zeker of hij alleen zit.

Dit kan Holly ons misschien wel vertellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allemaal bedankt voor jullie reacties. Het is. inderdaad een ongecastreerde ram die alleen zit. Ik was in eerste instantie wel op zoek naar een koppel of in ieder geval twee konijnen die gekoppeld konden worden. En bij de opvang raadde ze dat in het algemeen ook aan, maar ze zeiden daar dat mijn konijntje beter alleen kon en dat ze juist zouden afraden om hem te koppelen.

Ik blijf hem goed in de gaten houden en mocht het nodig zijn dat zal ik zeker een maatje voor hem gaan zoeken. Ik wil niet dat hij ongelukkig is!

Link naar reactie
Delen op andere sites

hij is ongecastreerd dus onder invloed van hormonen en kan dan gefrustreerd reageren/ gereageerd hebben als hij in de buurt is geweest van andere konijnen, dat is niks geks.

het is dus ook nooit geprobeerd, niet serieus in ieder geval. Hij dient hiervoor ook eerst gecastreerd te worden natuurlijk anders kan hij niet bij een voedster.

Koppelen is een kwestie van goed aanpakken en niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten. Neutraal terrein is bijvoorbeeld ook van belang. Hier op bunnybunch kun je veel lezen oa over het belang van een soortgenoot en koppelen.

Misschien wel interessant want ik denk dat het voor je ram wel erg leuk zou zijn en kan helpen voor het gedrag wat hij nu vertoont. Dit kan nl ook verergeren.

Mocht je zover zijn raadt ik je aan naar een andere opvang te gaan die je ook echt kan helpen met het koppelen en overtuigd is dat er ook voor hem een passend maatje is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga vanavond naar de dierenarts, omdat hij nu toch ook wel wat minder eet. En ik merkte zondag dat zijn achterlijf ineens heel erg schokte. Was maar een paar seconde, maar echt best wel hevig. Misschien dat hij toch ook niet helemaal lekker is.


Dan kan ik ook meteen informeren naar de mogelijkheden van castratie, zodat ik daarna een leuk vriendinnetje voor hem kan gaan zoeken. Denken jullie trouwens dat dit extra lastig kan zijn omdat hij al 4 jaar alleen zit?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat schokken, was dat in zittende houding? Heb dergelijk gedrag wel vaker bij ongecastreerde rammen gezien die wat last van de hormonen hebben. Als dat het is hoef je je in die zin geen zorgen te maken over iets lichamelijks. Zeker als je castratie overweegt, daarna zie je dat gedrag niet meer terug.


 


Een check-up is natuurlijk nooit verkeerd. Succes vanavond!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .