Ga naar inhoud

huh?! Poef sproeit maar hij is gecastreerd?


Reneebee

Aanbevolen berichten

Hoi iedereen!


 


Poef is 10 maanden oud. Toen hij ongeveer 3 maanden was is hij gecastreerd. 


Sinds kort heeft hij een vriendinnetje, de koppeling is geslaagd. (af en toe rijd Poef nog op Fluf)


 


Gister zag ik iets waarvan ik dacht huh?! wat is dit?!


 


Ze mochten samen lopen in de woonkamer; Fluf komt daar normaal nooit omdat ze nog niet kan traplopen en daar ligt een kleed en fluf gaat dan altijd Binkys maken als ze op het kleed mag.


Poef sprint van de ene kant van de kamer naar de andere kant heen en weer. Opeens gaat hij rondjes draaien om fluf heen met zn staart helemaal omhoog. Fluf gaat liggen, een soort als een kat die aan het jagen is en af en toe ruiken ze aan elkaar en springen ze omhoog! Tussendoor maken ze wat binkys of racen ze wat


 


Het zag er heel grappig uit, maar opeens zie ik Fluf aan Poef zn staartje ruiken: meneer springt omhoog en er komen allemaal druppels uit zn kont :oh:  Over Fluf heen! 


 


Is dit sproeien??? Waarom doet ie dat? Ik dacht dat dit niet meer zou kunnen omdat hij gecastreerd is?


Is zoiets af te leren :neutral: hahaha


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze doen dit om hun territorium af te bakenen, en dat wordt versterkt door hormonen. Maar ze nemen bij castratie niet de spieren en de blaas ed weg die nodig zijn om te sproeien, dus ze kunnen het nog steeds. Als een ram(of voedster, die kunnen er ook wat van) al veel sproeit voor castratie kan het gewoonte gedrag zijn en zal het ook niet helemaal verdwijnen. Maar als ze gecastreerd zijn hebben ze natuurlijk nog steeds territoriumdrang, al is het minder. ( anders was koppelen immers ook overbodig)

waarom poef het deed weet ik natuurlijk niet. Maar ik begrijp dat ze op een plekje waren waar normaal alleen poef komt? Dan kan dat wel een verklaring zijn, dat hij die plek ziet als zijn territorium, waar fluf ineens in binnendrong. En dan moet hij natuurlijk duidelijk maken dat dit zijn plek is door zijn geur af te geven.

afleren gaat met sproeien eigenlijk niet. Dat is net zoiets als een hond afleren overal een beetje te plassen met uitlaten. Dat gaat ook niet. Ik raad je alleen wel aan het snel schoon te maken. Urine van sproeien is anders van samenstelling en kan aardig bijten :P (vooral in je gezicht weet ik helaas uit ervaring....:beurk: )

Link naar reactie
Delen op andere sites

ah neee in je gezicht? :blink:  het kwam vooral op fluf en het kleed heb ik ook schoon gemaakt gelukkig. Het waren zomaar wat druppels, geen hele straal ofzo (dat was meer de voorstelling die ik had van sproeien haha echt als zon tuinslang die je op het gras zet met een sproeier)


 


Ik heb het hem nog nooit eerder zien doen dus ik hoop dat het eenmalig was.. hij loopt door heel het huis dus als ik straks de muren moet gaan schrobben word ik niet vrolijk :sarcastic:


Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar is dan ook dezelfde plas als bij sproeien? Missen ze niet de hormonen om echt sterk geurende sproei-plas aan te maken?

Trouwens ook zoiets wat ik me nu hierdoor afvraag: de toiletbak stonk vandaag ineens echt erg. Ik dacht dat misschien de zon nu zo hoog staat dat hij op de toiletbak had gestaan, maar zo warm was het nu ook weer niet vandaag.

Ik heb 1 voedster die niet gecastreerd is maar nog nooit gesproeid heeft bij mijn weten. Kan het zijn dat onder invloed van hormonen haar urine ineens anders ruikt? Of had ik dat dan al wel een keer eerder geroken? Ze vertoont geen hormonaal gedrag verder of zo, 1,5 maand geleden liep ze een keer met hooi in haar bekje maar dat was het toppunt van hormonaal gedrag in een jaar tijd. Zou het toch kunnen? Of moet ik de bak gewoon uit de zon gaan halen in de hoop dat de konijnen mee verhuizen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De andere specifieke geur doen ze volgens mij met de geurklieren. En ook die blijven zitten. Ze hebben ook niet een 2e blaas ofzo om sproei-plas aan te maken, dus ik denk dat het gewoon urine is met een extra geur stofje?

Urine wat in de zon gestaan heeft en daardoor stinkt ruikt wel heel anders dan hormonaal stinkende urine. Daar zou je dus wel verschil in moete kunnen merken. Gewone urine gaat naar amoniak stinken en sproeiplas/hormonaal heeft een heel typisch luchtje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee het was niet echt ammoniakgeur, dat ruik je aan het einde van de dag standaard hier wel bij het verschonen van de bak als ik de kranten eruit haal.

Het rook best sterk en vies. Maar ik had het nooit eerder geroken. Ik weet dus ook niet hoe sproeien ruikt of hormonale urine, omdat zoiets hier nooit gebeurt.

Het zou dus van alle 4 de konijnen kunnen zijn ook al zijn er 3 gecastreerd? Omdat ze toch gewoon hun geurklieren nog hebben?

Misschien is het iets anders hoor, ik dacht zelf dus aan te warm geworden of misschien een plant gegeten die voor die geur zorgt. Nu met het voorjaar alles weer gaat groeien komt er langzaamaan weer van alles bij in hun groenvoer. Misschien de overgang daarnaar of zo dacht ik, maar door dit topic denk ik nu dan misschien ook wel sproei-plas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .