Ga naar inhoud

Bang konijntje :(


dotje2001

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal!


 


Een van mijn jongste konijntjes uit één van mijn onverwachte nestjes is héél erg bang :(


Ik mag haar zelfs niet pakken niet aanraken ze eet niks wat iemand heeft aangeraakt het is echt zo erg!


 


Weet iemand een goed boek of tips enzo om dat konijntje tam en véél minder bang te maken?


 


Het is trouwens het enige konijntje van het nestje dat zo bang is dat komt omdat het door de moeder is af gestoten en dan hebben we het kleintje weg gehaald en dat leeft nu met haar broertje (die niks naar haar doet, zelfs super lief is met haar) in een aparte kooi+ren.


 


Alle tips zijn welkom!!!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gewoon bij de kooi gaan zitten een paar uur.

(Boekje lezen of iets)

Na een week of 2, ernaast gaan zitten met voer naast je met de kooi open, wachten tot ze het voer gaat eten.

Dit een tijdje volhouden (kan ook ongeveer 2 weken duren)

In deze tijd is het heel belangrijk dat jij zelf geen onverwachte bewegingen of geluiden maakt waar ze van kan schrikken. (Zelfs niet je handen naar haar uitsteken)

Dan kan je langzaamaan beginnen met je hand naast het voer te leggen, na een tijdje als ze niet schrikt van beweging van je hand kan je het voer in je hand leggen om haar te voeren.

en pas als ze vol vertrouwen uit je handen eet kan je proberen om haar met 1 vinger te aaien. Als ze dan schrikt moet Je ff een stapje terug doen met alleen uit je hand voeren.

en het allerbelangrijkste, in de tijd dat je haar vertrouwen probeert te winnen moet je haar voor de rest gewoon met rust laten en vooral niet oppakken (tenzij ze ziek is of lijkt) anders kan je weer helemaal opnieuw beginnen.

(Trek voor dit hele proces maar 3 tot 6 maanden uit voor ze je vertrouwd)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geduld hebben, je niet opdringen en vooral niet oppakken. Dat vinden de tamste konijnen vaak nog eng. Laat het beestje naar jou toe komen en zorg dat het altijd van je weg kan lopen. Er bestaat een kans dat het beestje nooit zo 'tam' zal worden als jij het wilt hebben. Mijn konijnen zijn hartstikke tam in mijn ogen. Ze komen naar me toe, trekken eten uit mijn handen en lopen voor mijn voeten, maar ze vinden het niet leuk om aangeraakt te worden en dat geldt voor veel konijnen. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Al mijn andere konijnen zijn ook super tam ze komen naar mij als ik ze roep eten uit mijn hand en vinden het zelfs prettig om geaaid te worden.


Ik ben trouwens bezig met 1 van mijn konijnen te trainen met behulp van het boek ''high five met je konijn''!


 


Daar staat ook een hoofdstuk in over 'tam maken' dat ga ik dan ook gebruiken hopelijk heeft dat een beter resultaat!


 


Toch  bedankt voor jullie tips :=)


Link naar reactie
Delen op andere sites

" Tam maken"  en angstig konijntje vind ik persoonlijk nog al een verschil. Wat iedereen hier zegt: geduld, geduld, geduld. Ik ben maanden bezig geweest met Bram, toen hij als 
een bang, compleet verstijf nijntje uit de opvang kwam bij ons. Nu is hij een blije eikel die lekker rondloopt, aan komt rennen als er eten te halen, lekker blijft zitten om geaaid te worden,

maar net als Twiggy is het geen schootkonijn en opgepakt worden vinden ze allebei een drama.

 

Succes in ieder geval!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb nu 2 bange pleegkonijntjes gehad en ze zijn er binnen een maand of 4 allemaal bovenop gekomen.


  • Begin met het konijn niet aan te raken. Geef het de ruimte en ga zelf bij de ren zitten lezen, tandenpoetsen, whatever.
  • Ga zitten of liggen, maar niet staan. Je bent al groot genoeg.
  • Ga niet extra zachtjes doen, want ze moeten toch wennen aan brommers, toeterende auto's, stofzuigers, etc.
  • Haal je handen maar lekker door het eten, want ze moet toch aan jouw geur wennen.
  • Zet het eten elke dag iets dichter bij jou neer of maak een spoortje met eten van de kooi naar het bakje. Eten is vaak een mooi lijmmiddel.
  • Nu is ook het moment om een bepaald geluid te maken als ze gaat eten. Een fluitje, of schudden met de voerbak. Zo leert ze dat dit geluid met eten te maken heeft en zo kun je haar later naar je toe laten komen. Scheelt een hoop gejaag.
  • Nogmaals, blijf met je handen van haar af en ga ook niet doen alsof je haar wil aaien.
  • Na een paar dagen hou je wat biksjes tussen je vingers en strek je je arm zover mogelijk uit. Nu kan ze het eten zonder dicht bij jou te moeten komen.
  • Na een paar dagen zou ze bij je moeten komen en misschien gaat ze je wel al besnuffelen of zet ze haar pootjes op je.
  • Zo kun je het langzaam opbouwen. Uiteindelijk kun je het voerbakje naast je zetten of elk biksje uit de hand voeren.
  • Terwijl ze eet kun je haar misschien aaien. Of alleen haar voorhoofd aantikken met je vinger. Een beetje zoals zij soms ook tegen je duwen.
  • Al gauw kun je haar hoofdje aaien of misschien haar hele lijf.

Meestal is dit binnen 2 maanden al wel klaar. Maar je merkt dat ze nog schichtig blijven. Geef ze nog een maandje of 2 en dan zijn ze wel weer kalm.


 


Ik vraag me ook af hoe angstig ze precies is. Schrikt ze van geluiden, bewegingen, mensen, konijnen? Of zit ze stil in een hoekje, maakt ze snelle bewegingen en is ze constant op haar hoede?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is prima. Laat haar maar gewoon lekker naar die geluiden luisteren. Uiteindelijk zal ze leren dat het alleen een hard geluid was en verder niets. Ze moet wat meer zelfvertrouwen krijgen en dat kost geduld. Haar mannetje zal haar daar ook bij helpen, want die is niet bang. Geef het een paar maandjes. Het komt vanzelf :)


Veel succes!


Link naar reactie
Delen op andere sites

het konijntje is kerngezond hoor !!

maar het leefde samen met haar broertje vader en moeder en haar moeder wou de 2 rammetjes voor haar alleen en daarom moest zij weg omdat zij ook de kleinste was!

 

en bedankt voor je tips!

Zo denkt een konijn niet hoor en een konijntje is niet voor niets de kleinste :)

Zo te lezen heeft moeder haar echt niet voor niets verstoten. Ik zou er wel degelijke even mee langs de dierenarts gaan als ze zo extreem bang is. Voor hetzelfde geld is blind of deels doof waardoor ze dit gedrag geeft. Ik zou eerst medisch uitsluiten als het karakter van alle andere konijntjes gewoon goed is en zij juist extreem anders is in gedrag. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .