Ga naar inhoud

Luna laat bdk's liggen


Natasja_Verkijk

Aanbevolen berichten

Mijn voedster Luna laat de laatste paar weken steeds haar bdks liggen, heel soms eet ze ze daarna nog wel eens op, maar meestal worden ze plat gestampt.


Het is niet zo dat ze te dik is en er niet bij kan ofzo, heb wel vaker gezien dat ze ze op eet.


En daarnaast heb ik nog een voedster buiten zitten die een vrij dikke buik heeft en van haar zie ik ze nooit.


Ze krijgt onbeperkt hooi, een bakje biks en bijna elke dag een bak vol groenvoer, zoals witlof, andijvie, peterselie, tijm en soms een schijfje wortel.


Nou wil ik haar best op alleen hooi en water zetten, al eens een paar dagen geprobeerd, maar werkte niet.


En nu is ze nog aan het zogen, dus lijkt mij niet verstandig om geen biks te geven.


Heeft iemand tips?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het neit echt weet  Natasja, ik heb me altijd laten vertellen dat ze hun bdk op moeten eten maar ons mannetje doet dit ook niet, hij kan er niet bij. maar dit is eigenlijk al bijna twee jaar zo, dus ik weet niet echt of dit erg is of niet.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor Luna zou ik het niet weten, misschien iets met de zwangerschap/jongen? Wel belangrijk, zeker voor een zogende voedster. Als ze in juli ook al een nestje had kan ik me voorstellen dat ze uitgeput is. En dan nog voedingsstoffen moeten missen ook. Ik weet niet hoe dit kan want ik ken het hele verhaal niet maar ik zou haar laten steriliseren zodat ze in ieder geval niet meer zwanger kan worden. Wellicht komt het dan ook weer goed met keutels eten. Of als de mogelijkheid bestaat zorgen dat de ren echt echt echt goed afgesloten is zodat er geen ongecastreerde ram bij kan komen, maar zo te lezen is er iets niet goed gegaan? Nou ja in ieder geval lijkt me voor de gezondheid een belangrijk punt van aandacht mocht je hier nog niet mee bezig zijn.

En inderdaad Modwain, het is belangrijk voor de voedingsstoffen maar ook voor goede werking van de spijsvertering.

Als er een oplossing is waardoor je kan zorgen dat hij er weer bij kan dan zou ik daar hard aan werken.

Kan dit niet door ziekte of handicap dan kun je de keutels in een bakje doen zodat ze nog opgegeten worden.

Ik heb een konijn dat er door ziekte vorige week niet meer bij kon. Ik gaf haar gewoon die keutels voor haar neus en dan eet ze ze met veel smaak op. Meeste keren alsof het een traktatie was. En anders legde ik het in een bakje en was het een paar uur later ook op. Dus is het een probleem wat niet op te lossen is kan je er op die manier voor zorgen dat ze toch alles wel goed binnen krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kees is te compact gebouwd, zelfs met hulp lukt het hem niet om zijn zijn kont te komen. Door gefokt ben ik bang, hij is niet te zwaar dus dat is het niet. Meestal gaat hij er weer op zitten, soms niet maar als hij ze niet uit zijn kont pakt, pakt hij ze niet, dus is helpen het niet geworden. We hebben wel een paar keer geprobeerd om ze aan te bieden maar dan hoeft hij ze niet meer. Ik weet dat het niet goed is maar de dierenarts gaf aan dat het niet echt een grote rede tot bezorgdheid is. Op zich krijgt hij genoeg spullen binnen blijkt. Hoewel ik me wel af vraag hoe en wat.


 


We zijn er na een aantal weken mee gestopt om het hem aan te bieden, Hij eet alleen wel veel meer gras dan de eerste 4 maanden dat hij bij ons was, in het begin at hij dit bijna niet, dit is de laatste jaren wel anders. bdk's eten is wel belangrijk maar onze kees kan hier helaas niet bij en aanbieden werkt ook niet voor hem. Lastig, maar ja.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Als hij erop gaat zitten wordt het toch ook een smeerboel die hij zelf niet schoon kan wassen omdat hij daar niet bij kan? Ik vraag me af hoe dat gaat omdat ik vorige week tegen dat probleem aan liep.

Moest een paar dagen lang het konijn onder schoon maken, vond ze niet zo leuk.

Als je het bakje met poep gewoon laat staan eet hij het niet alsnog in de loop van de dag op?

Vervelend voor hem dat hij met zo'n bouw moet leven. Maar daar kun je inderdaad niets aan doen. Hopelijk blijft het gewoon goed gaan.

Ik vraag me ook af hoe hij de juiste bacteriën voor de spijsvertering binnen krijgt, kun je bij hem wel zomaar nieuw voer opbouwen dan?

En gras eten is supergoed, maar het is maar goed dat hij brok krijgt want gras en hooi zijn maar moeilijk om voldoende voedingsstoffen uit te halen, vandaar dit systeem met bdk. Misschien omdat hij biks krijgt hij toch voldoende voedingsstoffen eruit weet te halen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn exrammetje doet het op een hele andere manier zo ver ik gezien heb, die houdt welliswaar ook z'n kont niet goed schoon.

Hij keutelt volgens mij die bdk's draait zich dan om en begint ze op te eten en doet dit een paar keer achter elkaar.

Dit ziet er erg grappig uit omdat hij dus rondjes gaat draaien

Link naar reactie
Delen op andere sites

tja, we moeten regelmatig kees rond zijn kont schoon maken, minimaal twee keer per week, gelukkig niet altijd. En we bieden ss, fiba first en hooi aan en af en toe groen voer en heel af en toe stukjesfruit (kleine kleine stukjes). Toch wordt hij niet te zwaar. In alle eerlijkheid, misschien eet kees de bdk wel op zoals pisaflojo omschrijft maar ik heb dit nog nooit gezien. Maar heel veel blinde darm keutels vind ik gelukkig niet.. Op zich vind ik er wel iedere dag maar meestal minder dan soms.  soms liggen er een stuk of drie bundels in de kooi. hij keuteld deze nooit uit de kooi.


 


Nieuw voer krijgt hij eigenlijk niet, hij krijgt vanaf dat hij bij ons is rabit balance en hierna sience selective, beide hebben geen gewennings periode, ik switch ook wel eens tussen beide. Balance is minder goed dan ss maar zeker wel goed. leuk om mee te strooien ;-)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .