Ga naar inhoud

Oud konijn, wat kan ik verwachten,


kusmarjo

Aanbevolen berichten

Mijn voedster ( niet geholpen ) is al 10 jaar. Ik merk dat ze ook al wat last heeft van de ouderdom.

Ze eet toch minder dan een paar jaar terug. Ook is ze minder actief overdag. Niet ongezond maar gewoon wat sneller moe en wat minder druk. 
Verder laat ik haar in de grote tuin vaak lekker los lopen. 2 maal per dag en dan merk ik dat ze sneller even gaat liggen. 

Ze stampt 's nachts vaak 1 of 2 keer ontzettend hard. Zonder brommen. ( Binnen ) . Katten of insecten kunnen het onmogelijk zijn. Buren of dieren buiten zijn niet te horen maar ze schrikt niet van mij als ik me beweeg. 

Verder is ze nogsteeds heel tam en lief, ze geniet van de aandacht, eet nog wel voldoende en drinkt ook genoeg. Verder is ze opzich voor haar doen nog vaak wel bezig met een leuke doos in haar ren ( ze leeft in een ruime panelen ren ) .

Ik zou graag wat ervaringen horen van baasjes met oudere konijnen want ik weet niet wat normaal is en hoe ik ermee om moet gaan. Moet ik met haar blijven wandelen en geduldig zijn of juist met rust laten in haar ren en haar niet naar buiten nemen? 

Moet ik haar veel lekkers geven ( groente met mate, soms een stukje harde boterham ) ? Ik merk in het keutelen en plassen niks abnormaals.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wandelen met haar? Ik zou haar gewoon in haar ruime ren laten, heeft ze een vriendje? Dit maak ik niet op uit je verhaal. Dit zou wel leuk voor haar zijn, ook op haar oude dag.

Qua lekkers kun je haar gezonde dingen geven. Ik zou het houden bij haar biks, onbeperkt hooi natuurlijk en (wat) groenvoer als ze hier goed tegen kan en evt kruiden of wat fruit?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ram is net 11. Ik heb me altijd aangepast aan zijn tempo. Hij heeft nog best lang vrolijk rond gehuppeld en alles gedaan dat niet mocht , maar is nu in een stadium dat het allemaal wel wat rustiger mag van hem. Hij hupst een klein beetje en ploft dan weer moe neer om te slapen. Alleen 's avonds laat komt hij ineens tot leven. Maar ja als wij ouder worden krijgen we ook minder energie en dat merk ik bij hem ook. Ik laat hem zo veel mogelijk met rust, als hij wil komt hij zelf naar me toe.


Ik merk ook dat hij het sneller warm heeft en sneller in de stress raakt dan vroeger en inderdaad hij eet minder/anders. Vroeger ging in 1 keer de voerbak leeg, nu niet meer. Hij heeft meer tijd nodig. Ook is zijn gewicht afgenomen (hij heeft helaas ook ec gekregen dus dat werkt ook niet mee).


Ik hoor ook wel eens dat oudere konijnen meer moeite krijgen met ergens in/op springen, maar die van mij springt nog zonder moeite in zijn hok.


Kijk gewoon heel goed naar je konijn en wat ze nog aankan en leuk vind. Merk je dat ze iets niet meer wil of te vermoeiend is niet meer doen of als het kan aanpassen aan haar.


Ik denk wel dat het per konijn verschillend is hoe ze oud worden en wat ze nodig hebben.


 


Weet je wel zeker dat het minder eten niet door een andere oorzaak kan komen? Want dat is het gevaar met een ouder konijn. Je denkt soms dat het door de leeftijd komt, maar kan soms ook een medische oorzaak hebben. Bij die van mij is dat intussen uitgesloten, maar eerst had hij dus wel wat waardoor hij nog rustiger was dan nu.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kun je nagaan, onze Bink is pas 6 en heeft al last van de ouderdom. Hij is ook veel sneller moe. Vroeger rende hij door de tuin, nu ligt hij het grootste gedeelte van de dag te dutten. Nu is meneer ook min of meer 'invalide'. Als hij zit, liggen zijn achterpoten zo ongeveer in zijn oren en ook zet hij sinds kort zijn voorpoten op zijn achterpoten, waardoor hij omvalt (uiteraard mee naar de dierenarts geweest, kon er niks aan doen). Het ziet er zielig uit, maar hij heeft geen pijn. Hij eet en drinkt nog prima. Ik merk alleen dat hij wat dunner wordt. Het ene konijn heeft eerder last van de ouderdom dan de andere. Zolang ze nog eten en drinken en vooral geen pijn hebben, is het prima toch?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Morty werd met snot op een maand na 11. Afgezien dat het snot steeds erger en erger werd, was hij gewoon oud. Hij heeft nooit hooi gelust en heeft jarenlang op hooithee en simpele biks geleefd. Hij was ook al die tijd alleen (ik wist niet beter).


 


Zijn rui was de laatste 2 jaar dramatisch. Hij bleef er altijd inzitten en verhaarde enorm. Was gewoon een dwerg tan-konijn met normale vacht.


Sliep heel erg veel, maar had savonds buien dat hij door het hele huis ging rennen. Kon ook prima nog van bed springen en in en uit de kooi. Hoewel hij soms wel zijn achterpoten vertikte op te tillen, waardoor hij heel lomp aan het deurtje bleef hangen. En ik vermoed ook dat hij niet zo goed meer kon zien. De zwarte tafel op een donkere ondergrond werd nog wel eens gemist als hij van de bank sprong en dan frontaal tegen de tafel knalde met zijn hoofd.


 


Hij was nergens bang van en je kon prima een vuvuzela in zn gezicht tetteren en dan verroerde hij zich nog niet. Niet dat we dat hebben gedaan :P


 


Hij at prima en dronk goed. Geen diarree en geen gas (mits je hooithee gaf).


 


Je kon hem vasthouden zoals je maar wilde en hij vond alles prima.


Hij gaf wel bizar veel likjes. Als er bezoek was ging hij gewoon de kring rond om alle wangen schoon te vegen. Je kon hem op geen enkele manier vasthouden zonder dat hij ging likken.


Zat hij heel lief je neus te likken, niest ie meteen je gezicht vol om dat vervolgens weer op te likken...


Hij wilde ook heel graag geaaid worden. Hoe ouder hij werd, hoe meer hij likte en bedelde om aaitjes. Dan drukte hij zijn koppie met geweld onder je hand en als je stopte met aaien, drukte hij zijn hand er weer onder. Hij liep nooit uit zichzelf weg. Ging ook altijd tussen onze voeten zitten.


 


Conclusie: Hoe ouder hij werd, hoe duffer en aanhankelijker. Maar je moet ze wel laten rusten als ze dat nodig hebben.


Link naar reactie
Delen op andere sites

ze eet onbeperkt vers gras en ook hooi. Verder staan er altijd biks en water en ze eet normaal. Ze eet wel minder. Verder krijgt ze van mij verse wilgentakken met blaadjes en ook paardenbloem blaadjes.  

Helaas leeft ze alleen. Ik heb jaren lang allerlei maatjes voor haar gezocht, in alle maten en soorten. Ze bleef agressief gedrag vertonen en tot bloedenstoe vechten. Toen ik haar bij de fokker opghaalde had ze dit probleem, en heeft het bijna altijd gehad. Ze heeft in een groep geleefd maar ze bleef jagen en bijten. Ik heb veel soorten rammen voor haar gezocht, maar uiteindelijk eindigde het in 2 aparte konijen omdat ik ze gewoon niet bij elkaar kon laten. Het was gevaarlijk en de gezondheid van de ram ging er onder door. 

Ondanks dat is ze zelf heel lief, ik knuffel haar heel veel per dag en ze vertoont geen zorgelijk gedrag vanuit eenzaamheid. Het gaat tegen mijn wil in dat ze alleen zit, maar het is ongezond voor haar om te blijven koppelen als het geen zin heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onze Bink wordt inderdaad ook steeds aanhankelijker. Eerder had hij de pest aan borstelen. Nu gaat hij er gewoon voor liggen. Aaien vond meneer altijd al wel fijn, maar als je stopt, drukt hij zijn neus tegen mijn hand aan, net zolang tot ik hem weer aai. En dat ruien: daar komt Bink ook niet doorheen. De plukken vliegen nog steeds in de rondte, al wel een paar maanden lang. Ik borstel hem gewoon regelmatig en geef hem onbeperkt hooi en water. Hopelijk gaat hij nog een paar jaar mee!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat aanhankelijke merk ik inderdaad ook heel erg. Van konijn dat echt konijn wilde zijn naar een konijn dat elke keer even een aai wil en gisteren zelfs op schoot wilde knuffelen. Hij zoekt me nu echt op.


Dacht dat die rui kwam door het weer, maar dat het zo lang blijft kan dus ook door ouderdom. Hij lijkt er inderdaad niet doorheen te komen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

En ik heb hier de contra zitten geloof ik. Zeus is nu 7.5 jaar en rent door het huis heen, springt overal op en af, sloopt alles wat er voor zijn kop verschijnt en haalt nog tig andere dolle streken uit. Tsja, wat er anders is weet ik niet. Misschien de aard van het dier zelf, kan prima hoor. Maar het belangrijkste is toch wel dat je ze ook blijft uitdagen met regelmatig nieuw speelgoed, iets wat ze weer kunnen gaan ontdekken en lekker ruimte om de pootjes te strekken.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee joh, een konijn kan veel ouder worden.. ;) In gevangenschap gaat het vaak alleen mis door verschillende factoren...als je de bronnen er op naslaat dan zegt de één 5-8 jaar, de ander 7-10 ,de ander weer 12-15....
ze kunnen in ieder geval stukken ouder worden dan het gemiddelde van 2 jaar zoals bijvoorbeeld in de 90' er jaar in de USA het geval was...maar dat terzijde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

ondertussen heb ik weer een aantal leuke dozen gezocht, een rieten katten mandje  ( zo'n rond ding met een ronde opening,) een wilgentunneltje wat buigbaar is en ik heb de ren nog eens wat groter gemaakt. Een lekkere berg met gras en ik blijf met haar buiten lopen. Opzich gaat het goed met haar. Bedankt voor de reacties :)


 


ik ga er zelf vanuit dat droef ( nu 10 ) nog wel een jaar of 2 mee zal gaan zeker. Tenminste als het op deze manier blijft gaan wel. Ik denk zelf dat 14 jaar voor een gemiddeld konijn wat goed word verzorgd en actief blijft, zeker haalbaar is. Ik ken een konijn wat in een mini hokje van 1.20 bij 40 cm heeft geleefd in zijn eentje, zonder aandacht. Die is 14 geworden en was een dwergje ( ik kon hem helaas niet mee nemen, wouden de mensen niet maar vond het wel super zielig ) 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .