Ga naar inhoud

Is mijn konijn te mager?


Erika92

Aanbevolen berichten

We hebben nu iets meer dan 2 weken onze Pim van nu 6 maand in huis.


Ik maak me eigenlijk toch al een tijdje zorgen omdat hij precies zo mager is.


Ik voel zijn ruggengraat echt hard als ik hem aai, ook zijn heupbeenderen, schouderblad, ik voel het allemaal steken.


Het is moeilijk uit te leggen hoe het voelt. Onze Noedels is 4 maand en haar rug voelt gewoon normaal, je voelt natuurlijk de ruggengraat wel maar als je aait valt het niet op.


Toch wel een groot verschil met Pim waar je alle bobbels voelt.


 


Ik vraag me af of dit normaal is, misschien ligt het aan de leeftijd en zit hij in zijn slungelfase?


Of zou er toch iets mis zijn?


Hij eet verder prima, groen en korrels gaan er goed in en hooi ook wel wat ze permanent hebben staan.


Keutels zijn ook normaal.


 


Ik heb mijn best gedaan om het op foto te krijgen maar met dat zwart zie je ook nooit iets goed.


Het is niet dat je echt ziet dat hij mager is maar als je uit de juiste richting kijkt zie je wel dat hij naast zijn ruggengraat ingevallen is en ook aan de zijkant zie je zo'n bobbel wat zijn bot is en ook uitsteekt.


 


Misschien is er toch iemand die dit verhaal bekend voorkomt?


e7l9gn.jpg


Link naar reactie
Delen op andere sites

wat voor voer geeft je aan je konijnen?


ik heb dit ook een tijdje met Fluffy gehad hij at genoeg hooi en verder kreeg hij gemengd voer maar hierdoor bleef hij niet goed op gewicht sinds ik SS geef ziet hij er veel beter uit en is hij ook aangekomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik denk ook dat het miss ligt aan het voer, wat voor voer geef je? ik had het eerst dat ik d8 dat mijn konijn te dik was, ik gaf gemengd voer en aangezien daar veel dikmakers inzitten ben ik overgeschakeld naar biks, nu weegt mijn nijn normaal en is hij gezond, niet te dun en niet te dik, maar dik is natuurlijk nog iets anders dan dun, ik denk dus dat het aan het voer ligt


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze krijgen pure biks van Vital, maar ik ken het merk niet, het was in ieder geval geen mengeling dus ik dacht dat het wel goed zat.


Ik zou ook wel eens een beter merk kunnen proberen als het hier aan zou liggen.


Kan het echt alleen aan die biks liggen? Want ze krijgen hier gewoon heel veel hooi en een berg groenvoer dagelijks, biks is maar 1 handje per dag voor beiden.


 


Lonja: nou ja, hij is niet ineens onzindelijk geworden. Ik dacht dat hij zindelijk was omdat hij toch vaak op de bak zijn behoefte ging doen en ik vond toen misschien 10 keutels er naast.


Nu zijn dat er inderdaad wel meer, het is elke dag wat meer geworden, misschien ook omdat hij eerst nog in de ren bleef en nu permanent de hele kamer heeft, maar hij gaat nog steeds ook wel op de bak. Ik ga nog eens een topic maken hierover met de hele uitleg maar ik denk dat dit niet meteen met elkaar te maken heeft.


Het kan wel natuurlijk, ik hou het in mijn achterhoofd en bedankt voor het meedenken.


Wil gewoon nog niet meteen naar de dierenarts denken omdat ik sinds wat ik heb meegemaakt met Joey mijn twijfels heb over dierenartsen hun konijnenkunde.


Liever eerst hier en op internet nog wat horen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de ene of de andere dierenarts kan ook veel verschil zitten qua konijnenkunde. Voor je konijnen is het wel goed om indien nodig echt een konijn kundige dierenarts te bezoeken maar die zijn er zeker.

Wel goed om van te voren uitgezocht te hebben waar je met een gerust hart terecht kunt en niet niet te gaan omdat je denkt dat je geen kundige dierenarts hebt, ik zou je aanraden in dat geval op zoek te gaan naar een konijnkundige dierenarts in je omgeving.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Anjo: heb je gelijk in. Maarja hoe kom je er achter of ze voldoende verstand hebben van konijnen? Ze gaan zeggen "tuurlijk wij komen dagelijks konijnen tegen" maar als de vorige dierenarts dan zegt dat onze Joey gestorven is aan gas omdat hij teveel groenvoer kreeg dan heb ik mijn twijfels. Ook zeggen dat kool helemaal geen kwaad kan terwijl ik overal anders lees.

maargoed daar gaat het eigenlijk niet om, natuurlijk ga ik naar de dierenarts wanneer het nodig is. Ik zou het alleen nog even willen afwachten, ik ga hem nu veel extra voeren (meer biks, meer groenvoer en kruidenhooi waar hij meer van eet dan normaal hooi) en dan wacht ik deze week nog af.

Worden konijnen eigenlijk standaard ook ontwormd? Pil is in september nog naar de dierenarts gegaan voor zijn inentingen.

zal ook eens naar de opvang mailen.

Lonja: plassen gaat 8/10 keer goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah dan loopt dat wel los. Ik dacht wellicht een kuur Panacur als hij én vermagert én overal veel plast maar 8 op 10 keer gewoon in de bak plassen is niet keurig netjes maar ook niet totaal onzindelijk inderdaad.

Ontwormen gebeurt niet standaard maar het is wel een goede gedachte denk ik. Je kan daarvoor keutels meenemen naar de dierenarts die onder de microscoop kan kijken of er sprake is van wormen of parasieten (coccidiose). Dit is in 5 minuutjes bekeken.

Hier op het forum staat onder 'gezondheid' een kopje met dierenartsen die door andere leden als konijnkundig zijn ervaren. Zegt niet alles natuurlijk maar wellicht kun je gewoon eens een andere dierenarts bezoeken en kijken hoe je gevoel erbij is.

Of misschien kun je zeggen waar je woont, misschien hebben andere leden een suggestie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanavond gaan we met Pim naar de dierenarts. Hij is nog steeds even mager en heb bij de opvang geïnformeerd maar zij zei naar aanleiding van mijn omschrijving dat ik meteen naar de dierenarts moet gaan.


Ze zei dat ik zeker moest vragen naar Coccidiose dus ben me wat aan het inlezen.


Zal ook maar keutels meenemen en onze Noedels meteen ook want blijkbaar is het besmettelijk?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja klopt. Het schijnt heel besmettelijk te zijn maar het hoeft niet perse dat ze allebei besmet zijn (1 van mijn konijnen had het heel heftig maar de andere had geen cocciden in zijn keutels en nergens last van, ben toen natuurlijk ook wel heel voorzichtig geweest om besmetting te voorkomen) en ze kunnen het ook bij zich dragen zonder dat het problemen geeft. Dus moet je in dat geval de afweging maken of je een gezond konijn zonder klachten ook wilt behandelen. Maar eerst maar eens kijken of er wat te vinden is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We zijn net terug.

De dierenarts wist niet meteen iets te vinden.

Ze wou hem dan iets geven tegen coccidiose en wormen maar heb toen voor de 3e keer gezegd dat ik keutels mee had en toen ging ze deze eerst nakijken.

moet een tijdje op kweek staan dus ze gaat me straks bellen of ze iets gevonden heeft.

Ze heeft hen wel ingespoten tegen de wormen, wat ik dan ook niet goed snap maar bon, kan geen kwaad.

Ben benieuwd of ze iets vindt, ze vond idd wel dat hij mager was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook een konijntje gehad dat te mager was. Hij at alles wat los en vast zat, maar hij bleef mager. Het bleek om een darmafwijking te gaan, het heet megacolon. Zijn dikke darm was te groot, waardoor hij minder goed werkte en daardoor nam hij gewoon niet alle voedingsstoffen op. 


Het is een aandoening die vooral voorkomt bij witte konijnen met gekleurde vlekjes, dus bij een zwart konijn zou je er niet gelijk aan denken. Ook zijn de keutels vaak afwijkend bij megacolon.


Als uit het ontlasting onderzoek blijkt dat het geen wormen of iets anders wat meer voor de hand ligt is, kun je misschien wel denken aan een soortgelijke aandoening.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Sowieso is een middel tegen wormen een ander middel dan dat tegen coccidiose en bij wormen heb je ook nog 2 verschillende soorten worm met ieder hun eigen middel wat helpt.

Als ze nu een middel heeft ingespoten tegen wormen dan is dat vrij zinloos als ze die worm niet hebben of helemaal geen wormen hebben.

Ook hoefde hier de ontlasting niet op kweek om iets te zien maar goed misschien is het dan betrouwbaarder of zo. Het was bij mijn konijn duidelijk te zien onder de microscoop, heb toen ook zelf gekeken maar zij had wel een heel heftige uitbraak van coccidiose dus misschien dat dat het verschil maakt?

Misschien toch maar weer terug naar je oude dierenarts als deze ook niet echt helemaal thuis lijkt te zijn in de materie en je er geen goed gevoel over hebt? Je treft het ook niet met de dierenartsen dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De dierenarts heeft gisteravond nog teruggebeld en Pim blijkt coccidiose te hebben.


Vanavond ga ik de medicijnen halen en dan maar hopen dat hij er snel vanaf is.


 


Sanne1993; bedankt voor je meedenken, nog nooit van gehoord. Ik heb opgezocht wat het allemaal kon zijn maar dat was ik niet tegengekomen, weer wat bijgeleerd :-)


Hoe behandel je dat dan trouwens?


 


Lonja: ik vond het ook maar raar dat ze iets tegen wormen gaf zonder te weten wat hij had.


Eerst zat ze te twijfelen tussen een middel voor wormen of een middel tegen coccidiose, omdat ze niet wist wat hij had.


Toen heb ik voor de 3e keer gezegd dat ik keutels mee had en of het niet beter was daar eens naar te kijken.


Ging ze dan doen maar moest in een potje opgelost worden en dat duurde even. 


Ze zei toen "ik zal u anders bellen dan kan je het later komen halen afhankelijk van wat hij heeft"


ik: "ah oke dus dat hoeft niet met een spuit ofzo?"


"neenee, maar hé dat is wel een goed idee ik kan hen nu met een spuit ontwormen ja, ik dacht xxx te geven maar kan ook gewoon .... geven"


 


Ik kon toen helemaal niet meer volgen omdat ze ineens een geniaal plan leek te hebben en maar bleef doorpraten. Ontwormen leek me niet zo erg dus heb ik haar dat maar laten doen.


 


Maargoed, ik ben heel blij dat de persoon van de opvang zei zeker naar coccidiose te vragen anders had ik me laten afschepen met een ontwormingsmiddel alleen en wie weet hoe het dan had afgelopen..


 


Nog even een vraag: werden bij jullie de andere konijnen ook meteen behandeld? Noedels zag er nog ok uit maar ik las dat het heel besmettelijk kan zijn. Of is het niet goed om haar te behandelen als zij misschien niets heeft?


 


Wat betreft de dierenartsen: dit is de 3e waar we nu geweest zijn.


De vorige was die met Joey die zei dat zijn gas het kwam door groenvoer en dan nog dat kool helemaal geen kwaad kon. 2 dingen waar ik mijn twijfels bij heb maar verder vond ik haar wel ok, ze had direct actie ondernomen en geopereerd.


De praktijk daarvoor zit met 3 of 4 dierenartsen waarvan ik eentje helemaal niet goed vind. Zij heeft onze kat met aids cortisonen gegeven tijdens zijn huidontsteking terwijl dat een middel is dat je absoluut niet mag geven aan hen.


Ook mijn tante heeft al situaties met haar meegemaakt. Probleem is dat ik meestal naar het spreekuur moet omdat ik te laat thuis ben voor een afspraak en dan weet je niet bij wie je terecht komt.


 


Ik wil ook niet superver rondrijden met hen want het is zo al stresserend genoeg. Spijtig dat die op de lijst hier nog best ver weg zijn.


 


(kan ik trouwens mijn topictitel veranderen hier? misschien wel nuttig voor nieuwe forumlezers)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat je weet wat het is nu.

Voor megacolon moest ik iedere dag cisaral en laxatract geven om de darm te helpen. Echt behandelbaar is het niet, omdat het een aangeboren aandoening is.

Gelukkig is coccidiose vooral bij volwassen konijnen wel goed behandelbaar. Het is een vervelende ziekte, maar gelukkig wel iets aan te doen.

Veel succes, ik hoop dat Pim snel opknapt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou fijn dat je weet wat het is ondanks de lampjes die bij de dierenarts gingen branden ;)

Als je nou zonder onderzoek van de keutels terug was gekomen had ik ook wel mijn eerdere berichtje over onderzoek op wormen of coccidiose nog wel een keer gepusht hoor ;)

Ik heb destijds later de keutels van het andere konijn nog laten onderzoeken, maar hij mankeerde niks, er zat niks in de keutels en ik had die twee al uit elkaar gehaald toen zij zo ziek werd dus ik heb hem niet behandeld. Dat vond ik niet zo zinnig voor een konijn wat geen coccidiose heeft, Baycox is toch een pittig medicijn dus zou in dat geval meer kwaad dan goed doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sanne: gelukkig kan je er toch iets aan doen. 


Ik lees over coccidiose aan de ene kant dat het dodelijk kan zijn, soms op heel korte tijd, en aan de andere kant dat het goed behandelbaar is en het geen groot probleem hoeft te zijn.


Dus ik weet niet goed wat ik er van moet denken :-D


 


Lonja: haha nou ben blij dat jullie er ook zo achter gezeten hebben. Normaal maak ik me te snel zorgen maar deze keer heb ik (achteraf gezien) te lang gewacht.


De dierenarts zei van hen allebei te behandelen maar de persoon van de opvang raadde dat dan weer af. Ik ga het dus voorlopig niet doen omdat volgens de artikels elk konijn wel cocciden in zich heeft maar dat deze niet ziek hoeft te worden zolang de weerstand goed is. Ze heeft ze dus waarschijnlijk wel opgelopen maar dat hoeft niet erg te zijn. Correct me if i'm wrong??


Ik heb nu een flesje Toltrazuril gekregen en moet dat 1x om de 2 weken geven en zo 3x. De opvang had gezegd 5 dagen wel 5 dagen niet 5 dagen wel dus ik wist weer even niet wat doen haha.


Maar ik heb te weinig meegekregen om het zoveel te geven dus ga de manier van de dierenarts volgen. Ik twijfel zelfs of ik genoeg had voor beide konijnen.


Gisteren Pim zijn eerste dosis gegeven, even tegenspartelen en toen "hmm dat is toch wel lekker precies" ging goed binnen :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend zeg, maar gelukkig doe je, je best voor je konijntje.


Mocht het na een kuurtje tegen coccidiose niet beter gaan zou ik toch richting E.cuniculi denken.


Waarom ik dit toch aangeef, ondanks dat er cocs in de ontlasting is aangetroffen, omdat er ook veel dierenartsen onderzoek doen en als ze toevallig een oocyst aantreffen meteen de diagnose coccidiose stellen. Terwijl konijnen het altijd bij zich dragen en met een oocyst niet daadwerkelijk last te hoeven hebben van coccidiose. Dus mocht het niet opknappen, hou het even je achterhoofd :)


 


Zelf hou ik de kuur 3 tot 5 dagen aan met na 5 dagen herhalen. Dat staat ook in de bijsluiter. Althans daar staat enkele 3 dagen geven, maar ivm de snelle herbemetting doen we vaak de herhaling.


Wat belangrijk is, is bij coccidiose is dat je elke 24 uur de ruimte goed ontsmet om herbesmetting te voorkomen.


 


Sterkte!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is goed te behandelen als er nog geen serieuze uitbraak is, het is ook nog steeds goed te behandelen als het wel tot een echte uitbraak komt maar dan heb je een doodziek koud en ingeteerd konijn wat niet meer eet of drinkt en een slappe vaatdoek is zonder 1 grammetje vet op de botten. Dan kun je wel behandelen maar ze overleven dit vaak niet.

Vandaar dat het zaak is het niet zo ver te laten komen daarom zou ik de keutels van de ander ook even laten onderzoeken zodat je een beslissing kan maken op basis van volledige informatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb net een artikel over EC gelezen en bah wat en nare ziekte zeg :-(


Afvallen staat wel tussen de 5 hoofdoorzaken, ga ik goed in de gaten houden dus.


Ik heb inderdaad ook gelezen dat konijnen altijd coccyden bij zich dragen en dat daar soms foute diagnoses rond gesteld worden (zou me in dit geval ook niet verbazen).


Ze zei wel dat ze er heel veel had gezien, misschien toch een teken dat dat een uitbarsting is?


Ik hoop het maar, want EC klinkt nog een graadje erger.


Ik ben er ook zeker van dat Pim nu ziek is geworden door de stress van de verhuis. 


We hebben hem nog maar 3 weken en de autorit van een uur was al stress en dan is hij een halve week doodsbang geweest van onze Noedels dus hij heeft zijn portie wel gehad. Een week ofzo erna is het mij beginnen opvallen.


 


Hmm jij zegt hetzelfde als de persoon van de opvang, 5 dagen, pauze, 5 dagen.


Probleem is dus dat ik volgens mij niet genoeg heb meegekregen daarvoor, ik denk dat ze net genoeg gegeven heeft om 2 konijnen 3x toe te dienen, is dus 6x. 


Ik zou meer kunnen halen. Maar ik durf niet zo goed van haar wijze af te wijken want misschien heeft ze ook de hoeveelheid die hij moet krijgen daarop aangepast (hij is 1,40kg en krijgt 70ml). Straks krijgt hij een overdosis...


 


Over die herbesmetting, ze zijn in feite toch al besmet? Als konijnen dat standaard in zich hebben?


Maar goed ik zal dagelijks hun wc's uitkuisen, doe dat nu minder vaak omdat ze 3 grote bakken hebben als wc.


Moet ik nog iets doen? Wc's ook uitwassen waarschijnlijk maar hun ren/kamer ook?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lonja: inderdaad daar heb ik ook aan gedacht. 


Ik denk dat we met Pim geluk hebben gehad dat hij eigenlijk na een week niksdoen nog steeds ok is, als ik sommige artikels las...


Ben daarom wel bang, stel dat we haar niet behandelen en ze wordt binnenkort toch ziek en dat is ineens super erg, dan zou ik het mezelf niet vergeven.


 


Ik zou dan wel naar een andere DA gaan want durf het bij deze niet goed gaan zeggen dat ik niet geluisterd heb (ook omdat ik al zo de wijsneus heb uitgehangen) 


Of ik behandel haar gewoon? Heb toch genoeg voor haar ook. Zou het kwaad kunnen als ze Toltrazuril krijgt voor niets? Pim lijkt er geen last van te hebben.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ken de dosering niet die jij nu geeft. Ik ken ook zoals Aniek zegt dat je een paar dagen achter elkaar geeft dus dat is veel heftiger misschien.

Je kan toch gewoon voorstellen aan die dierenarts dat omdat je je zorgen maakt omdat het besmettelijk is je de keutels van haar ook wilt laten testen zodat je haar eventueel tegelijk met Pim kan behandelen?

Ik zat ook allemaal te piekeren of ik de ander nu ook moest behandelen maar dat soort twijfels hoef je misschien helemaal niet te hebben als zij toch 'schoon' is. Als je je daar prettiger bij voelt kan je inderdaad natuurlijk ook een andere dierenarts bezoeken.

Over herbesmetting: niet alle konijnen hebben het standaard bij zich. Volgens mij is het wel het idee dat het echt weg is als je behandeld hebt. Ik weet wel van een konijn van iemand hier op het forum dat het vaker heeft gekregen ondanks behandeling maar dan was dat ook op een a-typische manier en dat was dus ook echt een uitzondering.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem is dat je met Totrazuril Drops niet de eieren kan doden en die vormen na 36-48 uur weer sporen waardoor je dus het probleem krijgt met herbesmetting. Medicatie werkt in een konijn maar erg kort oftewel de Totrazuril drops zijn alweer uitgewerkt als dat weer coccidien zijn etc. 


Vandaar ook meerdere dagen achter elkaar behandelen, pauze en weer behandelen, om de coccidien weer aan te pakken die zijn uitgekomen. 


 


Als ze veel heeft gezien en het niet verward heeft met brilldendoosjesgist (wordt nogal is verward) dan zal het coccidiose zijn.


Maar 70ml lijkt me wel heeeeeeeeeeel veel, bedoel je niet 0,7ml? 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .