Ga naar inhoud

Wondje


Waku

Aanbevolen berichten

Dag iedereen,


 


Ik heb een vraagje over één van mijn konijntjes. Al van het begin (we hebben ze nu een aantal weken uit de opvang en ze zijn rond de 6 maanden oud) wordt ze steeds gelikt op haar hoofdje door de ander, ze biedt ook steeds haar kopje aan dus leek op zich heel normaal gedrag. Alleen wordt ze vaak gelikt op één plekje vlakbij het oor, en daar is een klein kaal plekje ontstaan. Dit zag er nog niet echt zorgwekkend uit, en omdat ze steeds haar hoofdje aanbood heb ik er niet veel achter gezocht. We hebben het andere konijntje steeds wat afgeleid als hij weer gefixeerd was op dat plekje en dat leek goed te helpen.


 


Het plekje was lange tijd niet zo te zien (soms als de haartjes beetje verschoven), dus ik dacht dat het in orde was en de haartjes langzaam zouden terugkomen. Er werd soms nog wel aan gelikt maar het zag er netjes en ok uit.


 


Sinds eergisteren lijkt het echter erger geworden. Het is nu ook rood en het voelt alsof er een klein korstje op zit/de huid wat harder is. Het plekje heeft een doorsnede van een halve centimeter ongeveer. Ze lijkt geen pijn eraan te hebben want ze blijft gewoon zitten als ik eraan kom of de haartjes er rond een beetje opzij doe.


 


Is dit een reden om naar de dierenarts te gaan? Zou zo'n pleisterspray geschikt zijn om te gebruiken zodat het een beetje wordt afgedekt en misschien vies smaakt voor de ander? Of is dat niet veilig..


 


Waarschijnlijk gaan we het sowieso even laten nakijken om te zien of het geen mijt of iets dergelijks is (lijkt me raar want ze krabt zich nooit en ik zie verder geen korsten en ook niks vreemds in of aan de oortjes), maar stel dat het wondje ontstaan is door het likken van de ander, kunnen we er denk ik niet veel aan doen.. Nu krijgt het echter nooit tijd om goed te helen omdat er steeds opnieuw aan gelikt wordt. We betrappen ze er niet zo vaak op, maar we weten uiteraard niet wat er 's nachts gebeurt.


 


Nog even twee sidenotes:


- Ze is ook wat magerder dan het andere konijntje, maar ze eten beide evenveel (een handje biks, elke dag verschillende groente en veel hooi). Als ik haar aai voel ik best goed de ruggengraat en de schouderbladen, terwijl dat bij het rammetje veel zachter voelt.


- Het rammetje likt heel erg veel, hij wast haar constant maar ook als mijn hand in de buurt is wordt daar constant aan gelikt (heel lief maar soms ook vervelend), en ook mijn dierensloffen worden soms gewassen :P Hij is uiteraard gecastreerd.


 


Sorry voor deze lange post, wilde zoveel mogelijk info geven! Alvast bedankt voor het lezen :angel:


 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit hadden wij ook met onze voedster, of eigenlijk iets soortgelijks. wij hebben twee Nederlandse hangoor dwergjes.


 


Zo wie zo adviseer ik naar de dierenarts te gaan. laat ze kijken of het geen schimmel of mijt of iets dergelijks is. Bij ons vrouwtje hadden ze niks gevonden. Nu had ze geen wondjes of korstjes maar wel kale plekjes. Wij dachten ook dat het kwam omdat ze zo veel door onze ram gelikt werd.


 


Op dit moment was onze voedster nog niet gecastreerd en dachten we ook niet om dit te gaan doen. Door uitleg van een dierenwinkel eigenaar en inlezen in problemen die ongecastreerde voedsters kunnen krijgen hebben we er toch voor gekozen om haar te castreren. De kale plekken rond de bovenkant van haar oren, tja, we gingen er al van uit dat dit zo zou blijven tot ze sterft, jammer maar niet echt een probleem, dachten we. Binnen twee weken na haar castratie had ze weer haar op de kale plekken. Ik snapte dit niet dus heb dit bij verschillende dieren artsen na gevraagd en eigenlijk gaven ze allemaal het zelfde antwoord. 100% zeker kunnen ze niet zijn maar het zou van de hormonen kunnen komen, dus niet omdat ons mannetje haar zo aan het wassen was.


 


Nu weet ik dat er mensen zijn die zullen zeggen dat ik voedster castratie overal tussen wring, en dat mag. Maar wat hier boven staat is gebeurd. Misschien, als je dierenarts geen schimmels of andere oorzaak kan vinden voor de kale plekken, iets om na te vragen bij je dieren arts.


Link naar reactie
Delen op andere sites

ok.. Vooralsnog gaat het om 1 plekje waar ook een wondje zit dus weet niet of de situatie vergelijkbaar is. Ik wil het inderdaad graag door een DA laten checken en zal ook in de gaten houden of er geen nieuwe plekjes ontstaan.


 


Ik ben nog niet met ze bij een dierenarts geweest (we hebben ze pas kort) dus ik ben nu al eens aan het kijken naar dierenartsen hier in de buurt.


 


Ik heb wel al nagedacht over castratie, maar wil dat alleen doen als er echt gedragsproblemen zijn, maar dat is nu nog totaal niet in de orde. (Bij een vorig koppeltje dat ik vroeger heb gehad bleef de voedster op het rammetje rijden en sproeide ze veel, dan zou ik het bijvoorbeeld wel doen). Ik ken de verschillende standpunten over sterilisatie bij voedster en zal daar als de tijd rijp voor is over nadenken.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Even snel nog een update, we zijn bij de DA geweest en volgens haar is het een oud wondje dat heel goed aan het helen is en droog is. Volgens DA kan het zijn dat er haar op het korstje groeide, en dat nu het korstje eraf is het er erger uitziet maar juist goed aan het genezen is.


Het andere konijntje likt aan het wondje omdat hij het idee heeft dat het moet worden schoongemaakt, maar zolang het wondje niet constant nat blijft is er niks aan de hand. Gewicht is ook in orde.


Ze zijn superflink geweest en ben blij dat alles in orde is!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .