Ga naar inhoud

sterilisatie voedster


beatrix

Aanbevolen berichten

Hoi!


 


Ik heb net mijn twee dames uit de groep van 4 laten steriliseren. 


Vlek bouwde elke maand wel een nest (schijnzwanger) en Peentje die was gewoon ontzettend vervelend tegen de rest, heel de tijd jagen en treiteren van de rest....


 


Ik heb allereerst geïnformeerd bij de DA of ze de baarmoeder én eierstokken weghalen, dit schijnt namelijk het beste te zijn. Ik heb ook gekozen om ze te laten helpen bij een DA waarvan ik wist dat ze frequent zulke (toch wel ingrijpende) operaties succesvol doen.


 


Ik geloof dat voor hun 5de levensjaar het meest zinvol is, dit heb ik hier veel gelezen op Bunnybunch.


De mijne waren rond de 1 a 2 jaar.


 


De prijs bedroeg 120euro per konijn, inclusief medicijnen, hechtingen eruit laten halen/controle, etc.


Dus 240euro voor de 2.


 


Denk er goed over na zou ik zeggen, en vooral, kies een goeie konijnkundige dierenarts uit! Er is hier ergens een lijst te vinden met kwaliteitsvolle dierenartsen, weet niet meer precies welk topic.


Zorg ook dat je vanalles in huis hebt, want mijn konijn Vlek die wou niet eten... Dus die heb ik 2 dagen moeten dwangvoeren. Zorg dat je zeker een spuit met dikke tuit in huis hebt (zonder naald natuurlijk), moest het nodig zijn dat je dan kan dwangvoeren.


 


Hoop dat je hier iets aan hebt :-)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij heeft bijna iedereen hier er wel ervaring mee. Zoiezo is het castratie en geen sterilisatie, als je Baarmoederhalskanker wilt voorkomen gebeurt er meer dan alleen wat eileiders afbinden. Zoek een konijnkundige DA, kosten variëren per regio etc, maar het is geld waard IMO. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn konijnen (twee vrouwtjes)  laten steriliseren (de baarmoeder is er ook uitgehaald) omdat ze heel veel op elkaar reden. Ik weet het niet meer precies maar volgens mij kostte het €130 per konijn, wel inclusief controle pijnstilling enz. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan, ze rijden niet meer op elkaar en irriteren elkaar niet meer.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn dame preventief laten castreren.


Het is een ingrijpende operatie waar ze met de juiste zorgen perfect uit opknappen!


Ik heb mijn dame weggedaan op dinsdag, woensdag geopereerd.


Woensdag was ze nog niet goed wakker en had ze ook nog niet gegeten.


Donderdag was een feestdag dus kon ik haar niet ophalen.


Ik ben haar vrijdag gaan ophalen bij de dierenarts.



Dageljks moest ze 2x haar antibiotica en pijnstilling krijgen.


Hierdoor is ze heel snel opgeknapt en ze at alles wat ze opeten kon.


Ik zou het direct opnieuw doen aangezien je toch een enorm risico wegneemt.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het ook preventief laten doen bij Diva. Echt puur om problemen met de baarmoeder en melkklieren te voorkomen. (Niet alleen tumoren, maar ook ontstekingen kunnen flinke ellende veroorzaken.) Het was best een pittige operatie, maar als je bedenkt dat Diva binnen 2 dagen weer rondhupte, goed te doen. Het kan soms iets langer duren hoor, maar hoe snel die diertjes herstellen is echt wonderbaarlijk!
Zodra Cas zijn nieuwe vlam Mara (in de opvang Lulu) nog wat meer is afgevallen, laat ik haar ook castreren. Om dezelfde redenen als ik toentertijd bij Diva had.

Wel moet ik er eerlijk bij vermelden dat Diva zonder castratie waarschijnlijk niet aan tumoren/ontstekingen overleden zou zijn; ze is door problemen in het maag-darmkanaal vroegtijdig overleden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat laatste is voor mij een reden om het niet preventief te doen. We weten helemaal niet of gecastreerde voedsters gemiddels wel langer leven dan ongecastreerde voedsters. Misschien gaan ze allemaal eerder dood aan buikproblemen? Daar is geen informatie over bekend.

Ik denk dat de ingreep, zeker op jong-volwassen leeftijd meevalt. Bij gedragsproblemen zou ik het zeker proberen. Of als je ren niet 100% veilig is en er een wilde ram in zou kunnen komen. Maar als het puur om voorkomen van baarmoederkanker gaat, zou ik er niet aan beginnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nouja, de hoeveelheden voedsters met aangetaste baarmoeders is wel aanzienlijk. Het zal misschien niet gelijk hun dood betekenen, maar het kan wel voor ernstige problemen zorgen.
En omdat ik zelf de risico's van een sterilisatie/castratie aanvaardbaar vind (even naar de operatie zelf gekeken), laat ik het dus wel preventief doen, zonder dat er sprake is van hormonaal probleemgedrag of kans op nestjes. Maar nee, het is geen garantie dat ze niet aan iets anders overlijden. In Diva's geval hadden achteraf gezien ook haar tanden en kiezen haar dood kunnen beteken. Maar tja, misschien hadden haar tanden verder geen problemen meer gegeven en was ze zonder castratie toch gestorven aan een ontsteking aan de melkklieren...  je weet het natuurlijk nooit.
(Overigens, Diva's probleem in de buik heeft waarschijnlijk niks te maken gehad met haar castratie. Er was sprake van een over- ontwikkelde sluitspier, en dat is iets wat bij baby's (mensen) ook voorkomt. Bij mensen speelt een erfelijke factor mee, hoe dit bij konijnen zit is niet onderzocht, maar het is vrij zeldzaam. Kleine kanttekening: het was verschillende DA's onbekend  maar niet iedereen gaat natuurlijk met zijn konijn naar DA en/of laat er sectie op verrichten.)

Bij poezen en teven is volgens mij wel wetenschappelijk aangetoond (sorry, op dit moment even geen bron voorhanden, behalve dan het woord van verschillende DA's ;) ) dat castratie/sterilisatie een hoop (dodelijke) ellende kan voorkomen. En gezien de hoeveelheid teven die binnenkomt met een baarmoeder vol met etterende pus wil ik dat wel aannemen...
Dus ja, ik kan me voorstellen dat het ook voor konijnen ook heel wat risico's wegneemt. Niet alle, maar dat geldt voor poezen en honden net zo goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maarre, voor de duidelijkheid; ik vind dat iedereen moet doen waar hij/zij zich zelf prettig bij voelt!
Ik kijk iemand echt niet vuil aan omdat hij/zij een voedster niet laat castreren. ;) 
(Ik ga pas vuil kijken als iemand geen opname kosten meer wil betalen maar ook niet zelf wil dwangvoeren, want dan is het straks geen lief knuffelkonijntje meer dat zijn baasjes leuk vindt.......... /moesthetevenkwijt)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begin er wel aan....Met name omdat het niet goed te behandelen is, deze kankervorm bij nijnen...

Na de leeftijd van 4 kun je in ieder geval zeggen dat er veranderingen in de baarmoeder optreden welke een feit zijn, veranderingen in de cellen, slijmvlies etc...je kunt inderdaad niet als keiharde feit zeggen dat al die veranderingen zullen resulteren in tumoren, maar door de natuurlijke veranderingen in de baarmoeder is het risico op tumorvorming zo groot (50-80% volgens den literatuur), dat ik in deze de afweging heb gemaakt om ze wel te laten helpen.

 

Twiggy heeft er 1 dag nukkig bijgelegen en daarna ging het al snel weer berg opwaarts na de operatie.

 

Zaza (die er binnenkort aankomt, zij is niet geholpen) is wat lastiger, aangezien zijn nog met haar E.cuniculi worstelt ...de opvang is (terecht) wat terughoudend geweest om haar te laten helpen door haar medische toestand, dus met haar neem ik 
ook wat gas terug. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind ook dat iedereen het zelf moet weten en de ingreep valt ook wel wat mee. Maar er wordt hier vaak geschreven dat het beter is, maar dat is dus noet bekend.

Die 'aangetaste' baarmoeder lees ik heel vaak. Maar wat dat dan precies is.... Het is volgens mij iets wat dierenartsen zeggen op wat ze zien met het blote ook. Maar of het een voorstadium van kanker is....

Ik bedoel: bijna elke vrouw heeft vleesbomen, wat goedaardige gezwellen van de baarmoeder zijn. Dat wordt vrijwel nooit kanker.

Preventief castreren is zeker te verdedigen. Maar het is geen feit dat het beter is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind ook dat iedereen het zelf moet weten en de ingreep valt ook wel wat mee. Maar er wordt hier vaak geschreven dat het beter is, maar dat is dus noet bekend.

Die 'aangetaste' baarmoeder lees ik heel vaak. Maar wat dat dan precies is.... Het is volgens mij iets wat dierenartsen zeggen op wat ze zien met het blote ook. Maar of het een voorstadium van kanker is....

Ik bedoel: bijna elke vrouw heeft vleesbomen, wat goedaardige gezwellen van de baarmoeder zijn. Dat wordt vrijwel nooit kanker.

Preventief castreren is zeker te verdedigen. Maar het is geen feit dat het beter is.

Nee, met het blote oog kun je inderdaad niet stellen of iets tumorweefsel is, en/of het goedaardig of kwaadaardig is. Maar ook een verdikking of zelfs een van nature goedaardig gezwel (dat niet als 'doel' heeft alles te vernietigen bedoel ik dan) kan voor problemen zorgen doordat het organen gaat verdrukken. En een ontsteking is wel goed herkenbaar, en werkt in het hele lijf door, met alle gevolgen van dien.

En vleesbomen... ja dat zou misschien ook kunnen (eerlijk gezegd geen idee). Maar bij mensen is dit toch allemaal wat eenvoudiger te onderzoeken dan bij konijnen, dus daarom denk ik dat veel dierenartsen liever het zekere voor het onzekere nemen.

Maar inderdaad, (dier)geneeskunde is in die zin geen exacte wetenschap. Of het nu over castraties, chemotherapie, nierkatten of BARF gaat: iedereen heeft er zijn of haar eigen ideeen over ;) (En dat is vaak maar goed ook. )

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik had bij een dierenartsen site een stuk gelezen waar inderdaad werd gesproken over 80% van de onbehandelde voedsters uiteindelijk een vorm van kanker kregen. Een ook een goedaardige vleesboom van een paar centimeter groot, die bij een mens niet echt tot nadenken zet kan voor een konijn al dodelijk zijn.


 


 


Maar, laat het nou niet over 80% gaan. laat het nu maar 40% zijn. Je konijn heeft 40% kans om kanker te ontwikkelen, wil je dit risico lopen?


 


Ik was zelf vrij laat bij het castreren van onze voedster en ik kan mezelf wel schoppen dat ik zolang gewacht heb, maar ja, achteraf he.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .