Ga naar inhoud

Konijn eet slecht.


Jira

Aanbevolen berichten

Hallo


 


Ik heb vorige week zaterdag een Nederlandse hangoordwerg uit de opvang gehaald (± 1 jaar). Ze heeft last van olifantentandjes. Dit wist ik al toen ik haar mee nam. Ik ben meteen met haar naar de dierenarts gegaan. Die heeft haar tandjes geknipt en haar na gekeken. Ze is verder gezond, maar wel te mager. Dit moet weer goedkomen na het knippen van de tandjes.


 


Ze eet nu wel een beetje, maar heel erg weinig. Ik zie ook dat ze moeite heeft met ergens een stukje af te bijten. Een stukje appel is erg moeilijk voor haar. Ze eet het wel heel goed als ik hem in kleine stukjes geef.


 


Ik ben nog een keer met haar naar onze eigen dierenarts geweest. Die kan ook niets vinden waardoor ze niet zou kunnen eten. Haar kiezen zien er ook netjes uit. Maar ze eet nog steeds te weinig en ze is weer een beetje afgevallen.


 


Groenvoer eet ze wel goed. Ik heb al geprobeerd haar biks te wellen in water zodat het wat zachter is. Dat eet ze ook niet. Haar keutels zijn wel wat klein, maar verder normaal.


Heeft iemand een idee wat het kan zijn of wat ik zou kunnen doen?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht dat olifantstanden operatief verwijderd werden eigenlijk. Dat knippen helpt toch alleen tijdelijk?

Misschien kun je haar wat babyvoeding aanbieden zoals peren/wortelhapje. En geraspte wortel/appel. Dat hoeft ze nauwelijks te kauwen namelijk. Je zou haar ook wat kunnen dwangvoeren als ze afvalt. Maar ik denk dat ik liever permanent van die olifandstanden af kwam. Of heeft dat nadelen? Ik heb er zelf geen ervaring mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Knippen helpt idd alleen tijdelijk en je hebt kans dat de tanden splijten als het fout gaat maar in dit geval is het beestje wat magertjes en waarschijnlijk wat zwakker dus een narcose is dan wel een groter risico. Ik zelf zou de tanden wel compleet laten verwijderen als ze wat sterker is, daar is prima mee te leven alleen moeten de groenten wat kleiner gesneden worden. Maar dat is aan de ts om te bepalen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, dankjewel bunbunbeauty. Ik denk dat ik zelf ervoor zou kiezen om haar elke dag een of twee keer te dwangvoeren, zodat ze aankomt en sterk genoeg is voor een operatie. Groente klein snijden is niet veel moeite en dan is ze er wel voorgoed vanaf. Maar dat is aan Ts idd.

Het is natuurlijk wel elke keer een roesje, neem ik aan, als ze bijgeknipt moeten worden, of niet? Dat is ook niet gezond om vaak te herhalen. Maar ze kunnen zonder, dat weet ik wel. Ze gebruiken hun lippen dan om het voedsel op te pakken.

Ik zie mijn konijnen vaak een andijvieblad eten en dan nemen ze niet steeds een hapje maar happen in rondjes het blad op zonder te stoppen. Volgens mij is dat zo omdat ze het blad meteen naar achter doorschuiven en het blad als het ware opkauwen. Anders zouden ze steeds een hapje nemen en dan kauwen. Doen ze ook wel hoor, maar met veel dingen zie ik dat ze rondom happen tot het op is. Witlof en sla ook. Dus die voortanden gebruiken ze niet altijd om mee te snijden/af te happen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bunnysgirl, misschien moet je daar even een eigen topic over aanmaken. Dit topic gaat niet over jouw konijn, maar over dat van Jira en jouw post heeft hier geen toegevoegde waarde.


("Straks naar de dierenarts met spoed" lijkt mij overigens niet heel handig.... spoed = NU. Beterschap ermee )


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou olifantstanden laten verwijderen ipv ze steeds te laten knippen, konijnen kunnen prima zonder en waarschijnlijk zullen ze dus om de zoveel tijd geknipt moeten worden. Je kunt groenvoer eenvoudig kleiner maken voor je konijn in de toekomst als hij/zij geen tanden meer heeft en brokjes\hooi gaan naar mijn ervaring prima zonder tanden.

Wat heeft de opvang hier over gezegd en wat adviseert de dierenarts?

Wat ik gek zou vinden als het konijn te mager/zwak is voor een operatie, waarom het dan de opvang heeft mogen verlaten?

Een goede opvang plaatst neem ik aan geen konijnen die (nog) niet helemaal gezond zijn.

De olifantstanden had dit konijn dan ook in de opvang al, ik vind het wat vreemd dat je daar binnen een week al bij de dierenarts zit.

Super uiteraard dat je dit beestje een thuis geeft, maar ik zou even overleggen wat nu voor hem/haar het beste is met die tanden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bijzonder dat de opvang een konijn meegeeft, waarbij de tanden nog niet verwijderd zijn. Ik sluit me ook aan bij Anjo: waarom al wel plaatsen als een dier te zwak is voor een operatie? Is het een echte opvang geweest? Of iemand die een keer een konijntje opvangt en zichzelf daarom direct opvang noemt?


 


Wellicht gaat het eten nog altijd moeilijk omdat er meer met het gebit aan de hand is? Misschien ook haken o.i.d.? Dat kan natuurlijk best bij een algeheel slecht gebit of een tijdje niet eten. Ik zou een ervaren dierenarts dit na laten kijken. Misschien kun je het voer zachter maken, bijvoorbeeld door een papje te maken van biks? En misschien is er wel pijnstilling nodig? In elk geval terug naar de dierenarts is mijn mening!


Link naar reactie
Delen op andere sites

De opvang hier zit in de kinderboerderij. Helaas zit het daar altijd vol met konijnen en cavia’s die een nieuw huisje zoeken. Ik heb in overleg dit konijn meegenomen. Juist omdat het deze problemen heeft. Het was zeker niet hun bedoeling om dit konijntje zomaar ergens te plaatsen. Wij komen daar vaker en ze kennen ons. Hier kunnen we haar beter de zorg en aandacht geven die ze nodig heeft.


We zijn gewend aan dieren die wat extra zorg en aandacht nodig hebben.


Dat ze naar de dierenarts moest wisten we ook al. Anders hadden zij dat gedaan.


 


Ze is door 2 dierenartsen  bekeken en ze zien verder niets aan haar. Zoals haar tandjes nu zijn moet ze gewoon kunnen eten. Niet meer te lang en geen haken.


Ik kan me zelf voorstellen dat als ze niet goed eet dat dan haar tanden ook niet slijten. Dan kunnen haar te langen tanden een gevolg zijn van het slechte eten en niet de oorzaak. Maar dat bedenk ik zelf.


 


Onder narcose is nog niet verstandig. Ik wil haar ook laten steriliseren en dan kunnen ze misschien gelijk de tandjes doen. Daarvoor moet ik eerst nog opzoek naar een dierenarts hier in de buurt die goed is met konijnen en narcose. Die op de lijst staan hier zitten allemaal best ver weg.


 


Ik ga vandaag maar eens aan de slag met dwangvoeren. En dan kijken hoe het gaat als ze wat aangesterkt is.


Link naar reactie
Delen op andere sites

De kinderboerderij in Echt zeker?

Ik zou echt nog even langs een dierenarts gaan. Blijkbaar is ze niet onder narcose onderzocht en ze kan alsnog haken hebben. En pijnstilling is vast ook nodig in dat geval, maar ik vind dat dat iets is dat een dierenarts moet beoordelen.

Het is lief dat je de zorg op je wilt nemen, maar dat een 'opvang' een dier zo uitplaatst, naar wie dan ook, dat vind ik schandalig! Juist de zorg voor dit soort dieren hoor je als opvang serieus te nemen. Dat is wat je onderscheidt van een doorgeefluik/handelaar. Ik hoop dat het goedkomt met deze dame.

Veel beterschap!

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Naar mijn idee had dit beestje niet geplaatst mogen worden al begrijp ik uit je verhaal dat ze dus niet echt bij een opvang vandaan komt.

Lief dat je je over haar ontfermt maar ze heeft denk ik wel een bezoek aan een kundige dierenarts nodig.

Zoals Christa ook aangeeft, het algehele gebit (incl achterste kiezen) kan pas goed worden bekeken onder narcose. Wie weet zit daar toch ergens een probleem waardoor ze niet eet en heeft ze wellicht ook pijnstilling nodig om haar weer aan het eten te krijgen.

Er is denk ik ook geen rontgen gemaakt van haar kaak om te bekijken hoe de algehele kaak er voor staat?

Bij mijn konijn deden ze dat ook onder narcose maar daar kwam wel uit waar het probleem zat en dat zat diep in de kaak wat met het blote oog niet waar te nemen was.

Ik zou toch wat verder kijken wat nu precies het probleem is, dan kun je gericht handelen.

En haar eten nu maar fijn maken etc. Biks weken in water, evt wat gepureerd fruit erdoor mengen om het lekker te maken etc.

Die lange tanden kunnen komen door inderdaad slecht eten/ geen mogelijkheid tot knagen maar het kan net zo goed een afwijkende stand van de kaak zijn waardoor de tanden niet slijten.

Weet je de geschiedenis van dit beestje?

  • Vind ik leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan ook wel is zijn dat de tanden inmiddels gespleten zijn en eten dus pijn doet, dit hoeft niet bovenin te zitten, maar dus in de kaak onder het tandvlees. Zie je dus niet, een röntgenfoto lijkt me dan ook wenselijk in deze. 


 


Verder sluit ik me aan bij Christa en Anjo. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie advies. Ik ben nog een aantal keer met haar naar de dierenarts geweest.


 


Ze Is toch nog wat gaan eten en ze kreeg dwangvoer. Haar kiezen leken niet het probleem omdat als ze het eenmaal in haar mond had ze gewoon kon kauwen.


 


Uiteindelijk blijkt dat ze een afwijking had aan haar darmen. De naam hiervan ben ik vergeten. Het laatste stuk van de darm werkt dan niet goed of helemaal niet. De laatste dagen kwamen er helemaal geen keutels meer. Laxeren werkte ook niet. Ze hadden haar nog kunnen opnemen en dan daar proberen om haar darmen leeg te maken. De kans was niet groot dat het succes zou hebben en het zou  heel vervelend voor haar zijn. Daarnaast zou het dan over een paar weken waarschijnlijk weer zo zijn.


We hebben dus besloten om haar in te laten slapen. :-(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .