Ga naar inhoud

Geen zin in brokjes?


saskiaa

Aanbevolen berichten

Toch maar even hier vragen. Sinds een paar weken eet 1 van mijn konijnen nauwelijks brokjes. Nog bij de dierenarts geweest voor een enting maar was verder in prima gezondheid. Hij eet wel hooi en groenvoer, maar brok soms met moeite een paar brokjes lijkt wel en soms ook helemaal niet. Mijn andere konijn is inmiddels al wat teveel aangekomen dus ik geef nu vaak ook minder. Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, eerst dacht ik hij heeft misschien toch last van z'n tanden? Dus toen heb ik een papje gemaakt, at ie wel wat van maar daar had ie ook snel genoeg van. Andere brokjes geprobeerd, was 2x leuk en daarna ook niet erg interessant meer. Ook al apart gezet om te laten eten, helpt ook niks.  Maar het gekke is dat ie het vroeger wél heel lekker vond, het is immers science selective, en dan zag ik zelfs tintelingen op zn kont zo lekker vond ie het. Punt is dus dat ie verder gewoon gezond is, als ik hem in de ren zet gaat ie ook binkies maken, hij glanst... Iemand een idee hoe dit kan?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Een konijntje heeft onbeperkt hooi nodig want hier krijgt hij de belangrijkse voeding uit.


En hooi is ook erg belangrijk voor de tanden, zo slijten ze goed af.


Daarnaast is groenvoer ook belangrijk: witlof, andijvie, radijzen, koolrabi, venkel,...


Hier op de site staat ergens een lijst met alle gezonde groenten, fruit en kruiden.


Indien je konijn geen groenten gewend is altijd heel rustig opbouwen:


- dag 1: postzegels van een groente


- dag 2: wachten en kijken naar de keutels


- dag 3: indien goede keutels: beetje meer van die groente


- dag 4: terug kijken naar de keutels


En zo verder tot je alle groenten die je wilt geven opgebouwd hebt...


 


Verder zijn biks enkel maar een extra waarvan echt niet te veel gegeven mag worden.


Maximum 25gram (soms is minder beter) per kilogram lichaamsgewicht.


 


Verder zou ik zeggen appels en andere lekkere dingen: weg ermee.


Zo zal je konijn geen andere keuze hebben dan hooi te eten als hij honger heeft.


Appels en andere soorten fruit kunnen best alleen als beloning gegeven worden omwille van het vele suiker dat erin zit...


 


Hoe ben je zelf? Ik zou ook altijd eerst de lekkere dingen opeten en dan waarschijnlijk geen honger meer hebben voor de gezonde dingen...


Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom is groenvoer belangrijk als ik het gewoon weg kan laten omdat hij er plakpoep van krijgt? 


Ik denk dat je met hooi en goede biks er al wel bent, dan is het leuk als groenvoer goed verdragen wordt, het kan nl geen kwaad dan, maar noodzaak lijkt het me dan niet.....


 


Als ze het hooi en de biks slecht eten zou ik de extra's ook weglaten, eet ie dan nog slecht zou ik richting dierenarts gaan.....


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja klopt, indien een konijn inderdaad geen groenvoer verdraagt dan is dat inderdaad beter dat je het gewoon weg laat...


Verder als een konijn het wel verdraagt is het altijd een extra voedingsbron..


In het wild eten ze ook niet alleen maar gras en hooi maar ook kruiden en andere planten...


Link naar reactie
Delen op andere sites

@Lonja: Ik ga niet zomaar een konijn onder narcose brengen. Hij eet wel andere harde dingen dus waarom dan geen brokjes? Lijkt me dus NIET dat er wat met de kiezen is.


 


Laten we hier geen discussie houden wat de juiste voeding is, want dat weet ik en dat krijgen ze hier ook. Dus daar hoef je in ieder geval niet over te twijfelen. :)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Diva had hier ook problemen met haar kiezen, en die at ook nog alles (ook hardere dingen zoals wortel) maar met de biks had ze echt moeite.
Maar is er wel gekeken naar de tandjes/kiezen? De achterste kiezen zijn vaak erg lastig te zien zonder narcose, maar wellicht kan je DA eerst nog even goed kijken als je konijn bij is? :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou ook even naar de kiezen laten kijken.


Dan weet je in ieder geval zeker of dit het wel of niet is.


Het hoeft niet altijd onder narcose.


 


GIsteren is er bij mijn konijn ook zonder narcose in zijn bekje gekeken en kon je ook de achterste kiezen zien.


Ze waren een inieminie beetje scheef en is meteen afgeslepen, dit alles zonder narcose.


 


Vraag het aan je dierenarts of hij het wil doen, want het is zeker mogelijk.


Maar je konijn moet het wel toestaan, want sommige vechten gewoon terug en dan is het geen doen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Het schijnt dat er sowieso geen logica zit in het wel of niet eten ergens van. Ik heb wel gehoord dat het ene konijn met haakjes geen groen at, en het andere geen brokjes. Weer een ander stopt met hooi eten. De hardheid van brokjes hoeft niet per se het probleem te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt helemaal wat Lonja zegt. Mijn ram eet bij haken alles nog, maar drinkt wel minder. En als hij toch wat moet laten liggen dan is het eerder groente dan biks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt heb nog eens goed gekeken en op het moment dat ie wel die paar brokjes eet dan tintelt zn huid wel dus hij vindt het toch wel erg lekker.. Vermoed dan idd dat er wat met zn kiezen is, alleen jammer dat ze dan bij die controle niet gezien hebben. Ga ik vrijdag even langs. :)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is ook vaak gewoon niet te zien als ze niet onder narcose zijn. Bij de ram waar ik het over had was ook niks te zien. Toen hij onder narcose was bleek er echter een haak dwars door zijn tong te zitten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dwars erdoorheen. Sukkel had beter iets eerder wat kunnen laten merken.

De kiezen voorin kunnen ze met het lampje wel zien, maar ik vraag het mij ook wel eens af omdat ze haken dus niet kunnen uitsluiten op deze manier. Daarom gaan ze bij mijn da ook meteen onder narcose bij een vermoeden van haken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat kan van alles zijn. Ik had hier een klein konijn met een erg typische bolle kop met echt een groot gebits-drama. Miste een voortand, meerdere kiezen en alles stond ontzettend scheef. Maar door goede voeding; eigenlijk een simpel dieet van heel veel hooi en 1x per dag een bescheiden portie biks wist ik op een gegeven moment de dierenartsbezoekjes naar 1xper 6 maanden te krijgen. Het is ook niet iets dat zomaar over gaat na de behandeling, vooral niet bij jongere konijnen. De verkeerde stand van kaken en kiezen blijft, waardoor dit ook weer in een haak gaat slijten omdat het gebit van een konijn blijft groeien. Je ziet het ook wel eens bij oudere konijnen, maar dat is dan in de loop van heel veel jaren zo gesleten.


 


Saskiaa, hoe reageert je konijn op dwangvoeding? En ook ander drinkgedrag, bijvoorbeeld veel aan de fles trekken? Keutels anders van vorm? Kop naar achteren trekken bij het eten?


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ze wel en niet eten wil inderdaad niks zeggen over de haken, ik heb hier een koningin aansteller, vorige maand is ze behandeld aan haken, nouja als je het al onder de noemer haakjes mocht zetten. Otje at van de een op de andere dag helemaal niks meer maar kwam wel nog op voer af maar draaide zich al snel om. Terwijl een vorig konijntje van mij gewoon alles nog at maar er veel langer over deed, de eerste keer dat hij haakjes had wisten we er nog niet veel van en stak een haak in de tong en de ander in de wang, toen at hij geen gewoon voer meer. Ieder konijn is daar anders in.

In dit geval zou ik dus zeker wel onder narcose laten kijken, maar mijn ervaring heeft mij geleerd dat dit niet altijd nodig is. Ik denk dat het vooral aan het konijn en de dierenarts ligt. Otje eet sinds de behandeling veel meer hooi dan ervoor en ik vermoed dan ook niet dat er haakjes achter gebleven zijn, sowieso al om het feit dat ze bij het minste of geringste al stopt met eten. Mijn vorige konijn is maar twee keer onder narcose geweest en dit was om kiezen te trekken, aangezien we na een paar jaar iedere maand bij de DA zaten voor haken, het vijlen gebeurde nooit onder narcose en is altijd goed gegaan. Maar nogmaals in dit geval zou ik toch wel echt onder narcose laten kijken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@gabber: Volgens mij ervoor al.. maar echt pas een paar dagen. Opzich was het nog niet echt opvallend, anders had het zeker bij de DA aangekaart. Dus ik denk dat hij toen gewoon wat minder at maar het niet helemaal liet staan. In ieder geval morgenochtend heb ik een afspraak, dus ik ben benieuwd.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .