Ga naar inhoud

Ram gisteren gecastreerd, is zichzelf niet, graag advies


Toet

Aanbevolen berichten

Gisteren is onze ram (4,5 maand oud) gecastreerd, daarnaast heeft hij zijn entingen gehad en heeft hij druppels in zijn oren gehad, omdat er wat schilfers te zien waren.


Hij had daar alleen wat appel gegeten, zijn SS brokjes wilde hij niet.


 


Bij thuiskomst wilde hij helemaal niets eten, geen snoepjes, geen wortel, geen witlof, geen brokjes, hij wilde ook niets drinken.


Uiteindelijk heeft hij gisteravond en vannacht wat hooi geknabbeld en een klein stukje witlof gegeten, vannacht was de witlof op, was er wat hooi op, maar hij had niet gedronken en niet geplast, wel een paar kleine keutels.


 


Normaal is het een heel druk, actief konijntje, zeer nieuwsgierig en altijd zin in eten. Hij is normaal gek op zijn SS-brokjes en al helemaal op groenvoer, snoepjes en een stukje fruit.


 


Vanochtend huppelde hij wel wat in zijn ren, maar zat meerendeel stil in een hoekje, geen aandacht voor wat eten en uit een bakje 3 kleine slokjes water gedronken. Hij schudt veel met zijn hoofd en heel erg veel jeuk aan zijn oren lijkt het.


Heb zijn konijnentoilet nu toch maar vol gedaan met zaagsel i.p.v. kranten, want het lijkt wel of hij niet durft te plassen op de kranten.


 


Ik weet niet goed wat ik met hem aan moet nu. Hij eet dus wel wat, drinkt wel wat, maar niet veel.


Hij lijkt veel last te hebben van de druppels in zijn oren.


Wat adviseren jullie?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is normaal dat een juist gecastreerd konijntje wat last heeft...


Mijn kleintje wou ook niet direct eten en drinken na zijn castratie.


Hou zeker in de gaten dat hij wel blijft eten en drinken en dat zijn keutels goed zijn...


Vaak zullen konijntjes bij pijn stoppen met eten maar hier dient er opgepast te worden dat de darmen niet stil komen te liggen.


Indien je konijn niets meer eet dan zal je terug naar de dierenarts moeten...


 


De druppels in zijn oren zullen niet super goed doen maar is logisch..


Hier zal hij wel even last van hebben maar niet genoeg om te stoppen met eten.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de snelle reacties, ga de DA even bellen zo en vragen of het normaal is dat hij van die druppels zo veel last heeft.

Het is natuurlijk niet niets, castratie én druppels én entingen + dagopvang in de kliniek.. Het zal wel voor veel stress gezorgd hebben bij hem.
 

Hoelang duurde het bij jou voordat je konijntje weer ging eten en drinken MaddyB?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fluffy is als eerst patient op dinsdag onder het mes gegaan.


Dinsdag wou hij niet eten en heeft de dierenarts, toen ik hem ging ophalen, nog dwangvoer gegeven.


Woensdag ochtend at hij kleine beetjes hooi en dronk ook wel erg weinig.


Hij heeft toen ook kleinere keutels gemaakt.


Donderdag is hij eigenlijk redelijk goed beginnen eten en drinken.


En tegen vrijdag is het terug naar de gewone eetlust gegaan.


 


Als je konijntje erg veel last heeft van de castratie kan je eventueel pijnstilling vragen aan de dierenarts.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier reageren diverse rammen vaak zo de eerste dag na de castratie. Ze voelen zich gewoon niet zo fijn, zomaar hun mannelijkheid weg. Veel lekkere dingen blijven aanbieden en dat hij maar een beetje blijft keutelen en eten.


Drinken is niet direct zo'n drama als ze geen brok eten of minimaal hooi en wel groen hebben ze niet direct nog is veel vocht nodig. Brokjes eten ze vaak pas weer op het laatst.


  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Net de dierenarts gebeld en zij gaven aan dat hij in principe nu jeuk kan hebben omdat de medicijnen in zijn oren nu zijn werk gaan doen.


Moest het aankijken vandaag, zonodig water dwangvoeren en evt. ook wat olvarit wortel vanavond om hem te stimuleren.


Er moest een stijgende lijn in zitten qua meer gaan eten/drinken zei ze. Mocht het morgenochtend nog niet beter zijn dan vandaag dan moet ik morgen langskomen.


 


Ze gaven ook als tip om wellicht de bodembedekking van het hok toch weer aan te passen naar zaagsel + stro, omdat een andere bodembedekking in het hok ook weer stress op kan leveren.


Hoe denken jullie daarover?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Enten en castreren en z'n oortjes, dat is inderdaad heel wat! Het komt best wel vaak voor dat ze daar niet goed van zijn. Mijn ex-ram heb ik toen 2 dagen moeten dwangvoeren, nadien is hij er wel goed doorgekomen. Ze zien er wel wat zielig uit zo de eerste dagen, is nooit leuk om te zien want je zette wel een springlevend konijn af bij de DA natuurlijk. Maar als je hem wat in het oog houdt komt dat normaal wel goed hoor. Als hij echt bijna niets eet is het wel een idee om hem wat te voeren, zodat dat terug op gang komt. Ze eten in het begin liefst hooi en groenvoer, brokjes lusten ze pas als laatste opnieuw terug. Dat kan wel een paar dagen duren voor hun hoeveelheid biks er opnieuw met smaak in gaat merk ik hier. Qua bodembedekking zou ik proberen een deel met handdoeken oid te bedekken en dan ook een stuk met zijn gewoonlijke bedekking. Stro prikt wel wat dus dat misschien toch achterwege laten nog even. Of hij echt stress zou krijgen van dat de bodembedekking wat anders is, tjah...dat vind ik misschien een beetje overdreven. Hij heeft de hele autorit, operatie, dierenartsverblijf etc. meegemaakt, ik denk niet dat het dan een ramp is dat er dan een handdoek in z'n kooi ligt zodat ie wat zacht kan zitten. Maar ik zou wel nog de mogelijkheid geven tot z'n gebruikelijke toilet.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend dat hij nog niet zichzelf is. Zoals al meerdere hebben benoemd is dit wel normaal na een narcose.

Wat ik niet snap van de da dat ze ook geënt hebben. De weerstand is al minder door een narcose en een extra klap van een enting doen beestje niet echt goed. Mijn da zal dit nooit combineren bij dieren.

Ik zou als ik jouw was gaan dwangvoeren. Ik start eigenlijk altijd dezelfde dag van de narcose er nog mee omdat het anders langer duurt voor ze er weer boven op zijn. Ook al eten ze wat, maar nog niet volledig dan blijven de darmen in ieder geval aan het werk. Dat hoef je niet het maximale voor zijn gewicht te geven maar wat minder.

Met de bodembedekking kan je evt in zijn wc zijn normale doen en verder gewoon handdoeken. Kan hij altijd kiezen.

Succes met hem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ram is nu 3 weken terug gecastreerd op woensdag en pas op zaterdag/zondag was hij weer de oude.

Maar het verbaasd me idd dat er ook geënt is. Mij is verteld dat ik een paar weken moest wachten. En wil dus een afspraak maken zodat hij komende week geënt kan worden er zitten dan 4 weken tussen.

Ik heb Bert ook van alles voorgehouden uiteindelijk lukte het met een paardebloemblad en wat hooi.

Succes en bij twijfel de DA bellen.

Groet Diana

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik mis een pijnstiller of niet? Een konijn met pijn eet niet. Ik zou vragen of je een pijnstiller mag komen halen en dan is mijn keus Metacam of Novacam maar ook Carprofen wordt gegeven. Misschien is een darmstimulerend middel zoals Metocloral of Cisaral ook wel handig.

Enten en castratie zou ik persoonlijk ook niet tegelijk hebben gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er was inderdaad pijnstilling ingespoten na de castratie. Ben zojuist terug geweest en hij heeft weer een injectie gehad en ik heb carprofen drops gehad voor de rest van het weekend.

Hij eet nog steeds niet goed, enkel wat takjes peterselie, hooi en knabbelt op wat stro.

Hij drinkt helemaal niet, dus dat geef ik hem onder dwang.

Hopelijk gaat het vanaf nu beter, hij is op dit moment in ieder geval zeer beledigd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .